Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 9 z 24)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovač 8x EL84 2x 30W High-End

  Stránky: ««« 1 ... 7 8 9 10 11 ... 24 »»»

RSS

Příspěvky [161 až 180 z 471]

Re: Zesilovač 8x EL84 2x 30W High-End

to DaV...:bud v klidu ty vystupaky cos koupil jsou hodne lidma vyzkouseny a urcite budou OK,najdou se samozrejme lepsi,ale za ty prachy...muzes s nima vyzkouset a odladit vic zapojeni...
...ja ke svym vyladenym SE lampacum chci jeste postavit super SE OTLko a dlohodobe porovnat co mi bude vic zvukove sedet,je to projekt na delsi dobu vzhledem k pouzitejm koncovkam ne zrovna levnej...:-)

Re: Zesilovač 8x EL84 2x 30W High-End

Přesně tak, výstupáky ok.
Schéma v Lukešovi.
Tak šup do práce a chcem vidět fotky wink
Žádný zevlování na netu a řešení 3,14..čovin.
wink

Web

(upravil kudlibabka 3. 1. 2014 20:04)

Re: Zesilovač 8x EL84 2x 30W High-End

co se tech drahych kondu tyce jeden muj znamy je ma ve svym DSD lampovym DACu tvrdi ze tam to ma opodstatneni,nemam duvod mu neverit...ja osobne vystacim s MBM....:-) ale pro jistotu mam i stribrny a stribrozlaty Mundorf....

Re: Zesilovač 8x EL84 2x 30W High-End

Hranatybraska:

Cituji: tak tak, kdo ve svém audiozařízení vyměnil některou součástku za stříbrnou, ten ví... konec citátu

V brzké době plánuji na svém audiozařízení Philips MCM 530 vyměnit všechny vruty do plastu z železnejch na stříbrné. Předpokládám posléze božský zvuk krystalických výšek sametově hutné basy a titanově svěží středy s vůní ranní sedmikrásky jo a taky konečně zjistím jak je vysoký II. trombónista v orchestru Glema Millera "rofl:

Joa k těm autům..
..Na přechodu pro chodce
drtí Tatra důchodce.
Střeva tečou do kanálu
Tatra jede dál...

jedna s milionu slok somráků

(upravil pzwak 3. 1. 2014 20:38)

Re: Zesilovač 8x EL84 2x 30W High-End

když jsem začal se svým prvním lampáčem, myslel jsem si, že pro tak jednoduché zapojení moc teorie neni potřeba... sestavil jsem pokusně jednoduché A s výstupákem z TV a ono to hrálo. Pak jsem usoudil podle různých diskuzí na netu, že nejdůležitější je výstupák a ten z TV stojí za prd. Tak jsem se rozhodl, že si ho navinu sám, nebylo to moje první trafo, síťových a různých traf do měničů jsem měl za sebou desítky. Poctivě jsem ho spočítal, navinul a ... ho...o. Ono to sice hrálo, ale to blbé výstupní trafo z TV hrálo líp, i měřilo. Tak jsem se začal věnovat víc teorii a než jsem navinul trafo, které bylo lepší než výstupák z TV, trvalo to dost dlouho a chtělo to dost pokusů a omylů. Stejně tak mi trvalo, než jsem našel vhodný budič pro 6c33c a topologii, než jsem ji přesvědčil, aby neutíkala s pracovním bodem atp.
Proč to píšu - není jedna ideální topologie, stejně jako není jedna ideální výstupní flaška nebo trafo. Ty tvoje Hammondy jsou dost dobré a to, že se někomu líbí víc jiné, dražší trafa, nemusí ještě znamenat, že jsou lepší. Prostě hrajou jinak. Stejně je to se zapojením v A, ultralinear, circlotron, OTL atp. Každému se může líbit něco jiného. A invertor taky. Ani jeden není ideální, protože každý má své pro a proti. A pokud chceš najít ten, který nejvíc sedne tobě, budeš jich muset vyzkoušet víc. Pokud na to máš čas a chuť, můžeš zkoušet jako Kudlibabka další a další, než zjistíš, že spousta zesilovačů hraje dobře, jen každý trochu jinak.
Takže se raději odpichni od hotových projektů, udělěj si nějaký zdroj a vykoušej pár zapojení. Proměř, poslechni a uvidíš sám. Při tom třeba pár věcí pochopíš, jak fungují a proč. Jasně, je to pomalé a pracné, ale z informací posbíraných z netu nikdy nebudeš vědět, jestli je to tvoje zapojení právě to nejlepší pro tvé ucho, to z obrázku nepoznáš.

