Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 6)

Audioweb.cz » Zdroje signálu » Náhrada za CD přehrávač

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 »»»

RSS

Příspěvky [21 až 40 z 101]

(upravil stiglitz 10. 12. 2022 22:51)

Re: Náhrada za CD přehrávač

emge: No, koukni, já nemám ambice mít přehrávač za deset tyček. Zesilovač za dvacet. A soustavy za čtyřicet. Měl jsem tu totiž soustavy, které hrály úplně na hovno, jako kdyby na nich byly deky, a to stály třicet. Komerční soustavy.
Mám jiný svět. Mám dvě sestavy, nad kterými ohrnete nos. Dvě sestavy, čtyři soustavy - tedy čtyři páry reprosoustav, aby nebyla mýlka.
Všechno, nebo skoro všechno z HiFi byly porouchané stroje získané za nic. Nebo za skoro nic. Všechno jsem opravil, všechny decky, jeden ze zesilovačů, a to si s tím neporadil ani servisák, na to jsem zvlášt hrdej.
Postavil jsem si tři páry soustav, a jeden renovoval.
Strávil jsem na tom hromadu času, udělal maximálně tuhý skříně, každá jedna z páru má 48kg. Můžeš přiložit ruku na libovolný místo na skříni, neucítíš nic.
Všechny ty výhybky jsem upravil, nebo udělal nový - na ucho. Prostě mám desku, na ní schematicky výhybku, ta je na kabelech vytažená basreflexem ven, a doladěná, pak teprve udělaná finálně. Kondenzátory nemám Mundorf, Jantzen, mám je z Hadexu, jsou poskládané, kapacity, paralelně. Vysral jsem se na dps, mám to propojené dráty, kabely. Ale KABELY.
Já jsem vetešník.
Mám těžce postiženou, i když ne ještě zcela nepohyblivou ženu, a sice nepočítám každou kačku, ale Revelatory, třeba, si prostě dovolit nemůžu, její plný ID je třetina průměrného přijmu, i když já si nevydělávám špatně. Když jsem to propočítal, jsme nízkopřijmová domácnost.
A při tom všem jsme měli štěstí, nebo já - a mám svoji místnost.
No, proto se raduju ze šrotů v sd.
Těší mě udělat z hovna kuličku, tedy z ničeho něco.
Nic z toho sem nedám, nechci řešit, že mám na hovno to a to a tamto.
Ale chodím sem, hodně mi to tu pomohlo.
Proto nebudu investovat. To, co mám - možná by hodně lidí koukalo.

Re: Náhrada za CD přehrávač

Mechanik: Pro mě za mě, klidně ať robím chybu. Pro mě je podstatné, co jsem slyšel, a slyšel jsem zvukovou hrůzu i přesto, že jeden z hochů se snažil přepnout svoje spotifuj do vyšší kvality. Možná jsem chyboval, když jsem se nepodíval, do jaké. O mp3 zde vůbec není řeč, ty neposlouchám ani v 320 kbps - nedá se to poslouchat, a moji žáci ani nevědí, jak si mp3 vytvořit. Mám je však v technice uložené, abych jim předvedl, že poslouchat to nelze. Podle toho, co mně sdělili, 95 % z nich poslouchá buď online streamy nebo stažené mp3, o jejichž kvalitě nemají tušení. Kvalitní a moderní DAC nikdo z mých žáků nemá - to totiž "nefrčí". Jo kdyby to bylo něco bílého na nohy, černého na hlavu a popsané stejně jako ty mikiny, boty a bundy, jež v touze po výjimečnosti nosí všichni, to by byla věc jiná.
Vůbec ale nehodlám nikomu spotifuj hanit, ani ohrnovat nos nad mladou generací. Jak já byl hloupý či omezený a kolik z toho mě zůstalo!!!
Ať si každý poslouchá, co je mu libo. Takřka nikdy neposlouchám hudbu při jiné činnosti, než "při poslechu hudby". Výjimkou je jen např. osmistý kilometr na cestě z ČR do Rigy, kdy si autorádio pustím jako pilulku na bdělost. Patrně nejsem ani ten správný cíl pro spotifuj a podobné. Ve svých technologických temnotách si však libuji, užívám si nádhernou hudbu, a je mně u toho blaze. Při vaření si pustím hudební pořad či pohádku na ČR2 nebo ČR3 (FM), dříve např. Dašu se Smigmátorem (teď jsou až večer), Toulky českou minulostí, při pájení v sobotu ráno Meteor, chodím do hudební prodejny, na živé koncerty a hudební festivaly, a tak si rozšiřuji obzory a občerstvuji hudební apetit. V rozhlase to mám druhdy s komentáři, které dávají hudbu s lidmi a časem do souvislostí, a hovoří moderátorské rozhlasové osobnosti, hodné toho označení skrze svůj rozhled, cit pro mikrofon a posluchače. V zádech mají skvělé rozhlasové režiséry a scénáristy ... 
Dokud si nebudu moci koupit nahrávku v 1 až 10 Mbps na netočivém médiu, není pro mně výpočetní výkon dnešních strojů, čipů, převodníků pro věc poslechu využitelný. Ale zdůrazňuji - každý máme jiné preference, jiné vidění věci, jiné slyšení zvuku, jinou zkušenost, jiná omezení, jinou vlastní hloupost, děláme jinou chybu, máme jiný obzor či priority.
Na závěr bych ještě rád přidal třaskavější polemiku. "Harmoniky" sice slyšíme jen cca do 20 kHz a vyšší přenášený kmitočet tak zdánlivě nemá význam, ale já chci, aby můj audio zesilovač hrál až ke 100 kHz a mám k tomu svoje důvody, i kdyby mě osm miliard lidí tvrdilo, že to nedává smysl. Hřebenovými filtry ani samplovací frekvencí 44,1 kHz s Nyquistovým kritériem zde prosím neoperovat - CD nejsou "všemi zdroji zvuku" a LP také ne.
Dokud mládež poslouchá hudbu, je to dobrá zpráva, ať je to hudba z čeho chce, když se nejedná o osluchátkovaného chodce na železničním přejezdu, přechodu pro chodce nebo cyklistu odbočujícího vlevo.

