Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


[Zamknuto] (Stránka 53 z 61)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovač Federmann

  Stránky: ««« 1 ... 51 52 53 54 55 ... 61 »»»

RSS

Příspěvky [1,041 až 1,060 z 1,209]

Re: Zesilovač Federmann

Přesně tak. tek je naprd. A já už jsem tomu věnoval docela dost času.

Chcete-li někdo ten můj modul poslat a třeba jej proklepnout na THD, IMD a pak udělat "crash test", ozvěte se mi do mailu. Pošlu to zadarmo. To poštovné je poslední energie, kterou jsem do toho ochoten dát. Několikrát jsme ukázali, že císař je nahý, ale on stále staví na odiv své krásné nové šaty...


Federmann 1044 - radši to po sobě smaž...

Web

Re: Zesilovač Federmann

Michal Nestranny moderator:
Michale máš naprostou pravdu, jediný rozdíl je v tom, že konec je konec a na zdroji a chladiči můžu ušetřit, na straně druhé již však nemůžu chtít trvalý výkon, ale pouze ten, který jsem mu zdrojem a chladičem předurčil, tím se mi ale krátkodobý špičkový výkon konce nezměnil.

Pokud chci 7+1 poslouchat při 8 x 1W, mám žánr s dynamikou 30dB nad efektivní hladinu zvuku a nechci ji snižovat, nemusím ještě stavit zdroj 15kW, ale konce a reproduktory musí výkon 8 x 1kW přenést.

Tím však nikomu nebráním si takto zdroj a chladiče dimenzovat.

Re: Zesilovač Federmann

Slyšeli jsme slovo boží... ovšem od "konstruktéra", jehož výtvor je v rozporu s jeho tvrzením.

Web

Re: Zesilovač Federmann

No, resime tady ovsem to, co to je kratkodoby. Jak rikam, menit pojistku pokazde, kdyz se nejaky zvukar ve studiu zachoval jinak, nez podle vasich 10 procent...

A stale tu resime dve ruzne veci. Dimenzovani zdroje, chladice a ochrannou funkci pojistky. Nemel bych basolutne nic proti zesilovaci navrzenemu podle vasich moresu, tedy dejme tomu 100W (skutecnych) s relativne slabsim trafem a chladicem (i kdyz muj osobni nazor je takovy, ze zdroj musi byt VZDY schopen dodat to, co po nem spotrebic - u nas konec - chce a jedinne, co si smim v souvislosti s nevyuzitim plneho vykonu 100casu dovolit je poddimenzovani chladice)
Viz muj sub modul - Bude schopen po relativne kratkou (avsak proti Vasim konstrukcim nepomerne dlouhou) dobu schopen dodavat plny vykon a nebude mu to nijak vadit - trafo neni vyrazne poddimenzovane vykonove. Jedinnym limitem pro mne tedy bude odvod tepla, ktery ovsem nemusim resit, zesilovac se o sebe postara v pripade prehrati sam. Tak si predstavuju spotrebic - schopen odevzdat na pozadani to, co od nej pozaduju a zcela bez nutnosti udrzby.

Po druhe spalene pojistce by zesilovac letel.

Ale v zasade nemuzu souhlasit s tou samospasnou a trojjedinnou pojistkou, ktera to cele chrani, jelikoz jak opamp ukazal, bud znacne przni a dejme tomu i chrani, nebo uvolnuje ale pak nechrani...

Re: Zesilovač Federmann

No nic, je to jen Federmannova vostuda, jen to tu pekne nechejte i s tema decibelama a jinejma pitomostma, at maji mlady odstarsujici priklad jak se da zblbnout.

Re: Zesilovač Federmann

Kdyby o ty Bohnice přeci jen byl zájem mohu mu tam zajistit speciální program smile Mám tam kontakt (bejvalka).

