Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Ostatní technika » Přepínač nf vstupů

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 23]

Téma: Přepínač nf vstupů

Ahoj. Měl jsem zes. Cambridge Audio, kde používali integráč-přepínač vstupů. Hrálo to OK. Pak jsem si omylem koupil zes. AQ, kde se používá přepínač vstupů, který umí i korekce. Hudba se na tom nedá poslouchat, leda tak v dílně. Úplně se vytratí z hudby ta jiskra, detaily. Věřím, že mi nabídnete přepínání s relátky, přesto se chci zeptat na tohle : https://www.hadex.cz/w921a-prepinac-nf- … tavebnice/
Je nějaký důvod, proč by tento použitý obvod měl degradovat-zadekovat vstupní signál? No, za ty prachy, i kdybych to měl "zahodit"...

Re: Přepínač nf vstupů

Vše je řečeno v datasheetu k tomu multiplexeru, pokud se nepletu používal to snad i Revox, ale má to prostě zkreslení.
https://pdf1.alldatasheet.com/datasheet … C4052.html

(upravil dawsoo 26. 1. 2023 11:47)

Re: Přepínač nf vstupů

Jít od Cambridge Audio přes AQ k hadexu a řešit zvukovou kvalitu, to chce opravdu silnou náturu. Nic osobního ale je to dost do očí bijící šílenost typu "přesně naopak". Jako jistej druh recese a čtení reakcí lidí co chtějí opravdu poradit tomu ale rozumim.

Možnosti od nejlepšího k nejhoršímu při odpovídající implementaci

1. Přepínání kvalitním přepínačem
2. Přepínání reléové
3. Přepínání kvalitním multiplexorem pro audio se symetrickým napájením
4. Přepínání obyč multiplexorem s jednoduchým napájením
5. Přepínání multiplexorem nevhodným pro audio

DJ_Rix:
Ano opravdu je toho plná studiová technika Studer,revox a další z 70-80 let DIL 4052,4053 .

Není co dodávat...

(upravil check 26. 1. 2023 13:10)

Re: Přepínač nf vstupů

dawsoo, před 15 lety jsem se zabýval výběrem multiplexorů pro audio. Chtěl jsem tím řešit nastavení zisku ve zpětné vazbě operáku mikrofonního zesilovače. Trochu prasárna kvůli přechodovým jevům, ale mělo by to lepší odstup signál šum než klasické řešení zesilovač, atenuátor, zesilovač. Hlavně se takové řešení dalo integrovat přímo do těla mikrofonu, zesílení mikrofonu nastavovat na dálku z režie digitálně ještě předtím než projde třeba 25 m kabelu, kde po cestě ze stage nebo live room dochází k rušení od ostatních kabelů, které se válí všude kolem a často vedou reprokabely, napájecí kabely a mikrofonní kabely vedle sebe v nějakém žlabu.

Co si myslíš o použítí kvalitního audio multiplexoru napájeného symetricky v hifi audio předzesilovači? Případně taková trochu prasácka představa - zařadit multiplexor do zpětné vazby preampu? Opět taková obvodová prasárna, která by ale mohla pomoci zvukově.

Už se nepamatuju, jak v multiplexorech vychází časování přepínání. Pokud by jako součást zpětné vazby nesnesitelně lupalo, tak by se to dalo řešit paralelním zapojením dvou multiplexorům, kde by po dobu přepnutí signálu byly zapojené vstupy dva dohromady a teprve po přepnutí by se předchozí vstup odpojil.

Stálo by to za úvahu i pro nastavení hlasitosti R články - použití místo relátek. Zase otázka, jestli to bude kvalitnější řešení než k tomu určené atenuátorové obvody.

Web

Re: Přepínač nf vstupů

2check
Ak chceš riešiť nastavenie zisku v NFB, skús toto, ťažko poskladáš z diskrétnych komponentov niečo lepšie..Ale relé sú lepšie..

(upravil check 26. 1. 2023 13:43)

Re: Přepínač nf vstupů

BV a vy to máte v PA300 implementované v NFB nebo čistě jako atenuátor vstupu? Díky, takové řešení jsem před 15 lety nenašel, ale tehdy jsem se teprve učil.

BTW zvukovou nahrávku a video stále mám a chci poslat, ale doteď nebyl čas. Snad v únoru březnu bude čas...

