Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Reprosústava Tesla ARS 641 (výhybky)

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 28]

(upravil Miob 14. 10. 2007 22:19)

Téma: Reprosústava Tesla ARS 641 (výhybky)

dobrý deň, chcel by som sa spýtať či z Vás niekto nemá schému zapojenia výhybiek na ARS 641 (jedná sa mi hlavne o hodnoty cievok). A tiež hladám aj el. schému aktívnej časti tejto sústavy.ďakujem.

(upravil sinclair 15. 10. 2007 23:16)

Re: Reprosústava Tesla ARS 641 (výhybky)

Servisní manuál pro ARS641 lze objednat po prohlédnutí http://sweb.cz/servisdok/servisnidokumentace.doc

Web

Re: Reprosústava Tesla ARS 641 (výhybky)

Večer ti sem hodím schema.

Re: Reprosústava Tesla ARS 641 (výhybky)

díky za odpoveď a tá schéma by fakt bodla (vopred za ňu ďakujem Thalesovi). a mal by som ešte otázku na spomínanú ARS 641. Pôvodne sa jedná o aktívne bedne, no aktívna časť tých mojích je nepoužitelná. Má to nejaký dopad na celkový zvuk tej sústavy, keď ju budem napájať z iného zosilňovača?(osobne si myslím že vôbec nie,ale nech mám teda srdce na mieste)

Re: Reprosústava Tesla ARS 641 (výhybky)

Slušnej zesilovač tomu podle mne naopak pomůže. Co tam chceš nacpat?

Web

Re: Reprosústava Tesla ARS 641 (výhybky)

Těžko říct. Ta bedna byla konstruovaná právě pro napájení zesilovačem, jaký je v ní, včetně korektoru 40Hz. To znamená, že bylo počítáno s jeho vnitřním odporem atd., takže při napájení jiným zesilovačem je hodně těžko soudit, kam to celé uhne. Zesilovač to bude muset být relativně výkonný, případně můstkový, vzhledem k impedanci 15ohm.

Web

(upravil Thales 15. 10. 2007 22:19)

Re: Reprosústava Tesla ARS 641 (výhybky)

Tak tady to je jak jsem slíbil. Výhybka na ARS850 a ARS641. Bohužel bez označení indukčností. Sinclair prý má někde náhradní výhybku tak snad to oměří, já teď nemám přístup k RLC můstku.

http://www.thales.adslink.cz/VyhybkaARS850-641.gif

Edit:
Sinclaire to by si mohl někdy prověřit jaký je vliv zesu. Jsi totiž jediný člověk zde který může otestovat vliv toho vestavěného zesu versus třeba SPM250. Já sice ty bedny mám ale nemám ani původní zes ani SPM250. Jakou přesně korekci měl ten původní zes na 40Hz? Nějakou +xdB a pak subsonic na 30Hz?

(upravil Miob 15. 10. 2007 23:11)

Re: Reprosústava Tesla ARS 641 (výhybky)

ďakujem za tú schému snáď mi pomôže v budúcnosti,no potreboval som vedieť hl. indukčnosť cievok. jedna výhybka čo mám je originál , druhá bola prerábaná. Tie bedne čo mám, majú pôvod v SR rozhlase tak s nimi hádam pracovali iba ľudia od fachu, ale nejde mi do hlavy prečo prerábali tú výhybku. na jednej bedni je menený streďák(súdim podľa toho že farba membrány je skoro čierna proti ostatným a nie je lemovaný flisom(alebo čo to je) ale niečim iným)a priestor zosiku bol slušne zadymený tak to asi odpálili a za obeď mohla padnúť výhybka...ale prečo nemá hodnoty C ako origin. a prečo sú dve L s menej závitmi to neviem. mám v pláne tie bedne napájať zoslil. s IO MDA 2030. na orig. nový zosík nemám dosť penazi. Inak skúšal som tú orig. výhybku aj v jednej aj druhej bedni a som to pomeral pri 100, 1000,5000,15000,20000 Hz a napätia sa líšili minimálne.

