Téma: Subwoofer "od píky".

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.
Audioweb.cz » Projekty subwooferů a sestav » Subwoofer "od píky".

Kdo si hraje, nezlobí
Podobné nápady jsou občas k vidění na netu, tak ať to aspoň relativně dobře dopadne...

toho papíru bych se nebál, udělat formu ze sádry, (profil vyřezat střeba ze sololitu, nebo co máš po ruce, doprostřed vrazit železnou tyčku jako osu a kolem mí to vyrotovat) navoskovat a nakašírovat papír duvilaxem, když uděláš první vrstvu třeba z komiksu, tak to bude zrovna povrchovka, bude stačit bezbarvej lak... a pokud by měla být nembrána sendvičová kvůli tuhosti, tak do toho můžeš na mezivrstvu použít proužky z lepenkya pak zas vrstvu papíru. Ale jistě bude taková 20" membrána s přiměřenou tuhostí něco vážit. Ale zase díky 3d tvaru by to mělo být tužší než kužel, nehledě na možnost krásnýho napojení na former.

Nejaka ta inspirace:
http://www.diyaudio.com/forums/multi-wa … eaker.html
http://vikash.info/audio/transducer_design/index.asp

S tímhle jsem si hrál tak asi, když mi bylo 17
. Závěs jsem použil z duše kola menšího průměru cca 12-15", membránu jsem slepil konusovou ze čtvrtky. Dál jsem se nedostal, zahodil jsem to do koše. Myslím, že jsem snad zkoušel navinout ručně cívku, ale neměl jsem vhodný drát a bez přípravků a pořádného formeru je to na nic.
Rozhodně plochá membrána je totální kravina, i když ji vyztužíš, tak bude mít cca na 200-300 Hz rezonanci jako kráva (a s tím související zkreslení i na nižších dělitelích). Samotná membrána by se ti měla vejít tak do 50g, většinu kmitající hmotnosti tvoří cívka a části závěsů a spideru.
Problém jsou lepidla, protože těmi, která jsou běžně dostupná, se nedá reprák uspokojivě slepit. Zejména cívka k membráně je dost problém.
Cívka, závěs se dá dneska splašit i jako díl. Membrána taky. Motor už je horší. Magnety mají na neomag.cz jenže co pólové nástavce. Ono to není obyčejná ocel, i když i s ní to nejspíš bude fungovat.
Mám tady rozdělanou Beymu 12BR70, které jsem sundal zadní pólák, přidal druhý feritový magnet a na pólák udělal nástavec. Problém je to složit zpátky, protože magnet je živý. Potřeboval bych to složit na soustruhu a možná i ten pólák přesoustružit. Chtěl by jsi se radši ujmout tohodle? Já na to nemám čas, válí se mi totu asi tak deset let. Ale reprák by z toho vzniknul hodně zajímavý.

Já k té Beymě mám i membránu s cívkou, takže to stačí složit.
Hele tak až budeš skládat vlastní magnet, tak to můžeš přivézt a změřím ti sycení v mezeře, mám na to měřák.

checku,mohl by jsi,prosím,napsat něco o měřáku sycení v mezeře?
Kdyby jsi se chtěl vyloženě té skládačky 12BR70 zbavit,jsem jako další zájemce.
Crashpc,pár utržených magnetů už jsem zpět lepil.Nebyl ale důvod měřit,takže změnu oproti originálu neznám.Jde to,řekl bych s přesností na desetinu milimetru,ostatně jako všechny rozměry týkající se "motorů".
Na stavbu vlastního repráku jsem se vykašlal, protože jsem si uvědomil, že je lepší jít v té době na brigádu a vydělat si na pořádný reprák koupený u firmy, co na to má vybavení
. Ale jo před lety jsem si blbnul i s vykuchaným reprákem a jeho předěláním a rezonátor pod zadek do sedačky
.
Rozebraný a složený reproduktor jsem měřil kdysi nějakého výprodejového Tonsila z Dexonu. Měřil jsem mu TS parametry před a po a rozdíl byl v rámci chyby měření když měříš stejný reprák ve dvou dnech...
S ztrátou nabití magnetu není problém, když při rozebírání magnetu nepřekročíš Curieovu teplotu.
Na složení magnetu to chce mít přesně pólák a pak ze silonu vysoustružený kroužek mezi póláky, přes který se to slepí a pak se to silou ještě taky půjde dát vytáhnout po zalepení epoxidem.
No mám měřák s malou Hallovou sondičkou asi 3x1 mm dlouhou asi 60 mm, senzor je na konci. Takže se to dá strčit do magnetické mezery a dá se změřit i závislost sycení na hloubce v mezeře. Je to obyč přístroj na 9V baterku, měří to v miliTesla.
12BR70 klidně prodám za nějakých pár stovek. Bude to dobrý reprák po složení, ekvivalent nějaké Peerlessům XLS.
Dal bys odkaz na měřák?Děkuji.Uvidím,jestli neprojeví zájem Crash.Respektuji,že jsme v jeho vlákně.

Crashpc:Děkuji.Napíšu checkovi.
Taky jsem začínal s plechovkami.Ty rozhodně dobře obrousit od laku,odmastit,a hliník všeobecně do hodiny lepit(oxidace).Bacha na plechovku od Argus Strong,je v ní železo.A samozřejmě bacha na úplné spojení onoho hliníkového formeru.Tuto chybu vídám u dvou opravářů reproduktorů a bohužel i u reproduktorů TVM(nevysvětlitelné rezonance,často ARN312).

To se mi líbí Crashi, nenech to usnout a doufám, že se pak pochlubíš TS-kama a fotkama. Trochu se bojím, jestli to bude mít TS parametry do nějaký vyrobitelný bedny, ale rozhodně je to zajímavý.

Audioweb.cz » Projekty subwooferů a sestav » Subwoofer "od píky".