Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 7 z 24)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovač 8x EL84 2x 30W High-End

  Stránky: ««« 1 ... 5 6 7 8 9 ... 24 »»»

RSS

Příspěvky [121 až 140 z 471]

Re: Zesilovač 8x EL84 2x 30W High-End

první stupeň:
pokud máš správně an obrázku  Ua první trody a Ia první triody, tak jsem už dost mimo střed "lineární" části charky. Pokud Rk prvního stupně je 750R tak budeš mít předpětí g 1,2V tj linkovým signálem z CD budeš flašku hodně honit pomalu od kolena do kladnýho Ig. Pokud trváš na ECC83 pak musíš hodně zvednout Ua, abys bal  v "delší" charce. Tohle navržení je dobrý pro zesilování relativně slabých signálů (rozkmitem)
Invertor:
platí totéž. Pokud chceš ECC83 jako invertor, musíš jít výš i Ucc tak aby na anodě "zbývalo" rozumný napětí. zase ti to bude lítat po křivý části charky. Nedávno jsem to tu řešil s člověkem MARAS tak nějak...
http://www.jj-electronic.com/sk/pdf/ECC%2083%20S.pdf
http://www.jj-electronic.com/sk/pdf/EL84.pdf
Zdroj:
Myslím, že není úplně nejlepčí nápad dávat 2 usměrňovačky takto natvrdo paralelně a za ně rovnou kondík100 mikro. Myslím, že by bylo pro jejich zdraví přínosné každou opatřit malým vhodným omezovacím odpůrkem který "vyžehlí" přechodový děja při zapnutí stroje...

pokud koncovka bude EL84, tak si myslím, že je utáhneš i bez "rozkmitového" stupně
navrhuju E1 předzesilovač E2 invertor E3 E4 čtveřice koncovek EL84
Zapojení:
E1 Ra = 200k(2x100k), svod = 1M, Rk = 2K5 (1k5+1k)
E2 Ra = 100k svod pod Rk1 nad Rk2 = 820k Rk1 (blíže katody) = 1k5 Rk2 dolů k zemi 98,5k (2x47k, + 4k7 vybrat tak, aby celkem i s Rk1 bylo v katodě stejně jako Ra - dost důležitý).
výstupem bych rovnou budil g1 EL84 pracijícich a AB třídě.

Zesílení tohole dvoujstupně je kolem 120 (max125) předzesík cca 60 invertor 2, tj můžeš dost "ohulit" záporný zpětný vazby, zisku je dost. POkud to budeš krmit linkou z CDčka (1Vef.) tka potřebuješ zesílení na vybuzení EL84 takovejch 10.

E3, 4. Raa společný, Rk každá zvlášť, společný svod 270k. (teoreticky by tak malej bejt nemusel, co já vím kam až to budeš budit... vzhledem k použitému invertoru bych doporučoval pracovat za všech okolností bez mřížkovýho proudu)
Raa 2k
Ua 300V
Rk 130R (každá elektronka zvlášť)
Ia bez buzení 35 až 37 mA (každá elektronka zvlášť měřeno všechny stejné, doštelovat Rk)
Ig2 bez buzení kolem 4mA

Díky čtveřici koncovek  a tím pádem relativně malému svodu bych místo rozkmitového stupně tam vrazil katodový sledovač (to co máš osazený ECC82). Zesilovací další stupeň podle mne není bezpodmínečně nutnej.. a pokud něco není bezpodmínečně nutný tak to tam necpu.

Máš vlastně namalovanou takovou ultralineární variantu wiliamsna.
Jestli chceš jít vejš navrhuju:
1) 1. stupeň pevné předpětí, katoda na zem.
2) galvanická vazba s inverotrem.
3) EL84 pevné předpětíg1  cca -15V
4) místo ECC83 použij 7025

Pak podle potřeby buď  zesilovač - nebo katodový sledovač a následně čtveřici EL84 - podle mne by se to bez tohohle stupně obešlo.
Dalo by se z toho s rozumnou zpětnou vazbou dostat kolem 60W, skoro 70W výkonu. Z jednoho páru se dá s napájecím napětím 300V vymáčknout 17W.