Bola na nich korekcia 40 Hz +-6dB alebo +- 12dB. nechcem zavádzať tak zajtra to omrknem. nie som nejaký frajer do audia, tak sa chcem spýtať čo je to ten Subsonic na 30Hz ako si Thales uviedol? díky

(upravil sinclair 15. 10. 2007 23:19)

Re: Reprosústava Tesla ARS 641 (výhybky)

Výhybka ARS641 : http://sweb.cz/servisdok/ARS641.doc
Výhybka ARS850 : http://sweb.cz/servisdok/ARS850.jpg měřeny skutečné hodnoty indukčností na BM498.

Web

(upravil Thales 15. 10. 2007 23:37)

Re: Reprosústava Tesla ARS 641 (výhybky)

V obou bednách jsou stejné cívky (mají stejné označení) takže rozptyl hodnot je daný pouze chybou měření a výrobními tolerancemi. Takže bych to zaokrouhlil na:

2 AN 682 11 - 17mH
2 AN 682 13 - 0,7mH
2 AN 682 14 - 0,9mH
cívka s nečitelným označením má pravděpodobně označení 2 AN 682 12 - 7mH

A v neposlední řadě - děkujeme Sinclaire smile

MDA2030 na takové bedny nééééé!! yikes mad
Jáí nevím jestli je tam subsonic. někde se to vzalo prostě v mojí hlavě ale je možné že si to pletu s tím jak S. říkal že má doma subsonic nastavený na 40Hz.

Re: Reprosústava Tesla ARS 641 (výhybky)

Kurva ten modul, co je v ARS641, v URS vaně zesilovače úplně vlevo, je korektor dolního konce pásma! Žádný subsonic! Je to korekce pro umístění bedny /roh, zeď, volně v prostoru/.

Web

Re: Reprosústava Tesla ARS 641 (výhybky)

Copak já vim? Jsem to nikdy neviděl pohromadě ani žádnou dokumentaci tak jak mám vědět z útržků co někde vyčuchám co tam je nebo není? Jediné co vím že to mělo asi 50W a někde jsem kdysi viděl nějakou hodně blbou fotku ze které vím že to mělo stojan a zesilovač byl v takovém šupleti pod bednou, vím že se tomu v rozhlase říkalo monitor R12 a to je všechno. O konstrukci zesilovače nevím vůbec nic ani o tom co všechno se na něm dalo nastavovat.
Byl ten zesilovač alespoň kvalitní když byl k takovýmto bednám? Čemu byl koncepčně podobný? Nebo to byl nějaký vyloženě speciál? Kdyby ho někdo kuchnul byl by schopný pracovat i do nižší impedance než je 15ohmů?

Re: Reprosústava Tesla ARS 641 (výhybky)

nebyl to křemíkovej kvazikomplementár v můstku? Jako malej kluk jsem byl jednou (s pionýrama wink) na exkurzi v budějovickým rozhlase a tyhle bedny jsem tam obdivoval... Mám matnej dojem, že mi říkali, že to má na konci snad dokonce KUčka. Ale to jsou fakt mlhavý prazážitky smile

Web

(upravil sinclair 16. 10. 2007 16:24)

Re: Reprosústava Tesla ARS 641 (výhybky)

Ano, je to můstkový kvazikomplement s budičem KU602 v A třídě a značným klidovým proudem, který byl s KU605 nutný kvůli dosažení vyhovujících hodnot zkreslení. Proto moduly koncových zesilovačů v R12 topily i bez buzení jako o život, vytápěly celou, blbě větranou URS vanu a způsobovaly po pár stovkách hodin provozu totální vysychání všeho, co připomíná elektrolyt.
Byly proto v profi provozu velice poruchové /i když přenosově velmi kvalitní/ a když se zeptáte kteréhokoli postaršího technika z ČT či ČRo na monitor R12, okamžitě si uplivne a pošle Vás do řiti.
Je třeba si uvědomit /to si neuvědomili ve Valašském Meziříčí/, že profi provoz např. v režiích, na odbavovacích pracovištích a i jinde, kde se jen střídají směny, znamená soustavy pod proudem 24 hodin denně 360 dní v roce.
Pokud tuhle soustavu i s původním zesilovačem zrepasujete, upravíte drobné detaily a budete je používat doma jako já, vydrží bez poruchy mnoho let.
Původní zesilovač je poměrně kvalitní, i když je jeho řešení trochu těžkopádné a poplatné době vzniku /druhá polovina 70. let/. Je to speciál, navržený jen pro tuto soustavu, stejně jako ARN932. Moduly koncových zesilovačů jsou velmi podobné modulům z kinozesilovačů AKT116-216, pouze neobsahují výstupní elektrolyty a blokovací jazýčková relé.
Napájení můstkového konce je nesymetrických 75V z elektronického stabilizátoru, vazba na zátěž je stejnosměrná, nechybí samozřejmý trimr pro nastavení minimálního ss ofsetu.

