Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Oživení UNI50

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [13]

Téma: Oživení UNI50

Zdravím,chtěl bych vás poprosit o rady,pokud budete mít čas,tak sem pište co se hodí ohledně tranzistorových zesilovačů,jdu totiž na školu a chtěl bych doplnit znalosti,zkušenosti atd,zná te to smile.Zároveň bych vás chtěl poprosit,asi nejdůležitější věc-jak se oživují zesilovače?Vím že by mě to měli naučit ve škole,ale první rok mě to nenauí a já bych si chtěl postavit stereo zesík a zkusit to sám,součástky jsem doma našel z šuplíkových zásob smile.Tak pokud budete mít čas,tak sem pište co by se mi mohlo hodit,abych měl aspoň nějaké lepší znalosti wink mockrát Vám všem děkuji!!! budu rád za každou radu smile Lukáš smile

Re: Oživení UNI50

Musíš jít k někomu do učení, protože je toho tolik, co bys měl znát, že tě to zavalí a bez vedení krok po kroku se v tom nevyznáš...pro začátek musíš dobře pochopit Ohmův zákon a nechat si dobře vysvětlit funkci většiny hlavních aktívních prvků...

(upravil sagitarius 30. 8. 2013 7:32)

Re: Oživení UNI50

Ahoj Lukáši
Tvůj přístup je chvályhodný a úplně jsi mi připomněl moje začátky smile A v tom je ten problém. Když to člověk nezná, má takové zkreslené představy, jako máš ty, a jako jsem měl kdysi já. Máš pravdu, za rok tě to ve škole nenaučí, ale za ten rok se to nenaučíš ani ty sám.  Je to běh na dlouhou trať. Ono oživování zesilovačů se děje především na základě znalostí jak která část má fungovat, měření, a určitý intuice získaný zkušenostma. Ne nadarmo se říká, že člověk se začíná skutečně učit až po opuštění školy.
Ano, do roka si můžeš zesilovač postavit, ale buď ze stavebnice s nějakým integráčem, a modlit se, aby to po zapojení fungovalo, nebo z ověřeného projektu.  Samostatně budeš schopen udělat skutečně kvalitní zesilovač a oživit ho až za dlouho, s nahromaděnými zkušenostmi. A opravdu se bez kvant teorie neobejdeš, jak už psal Kazzatel. Bohužel pár radama zde na fóru se to neodehraje do finálního potlesku. Vím, že to není zrovna povzbuzující sdělení, ale začni tak, ja začínal každý- nastuduj alespoň základy, což je nemálo, a pak postupně od jednodušších konstrukcí, se kterými budeš získávat to nejcennější- zkušenosti. Zatím zkus hledat informace zde https://www.audioweb.cz/viewforum.php?id=21 Je to hodně práce, ale stojí to za to.
----
Mimochodem, na zesilovač jsem si troufnul dva roky po tom, co jsem s elektronikou začal, a další rok mi trvalo, než jsem ho rozchodil s pomocí několika znalejších lidí. Internet tehdy neexistoval. Byla to ověřená konstrukce z AR, ale bohužel elektronické součástky mají výrobní tolerance, a když jich je v nějakém zařízení hodně, tak se ty odchylky nastřádají. A pak neznalý neví kudy-kam. Při druhém zesilovači jsem opět udělal začátečnickou chybu- s hlavou v oblacích [přece už to umím, ne?] jsem po postavení připojil zes k bednám a bum, z jednoho basáku mi to doslova stáhlo dráty z formeru. To jsem zjistil po rozebrání už nefunkčního basáku. Nechci tě strašit, to opravdu ne, ale jen se ti snažím vysvětlit, že to zase tak jednoduché není.

Web

Re: Oživení UNI50

Ahoj,díky smile pročtu si to tam pokud možno celé,jinak postavil už jsem hodně zesilovačů s integráčema třeba jako je TDA7293,TDA2030A,ale ještě jsem nezkusil LM3886T,páč jsem se k němu nedostal... jinak všechny zesáky mi fungovaly takzvaně ''na první zapojení'' stím že jsem si DPS navrhoval sám podle schémat z googlu.Různé 2.1 kombinace taky fungovaly,jen už bych to chtěl zkusit s tranzistorama.... ale máte pravdu,asi budu muset počkat na mistra... smile

Re: Oživení UNI50

Postav si mojí PA03, tj. 2x60W s LM4780....

