Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Výstupní kondenzátor koncového zesilovače

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 26]

(upravil dwd 22. 12. 2013 16:23)

Téma: Výstupní kondenzátor koncového zesilovače

Mám dělaný dvacetiwativý koncový zesilovač. 20 W při 4 Ohm. Protože je napájený symetricky, neobjevuje se na výstupu toho koncového zesilovače stejnosměrné napětí a proto není zapotřebí mezi výstup a reproduktor dávat výstupní kondenzátor. Abych zvýšil spolehlivost, tak jsem tam ten kondenzátor přesto dal. Potřebná kapacita je kolem 2000 MF. Protože z výstupu neleze stejnosměrné napětí, bylo zapotřebí ten výstupní kondenzátor použít takový, který nemá určenou polaritu. To znamená svitkový, elektrolytický bipolární a podobně. Protože kapacitu požaduji asi 2000 MF, tak by ten kondenzátor zabíral hodně místa, protože bych ho musel složit z hromady kondenzátorů. Proto jsem použil obyčejný elektrolytický. Aby měl tu bipolární vlastnost, musel jsem dát do serie dva ty kondenzátory  (ale s dvojnásobnou kapacitou) shodnými póly proti sobě. Použil jsem dva elektrolytické  kondenzátory 4700 MF zapojenými do serie  shodnými póly proti sobě. Ale chtěl jsem se zeptat, jestli nebude vadit, že jsem k těmto kondenzátorům nedával žádné diody. Zajímá mě, jestli se nemůže něco zhoršit, třeba výkon zesilovače nebo něco jiného.

Re: Výstupní kondenzátor koncového zesilovače

Ten kondenzátor tam odsud okamžitě vyhoď a místo něj instaluj kombinovaný obvod pro zpožděné připojení zátěže a hlídání ss na výstupu. Celý ten modul nevyjde na víc, než sakra kvalitní low-esr snap-in kondenzátor. Bipolární sejnat je naprosto vyloučeno, ale jak už jsem psal, ten kond tam nemá co dělat.

Web

Re: Výstupní kondenzátor koncového zesilovače

Teď jsem si vzpoměl, že jsem u někoho viděl taky podobnou situaci, jako ta moje. Má koncový zesilovač 40 wattů při 4 ohmech. Ten zesilovač je bez výstupního kondenzátoru, protože žádný nepotřebuje - do výstupu neleze nic stejnosměrného. Ten člověk se ale rozhodl odfiltrovat hluky pod 16 Hz a proto si vyrobil krabičku, ve které je dvojice elektrolytických kondenzátorů, jsou to dva válce o kapacitách po 4700 MF a zapojené v sérii shodnými póly proti sobě. Jiné součástky, než ty dva kondenzátory, v te krabičce nemá. Tu krabičku zapojil do serie s reprobednou. Ve kvalitě zvuku jsem si nevšiml žádného zlepšení, ale ani žádného zhoršení. Nezhoršil se ani výkon zesilovače, nenastaly ani žádné jiné problémy. Ta jeho krabička s kondenzátory by se měla chovat úplně stejně, jak ten můj výstupní kondenzátor (přesně dvojice kondenzátorů), protože jediný rozdíl je v tom, že kondenzátory nemá umístěné na desce se zesilovačem, ale ve šňůře. Jinak zapojení jsem se díval, je stejné jako u mě. Takže by vadit neměly ani ty moje kondenzárory. Nebo se pletu? Jaké problémy tyto kondenzátory můžou způsobit?

Re: Výstupní kondenzátor koncového zesilovače

Z principu to nemá žádnou cenu, cpát tam kond, ten se dává především na nesymetricky napájený konce, většinou menšího výkonu, a vliv na zvuk to má, spodek není takovej jakej by být mohl. Co to je vlastně za zesilovač? nějaký integráč, nebo z diksrétních polovodičů? Jak je napájen?

(upravil dwd 25. 12. 2013 13:35)

Re: Výstupní kondenzátor koncového zesilovače

Oba jsou napájené symetricky. Ten můj má  TDA 2030 a je bez tranzistorů, ten druhý zesilovač má integrovaný obvod TDA 2030A a k tomu dva výkonové koncové tranzistory.

Re: Výstupní kondenzátor koncového zesilovače

Ten kýbl na výstupu i zkresluje, dá se dohledat měření D.Selfa.. To tě ale asi netrápí..

Web

(upravil Hordek 28. 6. 2014 15:02)

Re: Výstupní kondenzátor koncového zesilovače

.

