Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Třípásmo s HiVi M12 - přehodnocení osazení

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 33]

Téma: Třípásmo s HiVi M12 - přehodnocení osazení

Tak se mi podařilo sehnat materiál na korpusy beden a během zimy bych se chtěl dostat k realizaci. A zároveň hlodá červíček, esli neprovést upgrade osazení.

Současná konfigurace je HiVi M12 na basech, Audax PR170M0 na středech a Audax TW034 s modifikací a WG na výškách. Je to taková směska posbíraná zde na bazaru. Zvuk je vcelku uspokojivý ale zlepšovat lze určitě hodně. Celé se to odehrálo cca deset let zpátky.. Nebyly finance a tak jsem skočil po tom co se objevilo v bazaru. Zkušeností bylo ještě míň než teď a Dawsoo mě ujišťoval že ten střed co mi prodává můžu vrazit nad jakýkoliv basák. Můžu, ale musím jít výš. Na druhou stranu, úplně bezhlavé to nebylo a použitelná kombinace to je.

Co bych chtěl zřejmě změnit je střed. Jeho problém je ve faktu, že potřebuje vyšší dělení spodního kmitočtu. Rád bych šel s dělícím kmitočtem podstatně níž, takže bych ho rád nahradil nějakým středobasem. Tak jsem pokukoval po Revelatorech a vůbec se díval co se dá koupit. Nicméně jako věčný začátečník nemám přehled a srovnání.
Proto bych se rád obrátil na zdejší komunitu a poprosil bych vás o vyjádření. Jestli opravdu vyměnit a jestli ano tak za co.

Ten střed má plochý pěnový závěs a X max cca 0,5 mm. Nemůže jít pod pětset. A já bych rád dělil tak cca 200-300. Chtěl bych to pojmout spíš jako dvoupásmo s subem.

Děkuji za případné příspěvky.

Re: Třípásmo s HiVi M12 - přehodnocení osazení

A vyhybku budes robit ako? Iba vypocet alebo meranie a nasledna simulacia?

Pokial chces delit na 300Hz asi by bolo dobre ho vymenit za nieco ine. Tam je rozhodujuca asi cena, moznosti je viac a je otazka kolko penazi do toho chces natlacit.
Ja by som tu kombinaciu asi nechal, zmeral skreslenie toho stredu a +/- sa rozhodol, kde najnizsie to delit a netrval na co najnizsom deleni. To hlavne z dovodu, ze co potom so stredakom.
Ak si pokukoval po revelatoroch, vymen vsetko smile. Inak o M12 som akosi nic normlane nenasiel, asi neviem guglovat.

Ak si nebudes vyhybku robit sam, ale das to niekomu pomerat a navrhnut, asi by bolo najlepsie to prediskutovat s dotycnym.
Ak si budes vyhybku robit sam s meranim a navrhom, snad ti niekto nieco poradi (napr. monacor SPH-170, sica 6,5H 1,5CP, z lacnejsieho SB Acoustics SB16PFC25)
Ak to bude vyhybka vypocet + plus nejake ladenie na ucho, urcite to nemen za revelator smile

Re: Třípásmo s HiVi M12 - přehodnocení osazení

ten střed je změřený tady https://www.dibirama.it/home-page/mid-r … -wmax.html

https://www.dibirama.it/images/ingrandimenti/audax_pr170m0/audax_pr170_m0_thd.jpg

basák jsem taky nenašel

Re: Třípásmo s HiVi M12 - přehodnocení osazení

U reproduktorů jsem měřil frekvenční charakteristiky i TS parametry a výhybku jsem navrhoval v Xoveru.
Při následující kompletaci chci ještě měřit zkreslení.
Varianta ponechání středu je také ve hře, nicméně krom té použitelnosti jde mimo jiné i o to,jak dlouho budou ty pěnové závěsy ještě fungovat.
K tomu M12 opravdu už nic není,ale někde to v archivu  mám . Tak jako tak budu měřit znovu.
Vycházím z vize že nejkvalitnější reproduktor by měl v pásmu kde je ucho nejcitlivější. Od snížení dělícího kmitočtu si slibuji více "bodovější" zdroj.
Těch 10k bych snad do adekvátních středů dal za předpokladu slušnějšího kvalitativního skoku.G

Re: Třípásmo s HiVi M12 - přehodnocení osazení

No neviem, a potom k tomu 4" nechať 1.3" výškač? To už by chcelo niečo ľahučké a zas je otázka či je to adekvátne aj k tomu basu, o ktorom nič nevieme viac menej a tvárime sa, že je veľmi veľmi ok.