Tazateli z úvodu bych se nestyděl poradit koupi CD přehrávače místo zesnulého CD zn. Technics, z druhé ruky bude za 800,-- až 4000,-- Kč a jako druhý zdroj hudby (zvuku) cokoli se vstupem USB nebo na paměťovou kartu. Než se ty kraviny jako DVBT nebo zhovadile monofonní DAB nějak ustálí, kolo dějin bude jinde. Kolik DVBT tunerů na to padlo, abychom stále TV přijímali a jakých pitomostí je televize plná tím více, čím více programů lze sledovat.
Ápropos, doporučuji knihu Digitální demence od Manfreda Spitzera místo jednoho víkendu u TV, kdo ji ještě nečetl. Ta neuronová novorozeňata v hipokampu křičí "dejte mně práci" ale zapnutím televizního knoflíku hned na to hynou. Konec příspěvku, jdu s knihou do pelechu.

(upravil mechanik 10. 12. 2022 23:24)

Re: Náhrada za CD přehrávač

Počul som zostavy v cenovej kategorií od 30 do 60 tisíc eur a to nie niekde na výstave ale pri majiteloch a väčšinu pri kamarátovi doma. Boli to všetky 4 generácie BWčok rady 800. Boli to asi najvyššie KEFy s koaxom. Mnoho iného. Z elektroniky som mal možnosť počuť perfektný audionet MAX čo je uplne TOP v zosilňovačoch. Tiež tie predražené Mcintoshe... DACy sa mi menovať nechce. Tvrdím spotify je uplne ok a mp3 320kbps (tiež nemám rád) ale v teste na slovanete nikto poriadne nerozoznal od FLAC/WAV.

Môžeš mi prosím napísať čo za zostavu máš že tam všetko tak dobre počuješ? Pretože ľudia s takýmito názormi majú často ako jediný cd player starú teslu. Bedne tesla alebo nejaka super lacná stavebnica s dobrou výhybkou. Koncák v najlepšom nejake staré DPAčko na DB koncoch a podobne... So slušnou zvukovkou ani DACom skúsenosť asi nemáš. Tak na čo by si si kvalitne to spotify vedel vôbec prehrať?

Digiting napsal:

Dokud si nebudu moci koupit nahrávku v 1 až 10 Mbps na netočivém médiu, není pro mně výpočetní výkon dnešních strojů, čipů, převodníků pro věc poslechu využitelný.

Pardon ale 10Mbps nahrávky niesu práve vdaka algoritmom ktoré ten výkonný HW potrebujú.

Re: Náhrada za CD přehrávač

Re: stiglitz
Ja som spomínal Raspberry Pi a to je lacné riešenie prehrávača. Použitie DAC je veľmi variabilné, dá sa vybrať v širokom cenovom rozpätí. Pre digitálne formáty je však kľúčové, preto som odporúčal jeden DAC pre viaceré zdroje.
Len v posledných mesiacoch RPi podražilo (ako všetko), lebo je ťažko dostupné. Ale na prehrávanie audio súborov postačujú aj staršie typy, ktoré sa dajú prekúpiť. Ja používam RPi 2B.