Jediný kondík v cestě by byl mezi invertorem a G1 EL84 (pokud bys to vzal bez dalšího stupně). No dobře ještě kondík na vstupu. Odpadnou ti RC články v katodách, akorát bude "veselejší" zdroj, páč budeš potřebovat ještě -ovou větev pro pevná záporná předpětí mříží.

K návrhů, prac. bodů.
Myslím, že nejlepší je vytisknout charky a prc. bod namalovat. je to názorný, a jsou z toho vidět i trable, který mohou nastat.

(upravil DaVidsob's 2. 1. 2014 22:05)

Re: Zesilovač 8x EL84 2x 30W High-End

ten katodovej rezistor prvního stupně je 250 R,
http://i40.tinypic.com/33w6pg0.jpg

pracovní body sem navrhoval tak, že sem v malování kreslil na charakteristiky od výrobce, dělal sem to tak, aby anodový napětí bylo poloviční napájecího napětí, pak sem zvolil takovej anodovej proud a mřížkový předpětí abych byl uprostřed lineární části charakteristiky...
ono s vyšším napájecím napětím je problém, že nevim kde ho vzít, ten zdroj mi při zatížení dá těch 300V... to bych musel na to jedno anodový vinutí dát polovodičovej usměrňovač aby mi z něj lezlo takovejch 400...500 V, jinak si to neumim představit, budící stupeň tady právě hranatybraska vykřikoval a urážel se, že je nutnost pro high end tak potom nevim co si mam myslet, jinak dík, skusim si to podle tvýho popisu nakreslit a skusit.
V některejch starších dokumentacích pro GZ34 je napsaná maximální kapacita kondenzátoru 50uF, mam tam dvě GZ34 tak sem tam dal 100uF, uvidim jestli bude ňákej brum, kdyžtak ho zmenšim

udělat záporný předpětí nebude problém, trafo má 50V vinutí právě na tyhle záležitosti, tak tam dám stabilizaci a můžu potom rovnou dělat pevný předpětí u všeho...

Otázka je jestli to dělám správně že anodový napětí volim polovinu napájecího, dočet sem se to v knížce, hádejte jaký, lampárna...

Re: Zesilovač 8x EL84 2x 30W High-End

Zdravím v tomto vlákně.
DaVidsob's- Když máš těch 300V , tak pokud použiješ elektronku ECC88, můžeš ještě srazit napětí a navíc toto sražení použít k další filtraci.

Web

(upravil Dalča 2. 1. 2014 22:16)

Re: Zesilovač 8x EL84 2x 30W High-End

No anodový napětí , to je tak. Volíš takové, jaké potřebuješ pro správnou funkci a v rámci možností danáho zařízení. Takový rádio nebo telka, síťový trafo neměly tak bylo vymalováno - napájecí napětí bylo max to, co dala síť ještě k tomu jendocestně usměrněná.

Tzn Ua a Ucc mají spolu něco málo společnýho, hlavně to, jak navrhneš pracovní bod.  Na to máš několik kritérií. Např někdy volíš Ra hooooodně veliký, podstatně vyšší než Ri flašky, někdy provozuješ falšku "udušenou" s nějakými 50V na anodě, opravdu závisí na zapojení  a vlastní konstrukci.
Klasickej jednostupňovej zesilovač napětí má hodnoty třeba:
ECC83
Ra 200k,
svod 1M
předpětí Rg tvořeno na Rk 2,5k.
Pak má napěťový zesílení 60 a pracuje v podstat+ě ve svým "katalogovým prac. bodě. Krmeno ze zdroje 250V
nebo
Ra 500k
svod 1M
Rk 3,5k
pak máš napěťový zesílení kolem 70, napájecí napětí 300V - taky katalogový zapojení.

Obecně řečeno Flašky byly a jsou rády když mají velké napětí, flačky při malých napětích byly spíše takové "raritky" spíše konce elektronkové éry.