Ak je obava z rozpadnutia toho pp závesu, to beriem, ale keď nevyzerá, že by sa chcel porúčať, snáď ešte nejaké desaťročie prežije. Ja som nejaký nástrel možnosti na výmenu dal (tak z rýchlika, čo mi napadlo), viac možno niekto, kto toho ma za sebou ďaleko viac a nakoniec sa bude musieť aj tak rozhodnúť Anti.

(upravil Anti 8. 9. 2022 16:28)

Re: Třípásmo s HiVi M12 - přehodnocení osazení

Škoda je akorát dobrého člověka. Já osobně nemám rozlišovací schopnosti pod 200 Hz a nad 10K to stojí taky za prd. Ale na středech jsem docela citlivý. Proto bych rád kvalitnější střed.
Xor: Díky, nemusím měřit, dobré stránky...

Re: Třípásmo s HiVi M12 - přehodnocení osazení

Anti napsal:

Xor: Díky, nemusím měřit, dobré stránky...

Tak jsem to nemyslel, ty kusy stejně musíš změřit. Šlo mi pouze o to, že to ukazuje to, co píšeš - pod 500Hz tomu roste zkreslení. Nic víc.

Re: Třípásmo s HiVi M12 - přehodnocení osazení

Anti, píšeš, že jsi sehnal materiál na stavbu, ale v nějaké bedně to teď máš?

M12 bych určitě nechal. PR170M0 chce dělit výš, to je fakt. Střed se dá nahradit spousty typy stejné velikosti, pak ale budeš víc limitovaný nahoře s napojením výšky. To se dá řešit kvalitním 5" středobasem těsně umístěným k basáku, např. Peerless 830860 nebo NE149W. K nim pak adekvátní kalotu nebo malý pásek.

Umístění basáku na boku je otravné pro ladění a vyjde draho a pasivně bych to nedělal. Udělal bych to jako oddělené boxy se samostatnou úzkou středovýškovou sekcí, pak budeš mít možnost tu kombinaci libovolně upravit/obměnit.

Re: Třípásmo s HiVi M12 - přehodnocení osazení

Díky Antonio! Něco takového jsem chtěl číst!
Je to v klasické bedně z MDF, kterou jsem hnusně polepil tapetou. Bohužel jsem někde prodrbal měření, ale stejně bych dělal nové. Ano, M12 nechám a chci ho dělit níž abych eliminoval jeho nectnosti. Separované sekce středovýšky a basy je taky možnost o které uvažuju.
Pro mě je nová informace že TW není žádný zázrak, na druhou stranu je ve hře varianta vyměnit i výšky.
Ta kalota mi zůstala z dvoupásma s 8" Seasem, je pravda že v třípásmu to nemá smysl. Také jeden z důvodů proč chci upgrade.
Momentálně prolízám web a zjišťuju co se dá sehnat.

Co tohle:
https://elektro.bazos.cz/inzerat/157507 … isaton.php
Nějaké reference?

Tohle by se mi líbilo:
https://sbacoustics.com/wp-content/uplo … R13P-8.pdf

Asi se budu inspirovat:
https://pkaudio.webnode.cz/jurko/

A k tomuto má někdo reference?:
https://www.bsacoustic.cz/high-end-hifi-reproduktory/

