(upravil emge 17. 11. 2022 21:02)

Re: Projekt od Troels Gravesen

BR s priemerom 10cm? To je úplne bežné smile
Aj ja mám k 10" basáku taký, len kratší (Monacor BR-100HP).
K 12" basáku je to minimum.

Páči sa mi tá "skladačka". Dalo by sa s tým dobre ladiť a hľadať optimum pre miestnosť. Ja som zničil 2 nátrubky, kým som sa dopracoval k tomuto.
Len tá cena je veľmi vysoká.

Re: Projekt od Troels Gravesen

Škoda, že Troels neukázal měření toho výstupu za střeďákem vzadu. Je to takový krátký TL. Hrál jsem si s tím a pro krátké vedení to je problém tlumit. Snad skelná vata by mohla fungovat nejlíp. Otázka co to dělá se zvukem. Takhle nějak to vypadá bez filtru:

https://i.postimg.cc/14mxjZ22/shot001.png


emge, nepodcenil bych pořádné zaoblení z obou stran, to dělá strašně moc.

(upravil Leonardo 18. 11. 2022 9:09)

Re: Projekt od Troels Gravesen

Středová ozvučnice je označena jako aperiodická.U basáku to vyrovná impedanční píky,u středů to má význam spíš poslechově.Tady je použita štěrbina místo nějakého varioventu.Vyžaduje to ladění tlumení.Poslechově je to živější a otevřenější středové pásmo.

Re: Projekt od Troels Gravesen

antonio napsal:

emge, nepodcenil bych pořádné zaoblení z obou stran, to dělá strašně moc.

Preto sa mi páči tá skladačka, je hodne variabilná.

Ako sa v praxi prejaví to (ne)zaoblenie vo vnútri? Vytvára nejaké parazitné zvuky?
V mojom prípade má ten BR aspoň dosť veľký priemer, takže vzduch v ňom prúdi len pomaly.
V stojanovkách som mal BR s priemerom 5 cm, a tam to pri vyššej hlasitosti dosť "fučalo".

Re: Projekt od Troels Gravesen

Leonardo, pokud to Troels pojal opravdu jako aperiodickou ozvučnici a tlumil jen v místě vývodu, bude ta simulace vypadat ještě divočeji. S takovýmto vyústěním na konci vedení to má určitě blíž k vlnovodu - TL.

emge, že to zkrátka švitoří dřív, třebaže je to hrana uvnitř. Konkrétní data ale nemám. 2x BR-100HP jsem měl kdysi v bedně se dvěma 8" a laděné to bylo docela vysoko, takže se to projevovalo ještě dřív. Nátrubky pro Vismax mají R12 na obou stranách a nikdy to nešelestilo, myslím, že by dobře snesly i 60mm trubku, kdybych jim dal R20.

Re: Projekt od Troels Gravesen

Novej projekt. Fandim mu a chápu proč tak je ten schod, ale je to stejně odporný jak ty umyvadla před výškáčem.
http://www.troelsgravesen.dk/Ekta-TL.htm

Re: Projekt od Troels Gravesen

Ten design a hrana je už celkem detail, 12MU/8731T00 musí být "mikroskop" - membrána z jednoho dílu, pěnový závěs, titanový former, underhung design... a je v nehranaté bedně; snad bych jen udělal vzadu difuzor k zemi - ať se vlna neodráží hned od stěny, případně vlastní delší tlumené vedení. Líbí se mi, že basáku dal TL, osobně bych ale sáhl po pevnější Al verzi.

(upravil Kocour 26. 4. 2024 13:13)

Re: Projekt od Troels Gravesen

12MU je vybornej stredak, velmi univerzalni, pri vhodnym umisteni na celni desce meri krasne rovne. Dolu se da jit 500Hz LR2, a nahore je to temer neomezene, 4500Hz LR2 prakticky naposlouchano. Pro me vyvazeny zvuk, detail transparentnost tak akorat, zadny chlad ci analyticnost. Nicmene neni to, jak to popsat, mekky zvuk, je to proste spis ten mikroskop, ale velmi dobre poslouchatelny. Hezky syty zvuk, a nema nectnost malych stredaku, ktery pri vetsi hlasitosti na sebe tahaji pozornost. Tento proste drzi.

ruzne DIY repro

Web

(upravil dawsoo 26. 4. 2024 21:04)

Re: Projekt od Troels Gravesen

Za mě asi ok,sice je to hnusný jak prdel (tvar i nature překližkový provedení) ,ale asi jedinný smysluplný použití kombinace iluminatorů,je to taková podivná řada, kde chybí větší 8+ basáky a 5,25 střeďák. Kdysi cca 2014 jsem koketoval s variací 12Mu+18Wu do 4p ale nelíbilo se mi to,použil jsem nakonec revelatory 32W+18W+12M+R2004 (ty středy byly s tou fiber xxx-05 membránou a nakonec jsem vůbec nelitoval. Ilouše jsem samože prodal a 12MU dlouho nikdo nechtěl ani za polovic. Asi ještě neuzrála na to tehdy mezi DIYery doba.

Není co dodávat...