Myslím, že by bylo vhodné začít si sbastlit předzesík, nakrmit a okoukat co a jak se na něm děje (osciloskop) Jo proíntě, nezaponeň , při jakémkoliv měření, že měříš na něčem, co má vysoký vnitřní odpor, tj i 100pf sonda osciloskopu už reálně viditelně posouvá fázi a hejbe napětím!!!

Lampárna je taková populární knížečka, která nejde příliš do hloubi problémů a návrhu, co kde kdy jak a proč se v ní nedočteš. lze podle ní sbastlit něco, hrát to bude, ale nikdo ti tam neřeší a neukazuje nic, abys mohl sám zkusit nějaký obvod navrhnout a spočítat. Pro začátečníka je docela vhodný počtení kniha Věrný zvuk od Lukeše, zabývá se tam jednotlivými zapojeními, jejich výhodami i slabinami, je tam vysvětleno dost teorie i popsáno, jak graficko-početní metodou něco navrhnout. Nechci tě před stavbou odrazovat, kdybys třeba po ruce měl Kottka tak se můžeš mrknout na schémata různých rádií a televiz a zesáků, co se sériově vyráběly - dá se tam lecoc odkoukat.

(upravil DaVidsob's 2. 1. 2014 22:34)

Re: Zesilovač 8x EL84 2x 30W High-End

kottka 3. mam, ale nelistuju v něm, já ty schémata všech zesilovačů znám skoro naspaměť, v lukešovi si listuju, ale třeba jak nastavit pracovní bod u triodovýho zesilovače sem tam nenašel
a sondu k osciloskopu vubec nepoužívám big_smile připojuju ho rovnou na ten rezistor

Re: Zesilovač 8x EL84 2x 30W High-End

Podla literatury by predpatie nemalo byt nizsie ako -1V pri spracovavani signalu... cize pre vstupny signal 1V RMS je nutne mat predpatie aspon -2.5V na prvej triode.

Re: Zesilovač 8x EL84 2x 30W High-End

zdenoeddie-Předpětí je nutno naplánovat tak, aby byl PRACOVNÍ BOD elektronky v lineární a bezpečné oblasti. Nejlépe takový, pro který byla primárně konstruována. Jestli to je podle typu elektronky více než -2.5V nebo u jiné třeba i méně než -1V je v podstatě při použití vstupního potenciometru nepodstatné. Zesílení celého předzesilovače je navíc přemrštěné.

Web

Re: Zesilovač 8x EL84 2x 30W High-End

Popiera to co som napisal nieco z toho co si napisal Ty?

Re: Zesilovač 8x EL84 2x 30W High-End

Doplňuje  smile

Web

(upravil zdenoeddie 2. 1. 2014 22:50)

Re: Zesilovač 8x EL84 2x 30W High-End

To je lepsie smile Z vlastnej skusenosti viem, ze ked -Ug nesplna podmienku ktoru som napisal, ma to za nasledok zvysenie skreslenie a dalsie javy. To je to Tvoje  "PRACOVNÍ BOD elektronky v lineární a bezpečné oblasti"

(upravil elipsa 2. 1. 2014 22:57)

Re: Zesilovač 8x EL84 2x 30W High-End

Toho bude, ale s ECC83 při těch 300V,  těžko dosahovat.

Web

Re: Zesilovač 8x EL84 2x 30W High-End

No ja som v domneni ze to preraba, a moj prispevok bol mysleny skor vseobecne.

(upravil hranatybraska 2. 1. 2014 23:15)

Re: Zesilovač 8x EL84 2x 30W High-End

No mám pocit, že Davdsob tu chce, abysme mu opsali vlastními slovy celýho Lukeše. Hlavně, že tu knížku má a čte. lol
Tak ač se to nezdá, tak mřížka má nějaký hoodně velký vstupní odpor, který se mírně zmenšuje s klesáním -Ug1 od -1,3V k nule. (Odtud velikost předpětí při způsobu získávání samočinného předpětí -1,3V na velkém Rg 10M.)

