Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 2)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Dokončení zesilovače po 26-ti letech

  Stránky: ««« 1 2

RSS

Příspěvky [21 až 28 z 28]

Re: Dokončení zesilovače po 26-ti letech

jardag69 napsal:

Jsou ty integráče na společném chladiči? Neotočil si nějaký malý elektrolyt?

Jaký vliv má to, jestli jsou na společném chladiči?

Re: Dokončení zesilovače po 26-ti letech

Může to udělat smyčku? Pokud nejsou izolovaně.

(upravil Stowik 28. 3. 2023 18:55)

Re: Dokončení zesilovače po 26-ti letech

Tak vyřešeno. Na obou výstupech naměřím shodně 4,5 mV.

jardag69 napsal:

Jsou ty integráče na společném chladiči? Neotočil si nějaký malý elektrolyt?

Ano, jsou na společném chladiči a nejsou izolovaně. Celý modul je proto izolovaně připevněn do skříně. Protože jsem nesehnal podložky, tak jsem volil tohle řešení.
Modul jsem koupil již osazený v tomto stadiu. Už jak jsem to dones domů, tak jsem musel propájet cívku na výstupu ... normálně se viklala.

Zkontroloval jsem dnes osazení součástku po součástce i polaritu kondenzátorů.

A jak mi furt víc a víc vrtala v hlavě ta viklající cívka, tak jsem dnes zkusil propájet všechny součástky nefunkčního kanálu a už to jede.

Bobeš1 napsal:

...
Ještě k schématu - ta výšková fyziologie na potenciometru hlasitosti řekl bych, že ji sluchově nepoznáš ani když ji odpojíš. (2n2 v sérii s 18k na potenciometru s celkovým odporem 25k). Ten odpor 18k bych vyhodil a nahradil zkratem, zvlášť, když už uplynulo 26 let od původní realizace, tak je předpoklad, že už ty horní kmitočty budeš potřebovat více zvýraznit, nebo si zvyknout. Vím, že si trochu odporuji, ale korekcema toto nedoladíš-chybí jen konec pásma.

Aplikoval jsem tvoji radu na jeden kanál (drátovou spojkou ze strany spojů) a mému uchu se to o dost víc líbilo, tak jsem drátovou spojku dal i na druhej kanál.
DÍKY MOC za tuhle radu!

Re: Dokončení zesilovače po 26-ti letech

Není zač, vím co potřebují uši ve stáří.

(upravil Stowik 26. 4. 2023 8:57)

Re: Dokončení zesilovače po 26-ti letech

Tak po týdnu hraní doma (fakt jsem se nemoh nabažit) jsem to převezl na chalupu a tam si všim několika problémů. Nechápu, že doma jsem to neslyšel.

Brum. Konstantní, hlasitost na něj nemá vliv. Při hudbě je sice maskován, ale v pauzách a při řeči (FM rádio) je zřetelný. Manželka říká, že tam ničemu nevadí, ale já s nalepeným uchem na repráku ho nezkousnu.
Když přepnu na vstup bez signálu a vypnu FM modul je brum poloviční, ale stále tam je. Takže usuzuju, že zdroje brumu jsou 2, v koncích a FM modulu.
Jako první zkusím odstranit kondenzátory na desce LM3886, takže místo 3 párů zůstane jen jeden pár 4700μ ve zdroji. Pak gnd výstupů na repro zkusím napojit přímo od zdroje. Tady vidím hlavní problém, že jsem bezmyšlenkovitě použil desku konců, tak jak byla připravená vyjma usměrňovacího můstku.
U FM modulu zkusím odpojit výstupní zem signálu k přepínači vstupů.


Otas napsal:

...
Zvážil bych použití tohoto elektronického přepínání vstupů (malá relátka jsou dostupná a nekompromisní), jenže to je proto, že s tímhle nemám zkušenosti.
...

A to je ten druhý problém. Pokud přepnu na vstup bez signálu, tak je slabě slyšitelný neaktivní vstup.


Otas napsal:

Pokud přepínání funguje, ať se nemusí nic na panelu měnit, lze využít stávající zapojenou MAB24. Relátka by byla řízena od tohoto elektronického přepínače, kdy se dá na původní společný výstup napájecí napětí, od původního vstupu to jde na cívku relátka, nebo do cesty vložený řídící (posilující) trand. Ono sepnutý stav MAB24 má řádově stovky ohmů. Snad to tak může fungovat (tj rozdělovat napětí od společného do větví), pokud se přeci jen mýlím, prosím opravte mne.
Relátka dnes moc proudu neberou, mám představu o nějakém takovém (ten si bere pod 10 mA), jen se to musí sladit s napájením MAB24:
https://www.gme.cz/releg5v2-24lr
...

