Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 8 z 49)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

  Stránky: ««« 1 ... 6 7 8 9 10 ... 49 »»»

RSS

Příspěvky [141 až 160 z 967]

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

Taky koukni, kdo v německu pracuje. Globalizace.

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

AlanCox napsal:

Ono je to také obsahem těch knih. Každá se věnuje něčemu jinému. Marshall je z nich suverénně nejslabší - jeho kniha je jen kompilátem a souhrnem příliš širokého množství informací, které v hlubší podobě najdete lépe a důkladněji v jiných knihách.

https://pdfs.semanticscholar.org/620f/5 … 39e42e.pdf
Zajímá mě jen kapitola 11 a v podstatě jen některé podkapitoly k odsouhlasení smile
Třeba 11.7 je popsáno důkladněji kde ?

(upravil AlanCox 1. 12. 2016 4:47)

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

danhard: Pokud odhaduji správně obsah podle názvu (což si nejsem jistý vzhledem ke strohosti názvů kapitol), tak v libovolné knize zabývající se obecným chováním systémů - kybernetice, matematické teorii systémů, atd.

Jinak toto téma je zpracováno i v Selfovi - především v kapitole 13 v knize "Audio power amplifier design handbook".

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

Kapitola 13 "Amplifier and loudspeaker protection" ? tam o 11.7 Two-Pole amplifier nic není ?

(upravil AlanCox 1. 12. 2016 17:40)

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

Danhard: Máš zastaralé vydání nejpozději z roku 2006. Předpokládal jsem poslední vydání 2013 (a i to možné není nejnovější). V tom starém vydání je něco málo o tom v kapitole 7.

Jinak nemám tu knihu od Leacha před sebou, tak jen odhaduji (a můžu se mýlit), že se jedná o tu věc, kdy přenosová funkce zesilovače či zpětné vazby má jeden či dva póly a rozbor jejího chování, a kritérií stability. Tedy to, o čem píše mnoho obecných knih o chování systémů. Např. v češtině jsou volně ke stažení poněkud odbornější vysokoškolská skripta z lineárních systémů od Melichara, která se netýkají elektroniky, ale těchto pasáží:

http://www.kky.zcu.cz/uploads/courses/l … y_2011.pdf
http://www.kky.zcu.cz/uploads/courses/l … y_2011.pdf

Zejména kapitola 3, 4, trochu kapitola 7.

---

stiglitz: "Taky koukni, kdo v německu pracuje. Globalizace."

Spíše je svět nastavený tak, že pro střední a nižší třídu funguje kapitalismus jako řemen, zatímco pro elitu funguje komunismus a socialismus. Ve výsledku se tak rok od roku čím dál větší procento z výroby čehokoli na světě odteče směrem k elitám a pro výrobu zůstává čím dál méně. Kvalita výrobku je pak závislá na tom, kolik peněz se vrací do výroby, nikoli za kolik se prodá.

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

to Alan cox: trochu mimo tranzistorů pro audio - ty skripta celkem dobrý, ale moc obecný, něco o stabilitě zesilovače se ZV by nebylo?

(upravil AlanCox 1. 12. 2016 18:03)

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

kaed: Obecná teorie stability systémů je to, k čemu dojdete, až vám přestanou stačit crcky v Leachovi a jinde, kde se tématu sotva dotkne. Protože všude jinde máte jen ochutnávku - a poloviční neúplný popis tématu. Kromě toho jsem chtěl ukázat, že jakékoli téma má hlubokou odbornou literaturu.

Konkrétně u zesilovače je téma rozepsáno třeba v Selfovi, ve vydání 2013, v kapitole 13. A to je maximum, co z elektronických audio knížek získáte. I tak je Self mnohem dále, a popsal téma mnohem lépe, důkladněji, a přesněji, než Leach. A tady je v elektronických knihách strop - chcete-li vědět něco více, dále je třeba jít do obecné teorie, která je přitom báječně aplikovatelná v elektronice.

Protože veškeré teorie o chování zesilovačů, jeho charakteristikách, řízení, zpětné vazbě, stabilitě, atd. atd. - je jen výpůjčka z obecné teorie systémů, jako oboru tak jako ho založil Norbert Wiener pod jmeném kybernetika.