Re: mechanik
Aj tu prebehli nedávno testy. Nemám sa čím chváliť sad
https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=5170&p=3

Re: Náhrada za CD přehrávač

S jedním až 10 Mbps jsem se pochopitelně upsal, měl jsem na mysli vzorkovací frekvenci 1 až 10 MHz, jak jsem o tom psal v #15 a z důvodu integrity zdejšího obsahu to po sobě nebudu opravovat. Nebylo mým cílem polemizovat, spíše jen přidat zkušenost. Na dálku nic a nikoho nehodnotím, až na výjimky nezveřejňuji domněnky či předpoklady, o lidech a jejich zkušenostech tím méně. Nemám tu jasnozřivost, naběhl bych si snadno na vidle. Užít si dovedu nahrávky se zvukovým spektrem od 30 Hz do 28 kHz, stejně jako od 300 Hz do 2,8 kHz, a to i přes fyziologická omezení. Tvrzení o tom, že slyšíme přibližně do 20 kHz považuji za neúplné a proto nepřesné, ne však z důvodu variability od člověka k člověku či statistických výjimek (odlehlých hodnot), ale z jiného důvodu a o něm zde psát nehodlám. V omezenosti technologií a člověka nadále vidím smíření i výzvu. Co, na čem a kdy jsem kde poslouchal nepovažuji za přínos pro jiné. Považuji to přibližně za tak hodnotnou informaci, jako že jsem si onehdy dal holandské mušle ve francouzské restauraci a obsluhovala mě hezká češka s italským parfémem za nelidské peníze a celé mě to stálo docela lidské peníze.

(upravil mechanik 11. 12. 2022 17:39)

Re: Náhrada za CD přehrávač

Digiting, možno je lepšie sem nepísať názory ohladom MP3 320kbps/FLAC/WAV a podobných vecí, keď máš zostavu takej kvality že ju radšej neuvádzaš. Tak isto robiť závery o spotify...

(upravil emge 11. 12. 2022 17:57)

Re: Náhrada za CD přehrávač

Digiting napsal:

...měl jsem na mysli vzorkovací frekvenci 1 až 10 MHz, jak jsem o tom psal v #15...

Vzorkovacie frekvencie v MHz sú nutné pri jednobitovom DSD, kde sa aj bežne používajú. Pri (asi) najrozšírenejšom DSD128 to máš 5,6 MHz, pri DSD512 22,6 MHz.

Pri PCM by to však nemalo zmysel. Pokiaľ viem, ani v nahrávacích štúdiách sa nepoužívajú vyššie vzorkovacie frekvencie, ako 192 kHz. Takáto frekvencia umožní prekročiť počuteľné pásmo a je dostatočne vzdialená pre kvalitné odfiltrovanie.
24 bitové rozlíšenie má vyše 16 miliónov úrovní na jednu vzorku. To je už skutočne veľmi jemné spektrum, ktoré s rezervou prekonáva maximálnu dynamiku zvukovej nahrávky.
32 bitové rozlíšenie má zmysel pri editácii - mixovanie, ekvalizácia..., nie však už pri finálnych audio súboroch.

Rozlíšenie 24bit./192 kHz prekonáva všetky formáty, ktoré si uviedol.
Skús si vypočuť Hi-Res starších nahrávok od Supraphonu, ktoré vznikli digitalizáciou pôvodných štúdiových pásov. LP nemá žiadnu šancu.

Frekvencie v nadakustickom pásme nemajú žiadny priamy prínos. Môžu však ovplyvniť počuteľné pásmo, čo sa často nesprávne (účelovo) prezentuje.
Rozšíreným problémom býva alias (alternatívna frekvencia). Ako vzniká, to názorne vysvetľuje tento obrázok:
https://gregstanleyandassociates.com/whitepapers/FaultDiagnosis/Filtering/Aliasing/Aliasing-Example.PNG
Pôvodná frekvencia je fialová. Vzhľadom na malý počet vzoriek (pri danej frekvencii) DAC spojí tieto vzorky (štvorčeky) tak, že vznikne modrá krivka s výrazne nižšou frekvenciou. Všetok "bordel" v nadakustickom pásme sa tak prenesie do počuteľného akustického pásma.  A týka sa to aj CD.
Odfiltrovať treba hlavne vzorkovaciu frekvenciu. Čím je nižšia, tým strmší filter musí byť použitý aj s následnými možnými problémami.

