Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 4 z 4)

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Prskající relé 24V

  Stránky: ««« 1 2 3 4

RSS

Příspěvky [61 až 70 z 70]

(upravil cestmir 17. 1. 2015 15:43)

Re: Prskající relé 24V

Lenže časová konštanta DC ochrany (aspoň teda klasickej, triggerovanej cez integrátor z výstupu) nemôže byť 10ms.


Hazys napsal:

A ten tranzistor to v praxi vydrží dýl...

Hej, vydrží. Namiesto 1ms, čo zodpovedá papierovej SOA trebárs tých 10ms (ak šlo o neodrbaný 100% exemplár a nebol načatý). DC ochrana ale zaberie tak za 250ms.

Re: Prskající relé 24V

Tak nějaký tranzistor obětuj na demolici, třeba se budeš divit, co to vydrží... smile

Ale jinak řešit to nemusíte, svůj nápad na odpojování napájení nikomu nevnucuji, byl to jen návrh, kterým se zřejmě budu ještě dál zabývat, jelikož mi to připadá jako zajímavé řešení. (I když zajímavější a účelnější by bylo, z těch dvou MOSů udělat raději Dčkový konec).

(upravil cestmir 17. 1. 2015 15:59)

Re: Prskající relé 24V

Hazys napsal:

10ms není súčasně. MOSFET ti za 10ms vypnu a zapnu klidně 1000x. A ten tranzistor to v praxi vydrží dýl...

Ako konkrétne si predstavuješ vybavovací obvod, ktorý tú situáciu (DC offset na výstupe) detekuje so zdržaním <10ms, pričom pri bežnej prevádzke k vybaveniu spoľahlivo nedôjde?

Re: Prskající relé 24V

Není třeba - a ani není u takové ochrany možné - detekovat DC na výstupu. Rychlá SOA ochrana pouze omezuje proud koncovým prvkem, tak je to asi třeba řešené u některých modulů RBC pro 70 a 100V PA. Ve výsledku je to vše o dimenzování, způsobu návrhu a ekonomické přijatelnosti.

Web

Re: Prskající relé 24V

Hej, potom ale musí dokázať obmedziť prúd skutočne pod SOA hodnotu pre akékoľvek Uce. Bežne býva nadprúdovka dimenzovaná len na prípad práce inak funkčného koncáku do skratu, nie na priečny prúd pri prerazenej jednej polarite.

Re: Prskající relé 24V

Inak, čo sa týka tej rýchlej detekcie chyby - bolo by to možno riešiteľné porovnávacím obvodom, zaveseným na diferák, podobne ako fungujú niektoré clipping indikátory, porovnávajúce okamžitú úroveň na výstupe vo vzťahu k vstupu. Tak by sa zrejme dala spáchať DC ochrana bez potreby integrátora s dlhou časovou konštantou (samozrejme, vstup zosilňovača by nesmel byť DC viazaný resp. by ochrana nechránila pred následkami DC, ktoré je už na vstupe).

(upravil Sendy 17. 1. 2015 16:26)

Re: Prskající relé 24V

Dá se to řešit (a někdy taky řeší) úplně jinak, ale je zřejmé, že tyto problémy nikoho v podstatě netrápí.

Sorry, ale tohle žvatlání o dimenzovaní nadproudovek proběhlo už jen v prostoru cz fór nejméně 3x za 10 let, dokonce někdo se chlubil, že už pracuje na jednočipákových ochranách s teplotním modelem, uteklo zase pár let a nic... a zatímco tady žvaníte, v PRC z hromady starých plechovek od lančmítu udělali další kontejner zešílovačů Ibiza a expedují je do Evropy smile.

Web

Re: Prskající relé 24V

Sendy napsal:

Dá se to řešit (a řeší) úplně jinak

JJ, chápem že základ je demonštrovať nadhľad... Ale predsa len, keby si sa uráčil vybrať to cigáro z huby a stručne naznačiť 1-2 cesty ako napríklad je to "úplně jinak", možno by to debatu posunulo viac. big_smile

(upravil Sendy 17. 1. 2015 16:41)

Re: Prskající relé 24V

Sorry, mne to nebaví, je to dejavu a není to na pár řádků. Hlavní myšlenka totiž není nějaké geniální monstrum, které bude disponovat sofistikovanými funkcemi a dokonce i záchranným padákem pro případ vypadnutí z letadla. Účelnost, spolehlivost, cena, provozní náklady z hlediska uživatele. A pro výrobce pochopitelně dostatečný odbyt a zisk.

Sofistikovanější řešení a přístupy je občas možné vidět u některých top HiFi, občas u techniky pro 100V PA (náročné zátěže) a asi ve vnitřku některých integrovaných obvodů.

Web

Re: Prskající relé 24V

svůj nápad na odpojování napájení nikomu nevnucuji,

Taký nápad malo už xxx teoretikov pred tebou, v praxi sa to ale nejako neujalo. Prečo asi? Vyskúšaj si ten pokus , vyskratuj jednu polaritu  v konci s nadprúdovkou a poreferuj, čo urobili tranzistory v druhej polarite smile, koľko koncov prežilo .
Pri tej časovej konštante som myslel spomalenie záberu nadprúdovky (nie časovú konštantu DC ochrany..) kapacitou, obvykle medzi C a B tranzistora naprúdovky. Musí to byť pomalé (relatívne), aby to pri zábere nekmitalo, "nepreťahovalo" sa s NFB. Pri šluse druhej polvlny je rast prúdu tak rýchly (minimálne indukčnosti v obvode..), že  nadprúdovka zareaguje  až je keď aj druhý koniec v kremíkovom nebi.. A do jej záberu nie je prúd nijako obmedzený, len impedancie v obvode z +Ub do -Ub.. Vtedy je okamžitá (impulzná strata) na tých "ešte" dobrých koncoch v kW. Stačí 10-50 us a je po nich.

Příspěvky [61 až 70 z 70]

  Stránky: ««« 1 2 3 4

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Prskající relé 24V

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£