Re: Výstupní kondenzátor koncového zesilovače

Pokud chceš pro ochranu repro použít výstupní kondenzátor zapoj oba tvé kondenzátory do série (tj. opačnými poly k sobě) a vzniklé konce připoj plusem na kladné napětí symetrického zdroje a mínusem na záporné napětí symetrického zdroje a do spoje těchto kondenzátorů přepoj zemní vývod k reproduktoru. Tím si stejnosměrně oddělíš reproduktor při čtyřnásobném snížení ztrátového odporu kondenzátoru oproti tvému původnímu zapojení, kondenzátory budou správně stejnosměrně polarizovány a navíc ještě přispějí k zvýšení filtrace zdroje.

Re: Výstupní kondenzátor koncového zesilovače

Ano, Bobešovo řešení má asi nejblíž k tomu, jak bych to řešil já v případě nouze. Vezmeme-li ale v úvahu Bobešovo řešení, uvažujme cenu dvou slušných elytů min. 4.700uF/35V, dvou drátových odporů paralelně k nim, aby se na nich rozdělilo napětí symetricky a negativa s tím spojená. Měla to tak uděláno stavebnice nesymetricky napájeného koncového zesilovače Sinclair, kterou Tesla Eltos prodávala pod označením tuším C18  /a C17 byl myslím domrvený koncák z Texana/. U toho Sinclaira ale měly bohužel kondy kapacitu jenom 2x500uF, což je samozřejmě zoufale málo, zde není stejná situace jako u TW, kde je elyt zahrnut v hlavní smyčce nfb. Ale i po získání axiálních kondů 4.700uF/25V a montáži místo téměř stejně velkých TE986 500uF sice zvuk už poslouchatelný, ale spodky, jak kdosi trefně poznamenal "jak když hodíš hovno na stan".
Sinclairy začaly hrát slušně a s plným výkonem od 5Hz až po odstranění kýblů a instalaci ochranného modulu, tehdy s 12V automobilovým relé do DPS, co jsem získal od automechaniků z nějaké porouchané řídící desky nějakého zahraničního alarmu do auta.

V každém případě si ale myslím, že za cenu těch dvou snap-inů by se snad dala koupit nějaká stavebnice multifunkčního ochranného modulu s tím nejlevnějším relé, jaké se dá sehnat, dvěma vstupy a pár šuplíkových tranzistorů k tomu.
Jsi bastlíř. Destičku zvládneš sám, když Ti tu nakreslím jednoduchý ochranný obvod proti ss napětí a zpožděným připojením zátěže, zvládneš to postavit?

Web

Re: Výstupní kondenzátor koncového zesilovače

dwd napsal:

Ten člověk se ale rozhodl odfiltrovat hluky pod 16 Hz a proto si vyrobil krabičku, ve které je dvojice elektrolytických kondenzátorů, jsou to dva válce o kapacitách po 4700 MF

Proč ten člověk nedá subsonický filtr na vstup zesilovače, vyšlo by to objemově 1000x a cenově 100x výhodněji, když už pomlčíme o filozofii řešení vláčet zesilovačem subbasy a pak je dostávat z výstupu.

Re: Výstupní kondenzátor koncového zesilovače

když slušnej 5G kýbl stojí minimálně 80 peněz, tak za to by se to asi dalo.

(upravil jik 26. 12. 2013 14:20)

Re: Výstupní kondenzátor koncového zesilovače

Má to dvě roviny - stavět nějakou stavebnici zesilovače a jiné součástky doma nemít, tak potom určitě se rozhodnout nakoupit součástky včetně relé a postavit modulek s ochranami a pokud možno se samostatným vinutím. A nekupovat kondenzátory.

Rovina druhá - válet se doma mezi tím vším bordelem např. modulek s MDA2020, který jsem jenom vyzkoušel ale neodvážil se dosud nikam zabudovat kvůli tomu, co všichni víme co je to zač, pak nějaká skříňka, pak třeba destička s baxandallem, potenciometry a hromady dalších nepotřebných součástek a z toho něco pro radost udělat. Až to třeba udělám tak to zase odložím nebo odnesu do sklepa a ani už třeba nikdy nezapnu. Tak tady je na místě sáhnout do šuplíku, vytáhnout čtyři kondenzátory a zapojit je alá stará stavebnice Sinclaira nebo alá Bobeš1. Za předpokladu, že do toho nevrazím ani korunu.