Našel jsem ovládání k MAB24F (vývody 1 a 16. Mute není použito.). Tak to by mohlo jít bez větších úprav použít přímo na ovládání relátek, co původně sloužily pro rec out, jen s vložením odporu podle odběru relátek co tam mám (to budu muset nejdřív přeměřit odpor cívky - nedaří se mi vygooglit Finder 30.22 12V). Sice přijdu o jeden vstup, ale 3 budou dostatečné (Raspberry, TV a FM modul). Takže z desky vypájím MAB24 a vše okolo něj, zůstane zde jen jeden vstup - od relátek. A když už to bude rozebrané dám pod ty NE5532 patice pro snadnější výměnu v budoucnu za lepší. Zda k tomu někdy dojde nevím, zvuk mi sedí - nijak neuráží.

https://i.postimg.cc/BPW4KFJm/IMG-20230405-130923.jpg



K Raspberry pro přehrávání hudby na chalupě přes internet z NASu v bytě (převážně FLAC) jsem koupil X930 HiFi DAC.

(upravil Stowik 26. 4. 2023 9:46)

Re: Dokončení zesilovače po 26-ti letech

Shrnu jak to zatím vypadá.

Napětí zdroje pro konce naprázdno 2x19,3V. Při hraní na ještě snesitelnou hlasitost klesne na 2x18,7V.
Chladiče na ruku lehce ohřáté, spíš jen vlažné, trafo se nehřeje vůbec.
Brum je už slyšet jen když strčím ucho přímo do repráku, z 10-ti cm už slyšet není vůbec. Zůstal tedy jen jeden pár 4700μ ve zdroji.

A protože jsem se pustil do rekonstrukce kuchyně na chalupě tak to takhle zatím nějaký čas nechám. Přepínání vstupů na relátka předělám příležitostně jak čas při průběhu rekonstrukce dovolí. 

Video než jsem to zaklopil, hraje FLAC z flešky.

https://youtu.be/FG10w-ptKqA

(upravil Otas 27. 4. 2023 7:19)

Re: Dokončení zesilovače po 26-ti letech

No, vida, a přeci se točí smile.
Za posledních 26 let se analogová elektronika zase tak moc kvalitativně neposunula, tak je to stále použitelný zes. Navíc je skladný,  docela hezky vypadá (vidím zatím jen dokončenou část krabice) a ten indikátor je fakt kouzelný. Trochu mi připoměl lampovou indikaci smile.
Mimochodem ta relátka jsem vygůglil, mají odpor 720 ohmů. Asi by si vyžádaly řídící trand, to se mi jeví na MAB24 moc.
https://www.tme.eu/cz/details/30.22.7.0 … ni/finder/
Měl bych se zamyslet nad sebou, protože se mi v dílně válí kompletně osazené (vlastně už ne kompletně, vykuchal jsem z nich některé výkoňáky) a dokonce i otestované desky EZK 7666 (vlastně osazeny jako 7555, čili jen C5200 a A1943). Ale pro profi je nepoužiji (tvorba krabice a vadí mi i váha potřebného trafa), tak skončí nedokončené, nebo lépe - půjdou z domu, někdo je ještě může použít, parametricky jsou výtečné (je to zapojení na styl DPA) sad.

Re: Dokončení zesilovače po 26-ti letech

Ten indikátor je tam vlastně tak nějak navíc. Manželka tam chtěla dát i rádio a ten modul (Wireless Bluetooth 5.0 12V MP3 WMA Decoder Board Audio Module USB FM, no nekup to za kilo) jsem vybíral pouze podle rozměrů aby se vlez do místa, kde původně byla volba přepínání vstupu na dnes již nepotřebný rec out.

Dík za to vygooglený relé, potvrdilo mi to co jsem naměřil a já to úplně zapomněl napsat, že relátka jsem proměřil (mají 720ohm) a zkusil = sepnou již při 8V.

Osobně se nerad čehokoli vzdávám dokud je místo, ať už je to funkční a nepotřebné, nebo i nefunkční. Na tvém místě bych si ty desky nechal.

Příspěvky [21 až 28 z 28]

  Stránky: ««« 1 2

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Dokončení zesilovače po 26-ti letech

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£