Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » zvýšení výkonu zesilovače

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [17]

Téma: zvýšení výkonu zesilovače

ahoj
mám hifi věž s výstupním výkonem 2x10W

je možné nějak výkon zesílit pomocí zesilovače s podobnými parametry z jiné věže?

bude se výkon sčítat?

díky

Re: zvýšení výkonu zesilovače

Kostitřase, mazej študovat, na takhle pitomou otázku ani není odpověď....

Re: zvýšení výkonu zesilovače

rofl

Re: zvýšení výkonu zesilovače

jasne, jeden zesilovac a jeden zesilovac jsou dva zesilovace...

(upravil mph 3. 10. 2013 21:46)

Re: zvýšení výkonu zesilovače

Jediná vec čo sa sčítá presnejšie znásobí je bordel vychádzajúci z prvej veže a okrem toho keď pustíš 10w zosilňovač naplno do iného zosilňovača tak to nemusí zvládnuť  a zhorí. Ak má zosilňovač stanovený maximálny výkon 10W pri 1V na vstupe tak pri 2v na vstupe ti určite nedá 20W. Môžeš si urobiť jednoduchý test. zapni si vežu a postupne zvyšuj hlasitosť až započuješ že reproduktory začnú chrchlať spisovne hudba bude skreslená ale hlasitosť sa už zväčšovať nebude. wink

Re: zvýšení výkonu zesilovače

repro mam na plno a zkreslení neslyším

Re: zvýšení výkonu zesilovače

Připoj reproduktory..

Re: zvýšení výkonu zesilovače

ato-mic napsal:

Připoj reproduktory..

a asi poslouchám vrčení z potenciometru ne?

no nic.

nemá to smysl.
stačilo napsat, že to nepujde a je po problemu...

Re: zvýšení výkonu zesilovače

Zabudol som napísať že musíš na vstup veže pripojiť signál s väčšou úrovňou ako má uvedenú v technickývh údajoch. Ak máš na veži vstup AUX  tak v manuale by si mal mať napísané napr: Input 1V 10kohm. A ty keď mu pustíš povedzme signál 1,5V a budeš zväčšovať hlasitosť hudby tak pri určitej hlasitosti začne zvuk skreslovať- chrčať.

Re: zvýšení výkonu zesilovače

kostitras777 napsal:
ato-mic napsal:

Připoj reproduktory..

a asi poslouchám vrčení z potenciometru ne?

no nic.

nemá to smysl.
stačilo napsat, že to nepujde a je po problemu...

Nic proti.. Pokud chceš zvýšit výkon zesilovače kup si silnější..

Re: zvýšení výkonu zesilovače

mph, já vůbec nepochopím, proč jsi na tohle odpovídal. Sám jsi v těchhle směrech blbej jako štoudev a ještě ty blboviny kolem sebe trousíš.
Kostitřasovi se to dá prominout, to je absolutní laik, ale Ty vypadáš na to, že to buď studuješ, nebo jsi dál - o to máš větší zodpovědnost, nešířit kolem sebe buď vyslovený sračky, vyčtený z netu, anebo nějaký polo-cosi, co na první pohled vypadá jako pravda, ale ve skutečnosti je to zas jen kupa sraček.

Web

Re: zvýšení výkonu zesilovače

Kostitras777: Otázka není zrovna šťastně formulovaná.
Pokud chcete zvýšit reprodukovaný výkon věže, která nemá žádný vstup ani výstup, tak laické zvyšování výkonu, kromě hloupostí s mikrofonem, je nejspíš neproveditelné.
Pokud má věž výstup na sluchátka nebo reproboxy, tehdy se naskýtá nějaká šance, ale žádná sláva to nebude. Jako kluci jsme ale bývali spokojeni s lecčím, avšak - měli jsme alespoň tušení, co je impedance, ohmův zákon, ikdyž jsme si v jedenácti letech impedanci raději ztotožňovali s elektrickým odporem, protože její komplexní pojetí (t.j. reálná a imaginární část) nám komplikovalo plány.
Pokud má věž výstup pro připojení vhodného vnějšího přístroje, např. magnetofonu, zvukové karty, aktivních reproboxů, apod., tehdy bývá možné tento výstup připojit na vstup jiného zesilovače, třeba i jiné věže, má-li vhodný - tentokrát vstup, a napomoci tak hlasitější reprodukci. Výkony se budou sčítat logaritmicky, t.j. každé zdvojnásobení reprodukovaného výkonu jsou 3 dB hluku navíc, za jistých vektorových předpokladů, ale řekněme, pro jednoduchost, budou-li všechny reproduktory správně sfázované. Takže, příklad, bude-li váš druhý zesilovač poskytovat také 2x10 VA výkonu, a budete k němu mít připojeny podobně účinné reproduktory, budete reprodukovat maximálně o 3 dB více, což, jak asi tušíte, není mnoho. Kdybyste chtěl další 3 dB, budete potřebovat opět dvakrát tolik výkonu, t.j. již 2 x 40 VA. Navíc kvůli názornosti dosti zjednodušuji.
Má-li vaše věž reproboxy připojitelné samostatnými kabely skrze samostatné připojovací reprosvorky, můžete místo (často necitlivých, neúčinných) reproboxů věže zkusit připojit jiné, citlivější (účinnější) reproboxy, což bývá cesta nejen za zvukovou kvantitou, ale i kvalitou. Tady již však bude potřeba nějaká odbornější představa, t.j. znalosti.
Z dotazu však těžko tušit, co je váš případ, a tak nejen proto se nesnadno stručně odpovídá.