Re: Zesilovač Federmann

Nechtěl jsem do této diskuze moc montovat, ale některé věci mě opravdu nadzvedávají. Trvalý sinusový výkon je jenom jeden (v mezích metodiky měření dle příslušných norem) a je to neoddiskutovatelné. Jakýkoliv jiný uváděný výkon už se stává spekulací. Spekulací o zkreslení, době trvání takovéhoto výkonu (tvrdost trafa, kapacita kondenzátorů  nebo třeba chlazení konců…). Potom se opravdu dostáváme ke kazeťákům od vietnamců, kde je také nějaké trafo, taky tam jsou usměrňovací diody, taky tam jsou vyhlazovací kondenzátory s kapacitou umožňující pokrýt mikrotrvající špičky, pokud ovšem měly před tím čas se nabít… Ale taky mívají LED diody „operation“, které mají při vybuzení věčně ztlumený jas z důvodu nedostatečnosti zdroje. A aby toho nebylo málo, hned vedle je nápis 2x200W. O takovém zesilovači je tady řeč? Já si myslím, že zdravě uvažujícímu člověkovi v této problematice (od profesionálů až po bastlíře a v tomto fóru si troufnu říct – tak 95% lidem) jsou tyto věci naštěstí jasné. A toto téma, si myslím, mělo skončit hned na svém začátku, kde byla řeč o výkonu a nevýkonu, špičkách a nešpičkách a vůbec…

Re: Zesilovač Federmann

"Studenti si „jednoduchou“ konstrukci oblíbili, byla rovnocenná konstrukcím jiným, využil jsem vymoženosti doby a studentům zapojení spolu s jednoduchým popisem zpřístupnil na Internetu, text se postupně doplňoval, ale nikdy nebyl v ucelené podobě, spíše v podobě pracovní, určeny pouze hrstce nadšenců. Pro širší okruh bylo zapojení popsáno v i ročence, Elektusu.

¨ Veřejná diskuze
Zapojení si v poklidu žilo již 35. rok své historie, než se jednoho dne stalo hlavním tématem „vulgární“ diskuze na webu. Takto se vyjadřovali v diskuzi studenti, kteří zesilovač dobře znali a jen žasli nad arogancí a nezájmem diskutujících cokoliv pochopit „Dále na závěr, bych chtěl doporučit P. Federmannovi, aby v diskusi nadále nepokračoval, protože jak je vidno, je to naprosto zbytečné a to proto, že tito lide, se snaží pouze o vyvracení vašich tvrzeni a ne o to, aby pochopili to, co říkáte.“

Jiná diskuze na trochu slušnější úrovni ukázala, že se s nástupem digitální techniky zcela zapomnělo na prapůvodní pojem HI-FI, dynamiku signálu a frekvenční pásmo udávající barvu tónu. Netradiční pojetí vyvolalo netradiční reakci diskutujících, takto ji komentoval jeden moudrý muž „my jsme ti mravenci, kteří tvrdě brání své mraveniště postavené ze vzorečků a praxe a on je ten který vezme svůj klacíček (znásilňovač) a přestože se do toho mraveniště nehodí, protože porušuje jeho zákony tak s ním do něj rýpe. A pak se seběhnou všichni ti mravenci a snaží se s tím něco udělat.“

http://federmann.wz.cz/index_soubory/Page2203.htm

Web

Re: Zesilovač Federmann

antonio, michal:

Pokud to budete promazávat, nechte tady prosím aspoň výsledky měření - jsou imho neoddiskutovatelné (ondra ch, hop377, sinclair, opamp).

Se simulacemi, spekulacemi a fabulacemi naložte podle vlastního uvážení smile

Web

Re: Zesilovač Federmann

Sendy prosimte, dneska uz jsem jednou zvracel, kdyz jsem nakoukl do wikipedie na konec stranky spravcu, chudak Feda je zrejme pronasledovan kam vleze.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie: … A1vc%C5%AF

(upravil jik 11. 12. 2007 16:23)

Re: Zesilovač Federmann

Určitě bude dobré, když se zase vrátíme k normální doskuzi o normálních zesilovačích (ikdyž - abych byl objektivní - tento zesilovač jsem nevyzkoušel, tak do toho nemám co mluvit a tohle vlákno taky moc nesleduji, jenom občas, mnohdy zpětně a ne úplně), ale troufnu si říct, že ze strany autora tohoto zesilovače zde padlo přinejmenším hodně nepravd ohledně výkonů vs. napájecí napětí. I kdybychom se na tento zesilovač dívali jako na černou skříňku, kam přichází energie ze zdroje, je modulovaná signálem na vstupu a protlačována do zátěže - i tak se dá z určitého filozofického pohledu zesilovač obecně popsat, tak dle slov autora dostanu na výstupu větší energii než do ní přivedu. A nechci se teď bavit o žádných milisekundách špiček potažmo naakumulované energii na kondenzátorech, existuje totiž i hudba varhanní, kde je dlouhodobá potřeba výkonu taková jaká je, dále existuje signál komprimovaný, to všechno zde také padlo... Perpetum mobile zatím neznáme... Takže se opravdu můžeme zase těšit na diskuze o problématice normálních zesilovačů v jiných vláknech?