Re: Třípásmo s HiVi M12 - přehodnocení osazení

Anti:
Pokud mohu dát něco ze své zkušenosti, nebo názoru.. (někdo se mnou nemusí samozřejmě souhlasit)
Neznám basák Hi-Vi M12, také jsem k němu nenašel žádné foto ani info, ale mohl by být v pohodě použitelný...
Co ale znám docela dobře, je TW034X0 a PR170M0.
Pokud má člověk opravdu dobrý zdroj signálu, zesilovače co nejsou úplné shity, v poslechovém prostoru je ucházející akustika.. A návrh reprosoustavy/výhybky je dobře udělaný, s kvalitními součástkami..
Tak minimálně tyhle dva repráky jsou víc než dobré. Troufnu si říct, že zdaleka ne všichni, co si tyhle měniče kdy pořídili, mají vůbec tušení, co svedou. Takže ano, i když jsou na trhu kousky lepší, dokonalejší a dražší, i z těchto dvou typů se dá udělat poměrně solidní high-end. Zvláště ta výška ve WG se chová velmi pěkně a např. po úpravách, které dělal Troels, je zvuk opravdu solidní.
Střeďáků tohoto typu se dělalo historicky více verzí, já zažil osobně tři z nich:
Nejstarší PR170X0 - TPX membrána (něco jako hladký, lesklý polypropylen), pěnový plochý závěs, gumový phaseplug.
Později, tak v půlce devadesátek PR170Z0 - Aerogel membrána, textilní impregnovaný vlnkový závěs, gumový phaseplug. Za mě nejlepší verze, z pohledu životnosti nafurtovní.
PR170M0 - typově nejmladší, papír membrána, pěnový plochý závěs, klasický vrchlík. Vypadá obyčejně, ale není ani náhodou špatný. Trošku se zvukově podobá Aerogel verzi, ale má méně barevný projev, prostě klasika papír.
Všechny tři verze mají totožný koš, totožný magnet a cívku. Ten tvůj typ (i ty ostatní) můžeš naprosto v pohodě dělit kolem 300-350Hz při 12dB/okt. Absolutně bez obav. Ano, lineární výchylka je +/- 0.5mm, ale tyhle středy nejsou úplně typicky dělané, mají 7mm dlouhou cívku, ale 6mm silné póláky. Prostě větší výchylka problém v zásadě není a dokazuje to i měření na Dibiramě, kde zkreslení (mimochodem velmi nízké) začíná růst teprve na těch cca 300Hz. Tenhle model má Fs kolem 110Hz - a na 330Hz / druhým řádem, nebyl sebemenší problém dělit ani ten Aerogel - s Fs prakticky 200Hz. Jsou to na poměry hifi relativně výkonná hovada (napůl spíš PA), s vysokou citlivostí, co se jen tak neodstřelí, nebo jim i při solidní kuřbě neroste nijak enormně zkreslení.
Problém vidím jediný. Pokud máš ty středy staré tak 10 let.. Obávám se, že životnost těch PU pěnových závěsů (bohužel i při uložení v krabici mimo světlo) - právě touto dobou začíná expirovat. Já měl jeden pár těchto "pěnových" středů, co byly staré tak 13 let, celou dobu v krabicích.. A ten shnilý polyuretanový závěs držel pohromadě jen díky vnějšímu tlumicímu laku na pěně. Jakmile se do toho trošku dloublo prstem, rozdrobilo se to. Na těchto francouzských stránkách, kde ještě nějaké audaxy prodávají:

https://en.toutlehautparleur.com/flat-f … 20-mm.html

Nabízejí origo nové pěnové kroužky pro tyhle středy, což je super - navíc z papíru se to dobře seškrabuje, očišťuje a následně dobře lepí. Ale je potřeba počítat s tím, že touhle dobou bude ten materiál už na hraně, nebo se velmi brzo rozpadne, jakmile je vytáhneš ven z krabic. Je to jediná nectnost, jinak velmi dobrá bedna z těch audaxů postavit jde.

Pro mě je teploučko křeččího kožíšku ráj.

(upravil lacikamo 11. 9. 2022 10:18)

Re: Třípásmo s HiVi M12 - přehodnocení osazení

o basáku HiVi (spolu) M12 som našiel toto.
https://www.petoindominique.fr/php/mysq … hp?ref=M12

Vygooglil som, že (v inom fóre), že M12 nemá skratovací krúžok (čo to znamená?) a tiež, že by mala existovať aj 4 aj 8 Ohm verzia..

tu sú parametre aj niektorých ďalších HiVi
https://www.petoindominique.fr/php/mysq … arque=HIVI
(v tabuľke)

Zaujímavé je, že všetky odkazy končia na stránke čínskej SWANspeakers - čo je asi aj dôvod, prečo sa to tak zle hľadá?

https://i.ibb.co/Zxdyc2f/HiVi.jpg

tu : https://www.yumpu.com/en/document/view/ … rformance-
predopkladám, papierová verzia "nejakého" zoznamu produktov HiVi s parametrami.

