Téma: Fotografování, fotoaparáty

Vlákno navazuje na rozjeté téma z vlákna "Čo ste dnes urobili, kúpili alebo čím ste si spravili radosť...".

https://i.postimg.cc/HLPF7LrH/funny-photography-6.jpg

(upravil dhaman 10. 2. 2023 22:19)

Re: Fotografování, fotoaparáty

Mechanik v produktovej aj makro fotografii sa casto vyuziva metoda tzv. focus stacking. V principe zaostrujes a fotis postupne od predu do zadu a nasledne to vo phososhope / gimpe cez vrstvy a masku pospajas. Dosiahnes tym ostrost v podstate na nekonecnu hlbku. Treba hlavne stativ a vela svetla. video:
https://youtu.be/L1K__AUMtIY

Urcite najdes navody ako na to.

OB 4 pasmo aktiv 15" H frame ala Linkwitz | rpi4 moode + CamillaDSP | ESI GIGAPort eX | 4x HYPA10 (pasiv KEF LS50 meta | CW DAC1 | HYPA17)

Re: Fotografování, fotoaparáty

To znie zaujímavo, len to vyžaduje ten stativ no. Na druhej strane keď už máš statív tak môžeš dať minimálnu clonu/ maximálne clonové číslo, nízke IOS a poriadne dlhý čas a budeš mať tiež velkú hlbku ostrosti... Chcem sa fotení vážnejšie zaoberať len ako som písal niekde uplne hore chce to tak 3500e, minimálne asi 2500e alebo potom z druhej ruky tak do 2000e...

(upravil stiglitz 10. 2. 2023 22:35)

Re: Fotografování, fotoaparáty

Stativ mám Manfrotto, asi čtyři kilogramy, a maximální výška je skoro dva metry... Ale tahej se s tím. Nicméně, mám kamarády, co dolů v siťovce ještě věší kámen.
Kompozice...
Někdo napsal - a já bych to tesal do kamene - nejdřív bezvadně zvládnuté pravidla - pak jejich porušování.

Re: Fotografování, fotoaparáty

Pekný stativ. Mne by sa časom páčilo urobiť časozber kvitnutia nejakeho kvetu... Alebo proste nejakej rastliny ktorá sa rozvýja. Celkovo časozbery sú zaujímavé. Ale nič o tom neviem. Napríklad by to chcelo permanentne pripojené nejake napájanie a podobne...

(upravil dhaman 10. 2. 2023 22:51)

Re: Fotografování, fotoaparáty

Ono to nie je ulne take easy ze nastavis F32 a je to ostre lebo od F8 a vyssie uz objektiv straca ostrost mas sice hlbku a ako taku ostrost ale neni  to ani zdaleka ako napr. pri F4. Ved poskusas, fotenie je zabava.

OB 4 pasmo aktiv 15" H frame ala Linkwitz | rpi4 moode + CamillaDSP | ESI GIGAPort eX | 4x HYPA10 (pasiv KEF LS50 meta | CW DAC1 | HYPA17)

(upravil mechanik 10. 2. 2023 22:41)

Re: Fotografování, fotoaparáty

dhman, sakra, tak to som nevedel. Do prdele... A ako je to s tým ISO? Keď mám maximum pri mojom APS-C 6400 dá sa od full frame ktorý má 50-100 tisíc očakávať že nebude zašumený pri 6400 tak ako je ten môj?

Tiež by ma zaujímalo či sa využíva pri bezzrkadlovkách to že tam nie je zrkadlo k zmenšeniu ohniskovej vzdialenosti. Či by teoreticky nemala väčšiu hlbku ostrosti...