Jednotky v URS vaně zleva doprava /Michal doplní fotku/ mají tyto funkce :

1. Modul symetrizačního trafa, korektoru 40Hz a nastavení úrovně
2. Modul invertoru pro můstkový koncový stupeň
3,4. Moduly koncových zesilovačů
5. Modul stabilizátoru
6. Modul síťového C transformátoru

Web

Re: Reprosústava Tesla ARS 641 (výhybky)

Michal doplni fotku, az se ke sve R12 dostane a bude mit cas a to bude chvilku trvat... Ale mam pocit ze na renovaci mozna i dojde. Hlavne vyhybku a venek. Az ti jednou dorazi ta vana bez predchoziho upozorneni, tak se nediv. smile

(upravil Miob 17. 10. 2007 16:47)

Re: Reprosústava Tesla ARS 641 (výhybky)

Som veľmi rád že som sem napísal a dozvedel som niečo nové. pred 4 rokmi keď som tie R12 zohnal tú URS vaňu som vybral a znížil ich o tých cca 15 cm (hádam som s tým nič nepokazil). V jednej mi chýba modul trafa a ten korektor 40Hz praská(to by mala byť iba chyba kondíkov??). a Sinclair keď máš s tým skúsenosti myslíš že, oplatilo by sa tie zosilňovače z tých bední spojazdniť a napájať bedne externe?

Re: Reprosústava Tesla ARS 641 (výhybky)

Myslím, že je k tomu potřeba značná dávka zkušeností, servisní dokumentace a přístrojové vybavení. To pravděpodobně nemáš, jinak by ses takhle neptal.

Web

Re: Reprosústava Tesla ARS 641 (výhybky)

Keďže mi akosi chýbajú spomínané veci, upustím z toho nápadu. díky chlapci že ste mi venovali čas smile

Re: Reprosústava Tesla ARS 641 (výhybky)

Sinclair, mohol by si prosímťa poskytnúť schému (ak ju ešte niekde máš), toho symetrizačného zosilňovača, ktorý si doplnil do tvojho zosu za potenciometer volume, aby si mohol ovládať tie monitory  ? Ak to teda nieje tajomstvo šéfkuchára smile. Mám dve tie R12-ky a chcem to urobiť podobne. Dík

(upravil sinclair 30. 8. 2008 1:44)

Re: Reprosústava Tesla ARS 641 (výhybky)

Není to žádné tajemství, v jednom kanále je 1xNE5534 a 1xNE5532, ta druhá zapojená jako symetrický servovýstup. Nic zvláštního, podobné schéma najdeš v každém mixu Behringer, nebo i v AR1998-2005, Alan to tam popisoval několikrát a v několika různých mutacích.
Já tam ty sym. zesilovače dával ale primárně proto, že na potenciometru hlasitosti té Aiwy bylo při plném výkonu vnitřních konců Aiwy asi jen kolem 150mV. Takže se signál nejprve musel zesílit a když už jsem v tom byl, tak jsem to i symetrizoval.
Ale na vzdálenost několika metrů to není nezbytně nutné, pokud je k dispozici signál o úrovni alespoň 0,775V. Na tuhle citlivost se R12ka dá nastavit.
Nominální citlivost má ovšem po seřízení podle továrního předpisu 1,55V/4kohm na symetrickém vstupu. Při téhle +6dBu citlivosti má její vnitřní zesilovač nejlepší odstup.
Kdesi to mám načmáraný v dílně a plošák jsem dělal od ruky, takže to bude problém, no...já tyhle jednoúčelové věci moc nedokumentuju.

Web

Příspěvky [1 až 20 z 28]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Reprosústava Tesla ARS 641 (výhybky)

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£