Dalča: stříbro je skvělý vodič a skin efekt se jistě projeví i u stříbrných nožiček ve tvaru egyptské piramidy. Co říct víc - lid chce být klamán... big_smile ... dopřejme mu to

Web

(upravil kudlibabka 3. 1. 2014 20:58)

Re: Zesilovač 8x EL84 2x 30W High-End

pzwak:dobrej post od zkusenyho praktika....
2Dalča:my zpivali streva tecou kanalem a kanal pretejka...
a ke stribru...moje zkusenost je,ze tribrny kondy v SE zesilovaci skutecne zvuk ovlivnujou,ale ta cena....:-) to samy je s vystupakama s postribrenymi vodici na sekundaru...ty co pouzivam ja(Electra Print) nejsou levny,ale daji se zaplatit...par stoji polovinu co Duelund kondenzator z odkazu vyse...mam cca 15 paru vytupaku pro SE zesilovace,kdyz nepocitam ty z televizi nebo radii...a Electra Print hrajou nejlip...
zlobi mi S na dilensky klavesnici...sorry

jeste k tem drahejm Duelund kondum,ten muj znamej ma ne tribrny ale medeny....no ale zase tam ma 4ks....:-)

Re: Zesilovač 8x EL84 2x 30W High-End

pzwak napsal:

Dalča: stříbro je skvělý vodič a skin efekt se jistě projeví i u stříbrných nožiček ve tvaru egyptské piramidy. Co říct víc - lid chce být klamán... big_smile ... dopřejme mu to

lol

Web

Re: Zesilovač 8x EL84 2x 30W High-End

All:
pánové posledních tak 100 příspěvků se opakujem. tentýž obsah jiná forma.
Asi bych to na chvíli přibrzdil.

pzwak:
máš recht stříbro, do tý doby než se potká se sírou, je docela dobrý vodič dokonce o  lepší než měď.
Měď        ρ [µΩcm]     1,75     ÷ 1,78
Stříbro  ρ [µΩcm]    1,629 ÷1,63
Hodnoty rezistivity v různých tabulkách se mohou mírně lišit - záleží na konkrétním metalurgickém zpracování měřeného vzorku materiálu Tažení lití, kování rychlost chladnutí atp.
citované hodnoty jsou z mejch, trochu starších (proto ty centimetry), tabulek
Co dělaj měděný rezonátory, který nějaký dobrák povrchově postříbřil jsa vystaveny českému inverznímu povětří, raděj nepopisuju (no v dnešní době je už lecos odsířeno, tak to není tak hrozný, ale kdo má za prdelí bioplynku nebo ČOVku, tak ví, o čem mluvím.)

Já si s těma šroubkama jen krapet rejpnul.

Re: Zesilovač 8x EL84 2x 30W High-End

krome stribrnejch kondu mam i stribrny kabely k bednam i mezi komponenty...no ale z bezpecnostnich duvodu mam ted mezi bednama kabely z CAT5...maly Míra je divoch...

Re: Zesilovač 8x EL84 2x 30W High-End

Dalča napsal:

All:
pánové posledních tak 100 příspěvků se opakujem. tentýž obsah jiná forma.
Asi bych to na chvíli přibrzdil.

Já to psal už na začátku, že to tak dopadne lol

Web

Re: Zesilovač 8x EL84 2x 30W High-End

jak znamo opakovani je matka moudrosti....:-)

Re: Zesilovač 8x EL84 2x 30W High-End

Vy tady o stříbru a o  tom že ty pravé ECC88 a její obdoby májí dokonce zlatem pokrytou řídící mřížku nic. Njn zlato použité na tom pravém místě nikoho nezajímá. Tu stříbrnou minci vyndejte z pod zesu a přisolte na pravých místech.