Re: zvýšení výkonu zesilovače

Jedno z rieseni zvysenia "hlastitosti", cize vysledneho akusticke tlaku by bolo pouzitie citlivejsich reprobedni.

Re: zvýšení výkonu zesilovače

díky za smysluplné odpovědi těm, kteří tomu rozumí.

a vy ostatní: odpovídejte jen na dotazy, které jsou určeny vašim hlavám...

Re: zvýšení výkonu zesilovače

Digitingu, výměna původních reprosoustav /zdánlivě necitlivých a nekvalitních/ za citlivé a kvalitní soustavy velmi často vede spíše ke zklamání, než k radosti. Výrobce velmi dobře ví, jaké má jeho výrobek vlastnosti, vždy tedy jde o kmitočtovou charakteristiku a hlavně odstup rušivých napětí. Připojením řádově kvalitnějších a citlivějších reprosoustav "vylezou" všechny nectnosti dotyčného výrobku, hlavně pak nedostatečný odstup rušivých napětí /šum, brum, zbytky rušení z digitálních částí přístroje/ a vestavěná cingrlátka - různé X-bassy a podobné zdůrazňovače - /včetně různých voleb pro určitý druh muziky /rock, pop, classic, hall, studio, koncertní hala, stadion/ se začnou chovat naprosto nepředvídatelně, zcela jednoduše proto, že zvukový procesor přístroje byl navržen právě pro původní reproduktory, které ledacos skryjí a které velmi často bývají charakteru "bumcink".
Takže s připojováním značně kvalitnějších soustav pozor /nejen na impedanci/, raději si je zkuste napřed půjčit a vyzkoušet - pokud to lze - ale rozhodně to nedělejte naslepo.
Řada relativně slušných X-kombinací hlavně od firmy Panasonic /jako příklad bych mohl uvést AK-27/ mají celou výstupní část a reprosoustavy řešeny tak, že vůbec není snadné původní reprosoustavy nahradit něčím jiným - už třeba proto, že např. zmíněná AK-27 má aktivní crossover, čtyři koncové zesilovače /dva pro hloubky a dva pro středovýšky/ a všechno v impedanci 6 ohmů.
Sám jsem si málem vylámal zuby, když jsem u zmíněného typu věže Panasonic chtěl nahradit původní soustavy tuzemskými ARS1038 s upravenou+
rozdělenou výhybkou a vyměněným střeďákem za poněkud méně agresivní typ.
Rozumně to hrálo pouze při volbě "Classic" na procesoru, jinak se muselo všechno ostatní vypnout, pak to hrálo velmi slušně. Díky slyšitelně vyšší citlivosti soustav Tesla a odlehčenému zdroji věže /no, něco jsem tam přidal do filtrace/ pubertální dcerunka zavinila, že jsem byl několikráte předvolán, zjebán na tři doby a dost dlouho mě nikdo z baráku nezdravil..:-)

Web

Re: zvýšení výkonu zesilovače

Ach jaj to je ale hanba.:/ Myslel som to dobre len som to blbo napísal, no čo už.
Pre mňa dobrá príučka ak je popité  radšej nič nevysvetľovať lebo to dopadne zle.
Takže jednoduché laické odporučenie. ak je výkon slabý tak treba silnejší zosilňovač a k nemu aj bedne.
veža ak má linkový výstup tak prepojiť s zosilňovačom a ak ho nemá tak ho dať urobiť niekomu znalému.

Re: zvýšení výkonu zesilovače

To taky není někdy zrovna sranda - asi jediná místa, odkud účelně signál odebrat pro výkonnější zesilovač, jsou běžce potenciometrů hlasitosti.
Má to ovšem několik háčků, z nichž nejmenší je nízká úroveň signálu /max.100mV/ a hned potom navazuje problém s vnitřní impedancí /50kOhm a více/.
Do takových přístrojů, pokud za to tedy stojí, nutno doinstalovat malinkatou destičku s jedním NE5532AP, hrstičkou pasivních součástek, dvojicí cinchů a nastavit si výstupní napětí dle potřeby, náročnější si za pomoci dalších OZ mohou signál symetrizovat. 
Obrovskou klikou z prdele trčící by bylo, kdyby byl signál o úrovni kolem jednoho voltu vyveden přímo z nějakého operačního zesilovače, tedy na impedanci několik málo ohmů.
Pokud je to ovšem modernější přístroj s elektronickým potenciometrem a rotačním kodérem, tak tam se toho moc načarovat také nedá - před vstupem do konců bývá max. 100-200mV a velmi měkkých, takže podobné opatření, jako nahoře.

Web

Příspěvky [17]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » zvýšení výkonu zesilovače

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£