Re: Třípásmo s HiVi M12 - přehodnocení osazení

Pokud si dobře pamatuji, tak Hi-Vi = Swans. Hi-Vi je brand samotných měničů, které se dají jednotlivě koupit a Swans je značka pro hotové reprosoustavy, které jsou osazené měniči Hi-Vi. Mělo by se jednat o totožnou společnost. Ta M12 - pokud jsou ty základní uvedené parametry reálné - by mohla být celkem použitelná (pro BR ozvučnici).
Zkratovací kroužek (shorting ring) je prvek, který se dává na pólové nástavce mag. systému. Bývá z mědi, někdy z hliníku a dává se to obvykle na ty lepší, nebo premiové modely měničů. Usměrňuje to magnetický tok, aby siločáry nešly mimo oblast, kde je to potřeba. Ve výsledku to trošku srovnává impedanční nárůst k vysokým kmitočtům, někdy to zlepšuje frekvenční rozsah k vysokým kmitočtům a pokud to není blbě udělané - razantně to snižuje zkreslení druhou harmonickou, částečně i třetí. Neznamená ale vždycky, že přítomnost zkratovacího kroužku je garancí kvality. Např. Scan-Speak je svými zkratovacími kroužky proslulý, používá to u basáků, střeďáků i výšek a je to výborná věc. Jsou ale případy, kdy např. ani nejvyšší modely výškáčů v motoru žádné kroužky nemají (Seas) - a přesto jsou to výborné repráky. Krom výhod kroužků samotných, záleží i na návrhu motoru samotného.

Pro mě je teploučko křeččího kožíšku ráj.

Re: Třípásmo s HiVi M12 - přehodnocení osazení

S tím zkreslením dole je to takto (zdroj: KT 2002/6, 2003/2):

PR170M0 vs HDS-P830860
https://i.postimg.cc/pdmTb9xG/pr170mo-vs-830860.png

Ještě zajímavější je to při 100 dB, ale k tomu nemám data pro Peerless. Audax doporučuje dělení 600 Hz/18 dB; rostoucímu zkreslení přidá i vyšší rezonance v boxu, takže objem by neměl být malý, kdežto menší kvalitní 5" bude stále v optimálních podmínkách a půjde dělit níž a menší strmostí. Bavíme se jen o jednom parametru. Audax exceluje zase jinde.

HiVi M12: https://web.archive.org/web/20180725040 … .asp?id=84
Grafy ale nevypadají věrohodně, jako by šlo o záměnu s jiným typem.


//pročištěno

Re: Třípásmo s HiVi M12 - přehodnocení osazení

Mručík Džungarský,
Díky moc za reakci. Jak se probírám těmi možnostmi toho se dá koupit a materiály k reproduktorům které mám momentálně osazené, napadá mě kolik bych do toho musel nasypat abych slyšel podstatný rozdíl k lepšímu. Také si nemyslím že by ty reproduktory byly nějaký průser. Takže by nebylo od věci vložit prostředky a úsilí do precizní vexle a úpravě poslechového prostoru. Navíc už mám reproně naposlouchané a zvykl jsem si na jejich charakter a vcelku mi vyhovuje. O reconu kitu vím. Závěsy jsem studoval,zatím se zdají cajk.
Ta HiVina vypadá jak na prvním fotu od Benaziho. Je to nějaká hořčíková membrána či co.
Taktéž jsem zjistil, že zcela zásadní vliv na reprodukci má zdroj signálu. Ta sestava docela slušně třídí kvalitu nahrávek. Momentálně jedu z PC do Topiping DX3 a z něj do 6x DPA.  Basák je dělený aktivně, u středů a výšek jsem šel do pasivního dělení. Tam budou největší rezervy, jsout o jednoduché filtry.

(upravil Bobeš1 11. 9. 2022 18:13)

Re: Třípásmo s HiVi M12 - přehodnocení osazení

Anti
Pokud to máš takhle, můžeš lehce zvolit větší strmost střeďáku dole aktivním oříznutím před zesilovačem pro středy.