Web

Re: Zesilovač 8x EL84 2x 30W High-End

elipsa:
nejen E88CC,
v době, kdy nějaký soudruh chytrák přišel s převratnou novinkou (myslím, že ten soudruh byl od Símenzu a Haskeho) že se mřížka bude motat s předepjatým drátem (wolfram) na patřičně tlusté nosníky (zhusta moybden) což vše směřovalo k cíli namačkat mřížku co nejblíž katodě a udržet rozumné tolerance, což by se samonosnou mříží už moc nešlo, vyskytnulo se několik problémů.
1) jak rozumně spojit mřížku s nosníkama
2) jak vyřešit emisi z mřížky, páč ta byla blízko katody a ochotně se na ni destilovalo baryum z katody.
Obé vyřešilo zlacení wolframového drátu na vinutí mřížek.
1) vrstvičky zlata se v místech styku využívalo jako pájky
2) zlato s baryem tvoří slitinu, která má mizernou emisi.

Tzn. zlacení první mřížky najdeš zhusta u mnohých elektronek, které mají rámečkovou mřížku.

Takových různých opatření ve vnitřní konstrukci elektronek je spousta, popsat všechny vychytávky, kterými se konstruktéři bránili třeba sekundární emisi z anody by samo o sobě vydalo na tenkou knížečku.

Re: Zesilovač 8x EL84 2x 30W High-End

Co sa tyka celkovo ake zapojenie pouzit, je to myslim uplne jedno, zvuk kazdeho lampaca sa bude cloveku pacit ak to je jeho prvy lampac. Pytal sa tu ktosi na najlepsie zapojenie elektronkoveho zosilnovaca, zrejme by som sa poohliadol po nejakom MCintoshi, mozno MC275, kedze to uz robia dlhe desatrocia asi budu vediet co je to najlepsie. Na konci maju ale pouzity dvojcinny stupen, s miestnou spatnou vazbou cez katody + este UL pre anody a na to zhanat vystupak je tazke, resp. taky nemas.

Vidim, ze potrebujes nejake voditko, ktore ta navedie kadial sa uberat...Pozri si schemu koncoveho stupne tesly M70/M130, alebo pozri Edgar TP101, mozes mrknut na zosilnovace Jolida, Marantz atd...

Takou uplnou klasikou, ktoru vyuziva 80% vyrobcov dvojcinnych zosilnovacov je si myslim trioda na vstupe + priama vazba na invertor so spolocnou katodou, za nim klasicky cez kondenzatory napojit vystupne elektronky v dvojcinnom zapojeni v ultralineari. Predpatie pre koncove elky spravit nastavitelne cez trimre a mas vystarane. Jednoduche, efektne, kvalitne riesenie, ktore pouziva fakt vela vyrobcov. Ak chces experimentovat so zvukom, v podstate len zachvoas cast invertoru a koncoveho stupna a na vstup si skusis co sa ti bdue viac pacit. Mozes skusat vsetko mozne, od triody, pentody az po SRPP...atd atd atd.

2Dalca: co som pisal o tom invertore tych 10mA som myslel pre invertor s ECC82 voci invertoru co ma 1mA (napr. ECC83). Tam je to hodne poznat na dynamike.

Re: Zesilovač 8x EL84 2x 30W High-End

Wili:
to pak jo nějak jsem si tý 82-ky nevšim..
Já myslel, že chceš 83 kou protavit 10mA - to by byla rychlá smrt....

Re: Zesilovač 8x EL84 2x 30W High-End

Dalča napsal:

Je v tomto směru zcela geniální, páč slyší i to, co já nevidím...Prostě se jeho mozek netrápil zpracováním obrazu a všechen výkon vrazil do zpracování zvuku, vibrací a hmatu.