Frekvencie nad 20 kHz reálne neprenesú v posluchovom priestore ani reprosústavy. Ak sa v niektorých reprosústavách používa "supertweeter", tak hlavne preto, by vyrovnal frekvenčnú charakteristiku mimo osi v počuteľnom pásme, kde bežná kalota už výrazne smeruje. Ale marketing to rád prezentuje "po svojom" smile

(upravil tatko Tom 11. 12. 2022 20:49)

Re: Náhrada za CD přehrávač

Za mňa výborne napísané.

Ono aký praktický zmyslel a reálny prínos majú "nepočuteľné" frekvencie blízke 30-40 kHz, ak sú prekryté mnohonásobne silnejšími na podstatne nižších frekvenciách? (dosť som sa natrápil, než som našiel úsek skladby, kde vôbec nejaké boli na aspoň takej úrovni)
Posledný zaznamenaný PEAK je takmer 40 kHz, lenže na úrovni, pri ktorej ho v tej zmesi zvukov skladby nerozpozná ani netopier smile

https://i.ibb.co/svyVxsw/graf.jpg

(upravil Pech. 11. 12. 2022 23:37)

Re: Náhrada za CD přehrávač

stiglitz napsal:

Ale to je pořád dokola.
Tazatel se ptá na něco jiného - a já přiznávám, že mám stejný problém.
Zatím to řeším DVD přehrávačem, který tedy i umí VMA a MP3, například, takže sežere všechno.
Já tu mám taky dva regály plné originálních cd, se kterými se nerozloučím, ani omylem.

teď mě pravověrní hifisti sežerou, ale..: https://cd-prehravace.heureka.cz/auna-a … /#prehled/
Myslím, že člověk asi nedostane tu úplně top kvalitu, zato ale ušetří nezanedbatelný peníze. Já už jsem o tom uvažoval, no, nevím.
https://www.electronic-star.cz/HiFi-a-T … -oxid.html

Ano.

Zjevně jsi pochopil nejlépe to, o co mi jde...

O takovém zařízení jsem uvažoval, ale než jsem ho objednal, tak jsem položil dotaz jak se to dá řešit, protože na ten přístroj nemám žádnou referenci, navíc je to takové samo uprostřed pole, protože nejbližší dražší kus stojí desetinásobek a ojetina se moc sehnat nedá....

Jelikož nepoužívám externí DAC, tak si nehraju na to, že to chci mít úplně top ze všech topů, ale chci, aby to mělo solidní zvuk.

Moji sestavu tu asi znáte, ale pro úplnost to sem napíšu, že za tím bude zrychlená DPA223 po Antim a třípásma dle Unicorna. S klasickým CD jsem nevnímal jakýkoli zvukový problém, nicméně mechanika přestala číst a je to asi tak 20 let starý CD player Technics.... Rádio nepotřebuji, mám slušný externí tuner.

Jediná reference je na předchůdce, který byl čistě jen CD player a ta není dobrá...

Re: Náhrada za CD přehrávač

Pech.,
Obávám se, že reference na konkrétní kus se nedočkáš. Protože velká část "Hifistů" přešla na PC a DACy, a ti ostatní buď užívají postarší kusy nebo kupují něco mimo možnosti normálního smrtelníka.
Takže tak jak píšeš. U postaršího kusu je riziko že laser záhy odejde a budeš opět na začátku. Nicméně jak tu bylo psáno, nebál bych se jít do čehokoliv novějšího, opravdu ta elektronika udělala velký krok dopředu a i levnější přístroje budou mít slušné parametry.

Re: Náhrada za CD přehrávač

CD plajer Technics 400A asi dejchá z posledních neboť origo cedo
načítá až 10-20 minut zahřátím na provozní teplotu pak jede ok
žádnou ojetinu! vyženeš čerta ďáblem, to ne. Nouzově hraji na
dvd, čte CD, CD-R, CD-RW a MP3. Co si víc přát? jo, až na ubohý
displej...že nějaká nižší kvalita zvuku? ale co vás nemá, to neřeším.

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

Re: Náhrada za CD přehrávač

Solidní je Panasonic dvd/cd - dvd-S52 bere waw, pm3, a má audio stopu 192 kHz. Dá se sehnat, je to držák.

(upravil 4mike 12. 12. 2022 13:59)

Re: Náhrada za CD přehrávač

starý přehrávač už mi taky odkráčel do křemíkového nebe, tak jsem ho nahradil za yamahu s303 a mým starým uším dostačuje

Re: Náhrada za CD přehrávač

Yamahy prý jsou hlučné, co je na tom pravdy?

