Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


[Zamknuto] (Stránka 14 z 61)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovač Federmann

  Stránky: ««« 1 ... 12 13 14 15 16 ... 61 »»»

RSS

Příspěvky [261 až 280 z 1,209]

(upravil Federmann 26. 10. 2007 14:08)

Re: Zesilovač Federmann

kazzatel #256

"Má prd, Ondřeji...  Ale na to zapojení se podíváš a hned víš, jak chodí... v limitaci na vejškách se všechno zhroutí, protože tam nemá žádnou antisaturaci a kompenzovaný je to jen ve zpětný vazbě...je to sračka na úrovni prastarýho Sinclaira... "

Vůbec se nedivím, že někoho může strašně iritovat, tak „zdánlivě“ naprosto „triviální“ zapojení, které by mělo mít srovnatelné vlastnosti s jinými s mnohem složitějšími a obsáhlejšími topologiemi.

Nikdy jsem se netajil tím, že jeden z mých prvních zesilovačů byl čtyřtranzistorový sinclair, bez jediné diody …, pak jsem stavil konstrukce složitější a složitější až měl jeden konec 58 tranzistorů, konstrukce blízké kazzateli, ale na konci ještě jenom jeden pár výkonových tranzistorů,  výsledky byly v té době pro mne fantastické, mimo jiné chodil již od 0 do 250kHz, ale jak jsem v té době říkal „tranzistory jsem tam sypal kýblem“ a pro čtyřkanál to bylo již 238 tranzistorů v jednom zesilovači jen na koncích a spousta dalšího.

Tak nějak jsem zapojení měnil a měnil až k tolik diskutovanému zapojení, kterému jsem dal jednoduchost někdejšího sinclaira, napěťový rozsah okoukaný z µA709 a přidal jsem vlastnosti zesílení a zpětné vazby na jednom prvku, které jsou běžné u elektronkových zesilovačů. V dnešní době jsem jej jen přepracoval na aktuální součástkovou základnu a možnosti, které skýtá. Hold zázrek se nekoná, to vše tu již v nějaké podobě bylo, jen jsem na to zapomněl zapomenout.

TAK ŽE PODOBNOST NENÍ NÁHODNÁ.

#269
"3) sinus 50 kHz - totéž," tam již to pude jen s ohledem na příčné proudy.

Komplexní zátěž bude problém, musel bych ji vyrobit, jsem ve škole a nemám k dispozici výzkumák, spíše můžu vzít nějakou starou velkou reprobednu.


#271
co jsou to za "hrůzné" průběhy?

(upravil opamp 26. 10. 2007 13:47)

Re: Zesilovač Federmann

Myslím, že skutečné oscilogramy řeknou víc. Chování v limitaci je mezi požadavky (náměty) k měření (#269).

Web

(upravil ondra Ch 26. 10. 2007 14:53)

Re: Zesilovač Federmann

2 Federmann: Dovolte mi otázku, jak měříte ten "Váš špičkový" výkon vašeho zesilovače? 50/500W? sinusem je to podle toho co píšete slušná padesátka,
měříte pomocí sínusového burstu?

Web

(upravil Federmann 26. 10. 2007 16:45)

Re: Zesilovač Federmann

ondra Ch

„2 Federmann: Dovolte mi otázku, jak měříte ten "Váš špičkový" výkon vašeho zesilovače? 50/500W? sinusem je to podle toho co píšete slušná padesátka,
měříte pomocí sínusového burstu?“ 

Samozřejmě sinusem až po limitaci včetně, ale je dimenzovaný pouze na 10%, ne polovodiči, ale zdrojem a chladičem. Proto test musí trvat přiměřeně krátce, řádově sekundy až desítky sekund, navíc při změně pojistky, neboť ta zprávná by to okamžitě odpojila. Pokud vše funguje není zapotřebí vůbec testovat.

Pro případ opravdových testu je vhodnější řádný zdroj s omezením proudu a pořádný chladič na 100% výkonu.

Při běžném oživování to vypadá tak, že se konec připojí bez chladiče a zátěže 2x5V a zem, pokud je na výstupu napětí do 100mV a odběr 20-25mA, kladná větev o něco méně, svítí ledka je vše OK, může se připojit zátěž a při dotyku na vstupu je již slyšet patřičný signál, již se může měřit, nejčastěji obdélníkem a sínusem, ale pozor na přehřátí, zvedneme napětí na 2x35V, nezaleží na tom jak kterou větev zvedáme, vše zústává stále beze změn, výstupní napětí se změní jen v řádu mV či desítek mV, většinou se zmenší, ale pořád je pod 100mV, při doteku na vstupu opět akustický signál, ale dotek již pod 1s (konec držíme pro konrtolu teploty v ruce a již začína kopat), nemáme chladič, pokud jej máme není žádný problém. Změříme 1kHz obdélník a sínus, dále proměříme většinou charakteristiku jak je uvedena na stránkách a více se netestuje (zde jevýhoda zapojení na konektorech, kdy se muže oživovat jeden za druhým).