Jinak, opravdu Federmanne, ve vší úctě, tvoje rozvahy o energii přivedené do zesilovače a následně dodané do zátěže se shodují s logikou výkonů udávaných na vietnamských a supermarketových produktech.

(upravil Sendy 11. 12. 2007 15:53)

Re: Zesilovač Federmann

Antonio a ostatní adminspolek - až vás to přestane definitivně bavit, nemažte to, ale zamkněte a nechte pro výstrahu. Ono by bylo asi vhodné zamknout zpětné editace už teď.

Díky zpětným editacím ledacos vypadá jinak, ještě že jsem důsledně používal citace. Při promazávání bych doporučil být obezřetný.

Web

Re: Zesilovač Federmann

Za ty zpětný editace se přimlouvám taky. Ono už tak dost "špeků" zmizelo nenávratně v /dev/null...

Web

Re: Zesilovač Federmann

Pan F není pronásledován pouze přes zesilovače...  například psal aktuality pro www.svethardware.cz ale bohužel pro značné množství nepřesností vzniklých asi hlavně překladem s ním ukončili spolupráci. Nebylo by efektivní kdyby ho neustále někdo musel hlídat a opravoval jeho aktuality.

Re: Zesilovač Federmann

No, já jsem byl už dříve varován jedním člověkem z Bečva Valley, že jeho včelařské výzkumy a prezentace názorů si prý s elektronikou v jeho pojetí nezadá.

Web

Re: Zesilovač Federmann

Nic se nebude mazat, aspon ne z me strany. Pak nesedi zpetne reference a je v tom bordel. Maximalne hrube osobni invektivy (curaku zasranej) smazu a necham tam neco jako :Jsem to smazal, bylo to sproste:

Re: Zesilovač Federmann

Taky se přimlouvám pro zamčení fora nebo aspoň zpětné editace zakázat.

Re: Zesilovač Federmann

Myslím, že toho bylo o zesilovači typu Federmann napsáno už dost. Opampova měření dost přesně vystihují slabiny ve volbě součástek i v jištění pojistkami. Koncový stupeň 0W - ?kW QQF - 55 je s tranzistory TIP142/147 ve výsledku obyčejný 50W zesilovač "internetového" typu, jehož parametry nejsou ničím vyjímečné. Zapojení má své mouchy, které byly dost podrobně probrány v předchozích 43 stránkách.

Byla by škoda, kdyby toto téma přerostlo v hanlivé nadávky a urážky. Promazávat vlákno nemá smysl - ztratil by se smysl některých hodnotných příspěvků. Administrátoři, v případě úprav přepište prosím jen hanlivé a vulgární výrazy, které do odborného tématu nepatří. 

Těžko se někdo se zájmem o Federmannův zesilovač bude prokousávat tolika stránkami příspěvků. Pokud by byl zájem, pokusil bych se během následujícího měsíce udělat stručný výtah poznatků o tomto zesilovači. Chtěl bych ještě naposled požádat opampa, sinclaira a kazzatele, jestli by byli ochotni v případě sestavení stručného článku o QQF-55 provést drobné úpravy a opravit nepřesnosti v textu.

Tímto považuji téma "Zesilovač Federmann" ze své strany za uzavřené a spíš bych se přiklonil k pokračování v tomto projektu http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=671 nebo něčem podobném, co bude mít smysluplný a použitelný výsledek.

Re: Zesilovač Federmann

Výborně.

Případně se snažím uplácat takový low-cost s BD249C/250C, cca 75W / 4ohmy, byl by o to zájem?

Web

(upravil kazzatel 12. 12. 2007 12:03)

Re: Zesilovač Federmann

Ale fuj, Ondřeji, ty se začly vyrábět ještě když jsi honil kačera... To seš Thompsoňák ? Když jednoduchost, tak BD 711/911... smile Už ze dvou paralelních 711/712 dostaneš lehce 100 W...

Příspěvky [1,041 až 1,060 z 1,209]

  Stránky: ««« 1 ... 51 52 53 54 55 ... 61 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovač Federmann

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£