Téma: Predzosilovac s korekciami

Zdravim vas, potreboval by som radu. Staviam si jednokanalovy zosilnovac JPA100 a potrebujem k nemu korekcie. Napajanie mam trafo 2x28V a zdroj od firmy EZK NZD9A50 http://www.ezk.cz/stavebnice_moduly/nzd … d9a99.htm. Mate nejaku overenu stavebnicu alebo schemu, ktora by bola vhodna pre tento zosik?

Re: Predzosilovac s korekciami

a nechceš hotový modul?
napájanie +/-15V osadené 2xLM833N
https://i.ibb.co/8M8q8P0/DSCN4984.jpg
basy, výšky, balance

(upravil Otas 20. 11. 2022 18:22)

Re: Predzosilovac s korekciami

Ono to má i EZK v nabídce, ale rovněž je to stereo - řeč je o jednokanálovém zesu.
Zapojení je spousta, zde viz:
https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=11472
Samozřejmě je otázkou, kolik pásem potřebuješ - chceš.
A zda budeš regulovat hlasitost až za korekcemi (čili korekce musí být s velikou rezervou, než to začne limitovat).

(upravil pales.robo 20. 11. 2022 18:58)

Re: Predzosilovac s korekciami

nalimko33, kludne aj hotovy modul, ale ten bude potrebovat asi vlastny zdroj vsak? Ideal by bolo keby mal hlasitost, basy a vysky.

Otas, EZK ma v ponuke 2 korekcaky. Problem je ten, ze firma EZK neposiela na Slovensko smile.

Re: Predzosilovac s korekciami

HSI5555 - (stereofonní) předzesilovač, mám v bazaru.

(upravil Otas 21. 11. 2022 9:02)

Re: Predzosilovac s korekciami

Benazi, nechci ti kazit obchod, ale HSI5555 je jen předzesilovač s indikací ochran, pales.robo potřebuje korekční zes.
Tam vyhoví to od nalimko33, pokud se použije jen jeden kanál a nejspíše bude třeba odstranit potenciometr balance, pokud se zvrhle nepoužije k regulaci hlasitosti smile.
Samozřejmě bude potřeba udělat k tomu (nebo i jiné verzi korekčního zesilovače) zdroj. Z napětí pro výkoňák je to otázka možná jen 6 malých součástek, vůbec nic složitého, drahého a velkého.
Pales.robo: No jo, máš pravdu, dnes už EZK do SR neposílá.

Re: Predzosilovac s korekciami

Otas,na ten zdroj som sa chcel spytat tiez, takze to si mi uz zodpovedal smile . Nemas nejaku schemu, stavebnicu zdroja? Ja co som hladal tak 2x15 by mohol byt. Co sa tyka tych korekcii, no radsej by som bol za nejaku skladacku/stavebnicu nech nemusim vyrabat DPS ale neni to podmienka, ked sa inak nebude dat. Pokial by nalimko33 bol ochotny mi jeho stavebnicu predat, asi by som sa priklonil k nej. Ak nie nasiel som peknu schemu ako nahradu: https://www.elektrolab.eu/blog/korekcny-predzosilnovac. Co povies? wink

(upravil Otas 21. 11. 2022 12:28)

Re: Predzosilovac s korekciami

Jen jednu technickou drobnost pro začátek: za odkaz nedávej tečku věty, člověk jí pak musí odmazat, aby se mu to ukázalo smile.
Toto schéma je zbytečně složité - je to na dva vstupy, pro mono postačí jen to, co je kolem OZ1a a OZ2a, výkonový zesilovač připojíš na jezdec P3a. A máš vystaráno.
Jinak popis jednoduchého zdroje mohu vystačit s tím, co je na tom schématu vpravo dole: Namísto C33 a C34 vložíš dvě zenerovy diody na 15V. Od + a - 15V to připojíš na + a - 45V výkonového zesilovače přes dva odpory 1k/2W (budou se hřát, ale mělo by to být v pohodě, pojedou na méně, než 1 W). A C31 a 32 bych raději navýšil na G47/16V.
Je to prosté, možná bych sice ještě přidal na vstup OZ1a malinký RC člen (popíši, pokud půjdeš touto cestou), jinak hotovo, šlus, ende smile.
Nevýhoda: musíš vymyslet plošák (zato bude šitý na míru, mechanicky pasovat).

Re: Predzosilovac s korekciami

Otas, chcem to mat co najjednoduchsie, takze hladam vsetky riesenia. Este ma napadlo jedno. Tieto korekcie https://www.avelmak.sk/index.php?lm=142 … ticle=5566 potrebuju ako napajanie trafo 2x24. To znamena ze na ne nieje treba vlastny zdroj (ak budem mat take trafo) pokial tomu spravne rozumiem. Je to tak? (mal by som spolocny zdroj pre korekcie aj zosik), ale oprav ma ak sa mylim.

(upravil Otas 21. 11. 2022 16:21)

Re: Predzosilovac s korekciami

Schéma pod stavebnicí z odkazu odpovídá mono, což je to, co bys potřeboval (máš jen jeden výkonový zesilovač), jenže to je jen polovina té stavebnice. Ta je stereo, má vlastně tohle schéma dvakrát (podruhé ho nepotřebuješ a bude překážet i jeden zbytečný potenciometr - balance). To je úplně stejný (ale ne obrovský) problém jako u nabídky od nalimko33 (mimochodem tu bych určitě upřednostnil, pokud dá dobrou cenu, je kvalitativně o dost výše). S napájením si nelam hlavu, to se udělá vždycky, když máš zdroj pro výkonový zesilovač.

Nějak jsem si začátek špatně zapamatoval, budeš mít po usměrnění 2*33V, ne 2*45V, jak jsem psal v předchozím příspěvku. To zjednodušší situaci a odpory ke zdroji budou na menší výkon (asi 560 ohmů /1W pro mono). Jen zopakuji: ano, pro zdroj korekčního zesilovače určitě nebudeš potřebovat žádné další trafo, žádný usměrňovač, zdroj bude zcela primitivní a malinký. A to bez ohledu, jaký korekční zesilovač použiješ. To, že má ta stavebnice korekcí z odkazu napájení 2*24V střídavých znamená jen malý přínos, spíše se trochu obávám zemní smyčky (brumu) při napájení střídavým napětím přímo z trafa.

Re: Predzosilovac s korekciami

Otas, za tie korekcie chce 20€, to je podla mna vyborna cena. Jediny problem je ze tam nieje korekcia hlasitosti sad .To by sa dalo nejako spravit?

Re: Predzosilovac s korekciami

Cena je dobrá.
Bude tam navíc jeden kanál korekcí. Co s ním? Mám dva nápady:
1. Pomocí balance přejíždět mezi dvěma vstupy zesilovače
2. Pomocí balance přidávat více levého nebo pravého kanálu stereofonního vstupu do monofonního zesilovače.
A nebo balance vyřadit (bude potřeba schéma, třebas bude potřebné sáhnout do nastavení celkové citlivosti), což je záležitost buď jen odpojení potenciometru, nebo jeho náhrada čtyřmi odpory.
Regulace hlasitosti je to nejjednodušší: Přidá se jeden potenciometr s logaritmickou dráhou na výstup korekcí. Upevní se za chassi.
Zdroj se obstará podle již popsaného postupu, hodnota rezistorů se doladí podle odběru proudu OZ.

Re: Predzosilovac s korekciami

vyriešené - z mono zosika bude sub - je to do školy a tam to stačí