Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 46 z 49)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

  Stránky: ««« 1 ... 44 45 46 47 48 49 »»»

RSS

Příspěvky [901 až 920 z 967]

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

https://jaamichal.rajce.idnes.cz/HW/1582366268

Tady jsou 2sa1015 z Utsource. Možná jediné použitelné,hFE sedí na Y, váha i rozměry. Má někdo stejné ?

Dají se ještě někde koupit 2SA1859A/2SC4483A ? Min 8ks. V CZ?

(upravil dawsoo 24. 3. 2023 20:43)

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

No obávám se Michale že už nelze.... ame už není nic ,digikey taky ukončeno a nic... mam obavu že jen čína druhovýroba vyhozený peníze bez jakýkoliv záruky parametrů. Jedině někoho obrat kdo má větší zásobu. Ještě loni byly k sporadicky dispozici v AME i Digikey. sad nezbyde ti asi nic než jít do Onsemi MJE150xx a nebo ty Toshiby z Ame/Ecomu.

Není co dodávat...

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

Koupil jsem posl. tři páry 2SA1859A/2SC4483A v AME, jako vzorek.
Naučím se s  LTspice. Překontrolovat to měřením, bych mohl zvládnout. Ještě jsem to neměřil ani s ISC.

(upravil kaed 27. 3. 2023 23:32)

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

Když vidím tu archeologii - mám tady kotouč BC337 phlips, stříbrný s negativním potiskem, nechcete někdo pár set kusů do sbírky?

(upravil dawsoo 30. 3. 2023 10:49)

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

Změřit to stačí obvykle na stabilitu osciloskopem, obavy bych měl s tím ISC,tahle značka je alespoň pro mne silně nedůvěryhodná,nemá vlastní měřené datasheety, jen zkopírované hodnoty z originál vzoru, což tedy není ani náhodou, stačí porovnat BC a BE kapacitně. Hlavní nebezpečí bych viděl ve spolehlivosti při dlouhodobým provozu v pracovním rozsahu teplot a zátěže. Protože když to střelí vezme to s sebou 100% i ty MT-200 sankeny což by byla daleko větší škoda.

https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?p … 61#p374561

Není co dodávat...

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

dawsoo  Já už jsem to ani nezapínal,bral jsem tvoje varování vážně.

hFE u ISC 2238 má z 30ks. pět 80 a ostatní 40-71! Původní Toshiba 2SC2238 hFE 97-102.
ISC 968 okolo 175  a originál Toshiba 119-130. Čip jako kráva, MJE 15033 bude proti tomu rychlík.
Vytiskl jsem si datashety a díky tomu  jsem se v tom zorientoval,krátkodobá paměť mi neslouží dobře.

Zlom hFE s prouden c nastává u všech kandidátů stejně. Daleko před mezní hodnotou Ic. 2SA1837/2SC4793 má i stejné parametry Ic-Vce a fT-Ic. Jen o málo horší chlazení,díky celoplastu. Chápu že v té CRT TV to bylo v tom plastu efektivnější na montáž.
Zítra Čína letí tam kam patří.

(upravil dawsoo 9. 4. 2023 19:21)

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

Není to sice uplně k názvu vlákna ale souvisí to ,pomalu začíná být vážný problém sehnat i blbé donedávna zcela běžně dostupný operáky,na mouseru maj skladem OPA828 i opa  sám jich kupovat moc nechci.

Pokud s enemá historie opakovat v tom že strašim tak je právě ten čas že by nebyla od věci pro ty co si hrají nebo chtěj něco dělat nějaká hromadka a urobit si zásobu dokud ještě je....  mělo by to být lepší než opa627 a 827 za lepší peníze. Množstevky jsou vcelku rozumný, pokud se toho vezme hodně (min 25 nebo líp 100ks). pokud se nás sejde dost uděláme na to vlákno. co vy na to? Pokud se nikdo neozvete, objednám koncem tejdne jen pro sebe 10ks a šmitec.

https://cz.mouser.com/ProductDetail/Tex … 2BHw%3D%3D

Není co dodávat...

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

Na mne je konec tydne strasne moc rychle. Nutne potrebuju vic casu. Ale v zasade bych se tomu asi moc nebranil.

Slysel jsi je na ucho? Mne 627 moc nenadchly pokud si na to dobre vzpominam.

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

Podle dokumentace (strana 15) má OPA828 převážně druhou harmonickou, sice jenom -140 dB, ale cíl by měl být někde kolem -150.
Není tam metodika měření, takže kdoví, jak to ve skutečnosti je...

(upravil dawsoo 9. 4. 2023 22:41)

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

Já bych právě přiložit ucho chtěl,neb nikdo jinej za svý prachy se tady k tomu moc nemá,tak proto jich chci pár mít v šuplíku a abych si udělal obrázek neb nejsou ani moc drahý.... s operákama dělanýma do cca roku 2010 mam zkušeností dostatek prakticky se všema... A OPA627 je legenda z doby kdy nic na podobný úrovni nebylo a i dnes jsou svým způsobem zvukem naprosto unikátní a nenahraditelnej operák (mluvím o originál Burr Brown z devadesátek dělaných postaru) ne s těma novejma co hrajou a chovaj se jinak...  opa827 je v něčem podobný ale těžištěm posazený výš , tak mě zajímá co ukáže poslední generace. Nic netlačim objedním si pár kousků přes mausel pro sebe a pak uvidím... tím že jsou to jen singly omezuje u mě trochu možné využití, takže jich nepotřebuju štangli.

