Chápu, že se v tom špatně orientuje.
5-312/C8/25 HEX
Problém kolem 650 Hz způsobuje středění a je běžný. Je to rezonance s jistým Q daná rozměrem a provedením. S pohybem cívky začíná být v protifázi a rozkmit cívky tlumí, pak se přehoupne do rezonance a je s pohybem cívky ve fázi. Dál je amplituda okrajů stabilní až do 2 kHz a místa kmitají ve fázi s cívkou, viz výborné směrovky v tom pásmu. Nakonec ta membrána je na omak prostě tuhá.
15W/8530K00
Problém kolem 170 Hz jsem popsal v reportu. Středění je nestandardní a rezonance výjimečně není, zkouškami jsem ji na impedanci neobjevil. Pásmo od 500 Hz je ovlivněné vzduchem v prostoru pod vrchlíkem a v díře. Rezonující vzduch kolem 700 Hz se nejspíš pouze sčítá s amplitudou cívky, nemyslím, že by zvětšoval i rozkmit. Od tohoto kmitočtu začínají okraje kmitat s větší amplitudou a dál nesledují pohyb cívky, asi důsledek široké gumy.
HWG160-8
Membrána je více rezonanční už na nižších kmitočtech a poznal jsem to jasně na některých nahrávkách. Kolem 500 Hz je rezonance vzduchu v díře a měla by v něm splývat i ta středění, ale jen jemná.
W18NX001
Jemný ale pozvolný rozdíl kolem 200 Hz způsobuje nestabilní okraj. Kolem 420 Hz je obvyklá rezonance středění. Okrajům v úzkém pásmu pak vzroste amplituda.
U16RCY/P
Velmi nestabilní membrána na 300 Hz s dopadem i na chod cívky, viz tučná. Membrána je tkaný polypropylen, který podobně jako 15W, má místa s poddajností. Na vyšších kmitočtech je to výhoda, ale na nižších je tomu naopak. Pozvolný propad až k 800 Hz si vysvětluju další složkou poddajnosti, která utlumí spodní část a rozkmit cívky, kdežto horní část je kmitající hmota. Dál tu jsou nějaké ostré rezonance na okrajích a hned za 1 kHz protifáze gumového závěsu.