(upravil sagitarius 30. 8. 2013 15:48)

Re: Oživení UNI50

Jo táák, tak ty už máš nějaké ty praktické začátky za sebou smile Ale věř, že trandy jsou něco jiného. Oni ty integráče jsou tak nějak "blbuvzdorné" [i když ne všechny]. Jo, 3886/4780 jsou asi to nejlepší "zapouzdřený" co se dá pořídit. Teda mimo STK, ale těch originálních, který tady neseženeš. Co se týče tranzistorových, doporučil bych začít s ověřenýma konstrukcema, třeba SP, SPV od Aldaxu, DPA  od Kazzatele, nebo nějaký projekt ze http://www.zosilnovace.eu/. Bez znalostí pro nastavení a oživení se ale stejně neobejdeš. Ono nastavit kliďáky je někdy taky "zábava", a když nepoznáš důvod, proč se to nedaří, tak máš o zábavu postaráno.
Jinak další teoretické podklady najdeš třeba v článcích Sinclaira: http://www.aldax.cz/?act=prod&show=clanky
Ještě bych doplnil: Pokud se chceš učit, jdi do tranzistorů. Pokud ti ale jde jen o to postavit si kvalitní zesilovač, postav klidně PA03, je to velmi dobrá konstrukce. Nebo Opampovu Lamu [s 3886]

Web

Re: Oživení UNI50

No,DPS si vyrábím tak,že to dělám nažehlováním doma... PA03 na to už jsem se díval,jenže nemám podklady abych si mohl vyrobit DPS.Já se snažím co nejvíce ušetřit,protože nejsem moc při penězích(kdo dneska je že?) takže víceméně všechno stavím z šuplíkových zásob.Asi jediná možnost pro mě bude LM3886T+schéma od opampa smile pokud nebude vadit,navrhnul bych si vlastní DPS protože bych to chtěl na jedné DPS se spolenou filtrací 2x10G.Jinak s integráčema jsem nikdy problém neměl.Vždycky mi fungovaly,jen ty TDA7293 rády střílejí... sad to se mi stalo-měl jsem to na trafu 2x28V 120VA s filtrací 2x6G8(ze starého zesilovače kenwood KA880SD) hrálo to pořád,jen jsem to zesílil a tahal jsem z toho co šlo,chlazení jsem měl aktivní a TDAčko přichycenu hliníkovým hranolkem 10x10mm.Chtěl jsem si postavit reproduktory 2.1k PC mám totiž basák z domácího kina LG 6'' vypadá pěkně,parametry neznám,ale k PC to bude stačit,jenže budu muset nějaký ten zesilovač s integráčema...Co by jste mi poradili jako zesilovač pro subwoofer? LM3886T nebo TDA7293? pokud TDAčko,musel bych napsat panu Sinclairovi jestli nemám na prodej starší originální typ TDA7293V. výhybku-schéma bych si vypůjčil ze http://www.zosilnovace.eu/Preladitelna_vyhybka_2_1.htm stím,že bych použil pouze výhybku pro subwoofer.Pro satelity bych použil tuto výhybku: http://www.zosilnovace.eu/Vyhybka_2_1.htm s tím že bych zase vytáhnul pouze schéma pro satelity,jelikož ta výhybka nemá otočnou fázi pro subwoofer,tak bych ze dvou schémat udělal jednu a navrhl si na ní DPS.

Re: Oživení UNI50

V tom ti neporadím, já nikdy 2.1 nestavěl a stavět nebudu, neboť v tom nevidím žádný přínos, oproti kvalitnímu 2.0 systému, mimo nutnosti stavět o jednu bednu, jeden konec a výhybku víc, a tím prodražení celého systému. Já to považuju jen za takový kolorit moderní doby, jako třeba "fakebůček", kde taky nejsem a nebudu.

Web

Re: Oživení UNI50

No já to chci na intr k PC,jinak bych to taky nestavěl,dlouho se chystám na sloupovky,ale není čas,tak chci něco postavit ať tam nejsem sám a potichu...

Re: Oživení UNI50

Ptal jsi se ještě na ty Opampovy Lamy- desku si sice navrhnout můžeš, ale dodržuj zásady vedení zemních lajn, pokud možno hvězdicově se rozbíhajících co nejblíže od země filtračního kondu. Bylo by škoda znehodnotit vlastnosti toho švába špatně navrhnutýma spojema. A taky nepřekračuj napájecí napětí pro 8, nebo 4 Ohmy. Nezapomeň, že pro 4 ohmy výstupu musíš jít s napětím níž, abys ho neupekl.

Web

Re: Oživení UNI50

Chce to kombinovat teorii s praxí..

Web

Re: Oživení UNI50

Jo o těch deskách vím že by se zem měla navrhovat hvězdicovitě a pokud možno co nejkratší.O tom napětí jsem si to četl na Opampových stránkách smile no a jaký integráč je lepší pro subu? TDA7293 nebo lM3886T?

Re: Oživení UNI50

Siclair nabízel sepsat článek právě na to nač se ptáš:
"Jsem schopen a ochoten /na popud PavlaTl/ sepsat článeček jednak o vhodném základním vybavení a jednak o šetrném oživování zvláště koncových zesilovačů, kde jakákoli chyba může většinou napáchat dosti velké škody jednak na zesilovači samotném, jednak na Vaší peněžence."

viz poslední příspěvek:  https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=16567&p=3

Bohužel se toho žádný moderátor neujal a v daném příspěvku taky nikdo nereagoval.

Příspěvky [13]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Oživení UNI50

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£