Jak to ve skutečnosti? To je právě to chci právě zjistit ,např u OPA604 je taky v datasheetu 0,0003% a já z něj dokázal dostat v klidu min o nulu lépe (limit měření) u OPA 2107 kterej má ještě horší tenhle parametr také big_smile Stačí jen vědět co člověk dělá a na co se zaměřit, datashety jsou jen nápovědou pro hrubou orientaci,pro implementaci jsou trošku jiný dokumenty kterým se říká aplikační poznámky . big_smile Takže -140dB 2. harm je třeba pro mě hodně  dobrej začátek od kterýho se dá odpíchnout ..

Není co dodávat...

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

V čom je výhoda oproti AD8066? Asi by ma zaujímalo ten JFET vstup. Inak to má kus nižší šum a trochu nižšiu rýchlosť.

(upravil dawsoo 9. 4. 2023 22:52)

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

Zkus požídit,porovnat v dobrém přípravku na dobrém řetězci ,změř na dobrém měřáku a přilož ucho a uvidíš, třeba si názor uděláš sám sám a pokud ne tak minimálně hodně ušetříš, což je ještě pozitivnější ,ono jisté věci jsou jednoduše nepřenosné big_smile

Není co dodávat...

(upravil mechanik 9. 4. 2023 23:00)

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

Ja si ich rád objednám ibaže DAC čo mám je na SIOC-8 a výsledky pre nikoho dalšieho zaujímavé nebudú. Po tom čo som tam skúšal asi 10 kombinácií som došiel k záveru že už to prehadzovať nechcem. Nakúpil som operáky asi za 200e a začínal som s komplet LM6171... Bol som zvedavý na LT1363 ale oproti LM6171 sa mi zdal viac zrnitý a menej "luft" na výškach. Keď som mal v I/V niečo z tohoto a za tým OPA123 alebo OPA134 vždy to výstup subjektívne len zapatlalo. Skúšal som aj LT10xx alebo LT11xx tie boli výborné ale zdalo sa mi to ako z umelej hmoty ten zvuk občas big_smile Potom som skúšal rýchle FETy ktoré boli jasne čistejšie a prirodzenejšie než bipolary s podstatne väčším priestorom. Ale vždy mi po čase začala chýbať akási drsnosť bipolárov na výškach. Tie "roztrieštené činely" big_smile Tak som asi 6x vystriedal bipolár s FET a výsledok bol vždy že sice FET mi uplne nesedí ale po prehodení na bipolár zmizli detaily aj "luft" a so zdesením som uvažoval ako to čo najskôr prespájkovať späť na FET big_smile a potom som bol štastný aký to má živý detailný a teplý zvuk big_smile

Kedže tam mám komplet THT folie tak ich bolo nutné povyberať. Zvyšok chrániť kaptonovou foliou... No a na operáče hot air. Výmena mi vždy zabrala asi 3 hodiny. Až tá doska začala tmavnúť a odtrhol som pár padov. Potom som si slúbil že navrhnem nový a lepší DAC a nechám tam jedny jediné operáky a už sa v tom nikdy nebudem vrtať. Vulgárne povedané, bola to fakt jebačka tie výmeny...

Potom príde dawsoo s OPA828... a ja si hovorím, sakra! To by som chcel počuť big_smile Počul som že ani tie OPA1612/OPA1611 niesu zlé. Ale tak pomalý bipolár si myslím že nemôže byť TOP. Minimálne v DACe a rozhodne nie v I/V...

Prečo si tam nedám patice? No pretože som si navrhol krásnu dosku s krátkymi spojmi kde je ošetrené všetko a kde sú v pohode stabilné aj LM6171 a dávať tam tie redukcie tak to celé degradujem. Navyše bojím sa že by sa mi tie pady po pritlačení na paticu odtrhli od dosky...

(upravil dawsoo 9. 4. 2023 23:16)

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

těžko říci,možná to právě dělá ten rozdíl, že každej vybírá a má jiné favority big_smile Já bych tedy rozhodně nic tebou uvedených asi s tím co jsem dělal nepoužil,protože neprošly mými předchozími testy v mém přípravku. Jedinná vyjímka byla AD1853 která měla na výstupu  tolik rf bordelu že jinej operák než EMI hardened = rychlý VFB-CFA LT to nedávaly. Třeba v czapovi to byla přímo moje podmínka že to bude DIP a patice+vlastní kvalitní redukce. smile

Není co dodávat...