BTW 2: když zadám do prohlížeče bvaudio.sk tak mi to hodí error 404, když zadám www.bvaudio.sk tak je to v pohodě. Na webu vám také chybí SSL certifikát, za to vás penalizuje google ve vyhledávání (mě chybí taky). Tak jestli máte čas, tak se na to mrkněte.

Web

(upravil BV 26. 1. 2023 14:10)

Re: Přepínač nf vstupů

check
Používal som to v integrovanom A300  a v staršom preampe P1. Skončil som pri odporovej sieti s relátkami v PRE1...Odstup, skreslenie lepšie.

Re: Přepínač nf vstupů

Ano, vím, ale zajímalo mě, jestli to bylo součástí NFB nebo mimo NFB.

Web

Re: Přepínač nf vstupů

Podľa datasheetu, časť je v NFB

(upravil check 26. 1. 2023 14:26)

Re: Přepínač nf vstupů

Aha, jasně už to vidím, ono je v tom atenuátorů několik a řeší si to front atenuator a NFB atenuátor podle úrovně, aby vycházelo nejlíp SNR. To je chytré řešení. Slabinou budou ty rezistory, pokud jsou přímo na čipu, tak nejsou 100 % lineární, to by muselo být udělané tenkovrsvou technologií mimo chip trimované laserem a bylo by velmi drahé.
Crosstalk řešit dual mono.
Díky.

Web

Re: Přepínač nf vstupů

Check:
Martine osobně bych se těmto věcem raději vyhnul,neb vždy tyto MPX řešení zanáší nelinearitu (jak moc nebo málo je dané obvodem a implementací) . Je to vždy jako i jinde o tom k čemu to má sloužit a jaké jsou požadavky. Pokud je primární co nejmenší kontaminace signálu (zařízení nejvyšší kategorie,měření a speciály) tak je to jasné,obstojí pouze první dva body s výhradou u druhého kde je podmínka precizního řešení nízkošumového napájení a spínání relat a geometrie a provedení pcb. Pokud nejsou tyto maximalistické požadavky, tak asi není problém s použitím přepínač pokud je signál v mezích lineárnější oblasti takového obvodu,je to pro konstruktéra praktičtější a lépe se to implementuje.

Ohledně Zpětné vazby bych se toho asi vcelku obával, neb tam by to mělo být zcela čistě provedené dle nejpřísnějších měřítek neb by to zanášelo chybové signály do obvodu což by degradovalo jak zkreslení všech typů tak i SNR což nechce asi nikdo. Tady bych šel spíše cestou (před)zesilovače s řízením zisku určitě takové věci jsou (THAT,ADI apod). Bohužel v reálným světě věc se má tak,že z toho co jsem mohl vidět a serivisovat či měřit, že ani značková profesionální a stacionární studiová technika broadcast i postproduciton řady, není konstruována na maximální dosažitelnou kvalitu a parametry ale na jejich stálost v čase a opakovatelnost. O portable a reportážních zařízeních raději mluvit nebudu,tam jsou zcela jiné priority.

Není co dodávat...

(upravil check 26. 1. 2023 14:45)

Re: Přepínač nf vstupů

Souhlas, nicméně aplikace, kde se musí šetřit místem a napájením a penězmi se hodí i mě do audia. Když máš setup 37 mikrofonů na měření, tak se ti nehodí mít ke každému mikrofonu krabici předzesilovače, ale hodí se ti mít předzesilovač uvnitř mikrofonu...
Taky by se mi stále hodilo digitalizovat přepínání mikrofonních vstupů, abych to nemusel dělat ručně a zkrátil tak celkovou dobu měření, protože nemám peníze na 37 vstupový audio interface, takže měřením po kusech difuzory podle ISO 17497-2 nebo absorbéry podle ISO 354.
Aktuální mechanický přepínač vyhovuje, ale musím kontrolovat, že se kontakt kousnul správně, aby nebylo hnusný měření. Dále kontrolovat měření, jestli není hnusný a když je hnusný, tak ho opakovat. Je to trochu varchrlatý, co by člověk chtěl u přepínače za 5 Kč/ks. Prostě třeba hodinu až dvě přepínáš a měříš.
Ideální by pro mě bylo mít digitální přepínač s nastavitelným timerem, zároveň script na PC, kde se bude se stejným timerem pouštět měření. Spustit měření a na půl hodiny od toho odejít a počkat na výsledky.
http://www.vmaudio.cz/clanky_pokracovani/akustika/mic_switch.png

Web

(upravil dawsoo 26. 1. 2023 14:40)

Re: Přepínač nf vstupů

To asi jo,ale takovýhle setup už je spíš o nějakém custom řešení celku.Minimálně jít cestou low noise fixed gain preampu s vysokou přebuditelností v mikrofonech a phantom s velmi nízkým šumem impedancí a to další řešit až na "linkové úrovni" v zařízení co má přímo ty mikra přepínat. Aspoň tak bych to řešil já,pokud jsem správně pochopil zadání.