Jen aby nezapadlo, proč toto podvlákno začalo. Pokud chcete vědět něco o tématu, přečtěte si Selfa a jeho popis zpětné vazby - je velice dobrý a lepší než Leachova kniha, a téměř maximum co z elektronické literatury lze získat. A pokud chcete dál, pak ona skripta.

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

Tak proč neřekneš přímo vydání toho Selfa, díval jsem se do 3. a 5. v každém jsou ty kapitoly jinak.
A nezajímá mě obsah, ani jak je to popsaný jinde, ale jak to tam má ten Leach.
Odkud to opsal, to už poznám smile

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

O nyquistově diagramu už jsem slyšel, ale trochu odteoretizující článek je tohle: http://www.polyx.com/_ari/ruzne/Student … I_2012.pdf
tady není ani jedna diferenciální rovnice natož zapsaná maticově... Ještě dnes když někdo řekne nabla, mám chuť vraždit a to už jsem ze školy jistě čtvrt století. Tady je popsáno poměrně lidsky to, že přidání "kompenzačního" kondenzátoru může způsobit rozkmitání systému. A taky je tam trochu "zlomená" teorie qqff, že zesílení v otevřené smyčce maximalizovat a maximalizovat.

(upravil AlanCox 1. 12. 2016 22:18)

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

kaed: Já tomuto přístupu rozumím. Ale problém je, že čím je téma přechroustanější a jednodušeji vysvětleno, tím méně je to pravda v realitě.

Už v tom vám výcuc lže (viz bod 3). Neexistuje nic takového jako věrný model. Každý, naprosto každý model reality (tedy i model součástek, chování zesilovačů, ...) je vždy zjednodušením. Čím jednodušší model je, tím je pro méně případů použitelnější. Čím složitější model je, tím je věrnější, a pro širší počet případů je použitelnější. Ale realita je vždy složitější - a nic jako totálně věrný model neexistuje, vždy něco zanedbáváte.

Největší machrovina je, vědět, co si můžete v modelu dovolit zanedbat, aniž by to v daném případě bylo na újmu toho, co chcete zjistit/spočítat (navrhnout v elektronice). Tedy jak udělat co nejjednodušší model, který stále ještě použitelně věrně modeluje to co chceme v realitě zjistit. Tedy jak moc můžeme zjednodušovat.

Matematika umožňuje složité modely nesmírně zjednodušit - a tím jedním modelem pokrýt obsah třeba tisíců jednodušších modelů a tisíců podobných výcuců. Ve svém důsledku matematika obrovsky šetří čas.

--

Dokázal bych výcuc napsat jednodušeji, protože ta podstatná myšlenka, proč je problém je jinde: Ve hmotném světě existuje konečná rychlost šíření informací - jinak řečeno vždy existuje časové zpoždění mezi výstupem a vstupem. Nejde se tomu nijak vyhnout.

Za zjednodušeného předpokladu - že neexistuje časové zpoždění - což mnoho výcuců předpokládá, by nebyla lepší strategie, než za každou cenu maximalizovat zesílení otevřené smyčky. Čím větší zesílení otevřené smyčky, tím přesnější účinek zpětné vazby je, a tím více jsou potlačeny nectnosti konkrétního zesilovače.

Jenomže přichází časové zpoždění - a protože máme rádi zjednodušení - nemluvíme o něm jako o časovém zpoždění, ale jako o posunu fáze (do kterého se promítají i jiné vlivy, než časové zpoždění). Tím už si věci komplikujeme a zatemňujeme podstatu.

Tedy ani zpětná vazba nereaguje na vstup/výstup zesilovače hned, ale až po jistém čase. Připojíme na zesilovač vstup, a zesilovač jede co mu síly stačí svou rychlostí přeběhu a ziskem otevřené smyčky to pere na výstup. Tam to dorazí s nějakým časovým zpožděním a pak teprve to dorazí na vstup zpětné vazby. Zpětná vazba má také zpoždění, než zareaguje. Pak teprve začne (po nějaké době) teprve zesilovač regulovat - a zde máme další zpoždění, než na regulaci zpětnou vazbou na vstupu zareaguje. A tak se to několikrát kolíbá, než se to ustálí. - Tak mohou vzniknout oscilace, tak vznikají některé druhy zkreslení.

--

Další problém je, že o zesilovači mluvíme jako o LINEÁRNÍM (= neexistují nelinearity) a DETERMINISTICKÉM (= neexistuje šum) systému. Nic takového zesilovač není.

