Téma: Dílčí (parciální) kmity membrány v blízkém poli
Možná se vám už stalo, že při projíždění pásma sinem, kde podle NF měření je průběh rovný, jsou reálně slyšet propady a zvýraznění. Nikdy jsem to moc nezkoumal, jen předpokládal, že to snad dělá místnost nebo rezonující desky ozvučnice. Oklikou jsem to prozkoumal blíž, původně jsem apkou Spectroid zjišťoval vibrace desky, taky měřil a taky koukal po možnostech získání akcelerometru, ale to už je jiný příběh...
Spectroid jsem pak použil pro sejmutí odezvy po klepnutí do středu membrány. Dobře poslouží tužka s gumou na konci a mikrofon mobilu dát ke snímanému místu. Je to tak primitivní metoda, že by se mohlo zdát, že to nebude fungovat, ale vlastně je to mechanicky vyvolaný skokový impuls. Po získání know-how to umí rychle napovědět a v oblasti, kde se tyto dílčí kmity sledují, je mikrofon ještě rovný. Je vhodné mít zkratované kontakty.
Takto vypadá odezva ARN 567 uprostřed a po stranách:
A tady měření mikrofonem uprostřed (tučná) a ve čtyřech bodech po obvodu blízko závěsu. Kus z 1/1977.
Podle cair/(pi*Dd) by měl být kmitočet, do kterého membrána kmitá jako píst, cca 800 Hz, ale vzhledem ke konečné tuhosti kónusu a rozložení hmoty se problémy objevují dřív. Jak je vidět, jistá korelace tady je. Na kmitočtu 236 Hz se pravá strana rozkmitá, kdežto levá je v minimu - rozdíl je 3 dB. Zisk na tomto kmitočtu lze na pravé straně snadno rozpoznat.
U ARN 5608 je to lepší. 567 má sice nižší 3. harmonickou směrem k basům (proto jsem ho upřednostnil u Tesmaxů a navíc je jich v bazarech víc), ale 5608 je na středech a dál méně rezonanční a je to vidět i tady. Kus z 4/1990:
Pro porovnání ještě Peerless NE180W-08: