Téma: cívky ve výhybkách

chci se zeptat jak patří cívky do výhybek, jde mi o orientaci závitů, jestli jde plus na největší závit a nejmenší, tj zprostřed jde na mínus nebo obráceně. Předpokládám, že všechny cívky budou stejně. Jedná se o dvoupásmo. jedna cívka na basech, jedna na vejškách... díky

Re: cívky ve výhybkách

Je úplne jedno ako ich zapojíš či odpredu alebo odzadu. Daj si pozor na to aby si cievky dal najmenej 20 cm od seba, v opačnom prípade sa Ti budú indukčnosti ovplyvňovať - degradácia zvuku.

(upravil Millhouse 7. 11. 2007 10:07)

Re: cívky ve výhybkách

Ovlivňovat se budou jak? když jsem zkoušel jak se mi ovlivňujou 2 cívky vedle sebe tak se indukčnost začala hejbat až tak na 1 cm od sebe (hejbalo se to řádově v setinách), mám je 6 - 7 cm, zdá se mi to akorát. mají mít 1 mH. Indukčnost se začala měnit rapidně až když jsem cívky dal nad sebe?... co je degradácia zvuku?

- je asi jedno jestli je zapojím od předu nebo odzadu, ale jestli je jedno že bude jedna odpředu a jedna odzadu? neotáčí to fázi nebo tak něco?

Re: cívky ve výhybkách

20 cm ???? - s takovou vzdálenosti jsem se sand ani nesetkal.

Re: cívky ve výhybkách

Millhouse, fáza sa nemení s rozdielnym zapojením cievok. Je úplne jedno ako ich vývody zapojíš. Degradácia je zhoršenie. Zvuk poznáš smile

Web

Re: cívky ve výhybkách

takže i přesto že se prakticky neovlivňuje, nebo minimálně, jejich indukčnost, tak se zhoršuje kvalita zvuku?

Re: cívky ve výhybkách

http://www.troelsgravesen.dk/coils.htm

Web

Re: cívky ve výhybkách

Ale kulový! Jen se úměrně se změnou indukčnosti rozlaďuje výhybka. Nic víc.

Re: cívky ve výhybkách

Nerozlaďuje sa len výhybka. Treba si uvedomiť, že cez cievky tečie slušný prúd a vyrábajú okolo seba silné magnetické pole. Toto v rytme modulácie ovplyvňuje magnetické pole iných cievok a tak dochádza k degradácii zvuku (najmä basová časť stredovú a výškovú). A kdo tomu neverí, nech si to vyskúša. Kedysi som takýto problém riešil prakticky na svojich bedniach a odvtedy dávam cievky od seba minimálne tých 20 cm. Howgh

Re: cívky ve výhybkách

Mě se dokoce jednou stalo že se mi do cívky indukovalo tolik mag. pole že repro slabě hrálo i když bedna nebyla zapojená! Sice velice slabě ale dalo se to slyšet když jsem dal ucho až k repru.

Re: cívky ve výhybkách

tak už jsem je dal dokupy, takhle vypadaj, uvidíme jestli budou fungovat, nebo ne...

http://img130.imageshack.us/img130/4659/dsc05275mo9.jpg

http://img461.imageshack.us/img461/9582/dsc05279ar6.jpg

Re: cívky ve výhybkách

Millhouse: Tohle je přesně umístění, kterého by ses měl vyvarovat, jednu dej na výšku, i když to bude asi problém... čti toho gravesena

Re: cívky ve výhybkách

jojo to jsem už párkrát četl, chci je ještě zkusit, jsou to moje první trochu dobrý výhybky. Taky neříkám, že je to konečná forma. Když jsem ty indukčnosti měřil, tak se začali trošku hejejbat opravdu až když byli na 1 cm od sebe. Oproti tomu měření co tam má gravesen to bylo krpet, jinak. Myslel jsem že je to třeba tím, že jeho cívky jsou tak 2-3cm vysoký, moje mají 1cm...?
Ale nebude problém to překuchat.

Re: cívky ve výhybkách

Gravessenovo meranie je urobené ako ukážka. V praxi sa nepoužívajú dve indukčnosti do série. Išlo len o to ukázať ako sa ovplyvňuje magnetické pole cievok cez ktoré prechádza prúd.  V reáli ide o to, aby si dosiahol čo najlepšie oddelenie jednotlivých pásiem. A väzba blízko umiestnených cievok tomu určite nepomôže.

Re: cívky ve výhybkách

A takhle jsou ty tlumivky dobře nebo blbě? Přiznám se, že když jsem to  na výhybce viděl, tak mě hned napadlo, jestli by nebyly lepší kolmo na sebe, ale pak jsem si řekl, že asi věděli, co dělají a už jsem to neřešil.

http://s4.postimg.cc/d5wtu8sl5/5291_p1010517a.jpg

Re: cívky ve výhybkách

blbo, teda ak toto nebol nahodou naozaj zamer, ale asi iba chceli usetrit miesto na tej DPS

Re: cívky ve výhybkách

Tohle je hodně blbě, leda by chtěl autor původně udělat transformátor sad

Web

Re: cívky ve výhybkách

Kurňa, to jsou bedny Shan, za který jsem dal před 15ti lety 14 litrů. To je v téhle cenové kategorii standard? No nic, bude rekonstrukce.

Re: cívky ve výhybkách

Tu výhybku dělal totální ignorant nebo přímo dacan...

Re: cívky ve výhybkách

Tak to je bohužel hnojend. Jentak jsou ty cívky dost slušný trafo, druhak neutažené závity hrají samy o sobě a třeťak se mi tam těch bipolárů zdá nějak moc na to, aby byly jenom v kompenzacích.
Přečti si ten link na Troelse, který jsem dával nahoře.

Web