Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Poraďte při stavbě sloupových beden

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [16]

(upravil KARBURAToR 18. 12. 2014 18:59)

Téma: Poraďte při stavbě sloupových beden

Zdravím,
dlouho jsem přemýšlel, jestli si sloupové bedny koupit nebo postavit.
Začal jsem nějaké vybírat na netu, ale všechny jsou malé. Chtě jsem alespoň 140cm vysoké a takové za normální peníze asi neseženu.
Jsem domácí kutil a rád se ve všem hrabu, tak jsem se nakonec rozhodl, že si je postavím.
Na návrh ozvučnice a naladění bassreflexu jsem použil program WinISD.
Chci použít výškáč Visaton G 20 SC 8Ohm, jako středy buď 2x ARN-150-03/4 (měly by vlastní uzavřenou ozvučnici o objemu 5,7 litrů), nebo 2x ARP-150-00/4 (ty by asi vlastní ozvučnici neměly, protože jsou uzavřené) a jako basové repro chci použít 2x ARN-188-07/8. Pak by sloup ještě obsahoval jednu 54 litrovou ozvučnici s basákem Monacor SPH-8M, který by byl poháněný autozesilovačem Fener FB-450V a sloužil by jako subwoofer.
Na návrh a výrobu výhybky si ale netroufnu, tak jsem vybral tuhle.
Rozměry sloupu jsou 334x1600x410mm včetně podstavce (ŠxVxH).
Vrchní část sloupu bude mít čelo potažené koženkou, ve kterém budou zapuštěny reproduktory a tři bassreflexy s vnitřním průměrem 50mm. Ve spodní části sloupu (subwoofer) bude obdélníkový bassreflex o rozměrech 160x50mm.
Materiál ozvučnice bude MDF o síle 22mm.

Vypadat by to mělo takhle
http://imgup.cz/images/2014/12/18/sloup.jpg




Teď pár dotazů...

Středové 4Ohm reproduktory budou zapojeny do série, aby vyšlo 8Ohmů... ale 8Ohm basáky budu muset zapojit paralelně a tak vyjde 4Ohm... přežije to ta výhybka? Nebo je mám radši zapojit do série, aby daly 16Ohm?
Bedny budu živit receiverem Pioneer VSX-D511, který chce 8 až 16 Ohm bedny.


Při ladění BR mi u basáků vyšla křivka pod 40Hz. Udávaný rozsah je 40-4000Hz... nezničí se ty repráky?
http://imgup.cz/images/2014/12/18/krivka.th.jpg


Jak se počítá výkon reprobedny? Určuje ji nejnižší výkon reproduktoru nebo se výkony sčítají?

Určitě jsem chtěl ještě něco, ale teď si asi nevzpomenu... hlavně mi nepiště, že se mám vys*at na TVM.... zkoušel jsem různé Monacory a ta křivka mi lítala jak sviňa...

Re: Poraďte při stavbě sloupových beden

Vzhledově možná hezký navrh, ale funkčně to nebude to pravé. Zredukuj počty reproduktorů a radeji připlať za kvalitnější. Tak jak to máš teď, by se to chovalo přímo pekelně a odladit na to výhybku, aby to trochu hrálo, by bylo nemožné. začni tady

Web

Re: Poraďte při stavbě sloupových beden

Opravdu by byl takový problém odladit jeden výškový, dva středové a dva basové reproduktory?? Ten spodní bude úplně zvlášť.
Určitě nechci dvoupásmovou soustavu....
Když jsem zkoušel jiné reproduktory, tam mi prostě nevycházela ta křivka frekvencí...

(upravil ondra.klofat 18. 12. 2014 21:25)

Re: Poraďte při stavbě sloupových beden

ono jde o to, že stavba boxu, pokud má mít smysl, má svá pravidla.... není to jen o tom, že si navrhneš bednu která se ti na první pohled vypadá cool, nějak to spočítáš a nasimuluješ a ono to tak bude hrát. Není to jen o frekvenčním rozsahu respektive průběhu (ta křivka co ti vyšla)... navíc to je pouze méně či více přesná simulace (spíš méně v tomhle případě)... v reálné bedně se to vždy chová trochu jinak. Mrkni do sekce, kde jsou popsány začátečnické tipy, čím se řídit.... např. mít reproduktory pokud možno blíže u sebe, než roztahané po celé bedně, to že se repra řadí (v drtivé většině) vertikálně než horizontálně má taky své důvody.... dostat z tohohle nějakou rozumnou směrovku a napasovat na to vyhýbku bude dost nemožné, jak už psal kolega výš, nehledě na sfázování atd., použití nějaké "univerzální vyhýbky by mělo být taky uplně mimo hru.

Pohánění autozesilovačem mi připadá jako nesmysl už sám o sobě nehledě na bednu.

Další věc je mechanické zpracování...takhle obří bedna bude potřebovat spoustu výztuh, bude těžká jako blázen, velký plochy jsou dost náchylný na pečlivé provedení povrchové úpravy....

Ideálního výsledku dosáhneš když zkopíruješ, popřípadě v rámci nějakých mezí modifikuješ už ověřený projekt... tyhle experimenty nedopadají dobře, obzvlášť pokud je to tvá první stavba.

Re: Poraďte při stavbě sloupových beden

Nerad odrazuji stavitele, ale na tohle se vykašli, zapomeň na to... takhle se to fakt nedělá.