Není co dodávat...

(upravil check 26. 1. 2023 14:53)

Re: Přepínač nf vstupů

Zatím to mám na 37 mikrofonů s 1 preampem, přepínám samotné mikrofony, což je na cca 2 kOhm impedanci nicmoc, ale funguje to.
Hodilo by se mít digitální přepínač kvůli automatizaci přepínání a šetření času viz popis výše.

Pro info měření z obrázku výše včetně všech příprav trvá celý den pro měření difuzoru. Už jenom tahání 520 metrů mikrofonních kabelů je na dlouho.

Naposledy jsem 7 vzorků pohltivých materiálů měřil také celý den. Předtím jsem ještě 5 dní dával dohromady celý setup dozvukové místnosti a prováděl předchozí měření, která se nepovedla a postupně jsem vylepšoval rozmístění difuzorů v dozvukovce.

Tady se bavíme o profi laboratním měření s poněkud DIY prostředky, ale výsledky jsou profi.

Web

Re: Přepínač nf vstupů

Tak v tom by asi neměl být problém použít více zřetězených MPX s nějakým ovládáním přepínání.

Není co dodávat...

(upravil check 26. 1. 2023 14:55)

Re: Přepínač nf vstupů

Jenom si na to najít čas a to jak se znám nikdy čas nebude. Když by to pro mě chtěl někdo udělat, tak mu to zaplatím včetně práce. Vhodné pro studenty jako brigáda. Ideální školní projekt řekl bych - automatické přepíná s timerem, nastavením přepínaných vstupů 1-X s nastavením délky času mezi přepnutím Y.

Web

Re: Přepínač nf vstupů

Na tu synchronizaci timerů bych se moc nespoléhal. Lepší by bylo, aby script v PC přepnul mikrofon, spustil první měření, přepnul mikrofon, spustil druhé měření a tak pořád dokola.

(upravil check 26. 1. 2023 15:11)

Re: Přepínač nf vstupů

Elox, jsem ochotný tomu obětovat 1 minutu navíc, aby tam byla rezerva třeba 2 sekundy na přepnutí. Synchonizace spuštění měření a přepnutí vstupu PC a přepínač by byla skvělá, ale už by to bylo složitý a za to mi ta ušetřená minuta asi nestojí.

A asi jsem ochotnej zaplatit, aby to bylo z relátek a multiplexovat jejich spínání timerem. Případně použít MUX audio switch, pokud je dostatečně kvalitní. Stačí mi cca 70 dB SNR a 0,1% THD.
Ty relátka jsou ale potencionální problém ve formě toho, že mi jedno relátko odejde, hodí špatné měření, já si toho nevšimnu a den práce letí do koše. Takže spíš radši MUX audio switch.

Web

Re: Přepínač nf vstupů

check
Ešte k tej regulácii - používal som aj DAC8143 v NFB OP275 ,  " multiplaying mode", vlastnosti pomerne slušné..

(upravil sporilek 27. 1. 2023 14:18)

Re: Přepínač nf vstupů

dawsoo napsal:

Jít od Cambridge Audio přes AQ k hadexu a řešit zvukovou kvalitu, to chce opravdu silnou náturu. Nic osobního ale je to dost do očí bijící šílenost typu "přesně naopak". Jako jistej druh recese a čtení reakcí lidí co chtějí opravdu poradit tomu ale rozumim.

Možnosti od nejlepšího k nejhoršímu při odpovídající implementaci

1. Přepínání kvalitním přepínačem
2. Přepínání reléové
3. Přepínání kvalitním multiplexorem pro audio se symetrickým napájením
4. Přepínání obyč multiplexorem s jednoduchým napájením
5. Přepínání multiplexorem nevhodným pro audio

DJ_Rix:
Ano opravdu je toho plná studiová technika Studer,revox a další z 70-80 let DIL 4052,4053 .

Takže, kam bys zařadil přepínače ISOSTAT?, jistě nemají pozlacené konektory..

Příspěvky [1 až 20 z 23]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Ostatní technika » Přepínač nf vstupů

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£