Ale u malých lamp typu ecc83 to je stejně proud <5uA, tak to neřešte, při buzení obdélníkem vám víc provede kapacitní proud kapacit mřížka-anoda. Tím chci říct pouze to, že to přehnaně neřešte a s ecc83 klidně stavte, ale předchozí stupeň by měl mít pokud možno malý výstupní odpor. Tedy malé Ra, nebo srpp či katodový sledovač. Taky je někdy vhodné provést neutralizaci vstupní kapacity..

Vono totiž vynecháním oblasti 0V až -1,3V se připravíte o nejlineárnější a nejstrmější oblast (u triody). Takže vono je to vyhánění čerta Ďáblem.

To byste pak taky mohli řešit, že je imho blbina všude cpát Rg 1Mohm. A pak byste taky mohli dojít k tomu, že je imho blbina tam cpát vůbec takovou strašně nelineární součástku jako je flaška. lol

Web

Re: Zesilovač 8x EL84 2x 30W High-End

Hlavně, že je pro nelineární a jedinečný lidský sluchový vjem, pocit ze  zvuku elektronek hodnocen obvykle  jako příjemný.

Web

Re: Zesilovač 8x EL84 2x 30W High-End

máš pocit, ale špatnej

Re: Zesilovač 8x EL84 2x 30W High-End

-> Dalča to co si napsal mě inspirovalo udělat to následovně: z toho 50V vinutí co mam na trafu udělat stabilizaci třeba na 20..30 V a z toho by se napájely trimry kterejma by se nastavovalo pevný záporný předpětí u všeho. 600V vinutí bych polovodičem usměrnil, pak stabilizoval na 480V (protože mam zenerky jen na 120V, tak tam dám 4) no a z těch stabilních 480V bych živil celej předzesilovač, byla by tam ECC82, která by měla mezi prvnim a druhym systémem stejnosměrnou vazbu, už sem to skusil navrhnout, pořád mi ale vycházej ty odpory strašně malý oproti jinejm schematům, ale čísla nelžou...
http://i44.tinypic.com/35bb9fc.jpg

Re: Zesilovač 8x EL84 2x 30W High-End

Hranatybraska:
Hele co máš proti tiodám? tak tam vraz čtyřdody!!!!
njn ale vysvětli to někomu v pár řádcích. On ten svod má víc funkcí, než jen svod. Žejo.
Co se tejče linearity, mrckni na mou oblíbenou triodu EC86. tomu se říká přímka, mí 68, strmost 14mA/V.. a nikdo tu s ní nic nestaví... škyt...

elipsa, DaVidsob's, zdenoeddie:
Jo co se tejče pracovního bodu a rozkmitu napětí, si nutno taky uvědomit, že dynamická charka není zrovna identická se statickou, páč jak se pohne Ug, uhne taky Ua díky Ra a  tímpádem se posunete na jinou převodní charakteristiku....
Ale to je o tom kreslení do charakteristik.
Já teda raděj používám pravítko a tužku... IDE mi to tak líp... až si vzpomenu, kam sem toho Lukeša založil tož  i ocituju kde přesně píše na téma pracovní bod triody. Si piš, že to tam někde bude. Bohužel mám víc knížek jak polic v knihovně tak občas něco něčím zarovnám a pak se hledá bádá a přehrabuje... Knížek je v každý slušný knihovně celej regál.
  Jenže mám pocit, že dneska se tak maximálně gůgluje, a řekněme si, že gůglovat něco, co bylo aktuální v 60-tejch letech je tak nějak jako dělat z prdu kuličku. Kýbl keců, dohadů a pohádek. Pokud chceš rozumět starejm mašinám, musíš přestat dřpět u tý televíze (monitor), co na ní ide ten internet a jít si dřepnout do technický knihovny. Pak možná pochopíš co a jak funguje. Pokud to pochopíš, pak budeš schopen navrhnout vlastní obvod (jakýkoliv). Pokud se ti nechce, vem odzkoušený schéma prostě to okopíruj a budeš mít výsledek. Nebo máš ještě další cestu. Zkoušet a přemejšlet u toho - lecos možná  znovuobjevíš, a určitě si to pak budeš i pamatovat. ale to je dost dlouhá cesta...