(upravil 4mike 12. 12. 2022 13:27)

Re: Náhrada za CD přehrávač

nevšimnul jsem si, že by mne něco rušilo ale možná neposlouchám až tak potichu smile
Wave a Flacy to z USB načte ale jen do 48k/24

(upravil emge 12. 12. 2022 18:26)

Re: Náhrada za CD přehrávač

Re: Pech.
V prvom príspevku si uviedol, že uvažuješ nahradiť CD prehrávač niečím, čo "něco umí". Väčšina (vrátane mňa) to pochopila, že chceš kvalitatívne postúpiť. Tomu potom zodpovedali reakcie.

Auna je pre mňa neznáma a ani distribútor neuvádza bližšie informácie o použitom DAC. O prehrávaní audio súborov sa tu toho popísalo už dosť. A zabudovaný FM tuner by mňa odradil, mohol by byť zdrojom rušenia (aj keby nebol priamo používaný).
Ak ide o lacný CD prehrávač, ja by som vybral skôr niečo z ponuky "osvedčených značiek" Denon, Yamaha, či Onkyo. Prípadne by som sa pozrel ešte na "profi" kategóriu, napríklad Tascam. Tie úchyty do racku sa dajú (väčšinou) odmontovať.

Koncový stupeň máš kvalitný (neviem, o ktorý typ reprosústav od TLU sa jedná), zaslúžil by si preto aj primerane kvalitný zdroj.
Neuviedol si predzosilňovač. Čo používaš k regulácii hlasitosti?
Spomínaný DAC s reguláciou hlasitosti je dobré riešenie, kvalitatívne by si určite získal. Pre prípadný upgrade v budúcnosti je preto vhodné vyberať CD prehrávač s koaxiálnym SPDIF výstupom (optika má horší jitter).

Re: Náhrada za CD přehrávač

Ad frekvence mimo slyšitelné pásmo: už jen to, že měnič musí dělat nějaký další pohyb, znamená, že vytvářený tlak vzduchu bude jiný. Spíš je otázka, jak velký význam to má a zda je to slyšitelné nebo zda to má nějaký vedlejší vliv (roztáhne vám to čakry, otevře třetí oko). Výše na grafu je vidět, že vysoké frekvence mají většinou hodně nízkou hlasitost, takže spíše zaniknou. Tak jako tak v tom vidím větší význam než např. pozlacených nožičkách na repro. Jinak pokud zesilovač nezahraje 30kHz, tak pravděpodobně nezahraje dobře ani 20kHz. Tzn. nějaký přesah frekvence za nahrávku by mít měl.

(upravil Ingwarr 12. 12. 2022 22:31)

Re: Náhrada za CD přehrávač

Keď to tu čítam, máte implantát v ušiach z netopierov? Kolky ste si zmerali aký má váš sluch rozsah?
Pozerať na spektralny analyzator a čo dokáže môj sluch je veľký rozdiel

Re: Náhrada za CD přehrávač

V 61 rokoch do 12500 Hz a za tým ticho.
Ale - kdesi som tento rok narazil na video, v ktorom som nepochopiteľne počul až do 20 kHz. Nechápem, ako to bolo spravené.

(upravil mechanik 12. 12. 2022 23:42)

Re: Náhrada za CD přehrávač

Ingwarr, ano 22kHz, ale nejako som mal problém generovať vzorku s vyšším vzorkovaním než 44,1kHz... Asi pred rokom som si to kontroloval a tých 22kHz stále počujem. Aj keď 18kHz sa mi zdá že znejú akosi intenzívnejši... Ono 22kHz je už velmi "tenký" tón...

Ale myslím že čo sa týka hudobného obsahu tak stačí keď je do 16kHz. Tie vyššie výšky už sa nemajú velmi kde vôbec využiť. Každopadne bedne hrajúce do 30-40kHz, Koncák prenášajúci stovky kHz a DAC s násobne vyšší vzorkovaním určite zmysel má. Nikto tu nespomína pokles OLG typického koncáku od 1kHz vyššie (pochopitelne pri OLG daleko cez 100db to už bude jedno...) a s tým aj rastúce THD a dalšie veci... Klesajúce PSR... Tá schopnosť prenášať zásadne vyššie frekvencie je vždy akýmsi potvrdením kvality komponentu a dobrým predpokladom že v klasickom audiopásme bude fungovať skutočne velmi dobre. Je jedno či ide o koncový tranzistor alebo napätový regulátor... Tá širka pásma zmysel vždy dáva...

Příspěvky [21 až 40 z 101]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 »»»

Audioweb.cz » Zdroje signálu » Náhrada za CD přehrávač

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£