Koukni si po nějakém hotovém projektu, který dělal někdo, kdo tomu rozumí. Lepší radu pro tebe nemám. Tak, jak jsi to naplánoval, bys byl ze zvuku zklamaný.

Web

Re: Poraďte při stavbě sloupových beden

To jste mě moc nepotěšili... sad

Re: Poraďte při stavbě sloupových beden

To věřim, že tohle jsi slyšet nechtěl... ale buď rád, přesně jak píše Check... výsledek by byl akorát zklamání. Z vlastní zkušenosti mi věř, že je lepší to zjistit dřív, než to člověk postaví, že to nebude hrát big_smile

(upravil tubamusic 19. 12. 2014 15:40)

Re: Poraďte při stavbě sloupových beden

Když už tak hezky kreslíš ty 3D návrhy. Tak zkus ubrat jeden středobas a jeden střeďák. Střeďák s výškou pak co nejblíž k sobě a středobas ke střeďáku taktéž. Střeďák rozhodně nevol ARP, je ukřičený jak hokynářka na tržnici. Vrchní trojpásmovou sekci vol jako uzavřženou(bez basreflexu) a subbasovou sekci naopak basreflexovou. Výškáč od visatonu by mohl být vcelku ok. Co třeba pod to zkusit Visaton G 50 (kalotový střeďák) a na středobas pak použít ten monacor SPH 8M(ten máš teď v subu) i když nevím jestli se bude chovat použitelně v uzavřence.. Na sub pak použít něco vhodnějšího, třeba Eminence LAB12, podle šířky bedny by se tam měl vejít.. Zkus to třeba nakreslit takto.. Osazení střílím spíš tak od boku a neber to jako dogma, spíš jako úvahu. Přes bedny nejsem žádnej znalec, někdo erudovanější poradí jistě lepší osazení takto složité bedny.

Web

Re: Poraďte při stavbě sloupových beden

Ten basák od Eminence nepřipadá v úvahu... to už je hooodně mimo můj rozpočet.
Ale zkusím to přeskládat a střed použít od Visatonu.
Docela se mi líbí tyhle sloupy:

http://www.visaton.com/en/bauvorschlaeg … index.html
http://www.visaton.com/en/bauvorschlaeg … index.html

Akorát kvůli malé místnosti potřebuju přední bassreflex, aby bedny mohly být úplně u zdi.

Re: Poraďte při stavbě sloupových beden

To je nejlepší cesta. Jednu z těch konstrukcí od Visatonu si vyber a máš to vyřešené. Když dodržíš vše co je předepsané v návodu, budeš se zvukem spokojen.  Umístit basreflex vpředu by neměl být větší problém, většinou to nehraje roli jestli je vpředu nebo vzadu.

Web

Re: Poraďte při stavbě sloupových beden

Tohle jsou ale drahý bedny. Pro tebe bude spíš něco z ekonomický řady s repry "W", či "WS". Každopádně bude mnohem lepší zkopírovat celý visatoňácký bedny vč. výhybky, ne jen tu něco tam něco... Jednotlivý komponenty, nebo i celý kity mají k dispozici zde:
http://www.soselectronic.cz/elektroakus … ?p=VISATON
http://www.soselectronic.cz/elektroakus … ?p=VISATON

Re: Poraďte při stavbě sloupových beden

http://jula1967.rajce.idnes.cz/repro/

Re: Poraďte při stavbě sloupových beden

Pro inspiraci tohle jsem stavěl já.
https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=16860

(upravil KARBURAToR 21. 12. 2014 16:50)

Re: Poraďte při stavbě sloupových beden

Tak jsem to trošku změnil... Střed je teď Visaton MR 130. Design jsem obšlahl od Visaton Concorde MK III. Kdybych to chtěl udělat ve stylu Visaton Symphonie, tak bych musel snížit výšku beden a to se mi nechce.
Reproduktory jsou teď od sebe vzdáleny 10mm. Výškáč je od země vzdálený 117cm, což je trošku více, než jsem chtěl, protože vzdálenost mých uší od země při sezení na gauči je 105cm.
Teď se mi to líbí více, než ten můj předchozí návrh smile

Jinak ještě stále pročítám to pdfko, co tu hodil tubamusic, tak možná ještě něco upravím.



http://imgup.cz/images/2014/12/21/BEDNA0e900.png

Re: Poraďte při stavbě sloupových beden

Karburátore : Máš to pěkný, ale co ta výhybka? Já jsem se taky párkrát zklamal a zjistil jsem, že je lepší fakt postavit něco, co už je vyzkoušeno. Páč když si tu výhybku neodladíš sám, těžko se ti s tím někdo bude patlat za dobrý děkuju. A nebo za dost peněz. To není asi jen tak sranda to odladit.
Být Tebou, dal bych tady na kluky. Já peníze na projekt co tu je odladěný neměl, tak jsem aspoň repasoval starý Tesly tak jak by se slušelo a i tak některé věci přišly na pár peněz.

Re: Poraďte při stavbě sloupových beden

Asi tak.....  když jsem na rady zkušených, postavil bedny kvalitou měničů a velikostí i konstrukčním řešením rovnocenné těm předcházejícím, ale ty druhé byly oveřený projekt (od TLU) tak rozdíl byl takovej, že jsem to zkraje nechápal, co lze vytřískat z celkem obyčejnejch, průměrnejch repráků - díky pořádně udělaný výhybce.

Příspěvky [16]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Poraďte při stavbě sloupových beden

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£