Moje poznatky vycházejí hlavně z toho, co si o problému přečtu, tohle je poměrně zajímavé téma, které ale vyžaduje vstřebat několik oborů, techniku, nauku o smyslech a vůbec anatomii, no a pak zkušenosti s výsledky vydavatelských firem. S tím mozkem máš náhodou docela pravdu, protože se uvádí jak je mozek energeticky náročný orgán těla a z toho zpracování obrazu spotřebuje největší část jeho výkonu. Údajně odvozením z rozlišení oka a schopnosti zraku vnímat změny se došlo k datovému objemu 70 GB/s pro jedno oko. S datovým objemem sluchu je to nesrovnatelné a při poslechu nahrávky je zraková informace defacto balast. Takže je pochopitelné, že lidi se ztrátou zraku si schopnost vytáhnout informaci ze sluchu neuvěřitelně zdokonalili. Podobně s hmatem, tam je rozvoj schopností pro zdravého člověka taky až nepochopitelný, co dokážou přečíst prstama.
Ale zpátky víc k tématu. Hi-endem se často myslí spíš kvalita vyjádřená finančně než technicky a když to někomu dělá dobře, proč ho nenechat ať se zrakem popásá na žulových panelech a zlatých čudlíkách. To je celkem pochopitelné, že špičkový zes v krabici od banánů připojený dostatečným ale pokrouceným upatlaným kabelem k perfektní, ale okopané polité reprobedně nevyvolává dojem z kvality.
A ten vliv vazebních kondů na podání prostoru a výšku druhého trombonisty nad podlahou. Podstatné pro podání prostoru je zachování směrové informace, tedy fázová věrnost signálů, tedy u cesty signálu zesilovačem (ne)posun fáze aktivními i pasivními prvky. Vazební kond na  velkých impedancích, jak už u lamp bývá, bude citlivý na parazitní indukčnosti a na ztrátový činitel. Obojí je měřitelné, i když na měření hi-endoví vzývači leštěných (kondů) moc neslyší. Shrnuto, foliáky s malou vlastní indukčností a kvalitním dilektrikem by měly obstát dobře. Nevím, která technologie vyrábí kondy skládáním fólie do harmoniky místo motání do svitku, ani nevím jak je to horké s napěťovou závislostí keramik (a pokud, jak se projeví u keramiky s 80 V trvalých a 500 mV superponovaných). Stabilních polypropylénů je snad dost za přiměřenou cenu? To by mohl vědět Sendy, má to blízko a možná už jako jinoch nakukoval na montážní linku TCxxx?
Akorát holt ten hi-end bez patřičné sumy na faktuře pořád nemá ten pravý zvuk...

Re: Zesilovač 8x EL84 2x 30W High-End

Přesně tak, čím větší sumu vrazíte do zesilovače, tím je větší "adrenalin" a "dopamin" a ucho slyší víc než se zdá.. lol

No nevim, že by materiál kondenzátoru ovlivňoval fázovou přenosovou charakteristiku zesilovačí víc jak výstupní trafo? lol
Fázová charakteristika výstupního transformátoru

Web

Re: Zesilovač 8x EL84 2x 30W High-End

Psal jsem to vejš, hodně vejš.
Jeví se mi nesmyslné lovit tisíciny něčeho "vpředu" abych to pak jednotkama až desítkama "vzadu" zaokrouhlil. ale to je marný boj s leštiči žuly.
Podle mne 95% je trafo, zbytek je ten zbytek, pokud teda předejímán slušnou konstrukci zesíku, ne nějaký zvěrstvo.

(upravil Xeon_sk 6. 1. 2014 12:02)

Re: Zesilovač 8x EL84 2x 30W High-End

Celkom vhodné zapojenia používa Dynaco, aspoň pre začiatok. Vstup a invertor je urobený pomocou ECC, alebo ECF s priamou väzbou a UL koniec s 2xEL84, alebo 2xEL34 (ST-35, ST-70).
Ten výstupák, čo máš je vhodný na 4xEL84, alebo aj na experiment s 2xEL34.

Dobrou inšpiráciou by mohol byť aj Klein a Hummel V-333 so 4xEL84
http://ulozto.sk/xPNQmnt7/telewatt-v-333-jpg

Re: Zesilovač 8x EL84 2x 30W High-End

Nech sa paci
http://zdenoeddie.sweb.cz/GEC_approach.pdf

Příspěvky [161 až 180 z 471]

  Stránky: ««« 1 ... 7 8 9 10 11 ... 24 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovač 8x EL84 2x 30W High-End

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£