Edit:

dwd, ale vlastně píšeš že už ty kondenzátory máš. Tak je zapoj tak jak píše Bobeš1, můžeš pak poslouchat (bezpečně pro Tvé reprosoustavy) a mezitím se začít pídit po nějakých ochranách a v budoucnu vestavět. Taky řešení. Anebo, kór v případě nějakých TDA2030 to tak nechat.

Re: Výstupní kondenzátor koncového zesilovače

mda 2020 jsem poslouchal spokojeně 15let...  pak mi jedna exla, přesto ss na výstupu nebylo, resp šlo naměřit bez repráku, ale bylo tak měkkounké, že s reprákem jsem nenaměřil nic a ani to s ním nehlo. Pak jsem sehnal dnešní náhradu a dopadla stejně po půl roce

2030 jsem měl před nimi, taky mi jednou odešly, repráky to přežily bez úhony.

Tím nechci ochrany nějak všeobecně zlehčovat, potřeboval bych si je udělat pro AZS, které odprásknout reprák umí, takže schéma bych uvítal, ale zrovna u 2030 si myslím, že není nutno se tolik bát a za každou cenu tam okamžitě rvát kýble, díky nimž to bude blbě hrát - ona 2030 má spodky nic moc sama o sobě, pročež jsem tehdá přecházel na 2020, která měla spodky výrazně lepší.

Re: Výstupní kondenzátor koncového zesilovače

Vždyť kondenzátory už má, odpory nejsou potřeba, pokud bude mít trvale připojené reproduktory a pokud by je chtěl připojovat až po zapnutí zesilovače stačí dát jeden odpor ze spoje kondenzátorů na zem. Kapacitu není třeba šponovat, pro běžné použití stačí i 2 x 1000M (jsou zapojeny vlastně paralelně), pro extra nároky 2 x 2000M, ale vždy't reprosoustavy mají dole daleko větší impedanci než jmenovitou, tak už to není taková ztráta a jen se zatěžuje konec i basák tam, kde už stejně nehraje.

(upravil miro 27. 12. 2013 17:30)

Re: Výstupní kondenzátor koncového zesilovače

Bipolární kond ze dvou paralelně? A proč by měly mít reprosoustavy "dole" daleko větší impedanci?

Re: Výstupní kondenzátor koncového zesilovače

Přečti si celé téma, pak to možná pochopíš. Nevyrábíme bipolární kondenzátor. Nejsou zapojeny paralelně, pouze proud, který jde přes ně do zátěže jde přes oba a proto je jejich vnitřní impedance poloviční než přes jeden ks. Reprosoustavy mají "dole" rezonanční kmitočet na kterém mají několikanásobnou impedanci oproti jmenovité, proto není třeba mít tak velký kondenzátor. Není to tak zcela u bas-reflexu, ale i tam ta impedance pod rezonančním kmitočtem bas-reflexu stoupá.

Re: Výstupní kondenzátor koncového zesilovače

Bobši, a co mimo rezonanční peak bedny, tam nevadí, že impedance se blíží až Re?

(upravil cestmir 27. 12. 2013 21:00)

Re: Výstupní kondenzátor koncového zesilovače

Bobeš1 napsal:

stačí i 2 x 1000M (jsou zapojeny vlastně paralelně), pro extra nároky 2 x 2000M

To je dosť zjednodušujúci pohľad čisto optikou deliacej f vo vzťahu k požadovanému f.rozsahu. Aby výstupný kondenzátor neovplyvňoval prenos užitočného signálu (fázová char., napäťový headroom zosilňovača na nízkych f, skreslenie v dôsledku AC napätia na kondenzátore, DF), platí pre neho to isté, čo pre každý väzobný kondenzátor - deliaci kmitočet HP by mal byť ideálne rádovo (~10x) nižšie, než najnižší prenášaný. Nehovoriac o tom, že pri elektrolytoch je vhodné do úvahy zahrnúť aj zhoršovanie vlastností starnutím.

Re: Výstupní kondenzátor koncového zesilovače

2000 M má na 40 Hz imedanci cca 2 ohmy. Co chcete řešit na 20 W zesilovači, který je možná řešen 2020, nebo 2030 a jaké asi reprosoustavy jsou na něj připojeny? Kde mají tyto rezonanční kmitočet. Asi to nebude žádný hiend.

Re: Výstupní kondenzátor koncového zesilovače

no nevím... právě proto, žw slabej zesík bůhví jaký bedny,, a ještě k tomu malej ondík... není těch "málo" už moc?

Příspěvky [1 až 20 z 26]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Výstupní kondenzátor koncového zesilovače

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£