Re: Dílčí (parciální) kmity membrány v blízkém poli

Pokud má být měření jenom komparativní a porovnat dva nebo X repráků navzájem proti sobě při stejné metodě jako třeba výběr vhodného repráku do reprobedny, tak proč ne. Ale jinak to není měření. Měření je něco, co může udělat někdo jiný a dojde ke stejnému výsledku.

Jo v druhém odstavci prvního příspěvku píšeš o gumě na tužce a první graf je Tesla, tak těžko z toho neusuzovat...
Tyhle rezonance uvidíš také na impedanci po řádném zazoomování, jsou to desetinky Ohm změna ale jsou tam jasně vidět.

Web

Re: Dílčí (parciální) kmity membrány v blízkém poli

V mých podmínkách to komparativní je a tak mi to i stačí. Nikde jsem takové měření neviděl, ale není důvod, proč by ke stejným výsledkům nedošel stejnou metodou někdo jiný. To ovšem vyžaduje měřit ten stejný jeden kus, protože pokud jsem napsal:

"Naměřené výsledky se ale liší kus od kusu podle konzistence výroby."

Tak to znamená tohle:

https://i.postimg.cc/wj1r2sSm/shot001.png https://i.postimg.cc/XYtzzYbD/shot001.png
https://i.postimg.cc/yxPqq4P3/shot001.png https://i.postimg.cc/52rhWmwg/shot001.png


Dva ARN 5608 se kroutí různě, NE180W jsou ale skoro stejné.
Impedance něco naznačí, ale dedukovat z ní, kde má kónus větší amplitudu... to asi ne.

Re: Dílčí (parciální) kmity membrány v blízkém poli

Měření máš prostorově podsamplované, takže má velikou citlivost na polohu a polohu máš nepřesně určenou. Proto jsem mluvil o robotovi, který tu polohu bude mít přesně. A když budeš mít tu polohu přesně a uděláš si cca takových 100 měření na membráně, tak si z toho můžeš udělat farfield frekvenční charakteristiku 20-20 000 Hz.

Na konzistenci výroby bych to sváděl u Tesly u NE180W bych to sváděl na nepřesnost polohy mikrofonu (je to opravdu extrémně citlivé).

Web

Re: Dílčí (parciální) kmity membrány v blízkém poli

Není to nijak extrémně citlivé. Je to provedeno tak přesně, jak jen mám v povaze. Polohovací robot pro osobní potřebu je overkill postrádající smysl, protože se vlní větší plochy, ne body, milimetrová ani centimetrová nepřesnost to nerozhodí.

Křivky jakéhokoli reproduktoru stejné být nemůžou, ideální stav neexistuje, to mě vrací na začátek - membrána má konečnou tuhost a rozložení hmoty.

V grafech je tučná čára měření uprostřed a zbylé čtyři u krajů vlevo, vpravo, dole a nahoře; to je pro jednoduchost a nezaplácání grafů měřeními z jiných bodů.

(upravil check 25. 1. 2023 1:54)

Re: Dílčí (parciální) kmity membrány v blízkém poli

Missing the big picture toho co říkám. Když by jsi tu polohu měl přesně, tak máš fázovou a polohovou informaci přesně. Z toho můžeš počítat farfield bez omezení odrazů, bez frekvenčního omezení a bez omezení vzdálenosti. Měl by jsi kompletní informaci o reproduktoru včetně všech směrových v každém bodě prostoru jakkoliv daleko.
Je to princip jako se dělá beamforming na moderní phase array anténě co má Elon Musk ve Starlinku - Dish. Tam si amplitudou a fází nastavíš jakou směrovou charakteristiku chceš. A to samé máš na moderní wifině s MIMO (ale tady je menší počet zdrojů).
S přesností polohy na 5 mm to neuděláš a použitelnost měření je pouze na těchto pár grafů, které ukazuješ.
Snažím se říct, že když by jsi taková měření dělal pořádně, tak mají mnohem větší použitenost a informační hodnotu než zde uvedená.
Na stejném principu se počítá v podstatě všechno co se týká nějakých antén, protože měřit něco ve farfieldu je obtížné, mnohdy fyzicky nemožné. A počítám tak i já svoje věci.

Web

Re: Dílčí (parciální) kmity membrány v blízkém poli

Přečti si prosím znovu celé vlákno a jako první se zastav u nadpisu. Zjistíš, že o farfieldu není nikde zmínka.

Myšlenkou vlákna jsou dílčí kmity kónusu v různých místech. Tyto kmity s větší/menší amplitudou můžou být v běžném měření z jednoho bodu zamaskované, krásný příklad je ARN 665 - kónus se po stranách kroutí ukázkově asymetricky tak, že z jednoho bodu (tučná) to nepoznáš.

Věz, že mi tohle pokračování přijde už trapné. Ale radši ještě jednou: farfield a jeho metody měření je offtopic a není předmětem vlákna.

Re: Dílčí (parciální) kmity membrány v blízkém poli

Já jsem to četl a pochopil. Stále jsi nepochopil, co se ti snažím říct, tak už toho necháme, taky mi to přijde už trapné.

Web