Takže ani v případě šumu není dobré mít obrovské zesílení otevřené smyčky, protože pak vládu nad výstupem převezme šum, a užitečný signál se může jít klouzat. Výstup je pak ve skutečnosti náhodnou veličinou se střední hodnotou odvozenou od vstupního signálu.

--

Navíc můžete celý život číst podobné výcucy, a další a další... Zatímco můžete jednou jedinkrát načíst a nastudovat obecnou teorii - a po měsíci času věnovaném tomuto studiu - můžete tyto výcucy do konce života přestat číst. Protože přečtete si jeden výcuc, což je zjednodušení pro určité podmínky. Pak zjistíte, že kvůli zjednodušení si musíte přečíst druhý výcuc, který vám lidsky přednese jak to funguje v trochu jiných podmínkách. Pak třetí výcuc... Navíc praxe ukazuje, že výcucy mívají i chyby a občas zavádějí dogmata a polopravdy, atd. A nikdy to nepochopíte v úplnosti - na rozdíl od toho, když to nastudujete obecně.

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

Ty jsi to AlanCox asi taky moc nepochopil, když to tu plníš takovými bláboly smile
Každej RC zpoždovací článek se tam, kde má přenos rovnej, tváří jako zpoždění a přitom tam dopravní zpoždění informace není, když tam pustíš hranu obdélníku, tak se začne výstup hejbat hned. Pomalu, ale hned smile

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

danhard: Rychlost šíření informací je v krajním případě omezena rychlostí světla. To znamená, že už pouhý drát přenese elektřinu a jednoho konce na druhý s prodlevou, byť velice malou. Metrový drát zpozdí signál sám o sobě o 3 ns (kdyby to byl jen ideální drát).

Kondenzátor (ideální) nemá zpoždění - funguje jako integrátor (napětí je integrací proudu) nebo derivátor (proud je derivací napětí).

V reálném zařízení ovšem zpoždění jsou nejen vlivem omezené rychlosti světla. Už jen proto, že není lineární. Neexistuje žádná možnost, jak vyrobit zesilovač bez dopravního zpoždění mezi výstupem a vstupem - alespoň za současného stavu fyzikálních zákonů.

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

Jenže to musíš mít trochu v proporcích, co je skutečne dopravní zpoždění, na frekvenci nezávislé a zpoždění, které se Ti jeví generované nějakými amplitudově frekvenčními závislostmi.
Nebudu tu dělat přednášku, někde si to přečti, Tvůj pohled na věc je zjednodušený a ubohý.

(upravil AlanCox 1. 12. 2016 23:08)

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

danhard: Já jsem psal v příspěvku výše o tom, že "časové zpoždění" vždy existuje a je nevyhnutelné. Nic více a nic méně. V reálném zesilovači je navíc fuk, jestli zpoždění mezi vstupem a výstupem na nějakém konkrétním signálu je generováno tím či oním, jestli je k tomu příspěvek něčeho zdánlivého - protože ipso facto je to zpoždění.

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

kaed napsal:

ale moc obecný, něco o stabilitě zesilovače se ZV by nebylo?

Dobrá je knížka : Bohdan Carniol - Zpětná vazba

Web

(upravil danhard 2. 12. 2016 0:12)

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

AlanCox napsal:

Tedy ani zpětná vazba nereaguje na vstup/výstup zesilovače hned, ale až po jistém čase. Připojíme na zesilovač vstup, a zesilovač jede co mu síly stačí svou rychlostí přeběhu a ziskem otevřené smyčky to pere na výstup. Tam to dorazí s nějakým časovým zpožděním a pak teprve to dorazí na vstup zpětné vazby. Zpětná vazba má také zpoždění, než zareaguje. Pak teprve začne (po nějaké době) teprve zesilovač regulovat - a zde máme další zpoždění, než na regulaci zpětnou vazbou na vstupu zareaguje. A tak se to několikrát kolíbá, než se to ustálí. - Tak mohou vzniknout oscilace, tak vznikají některé druhy zkreslení.

Pokud něco tlačí zesilovač, aby pracoval na své maximální rychlosti přeběhu, tak už po něm chcete něco, co už neumí. Pokud od něj budete chtít to co umí, tedy amplitudu a přeběhovou rychlost kterou zvládá, tak není důvod aby se choval tak, jak popsal AlanCox.

