Ponorku z bondovky s dvěma osmipalcema s jednopalcovou cívkou,malým xmax.Ty 330ky alias,přemóděné 226 jsou sice basáky,ale sub znamená pod.Ty repro ve dvou mají šanci začínat tak od 32-36Hz.Chtít po band-passu jednu oktávu je správně(RNDr. Sýkora).Každý kdo chce od repro,či od subwooferu od 20Hz neví o čem mluví.V poslední době jsem navrhl a zrealizoval dost subů a nejníže hrající od cca 25Hz byl s nějakou 12inch "kovadlinou" s velkým xmax.Taky na jednu oktávu.Bylo to do auta a bohužel "vrchní" repro byly nějaké 10cm umřítka hrající od 1OOHz a vznikla tam mezi těmi 50-100 ne díra,ale lavor v charakteristice.Já to slyšel,ale majitel měl požadavek spíš než na dobře hrající hudbu,právě na ponorku z bondovky.Úkol jsem splnil a po 15 minutách se každému kdo měl problémy s vnitřnostmi,včetně mě,udělalo blbě. Zdravý majitel jásal,říkám mu a dalším jeho ražení basofil:-)
Bobeš1,úplným základem dnes je u vhodně vybraných repro změřit TS-parametry.U úzkopásmového band-passu je velkou chybou se spolehnout na parametry výrobce.Tolerance je sviňa.Rovněž nerezonující,pevný materiál na stavbu subwooferu je nutnost.Měl jsem tu jeden naivně majitelem slepený z OSB desky.Takhle,byl to první sub v mém životě,který jsem viděl pochodovat:-)Vůbec všem lidemco mají větší zájem o stavbu reprobeden doporučuji vyrobit si zkušební bednu právě z měkkého OSB,na pochopení souvislostí co se s reprobednou děje a jaké tlaky vznikají.
Dalším základem je problematiku basů pojmout komplexně a to už v aktivní výhybce,která je u dobrého návrhu nutností.To je odříznutí všech frekvencí pod účinností subwooferu,optimálně se strmostí podobnou právě použitému subwooferu a oříznutí všech frekvencí nad účinností subwooferu přeladitelnou výhybkou se strmostí 18dB/oct. pro band-pass a 24dB/oct. u přímo vyzařujících konstrukcí.Hodí se i přepínač fáze.Plynule laditelná fáze je pro lidi zkušenější s problematikou.Pro ty kteří vědí co dělají.
Nedoporučuji dva repro do společného bjemu a už vůbec na dva koncové zesilovače,v takové konfiguraci.Když už,tak je potřeba dvou repro se stejnými parametry(ověřit měřením) a dále je potřeba dodat stejný výkon do obou repro,což se může vlivem nastavení stereo potenciometru změnit a je potřeba použít pro tyto dva subwooferové zesilovače i balance.Při nedobrém "vyvážení" těchto paralelních systémů bude jeden reproduktor "tahat" ten druhý.Při selhání jedné poloviny tohoto systému může vzápětí dojít i k destrukci druhé poloviny systému.
Chceš-li opravdu pomoci svým basům,je dobré vědět v jak velké místnosti to má být a zda-li pouze tam,a nebo zda-li bude sub občas použit např. při zahradní párty venku.Podle toho zvolit typ repro,dále měřit,atd. jak už jsem napsal.