(upravil pzwak 10. 2. 2023 22:46)

Re: Fotografování, fotoaparáty

stiglitz - lepší je pet láhev s vodou, tu mužeš nakonec i vypít nebo vylít smile

mechanik - souhlasím, že fotku nedělá technika ale fotograf. Nicméně pravidla je dobré znát, protože porušovat je tak, aby to mělo smysl, může jen ten, kdo je zná. Kompozice je základ, je málo těch, co ji dají pocitově, ale třeba mezi ně patříš. Co se týká šumu, největší vliv má fyzická velikost pixelu, protože čím je větší, tím větší dá napětí při stejném osvětlení a nemusí se tolik zesilovat. Samozřejmě i čipy se vyvíjí a co před pár lety při 6400 šumělo tak dneska nešumí ani na 25000. Full frame šumí obecně méně, ale není to pravidlo. Jeho výhodou je širší úhel záběru při krátkém ohnisku, nevýhodou velká a těžká skla. Mám FF i APS a každé se hodí na něco. Taky je to hodně o postprocesu,

Web

(upravil mechanik 10. 2. 2023 22:45)

Re: Fotografování, fotoaparáty

pzwak, ty máš tie krásne fotky elektronkáčov s full frame a tipujem 50mm objektívom s menej ako f/2... To si mi posielal, výborné... Ako sa ti páčia moje fotky o stranu späť? Tú holku sem dávať na forum nechcem big_smile

Inak toto sú len "pracovné" fotky. Chcel by som potom pekný interier, stativ, dať si záležať s osvetlením a nafotiť celý HiFi systém ako do katalogu...

Re: Fotografování, fotoaparáty

Skládání vrstev by asi bylo nejlepší jenom že těch snímků potřebuješ hodně a zabere to hodně času. Jako schůdnější se jeví více světla, stativ a zaclonit co nejvíc. Více světla může být i blesk odrazem například od bílého stropu (hodně se blíží přirozenému světlu). Nebo ten stativ a potom můžeš naplno zaclonit. Viděl jsem fotografie z novéhi Iphonu který patří mezi špičku. Fotky jsou líbivé ale pořád viditelně horší než z levné zrcadlovky. S Canonem nemám moc zkušeností (jsem Pentaxista) ale pokud je ten tvůj v pořádku tak ty fotografie musí být o několik tříd lepší než z telefonu. Z ruky to asi opravdu nepůjde. Místo stativu můžeš Canona položit třeba na další stabilní stůl a doporučuji exponovat drátěnou nebo dálkovou spouští.

(upravil dhaman 17. 2. 2023 21:34)

Re: Fotografování, fotoaparáty

Neodporucam pri produktovej ist nad ISO 100. Ak to chces poriadne tak odporucam zakupit aspon 2 svetla a poriadne nasvietit z kazdej strany. popripade sa da este bielou A4 dosvietit. Tiene su sfinstvo hlavne v produktovej. Zial fotografia je hra so svetlom bez svetla a stativu to nepojde.
https://www.fotoveci.cz/sk/foto-lampa-s … 3AQAvD_BwE

OB 4 pasmo aktiv 15" H frame ala Linkwitz | rpi4 moode + CamillaDSP | ESI GIGAPort eX | 4x HYPA10 (pasiv KEF LS50 meta | CW DAC1 | HYPA17)

(upravil pzwak 10. 2. 2023 22:51)

Re: Fotografování, fotoaparáty

mechanik ano, FF a 50/1.4, 70/4 nebo 90/2.5 a někdy i na detaily 200/2.8 Ale základ je dobré rozptýlené světlo, stativ samozřejmostí. Tvoje produktovky jou fajn.

chemik - pentaxista? těší mě, já taky - K1 a K5 smile

Web

(upravil mechanik 10. 2. 2023 22:59)

Re: Fotografování, fotoaparáty

Tú dialkovú spúšť by som si chcel kúpiť, stačí na kábel ale tušim ide použiť aj dialková BT. Inak najväčší hums je ten efekt rozostrenia pozadia na smartphone. Má to velmi neplynulý priebeh a hlavne kebyže fotíte niečo "chlpaté" alebo vlasaté tak to nebude schopné urobiť pekný okraj. Je to proste zo smartphone humus. Najväčší humus je potom xiaomi kde asi dohánajú zlé rozlíšenie snímača efektami. Fotky z toho vyzerajú ako malované olejovými farbami. Divné farby aj prechody. Chýba tomu nejaka ostrosť... Ale to som odbočil.

pzwak, vau, dobre som to tipol! big_smile Ja mám najnižšie clonové číslo f/2,8 na objektíve EF-S 24mm STM. Ale páčilo by sa mi nižši číslo len už to ide do penazí. Ani lacnejšiu sigmu tipujem nekúpim velmi pod 500e. Inak dobrá je optická stabilizácia "ST" na objektívoch CANON. Bežne z ruky udržím 1/30 ale takto udržím aj 1/10...

dhaman, mierny šum a občas aj väčší môže vyzerať zaujímavo. Velmi pekný šum má analogový film.

(upravil chemik 10. 2. 2023 23:13)

Re: Fotografování, fotoaparáty

Těší mně moc často Pentaxistu nepotkám smile Jinak KR, K30 a dnes KP. K1 je skvělá ale na mně už moc těžká no a na K5 v té době nebylo. Jinak vyššího ISO bych se nebál ale přijde ale na to kolik dá snímač.

pzwak napsal:

mechanik ano, FF a 50/1.4, 70/4 nebo 90/2.5 a někdy i na detaily 200/2.8 Ale základ je dobré rozptýlené světlo, stativ samozřejmostí. Tvoje produktovky jou fajn.

chemik - pentaxista? těší mě, já taky - K1 a K5 smile

Re: Fotografování, fotoaparáty

Na produktovou fotografii, pokud má objekt rozumné rozměry - světelný stan a v každém případě hodně světla.
ISO 100 - šum vadí. FF má větší pixely - menší šum, ale pro stejný obrazový úhel delší ohnisko a tedy menší hloubku ostrosti.
Vždycky je něco za něco. Mobil má malý čip - krátkou ohniskovou vzdálenost - větší hloubku ostrosti, ale platí se za to šumem.
Výrobci mobilů to řeší odšumovacím SW, který nějak funguje, ale výsledek je umělý, nevěrohodný, divný. To nechceš.

Re: Fotografování, fotoaparáty

Chlapi - tiež som pentaxový. Roky K-20D so 16-45 F4, posledný rok aj K-70 a k nemu 18-270. Niektoré (hlavne dovolenkové) fotky robím z RAWu. Je to nebe a dudy. Zo dva-tri časozbery kvetov sme doma s dcérou pofotili, na to treba zvážiť stálosť osvetlenia (zrejme umelého), tie naše majú veľkú chybu v nerovnomernosti osvetlenej scény smile

"Obyčajné" fotky idú spraviť aj mobilom, ktorý má kvalitný fotoaparát ako súčiastku a vie fotiť do RAWu. Napríklad 200-eurový Xiaomi POCO X3 - nechápem, prečo tak strašne dokurvia símky defaultné aplikácie. Aj v tých POCO má podstatne lepší výsledok port Googlekamery.

Jedna je celá, druhá "výrez" printscreenom:

https://i.ibb.co/gmnxRCN/fotka-POCO.jpg
https://i.ibb.co/x1rmTDY/V-rez.jpg

(upravil stiglitz 11. 2. 2023 12:38)

