Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Zdroje signálu » AD1955 dual DAC.

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 24]

Téma: AD1955 dual DAC.

Jelikož mám neustále potřebu rýt do věcí kterým vůbec nerozumín tak si pohrávám s myšlenkou si doma postavit duální DAC postavený na AD1955.
Koncepčně bude vycházet z manuálu k DACu a také jsem se inspiroval tímto "tunningem": http://myl8test.wordpress.com/audio/mod … audio-dac/

Jako zdroj signálu chci použít svůj USB bustl (možná projde taky jistou úpravou) postavený na STM32F407. Mód DACu mám v úmyslu řídit přes SPI (mono + volba kanálu a možná taky změna na přenosovém protokolu). Některé věci jsou ještě otevřené a rozhodně se nebráním novým nápadům, které by mi pomohl DAC dovést do zdárného a použitelného konce. smile

Popis: Jako zdroje nejspíš použiji (pokud nepříjde jiný nápad):
- napájení OPAMpů:     LM2990S-12/NOPB a LM2940S-12/NOPB - toto není úplně rozhodnuto, protože se kdybych změnil hodnotu referenčních rezistorů tak to můžu krmit přímo +/-15V
- digitální část DACu:   LT1461ACS8-5 (celkem zajímavý referenční zdroj pro tyto účely jak dělaný)
- analogové část DACu: LT1763IS8-5
- VRef: LT1761IS5-2.8 - tady jsem dlouho přemýšlel nad tím zda nahradit ty dva rezistory z manuálu nějakou 2,8 zenerkou + odpor, ale po pokusech jsem se raději rozhodl pro ten výše uvedený. Ten 30mA šum (asi z části způsobený tím čím jsem ji krmil) nebyl moc přesvědčivý. Raději bych šáhl po nějakém bandgap-u, ale sehnat nějaký na 2,8 je trošku nadlidský úkol. sad

Takže k věci: Co nemám vyřešené a z čím si nevím rady je věc kterou popisovali tvůrci DDDAC1794 NOS http://www.dddac.com/dddac1794_design.html a to zpoždění mezi kanály. Je to nutné? Upřímně to je poprvé co jsem se s tím setkal. Má to svou logiku, ale ví bůh zda DAC defaulně nějakou podobnou operaci neprovádí. Přece jen jdou ty byte-y za sebou a výrobci s tím přece musí počítat. hmm2

http://www.dddac.com/pictures/pics1794/dac_delay_large.png
Pochopitelně musím ještě vyřešit i zdroje těch Shift Registerů.

Uvítám i nějaké linky na podobné věci, kterými bych se mohl inspirovat. wink

A teď do mě. wink

Web

Re: AD1955 dual DAC.

Proč? AD1955 umí dual mono režim, není potřeba hromada posuvných registrů...a na obcházení vnitřního oversampling a digitální filtru je to zbytečně složitý...tohle nějak chápu u R2R architektury, ale ne u sigma-delta.
Proč chceš nahrazovat ty dva rezistory? Přidáš si tam akorát hromadu šumu. Zenerka by šuměla taktéž hodně.
Upřímně si myslím, že klasickým zapojením dual mono z toho vyjdeš nejlépe, vypnutí oversamplingu může parametry sigma-delta převodníku ještě zhoršit.

Re: AD1955 dual DAC.

@Dohnalik: Proto jsem to tu nahodil. Taky se mi zdají ty posuvné registry jako zbytečnost a navíc jsem to nikde jinde neviděl.
Ty rezistory chci nahradit z důvodu toho, že jako referenční zdroj mi to příjde až moc jednoduché. Nedávno jsem se bavil studiem této problematiky a napěťový dělič je jako referenční zdroj snad nejhorší z možných řešení. Nehledě k faktu, že tam ten šum chtě nechtě dotáhnu z analogového zdroje, takže si moc nepomůžu.
Vychází to cca stejně ty regulátory šumí cca stejně. Zenerka šumí víc, toho jsem si vědom proto jsem ji nakonec vyloučil.

Web

Re: AD1955 dual DAC.

xmarek napsal:

napěťový dělič je jako referenční zdroj snad nejhorší z možných řešení

V čem ? Co jsou požadavky a jaké z nich ty dva rezistory pověšené na low noise analog zdroj nesplňují ?