Až je vše v bedně pak se musí daladit země, buscherot, případně C2 či R9, kdyby ještě někdo chtěl změnit zesílení. Když se kontroluje hlasitost pak se osciloskopem na výstupu kontroluje rozkmit až k limitaci, která je při přebuzení naprosto zřetelná, zřejmě máte na mysli právě takové špičky, při počátku viditelné limitace by měl být příkon cca 20% výkonu který je odvozen od napájecího napětí, ale je to dost individůální v závislosti na použité nahrávce. Pro studenty značný kravál, který je mnohem příemnější než přejíždění akustického pásma při sínusovce, které se dělalo při měření charakteristiky a "rvalo" to uši. U můstku pokud neměříme na odporové zátěži jde již o kravál nezkutečný, je třeba dávat pozor aby se měřill na jednom vstupu osciloskopu jeden ýstup zesilovače a druhý na druhém, pak zobrazovat rozdílové napětí, zjednodušeně nesíme připojit žádný výstup zesilovače na zem osciloskopu.

(upravil Mates 26. 10. 2007 16:26)

Re: Zesilovač Federmann

Skutečně tvrdíte, že váš konec je schopnej dát do 4R po dobu několika desítek sekund 500W???

Re: Zesilovač Federmann

Ježíšikriste, Cimrmane já se z tebe podělám ! Takhle definuje nastavování a kontrolu inženýr ????

Re: Zesilovač Federmann

Na učilišti nás to učili inak. LEPŠIE. A to niesom nejaká kapacita s x ročnými skúsenosťami.

Web

Re: Zesilovač Federmann

Podle toho osahávání tranzistorů asi má rád blízký tělesný kontakt se zesilovačem lol ... to já když opravuju zesilovač v HI-POT testeru Chroma 19032(6 párů SanKen, nahrazuju je MJL 1302/MJL3281) tak si držím setsakramentský odstup...dokáže to dát 6kV/12mA DC anebo 5kV/40mA AC

Re: Zesilovač Federmann

Takže Váš zesilovač dá po dobu jednotek až desítk sekund kolik?
Veškerý potřebný výkon po tuto dobu kryjí  filtrační kondezátory, je to tak?
Tak to by mě zajímalo jakou mají kapacitu.... smile

Web

Re: Zesilovač Federmann

Kapacitu májí úměrnou kapacitě mozku Federmanna.

(upravil Federmann 26. 10. 2007 20:17)

Re: Zesilovač Federmann

#252

Díky budu se této problamatice věnovat více a přesně definuji zakázanou či povolenou pracovní oblast v závislosti na frekvenci, obdobně jak ji mají definovanou výkonové tranzistory, tuto oblast dále doplním o frekvenční spektrum jednotlivých hudebních žánrů se zastoupením jednotlivých hudebních nástrojů.
yikes Může to být velmi zajímavý a přínosný materiál, jenom k němu musím získat dostatek podkladů. Jinak při těch 10% které jistí pojistka, není žádný problém.





ondra Ch #280

Jak jsem napsal, maximální výkon je dán napájecím napětím – cca 3 – 5V, při 2x35V, tedy transformátoru 2x26Va zátěži 4ohmy dá cca 125W. Zdroj je rovněž na stránkách stejně jak příklady spojování konců a zdrojů podle jejich počtu a výkonu. Zdroj je opatřen můskem, za který se dá uchytit, kondenzátory 4,7mF/35V, pro zátěže 8ohmů lze použít větší napětí, proto lze osadit i  3,3m/50V, nedoporučuji příliš tvrdý zdroj.


V případě zapojení do můstku je vhodné jeden zdroj a jeden můstek při 2x35V. Velikost napětí při limitaci je zřejmá z měžení na osciloskopu jak jsem již popsal, naměřená velikost Ušš cca 130V (46V ef.), ty časy limitace bývají spíše v „ms“ pro případ limitace v „s“ by měl signál již značné zkreslení, tedy omezení (ořezání) by nebylo 1-5%, ale 30-60%, zde by již měla reagovat pojistka. Ty špičky sa často po stovkách „ms“ či „s“ opakují. yikes Pokuste se na to dívat ne z pohledu výkonu, ale z pohledu minimálního zkreslení a při něm dosažitelného výkonu.

#277 ??? Výklad je určen běžným lidem, kteří nejsou na hodině měření, „odborníci“, kteří nepochopili necht´mi dají vědět budu se jim samostatně věnovat, opět přípomínám, že na ivektívy a pokusy o osobní střety nereaguji.

Re: Zesilovač Federmann

Bohužel reaguješ smile Dostal jsem Tě!