(upravil mechanik 9. 4. 2023 23:32)

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

Presné typy a kombinácie sa mi písať nechcelo. Bolo by pracné to dohladať ale len od LT mám toto: LT1028, LT1115, LT1122, LT1360, LT1363, LT1364. Tie rýchle veci mi vždy dávali lepšie výsledky. Mám rád taký ten klud na pozadí a nástroj ako keby uplne znel v priestore, uplne čistý... To som s pomalými typmi nedosiahol. LM4562/LM49720 by som nikdy do špičkového DACu nedal. LME49990 boli kus lepšie. OPA13x znejú ako z prdele. Myslím že tie AD8065/AD8066 sú dobrá volba.

Inak ak príde TI alebo AD s nejakym novým prekným DAC čipom tak si prekreslím dosku a hneď ho otestujem. Ideálne s prúdovým výstupom bez zbytočných dalších obvodov okolo toho... Do tých ESS sa mi nechce. Vela práce to nedá pretože napájanie aj digitálne vstupy, všetko okolo hodín a do velkej miery analog bude rovnaký.

By ma teda celkom zaujímalo čo v tom czapovi vo finále v I/V a za tým z operákov skončilo smile

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

mechanik - když ti nesedí operáky s fet vstupem, ale ani bipoláry, tak zkus něco s cmos. Je to možná něco mezi nima. Konkrétní typ ti tu dávat nebudu, protože každý hraje mírně odlišně a navíc záleží jak je vyladěný filtr na výstupu DACu. Takže z hromového zvuku můžeš mít i uječenou konvici, přehnaně řečeno.
AD8066 byl kdysi můj oblíbený, ale potřebuje svoje. Trochu mi vadila jeho světlejší signatura oproti jiným oz.

(upravil dawsoo 10. 4. 2023 11:49)

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

LME cokoli není určitě špičkovej operák,je jen výbornej na klasickou paticovou výměnu v hotovým zařízení kde maj dobře vyvážený parametry a na operák robustně vyřešenou výstupní část , ideální volba do toppingu D10 kam kvalitou i pozicí na výstup právem patří. AD8066 byl hit tak před deseti lety,je to jeden z mála co je zároveň rychlej,moc nekreslí a přitom zároveň je relativně stabilní i při amatérské či DIY implementaci. Ono je třeba se dívat i na důležitý věci okolo v daným zapojení,nejen tupě zírat na parametry v datasheetech který často v měřícím zapojení a reálným v daným obvodu maj pramálo společnýho ...

Svoje top volby si každej kdo tomu věnoval čas a nemalý peníze nechává většinou pro sebe,neb jsou to vlastní top volby a jejich prezentace nedává pro nikoho dalšího moc smysl. Výrobce a upravovače za peníze rozhodně podporovat bezplatně přes net opravdu netřeba,když každej máme na od začátku uplně stejný možnosti a chybný volby většinou už jsou často evidentně na počátku když není s výsledkem spokojenost a je pak dodatečně potřeba cokoliv ještě následně měnit a hledat. smile.

Není co dodávat...

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

orhore, to je celkom dobrý popis ku zvuku AD8066. Plus minus niečo také by som mu vyčítal. Ja ani neviem aký typ FETu tam používajú, ak to vôbec je v datasheete. Každopadne mosfet by som celkovo na vstupe asi nechcel. Ten JFET by mohol byť optimum.

dawsoo, to sa dá pochopiť smile Číta to tu dosť ľudí aj čo sem nepíšu. Firiem... Forum nie je zlé na nejake typy na vyskúšanie ale vyslovene niečo väčšie kopírovať s účelom predaja sa mi zdá už dosť drzé.

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

mechanik napsal:

dawsoo, to sa dá pochopiť smile Číta to tu dosť ľudí aj čo sem nepíšu. Firiem... Forum nie je zlé na nejake typy na vyskúšanie ale vyslovene niečo väčšie kopírovať s účelom predaja sa mi zdá už dosť drzé.

Ano to teda je,ale bohužel je to velice rozšířené a oblíbené a nejen v tom malém čs stojatém rybníčku (to vehementní utajování a zalejvání je právě o skrytí právě té inspirace nebo ještě hůře bídy, frajer to co to umí, to řešit většinou až tolik nepotřebuje,neb ví že schema dělá tak 30% a zbytek 70% je právě ta implementace a volba komponent. Kdo něco dělá pořádně, většinou nemá potřebu a čas se o cokoli s někým dělit,naopak fóra dokud to jde a admini je nevykopnou, na max využívají jako jeden z možných bezplatných prodejně-propagačních kanálů. big_smile Opravdové velké firmy to nedělají, neb je to pro ně spíše kontraproduktivní se dohadovat s různejma domado šťourama co si myslí že výrobce je blbec co tomu nerozumí. lol

Není co dodávat...

(upravil mechanik 10. 4. 2023 14:59)

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

"schema dělá tak 30% a zbytek 70% je právě ta implementace a volba komponent" Napísal si to výborne. To si presne myslím. Osadiť výborný koncák nejakym hnojom to si radšej vyberiem priemernú schému a dám si záležať čo na ktorú pozíciu. Typov tranzistorov mám doma ešte daleko viac než OZ a mám v tom tiež približne 10x viac penazí.

Příspěvky [901 až 920 z 967]

  Stránky: ««« 1 ... 44 45 46 47 48 49 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£