(upravil xmarek 18. 10. 2013 20:37)

Re: AD1955 dual DAC.

http://s23.postimg.cc/8lbce304r/reference.jpg
Nemluvě o tom, že dvěma rezistory těžko dosáhnu přesně 2,8V (tolerance součástek apod.)

Web

(upravil DJ_Rix 18. 10. 2013 7:27)

Re: AD1955 dual DAC.

Ten obrázek nefunguje. Na přesnosti napětí na nějaké mV nezáleží, na co se ta reference používá.

Zeptám se jinak: Co šumí víc, aktivní prvek, nebo pasivní ? (vyloučíme extrémy z obou táborů)

Re: AD1955 dual DAC.

Ten obrázek byl print-screen z jedné publikace o referenčních zdrojích. Můžu to znovu nahodit (ani nevím proč to vypadlo. sad) Problém napěťového děliče není pouze v jeho šumu. Je jasné, že pasivní prvek se bude co se týče šumu už ze své podstaty chovat jinak o tom není pochyb. Problém napěťového (odporového) děliče vidím v něčem jiném a to v přesnosti takového řešení a jeho teplotní závislosti. Pomíjím fakt, že v případě, že poklesne napěťí v analogové sekci tak se to automaticky promítne i do referenční části.
Když vezmu v potaz, že použiji na referenční část regulátor podobných parametrů jako pro analogovou část tak nemám co ztratit (s vyjímky ceny takového řešení).
To je přesně důvod proč uvažuji, že v referenční sekci použiji zmiňovaný regulátor stejně jako ho použili designeři v DACu na který jsem tu hodil link.

Web

Re: AD1955 dual DAC.

možná je to blbost (o požadavcích na přesnost/stabilitu/šum) referečního zdroje pro DAC nevím nic, ale podle mých zkušeností bývá jednodušší řešení lepší. Pokud máš stabilizované napájení analogové části, záleží na požadované přesnosti a stabilitě reference. Na dělič jde použít přesné teplotně stabilní odpory, které budou určitě šumět méně než cokoliv polovodičového. Co se přesnosti týká, polovodičovou referenci taky budeš muset nějak adjustovat, nejspíš zase odpory, takže stabilita ref napětí na nich bude záviset.
Jak říkám, o požadavcích na ref pro DAC nevím nic, ale pokud bude napájecí analogové napětí dostatečně stabilizované a filtrované, jeho další stabilizací oproti odporovému děliči toho kromě většího šumu moc nezískáš

Web

(upravil mechanik 18. 10. 2013 11:06)

Re: AD1955 dual DAC.

ja som teda ešte nevidel kvalitný názkošumový zdroj s odpormi ako referenčné napätie... V bežných sa používa zenerova dioda. V tých najlepších sa používajú napätové referencie od ti a iných firiem... LM329   http://www.ti.com/general/docs/lit/getl … leType=pdf   napríklad

Re: AD1955 dual DAC.

mechanik: vzhledem k tomu, že chce použít pro stabilizaci analog. napájení obvod LT1763, který má srovnatelné nebo lepší parametry než LM329 a navíc pro 2,8V bz musel použít stejně odporový dělič, je použití dalšího podobného stabilizátoru celkem kontraproduktivní... Celkem důležitým důvodem pro použití samostatného  stabilizátoru pro ref by mohlo být kolísání analogového napětí se změnou proudu zátěže, ale i tam LT1763 dosahuje vynikající hodnoty. Jedinou výhodou LM329 proti LT1763 je nižší šum, hlavně při větší zátěži LT šumí víc. Ale jak jsem psal, neznám požadavky na přesnost, stabilitu atp, stejně tak na odběr a kolísání odběru analogové části.
PS. pokud se používá běžně zenerova dioda, s nároky na stabilitu a šum to nebude tak horké...

Web

(upravil mechanik 18. 10. 2013 23:55)

Re: AD1955 dual DAC.

Ale neviem ako chceš zajistiť konštantné napätie na výstupe toho odporového deliča... Ked sa zdroj zataží alebo má sám o sebe nejake zvlnenie a šum tak sa to dostane aj na tú referenciu... Pre to sa asi používa zenerová dioda tá bude mať na sebe vždy len konštantné napätie. A predpokladám že tieto napäťové referencie ako LM329 (to bol len príklad) sú lepšie než zenerova dioda, pre čo by sa inak vyrábali a používali?