I z toho důvodu se dává na vstup zesilovače jednoduchá dolní propust, aby aspoň částečně omezila to, co zesilovač zpracovat neumí.
Někteří konstruktéři to asi neví a perou tam vstupní signál natvrdo, i činnost zesilovače vysvětlují stejně idiotsky, jako AlanCox.
http://www.federmann.cz/images/stories/ … _sch_1.png

(upravil AlanCox 2. 12. 2016 0:30)

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

Hele, danharde, za cca měsíc, co jsem na audiowebu začínám mít dojem, že neumíte česky a chápat psaný text. Po vašem posledním příspěvku (na který teď reaguji) a několika předchozích jsem ale získal naprostou jistotu, že nejste s to pochopit obsah psaného textu.

Několikrát jsem přešel, že v tomto vlákně jste mi dnes strčil do pera, co jsem nenapsal.

Byl bych vděčný za jakoukoli opravu mé chyby. Ale opravdu nechci řešit vaši neschopnost sledovat cizí texty - s tím mi vlezte na hrb. Nestanete se chytřejším tím, že budete rozdávat nadávky - ani vám to neprodlouží penis.

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

Bohumile, nestačí ti vlastné fórum???

(upravil dawsoo 2. 12. 2016 11:31)

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

Problémem je jediná věc a pozoruju to už hodně dlouho....
Danhard je ať se to někomu líbí nebo ne odborně o několik levelů vejš než zbytek osazenstva (jsou tu vyjímky ale je jich max na prstech jedný ruky) prakticky na většině fór a to je důvod proč dochází k nepochopení. Řešení je buď se dovzdělat nabrat zkušenosti a nebo Danhard musí při diskusích vypnout 3/4 mozku. Jinak se asi k ničemu nedoberete děcka... big_smile Self je jako literatura dobrej max pro začátečníky a konstrukce vycházející z něj jsou v nejlepším případě slabší průměr.

Obecně mi příjde směšný a nepochopitelný se snažit honit se za nějakejma zesilovačema, když vlastně vidím z toho co tu čtu že ani nevíte co je důležitý a co ne a když se takhle neřeší komplexně celej řetězec,ono totiž je někdy méně více,protože zesík co je transparentní může ve výsledku přinést více škody než užitku,pokud zdroj signálu stojí za prd.A to samý platí i o bednách. Zásada č 1 a to si zapište za uši je že řetězec by měl bejt kvalitativně vyváženej od zdroje signálu až po bedny. Nemusí to nutně stát miliony,umění není koupit to nejdražší a nejlepší,ale dobře vše poskládat tak aby ve výsledku se s tím dalo dlouhodobě žít.

Není co dodávat...

(upravil AlanCox 2. 12. 2016 21:01)

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

dawsoo: A když začnu psát každému na potkání na tomto fóru, že je blbec, ale nebudu mu dělat přednášku, a měl by se dovzdělat, také mě budete považovat za chytrého? Budete psát, že jsem o levely výše, než ostatní? Jsem na fóru teprve pár měsíců, ale danhard naprosto nic kromě nadávek nepředvedl. Jeho jediným projevem bylo, že všichni jsou debilové, jen on je génius - bez jakýchkoli věcných výstupů.

Danhard mě opravoval a nacházel chyby ve věcech, které jsem nikdy nenapsal. - Příště nebudu mít sebemenší problém poslat danharda do míst, kde záda končí a přestávají mít slušný název.

---

"Obecně mi příjde směšný a nepochopitelný se snažit honit se za nějakejma zesilovačema, když vlastně vidím z toho co tu čtu že ani nevíte co je důležitý a co ne"

Kde jste to v mých příspěvcích přečetl? Prosím citujte mě.

---

"Self je jako literatura dobrej max pro začátečníky a konstrukce vycházející z něj jsou v nejlepším případě slabší průměr."

Vzhledem k tomu, že je to základní učebnice pro začátečníky, tak to Self dělá evidentně dobře. Navíc je to kniha víceméně teoretická, nikoli konstrukční - četl jste jí vůbec?

---

Příspěvky [141 až 160 z 967]

  Stránky: ««« 1 ... 6 7 8 9 10 ... 49 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£