(upravil ondra Ch 26. 10. 2007 19:27)

Re: Zesilovač Federmann

Těch 46V je myšleno v můstku? to by chtělo napsat, pokud vám to dává 46V tak na 4ohmech je to 529W a to vše ze dvou párů, každý v jedné větvi můstku  MJ1115/1116? Je to tak?

Zde je jejich SOAR:
http://img155.imageshack.us/img155/5666/clipboard1st6.th.png

Web

(upravil Federmann 26. 10. 2007 21:45)

Re: Zesilovač Federmann

Na pomezí SOAR, pro mne pořád zůstává český název zakázeného pásma, to zvládaji i BDW83D/84D, ale to se zde nesmí psát, abych zase nezadal záminku k obrovskému napadání … v praxi to není žádný problém při cca 100W trafu na jeden můstek. MJ se davaly až do tech ještě větších, ale to bych již příliš provokoval, takže v případě zájmu dál na e-mailu.

Minulý rok jsem měl studenta, který stavil množství monstrozních zesilovaču za dobu svého studia, mimo jiné 40 takových konců s BDW v můstku, uspořádáno jako 10 samostatných stereo zesilovačů 2x500W a společné 3kW trafo, tedy zesilovač 10kW (20x500W), ke každému konci byla přepojena jedna reprobedna a to buď výšková, středová nebo basová, konce byly připojeny přes výhybky. Zajímava koncepce, kterou ozvučoval nějaké gigantické haly a venkovní prostory, sám jsem je všechny pohromadě neslyšel.

(upravil martyy 26. 10. 2007 21:00)

Re: Zesilovač Federmann

40 Vašich konců + 3kW (kVA?) trafo = 10kW zesilovač, opravdu velice zajímavé koncepce...

Re: Zesilovač Federmann

Perpetuum mobile...

Web

Re: Zesilovač Federmann

Jistě existuje náležitá fotodokumentace, zkušenosti z dlouhodobého provozu a měření.

Já jsem našel pár dokumentárních fotek, tohle je stereo basová sekce i s elektrocentrálou
http://indymedia.ie/attachments/sep2005/pict1653.jpg

je to ono ?

Web

Re: Zesilovač Federmann

285 : Měl jsi studenta, Cimrmane ? Který stavěl mnohakilowatový monstra ? Kde na to ten student bral ? Kde je pak používal ? Není to náhodou nějaká transpozice tvýho ega ?  smile Lžeš jako bolševik... smile Ostatně jako úspěšnej vynálezce asi jseš... smile

Re: Zesilovač Federmann

2 Federmann: Pane inženýre, mohl byste prosím sdělit, jaká je cena a dodací lhůta Vámi navržené DPS pro "zesilovač Federmann" ? Jsem ochoten sestavit 2 až 3 vzorky tohoto zesilovače pro testovací účely.

2 sinclair: Bylo by od Vás možno zakoupit polovodiče a kondenzátory v kvalitním nepajcovaném provedení na osazení testovacích vzorků? Předpokládám osazení součástkami, které jsou uvedené ve schématu s popisem KS 500W, "QQF-55" na http://www.federmann.wz.cz/index_soubory/Page832.htm . Byl byste ochoten jeden vzorek otestovat?

2 opamp: Trvá Váš zájem o jeden vzorek zesilovače pro testovací účely?

2 kazzatel: Byl byste ochoten otestovat rovněž jeden vzorek?

Vzorky bych chtěl vytvořit z kvalitního materiálu (jak už jsem uvedl), aby byla vyloučena možnost selhání z důvodu použití šmejdových komponent. Pevně věřím, že výsledky testování a měření nevyvratitelně prokáží skutečné vlastnosti zesilovače Federmann.

Doufám, že mě v tomto kroku podpoříte, neboť jinak se v tomto threadu všeobecně uznávanou pravdu o tomto zesilovači těžko dozvíme. Jak je z diskuze zřejmé, uspokojivých odpovědí na některé otázky týkající se "kvalit" tohoto zesilovače se mnoho dotazujících od pana F. nedočkalo, proto jsem se odhodlal k tomuto kroku. Přiznávám, že se sám ohledně tohoto zapojení řadím mezi skeptiky.

Děkuji všem osloveným za odpověď a těším se na případnou spolupráci.

Re: Zesilovač Federmann

Zazrak, zazrak! Uz mam urobene miesto v PC skrini na 2kW zosik velkosti CD mechaniky, predpokladam ze na napajanie bude stacit Hung-cing adapter. big_smile

Toto vlakno je fakt super zabava. Zaroven dakujem serioznym konstrukterom ktori tu poskytli mnozstvo cennych informacii.

Příspěvky [261 až 280 z 1,209]

  Stránky: ««« 1 ... 12 13 14 15 16 ... 61 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovač Federmann

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£