EDIT:
xmarek, aha, tak vidím že si hore doplnil text ktorý to potvrdzuje... a ja som kvôli tomu vstával z postele aby som to sem dopísal big_smile tak aspon to mám potvrdené... ono je to uplne jasné ako by deliť mohol držať konštantné napätie, ako by potom fungoval potenciometer v audiu? smile

EDIT2:
Inak som rád že sa to tu rieši plánujem nízkošumový zdroj s OZ a napätovou referenciou asi to LM... aspon si budem trochu istejší... len ešte neviem ako riešiť spínací tranzistor zvažujem aj mosfet, išlo by použiť 2 tranzistory, darlington... Skúšal som si to nasimulovať v multisime ale ten je akosi vedla, so zmenou výstupného napätia sa mení aj vstupné, čo je kravina big_smile

Re: AD1955 dual DAC.

podívali jste se někdo k čemu to tam je? je to jen bias pro OZ. k DAC to vůbec nejde. Rěšíte šum přitom hned vedle máte bias rezistory fláknuté do +12 V na IV.

Odporový dělič patřičně filtrovaný je v tomhle případě ok si myslím. Vždyť bude napájen z nějakého precizního low noise integráku

Web

Re: AD1955 dual DAC.

Ondro to je zbytečný..... vždyť se to už řešilo před časem někde v jiném vlákně... Na DIY je největší sranda tenhle votuzing, kdy se řeší ptákoviny a vyhazujou peníze oknem big_smile

(upravil mechanik 19. 10. 2013 21:45)

Re: AD1955 dual DAC.

Nevedel som k čomu sa tá referencia bude používať, bolo to myslené všeobecne na referencie pre regulátory. Asi som radšej nič nemal písať.

Re: AD1955 dual DAC.

Jak vidno klasika. Člověk se slušně zeptá a výsledkem je toto. Prostě jsem nepoučitelný. sad Už bych měl mít ve svém věku rozum a do podobných diskuzí se vůbec nepouštět.

Web

Re: AD1955 dual DAC.

Zbytečně jste oba přecitlivělí, chlapi smile Čekám pořád na argumenty, proč by ty dva odpory pro tu referenci neměli být OK řešení, zatím jsem se to nedozvěděl.

Re: AD1955 dual DAC.

já to nemyslel nějak špatně, dotaz to je dobrej. třeba se pletu kdo ví.

Není také od věci najít si různé slušné implementace s AD1955 a koukat na to jak to který autor udělal. Ale nebrát to hned, že je to nejlepší řešení. Na internetu se často stává, že jeden něco blbě udělá a ostatní to pak už jen přebírají  big_smile

Web

Re: AD1955 dual DAC.

Takto byl směřován i dotaz. Viděl jsem různé řešení (pochopitelně i to co je součástí orig. dokumentace) a zajímají mě výhody a nevýhody a proč to tak či onak někdo udělal. Pochopitelně jsem se setkal i s řešení, které AD moc neporučovalo (např. vzít ref. napětí přímo z výstupu filtru DACu).

Cituji z manuálu DACu: "For best THD + N performance over temperature, a reference voltage of 2.80 V should be used with the I/V converters."

U odporů vidím další problém a to s jeho hodnotami. Pokud jsem se díval dobře na jejich hodnoty tak bych musel použít 4 rezistory (to pochopitelně neomlouvá cenu dalšího regulátoru).

@luta: Tvoje poznámka byla naopak dobrá. Uvědomil jsem si, že musím pořešit i tu 12V část a je jasné, že to co půjde do napájecí části OPAMPů půjde i do I/V sekce.

Web

Re: AD1955 dual DAC.

Proč se domníváš že tak záleží na přesnosti napětí, aby to bylo přesně 2,8V ?? Ten dělič by IMHO stačil jeden pro oba šváby i u dual mono....

Re: AD1955 dual DAC.

Vycházím z dokumentace od AD a taky z toho návrhu co jsem viděl (viz. link který jsem tady vložil). Z nějakého důvodu ten konstruktér použil regulátor místo těch rezistorů (pominu ten "tuning" co tam ten dotyčný majitel dělal).
Pochopitelně to mohl být pouze úlet zejména k faktu, že tu I/V sekci a opampy napájí 7812.

Je taky možné, že to zbytečně moc hrotím když jsou odpory kde AD uvádí přesnost 0,1% a tady na to kašlou.

Web

Příspěvky [1 až 20 z 24]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Zdroje signálu » AD1955 dual DAC.

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£