Vezmi nějakou triodu. nakrm ji rozumným napájecím napětím (aspoň dle katalogovýho listu) Vraž k ní Rk formoou trimru (co vydrží patřičný proud) na g vraz generátor a koukej , co se bude dít (automatický předpětí). Názorný, blbovzdorný, snadno pochopitelný. Měřit Ig stejně nemáš čím (teda pochybuju že seš schopen měřit desetiny až jednotky mikroampér). Pka zkus totéž, katodu tvrdě na zem a z lab. zdroje na g přiváděj předpětí - a zas koukej, co se děje (pevný předpětí).

Dyk to není zas nic světobornýho... Akorát to chce chvíli přemejšlet cože se tam děje, proč například slušnej výrobce u triody uvádí síť převodovejch charakteristik při různejch Ua atd... A proč u pentody je převodní charka jen jedna... a proč anodový chrky mají u jedný pentody dlóóóóuhý koleno a jsou krásně rovný a u jiný jsou ostře zlomený, jakoby koleno snad ani kolenem nebylo , ale zato mají kolem malých Ua tvar vlnobití... Co je vlastně ten průnik, do je ta slavná Berkhauzenova rovnice a co z ní plyne.

A proč nejdůležitější údaj u diody je maximální špičkový proud a proč je tudíž dobré znát vnitřní odpor trafa a proč výrobce pro různý zapojení a různý kapacity 1. kondíku předepisuje různé hodnoty sériového odporu... proč 2 diody paraleně mají mít každá svůj ochranný odpor, proč nemůžeš čekat, že budeš mít k dispozici dvojnásobek proudu... Tzn jedna dioda mi dá jmenovitejch 180mA, dvě diody paralelne můžu očekávat tak max 300mA. a proč je pro diodu větší průser "zvonuzapnout" zesík po 5 sekundách vypnutí než po hodině vypnutí..

To jsou základy.

Pak třeba dojdeš na to proč mám tak rád flašky s rámečkovou mřížkou a proč nemám rád když někdo  "převlíká" pentody za triody.

pánové mi se fakt nechce opsat tu celýho Lukeše Zuzánka, Deutsche, Kubáta, Musila, Kottka a tunu dalších autorů včetne konstrukčních katalogů Tesly (ty malý příruční jsou v tomhle ohledu kuhovnu)...


Pokračování příště jdu hajat.

Re: Zesilovač 8x EL84 2x 30W High-End

S EC86 stavi, ale ma len 2ks, ECC86 asi len jeden, tak to velmi nestoji za rec sad

Re: Zesilovač 8x EL84 2x 30W High-End

hranatybraska napsal:

...Tak ač se to nezdá, tak mřížka má nějaký hoodně velký vstupní odpor, který se mírně zmenšuje s klesáním -Ug1 od -1,3V k nule. (Odtud velikost předpětí při způsobu získávání samočinného předpětí -1,3V na velkém Rg 10M.)

.... Tím chci říct pouze to, že to přehnaně neřešte a s ecc83 klidně stavte, ale předchozí stupeň by měl mít pokud možno malý výstupní odpor. ...

Pokud nejsou stupně přímo vázány, tak to malý výstupní odpor předchozího stupně nezachrání!!!

Re: Zesilovač 8x EL84 2x 30W High-End

Něco málo od soudruha Tesly jako materiál k přemýšlení.
http://img12.rajce.idnes.cz/d1203/9/9261/9261871_aaa08e155492ad9049059b303fa03a33/images/ecc83anodova.jpg?ver=0
http://img12.rajce.idnes.cz/d1203/9/9261/9261871_aaa08e155492ad9049059b303fa03a33/images/ecc83prevod.jpg?ver=0
http://img12.rajce.idnes.cz/d1203/9/9261/9261871_aaa08e155492ad9049059b303fa03a33/images/ecc83tabulka.jpg?ver=0

Příspěvky [121 až 140 z 471]

  Stránky: ««« 1 ... 5 6 7 8 9 ... 24 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovač 8x EL84 2x 30W High-End

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£