Téma: OTL UltiMini / sluchatkovy zosilnovac
Cez vianoce som mal cas na kreativnu cinnost a tak som kreslil nove napady Vznikla dalsia evolucia Wiliho OTLka postupnym vylepsovanim sa jedna asi o verziu 6.1 s upravami podla tohto upgradu inspirovane elektronkovym ultimatnym sluchatkacom VA tube preampom. V podstate je to krizenec co obsahuje vsetko dobre kazdeho z nich:
- malicka sikovna krabicka co sa vojde pohodlne na stol
- skvela uprava s lokalnou silnou vazbou priamo do diferaku a vyssim loopgainom s minimom pouzitych lamp
- vysoky vykon, nizke skreslenie a dlha zivotnost vdaka 6n6p ktore pobezia len na 60% prudu
- miesto pre velke polypropylenove foliove kondenzatory 6x4cm!!!
Cely sluchatkac je maximalne zjednoduseny, optimalizovany a blbuvzdorny. Vyhodil som standby spinac s 555kou a zapinanie bude kvalitnym sietovym tlacidlovym isostatom. Je to trochu kompromis z viacerych dovodov: jednoduchost, bezpecnost, usetrenie vyrobnych aj prevadzkovych nakladov a usetrenie na toroidnom trafku - postaci o jedno vinutie menej a viac vykonu trafka mozu vyuzit lampy.
Casovaci obvod oneskoreneho pripojenia pri zapinani je zachovany ako aj sofistikovanejsia a vylepsena DC ochrana. Cas a rychlost blikania je pohodlne nastavitelna ako sa komu paci. Vsetko je na doskach s minimom kablovania co zjednodusuje mechanicku stavbu. Je tu priamo integrovany line-out vystup s delicom, takze sa sluchatkac da velmi dobre prakticky vyuzivat ako preamp pre vzdialene pripojeny koncovy zosilnovac cim je mozne ziskat hybrid pre maximalne pohodlne a prakticke vyuzivanie ako preampu je tu zapojene odpinanie zeme z vystupneho sluchatkoveho jacku pre remote-on signal = ak vytiahnete sluchadla zopne sa trvalych +12V ktorymi je mozne zapnut koncovy zosilnovac // pri zasunuti sluchadiel sa signal vypne.
Zdroj je prekopany a zjednoduseny. Je tu miesto pre snap-in elyty a poriadny vykonovy odpor pre regulaciu LMka. Zhavenie vsetkych elektroniek je pre minimalizovanie tepla do serie s regulatorom prudu = je to trochu kockopes s 6n2p ale zabijem dve muchy jednou ranou kedze to zaroven reguluje narazovy prud. Cele zhavenie je preroutovane a zdrojovy layout zrkadlovo otoceny oproti povodnemu navrhu, vdaka tomu je vedene zhavenie naokolo a nikde nepretina vedenie signalu.
Fyzicky bude zosilnovac dokonca mensi, ale bude opticky posobit vacsie, bude kratsi(do hlbky o 2cm) a trosku vyssi(o 1cm) aby tam vosli 6n6p. Este to stale premeriavam ale mozno sa vojdem do 22x18x9cm. Zatial netusim ako dobre/zle to bude fungovat, predchodcov mal kvalitnych tak snad nenarobi hanbu
Nizsie je schema zosilnovacej casti:
Schema zdroja:
Schema casovaca a ochran:
Nejedna sa o ziadne objavenie ameriky, skor len sklbenie vsetkeho dobreho za poslednu dobu... konecne som sa po dlhom case naucil panelovat dosku, vdaka tomu sa oplatilo vsetko s ENIGom pozlatene.