Ono ja si myslim, ze asi kazdy lepsi mechanik-elektronik, at zije v minulosti, nebo pritomnosti, dnes ma doma nejaky osciloskop, nejaky generator, nejaky vobler, nebo podobne rarohy. Kdo nema a slysi vse usima, i VF vlastnosti trandaku a elektronek, ma vyhrano a muze dostat nejake oceneni, ktere si musi vymyslet.
Tak, jak se dali merit kdysi elektronky a jejich charakteristiky, treba u triod dynatrona, nebo strmost, stejne tak, se daji merit polovodice, skorovodice, nevodice a take transistory. Nekdy i zapomenute Lisajusovy obrazce, mohou kde co napovedet, pri mereni soucastek..
http://www.med.muni.cz/biofyz/files/optometrieBC/Xb.pdf
Neni to zadna veda, a to dokonce i ve VF aplikacich, nebo v nahradnich zapojenich soucastek, bloku a pod. Dokonce moc casu, nezabere promerovani v trech zakladnich zapojenich u trandaku se spolecnou bazi, emitorem, nebo kolektorem a daji se merit i parazitni kapacity a rozptyl v hranicnim VF stropu.
Nebo si nekdo mysli, ze ty grafy a krivky charakteristik, si nekdo vycucal z prstu, nebo to kresli abstraktni malir, na milimetrovy papir?
A stejne tak, se daji merit i zesilovace, bud na jednotlivych stupnich, nebo jako celek, do zateze umele, nebo do repraku a dnes, dik treba blbemu osciloskopu, se da merit dokonce i takove nesmysly, jako je sireni slozeneho signalu NF i VF na obycejne dvoulince.
Takze daji li se merit elky, trandaky, diody, odpory, kondesatory, tak se daji merit i zesilovace, kurvitka zvuku analogova, ale i digitalni.
Kdo z vas hifistu a usnich expertu, si koupil v posledni dobe, nejaky hotovy osazeny modul deckoveho cinskeho cehosi, za 10-20USD a pripojil to na kvalitni repro, nebo to aspon trochu potrapil generatorem na umele zatezi?
Pripadne si prohlednul vyzarovani na spektraku?
Pro mechanika..
Co je smyslem bastleni?
Bastleni by melo prinest zakladni usporu, vyrobenim neceho, co nejde levne koupit z moznym prinosem /benefitem/ radosti samotne vyroby, nebo pripadne rozsirenim zrucnosti a vedomosti bastlire.
Myslim si ja.. ale existuji i jine extremy..
Nekdo pojima bastleni, jako celozivotni pout, smerem ku nalezeni svateho gralu universa, vyrobeni si vseho, co potrebuje k zivotu, od pestovani tabaku, zapalovani si fajfky troudem a kresanim kremene, pres samovyrobu louce, olejove lampy, ohrivani vody kamenem z ohniste, vyrobou krystalky, ac na SV jiz SR a CR nevysila, teda CR asi ano, ale ja sem mimo dosah.
Pricemz tento asketa bastlir, bydli v centru mesta v cinzaku..
Onehda je takoveto pocinani nekdy dost pritezi, zejmena kdyz asketa doma chova uzitecne zvire* a kompostuje odpad ve svetliku..
Takze ja si myslim, ze i kdyz sem zazil dobu, kdy sem sledoval doma vyrobenou televizi, prisla i u nas doba, kdy se televizni prijimace, ackoli byl jejich neustaly nedostatek na trhu, za komara, doma nevyrabeli, i kdyz soucastkova zakladna byla dobra. I obrazovky se dali sehnat snadneni, nez samotny TV prijimac a pozdeji i BTV** bylo to same.
Takze bez mereni, neni vedeni, ani o modernich soucastkach. Ale ani to neznamena, ze se mutno branit pokroku.
Existuji ruzna zapojeni a na jinych soucastkovych zakladnach, jak sme zvykli.
Bastli se vsude, je to asi konicek.
Soucastek sou mrte, nikdy jich nebylo vic. A mozna ani jednou zas nebude. Pak budeme vyrabet tranzistory z germaniovych diod, jako se to delalo kdysi a tesit se, ze ten tranzistor vubec funguje.
* https://www.youtube.com/watch?v=L5HTqd1AZzk
** https://www.youtube.com/watch?v=GOcXEyVi3uY