Re: Fotografování, fotoaparáty

Otecko, proč leží na zemi v popředí ten modrý papír?
Fotografuješ do RAWu tuctové záběry, jako jsou tyto?
Proč?
RAW je zbytečný, už ho nepoužívám. Fotky lepší nejsou. Nebabrám se v sotwéru. Postprocesing mám nějaký, nicméně ideálně, když fotka dopadne napoprvé. Hodně pracuji se samotnými korekcemi když dělám záběr, když ta fotka vzniká.
Holka v lese není kýč. Není důležité, kde člověk fotí, ale jak. Někdy na to dotyčný přijde, někdy ne.
Holky v lese fotím taky.
Dělal to i Taras Kuščynkyj, nebo Rimantas Dichavičius.
A to byly nějaké persony.
Diskuse tady nakonec sklouzne k řešení ful-frame, snímačů vůbec, objektivů a těl alespoň za padesát tyček.
Nepodstatný věci.
Když člověk ví, jak má ten záběr vypadat, udělá ho i kompaktem za dva tisíce.
Kdysi jsem se byl podívat za starým panem Bartošem v Hejnicích.
Přinesl jsem tam dvě krabice fotek, dělaných na kinofilm, adjustovaných, asi dvě sta fotek, i to, co jsem dělal ještě v černé komoře.
Nikoho to nezajímalo, jenom starého pana Bartoše.
Pan Bartoš je člověk, který se umisťoval ve fotosoutěžích celé Evropy.
Přišel tam pán, který se nějak představil - nevím už jméno, a přinesl novotou vonící brašnu, ze které vylovil zbrusu nový Nikon, a několik objektivů. Řekl omračující částku, s tím, že si to koupil na důchod, a že se rozhodl, že začne fotit.
Od té chvíle se tam probírala jenom jeho technika, protože technika - bez tý to nejde.
Toho člověka skoro všichni oslovovali "... pane řediteli".
Shodou okolností to bylo v době, kdy hejnický fotoklub dopadl v mapě katastrofálně, a já jsem se ani nedivil.
Měli na tý schůzi ti členové ještě noťasy s fotkami, ale kloudný záběr jsem tam neviděl, ani pan Bartoš ne, dva, tři, možná.
Pan Bartoš se probíral mými snímky, a výtku měl k celkem asi pěti fotkám, třeba abych si hlídal to, aby na fotce nebylo současně Baroko a Gotika.
Viděl jsem, že tam nepatřím.
Mám kolem sebe dost lidí, kteří se domnívají, že technika, s tou to stojí a padá.
Ne, chlapci.
Jsem stará škola.
Přišli v práci, abych jim nafotil nějaké naše produkty.
Jsem jenom reklamační technik, tedy na žebříčku dost dole.
Měl jsem k dispozici stan, zrcadlovku, stativ, všechno.
Tak jsem začal fotit, kolem mě stáli ti produktoví technici.
Najednou se otevřely dveře, v nich stál šéf LPO, a prohlásil, že tohle bude fotit on, že se dověděl, že tam něco probíhá, a že to po mě přebírá.
Řekl, že už fotí dvanáct let, svatby, a že on je kompetentní.
Na to jsem opáčil, že já fotím sedmatřicet let, a šel do prdele.
Všichni mlčeli.
Nutno uznat, že asi za tři hodiny za mnou přišel a omluvil se mi.
Nafotili si to sami, pochopitelně že na hovno, ale oni to nepoznali.

(upravil rvx73 11. 2. 2023 12:50)

Re: Fotografování, fotoaparáty

stiglitz napsal:

Nafotili si to sami, pochopitelně že na hovno, ale oni to nepoznali.

A tak je to se vším, i s audiem smile
Kvantita přebíjí kvalitu.

(upravil tatko Tom 11. 2. 2023 12:55)

Re: Fotografování, fotoaparáty

Papier tam ležal. Ani som si ho pri fotení na malom displeji mobilu neuvedomil.
Fotka vznikla počas práce za chôdze od jedného stožiara k druhému.
Do RAWu fotím, lebo to viem (aj spracovať) a fotka rozhodne JE PODSTATNE LEPŠIA, najmä v zložitých svetelných podmienkach (pravda - občas neplatí pre RAW mobilom. lebo dokáže uložiť nekorektné dáta)
smile

Len na ukážku prečo fotím do RAWu a serinkám sa s tým potom:
https://i.ibb.co/sRhF0gY/IMGP5742or.jpg
https://i.ibb.co/Dp8xyPG/IMGP5742rawtherapom.jpg


...a tak je to aj s audiom - pokiaľ možno, chcem vidieť a počuť, čo sa dá zachytiť, nie čo sa dá zbabrať, no pri rozumnej investícii smile

(upravil stiglitz 11. 2. 2023 13:07)

Re: Fotografování, fotoaparáty

Pochopitelně, že mám taky RAW convertor, ale už nemám tolik času.
Otecko - a která fotka se Ti líbí víc? No, která je přirozenější?
Ta upravená už má dole vybledlé listí na větvi, a působí dojmem, jako by bylo polojasno.
Pod mrakem. Změnil jsi realitu.
Ta neupravená je pravdivější.
Tak jak je to s tím audiem?
První dojem napodruhé neuděláš.