Re: Třípásmo s HiVi M12 - přehodnocení osazení

Když 5",tak co tohle:
https://www.ebay.com/itm/363901107729?h … R-7W5M_fYA

(upravil Mručík Džungarský 11. 9. 2022 21:45)

Re: Třípásmo s HiVi M12 - přehodnocení osazení

To je minimálně o třídu níž, než ten Audax. Navíc s výrazně nižší citlivostí.
Nepodceňuj ho.
Abys dostal střeďák poznatelně lepší než co máš, mělo by to být v kategorii Seas Excell, Scan-Speak Classic 15W, Revelator 15M nebo 18W, 18M..
Mohly by tomu ve středech konkurovat Peerless HDS s membránou Nomex nebo Fiberglass, to ano, ty jsou velmi solidní. Ale konkurovat.
Za mě je top špička, srovnatelná s např. 15W/18W Revelatory - 18Sound 6ND430 (dělá se 4-8-16 Ohm verze). To je zabiják za super peníze, konzistence špičková, provedení taktéž, nezničitelný, citlivost velmi dobrá, pohledný Ital. Jenže pak by si to asi zasloužílo i lepší výšku. Já osobně, pokud bych neměl strachy, nebo problém s tím pěnovým závěsem - a byl bych smířený s tím, že za čas, dokud bude ještě k mání - si kroužek koupím a vyměním.. Bych nechal ty audaxy k sobě, protože prostě nejsou vůbec zlé. To je můj pohled. A pokud to v pasivu vyjde, nebo bys řešil aktiv, tak na děličce kolem 350 Hz bude vyšší strmost než druhého řádu v klidu a pohodě. Ale jak říkám, i 12dB je naprosto v cajku, vyzkoušeno.

U tohohle středu není 0.5mm výchylka maximální, ale lineární.
Jen pro upřesnění - často se zmatečně míchají údaje Xlin, Xmax, Xdam (damage).
Xlin je výchylka, do jejíž úrovně je cívka ještě pokrytá pólovým nástavcem a pohybuje se v lineární oblasti.
Xmax je výchylka, kterou membráně dovoluje středicí pavouk a závěs - bez mechanického omezení. Na téhle hraně je pavouk, nebo závěs (nebo oba) už napnutý a výchylka začne být vyloženě mechanicky omezovaná. Ano, je obvykle žádoucí používat reproduktor v rozsahu spíš lineární výchylky, ale existují měniče (a myslím že i tyhle středy od Audaxu k nim patří) - kdy s cívkou částečně mimo lineární oblast - zkreslení nenarůstá tak rapidně.
Xdam je hraniční výchylka, ještě kousek za Xmax, u které výrobce na testovacích vzorkách zaznamenal už mechanické poškození, třeba se urve závěs, nebo pavouk, nebo někde praskne něco jiného (pokud tuhle kuřbu vydrží cívka bez spálení a uchladí se).

Pro mě je teploučko křeččího kožíšku ráj.

Re: Třípásmo s HiVi M12 - přehodnocení osazení

jardag69, Benazi: vaše příspěvky zmizely, protože jsou zde zakladateli nepřínosné nebo off-topic. Nikdo ti, jardo, nebrání se ptát na tyhle věci v novém vláknu v sekci začátečníci nebo navázat v podobném vláknu.

Re: Třípásmo s HiVi M12 - přehodnocení osazení

Jardag: Nepovažuji se za žádného experta, ale trošku se mi zdá, že mícháš pár věcí dohromady (nebo to špatně chápu)...
100W je příkon, který unese cívka, případně kmitací systém mechanicky jako celek, než se něco spálí, nebo poškodí. 100dB je nějaká relativní udávaná citlivost, ovšem u tohoto střeďáku je reálná citlivost v použitelném pásmu (cca 350-2500Hz) tak někde okolo 95db. Zde udávaná Xmax, která se velmi často používá namísto korektnějšího označení Xlin - popisuje jen lineární rozsah, nikoliv maximální (mechanickou) výchylku (ta je podstatně větší). Tyhle střeďáky mají sice tužší systém, ale zas tak tvrdé nejsou. Když se do nich pustí generátor s nižší frekvencí, nebo se opatrně zatlačí prsty na membránu, tak výkmit nějakých +/- 5mm na každou stranu není žádný problém.

Pro mě je teploučko křeččího kožíšku ráj.

Re: Třípásmo s HiVi M12 - přehodnocení osazení

A já prosím aby to zůstalo. Člověk se doví zajímavé věci a pořád lepší než dohadovat se o politice na kecárně.
Já sem vděčný že se alespoň někdo účastní a diskuze někam vede.

Příspěvky [1 až 20 z 33]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Třípásmo s HiVi M12 - přehodnocení osazení

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£