No, kluci, dnes jsem dal Bráveňáckému oleji Sct. Croix ještě jednu šanci ..... musím se přiznat, že na mě udělal dojem. Moje chyba byla ta, že jsem ho tehdy aplikoval jako vzorek na surovou, neobroušenou dýhu ...... dnes jsem vzorek dýhy vybrousil vibračkou s K120 a natřel jednu vrstvu ....... dokonalost. No naprostá ! Tloukl jsem se do palice jak já vůl jsem to tehdy mohl zkoušet na neobroušené dýze .... rozdíl 100% opravdu. Vypadalo to přesně tak, jak jsem chtěl.
Takže jasno mám v tom, že opravdu asi použiju nátěr tohoto olejového typu. Zaujal mě ještě vosk Osmo, který prezentoval Basstl. Může to být pěkné. Já bych ale potřeboval vidět vzorek. Mám tu výhodu, že vezmu vzorek dýhy, obejdu známé stolaře a zkusím různé oleje ..... z nich pak vyberu to, co se mi bdue líbit. U tohoto produktu to štěstí mít nebudu.
Co se týče pažby .... prošel jsem si celým procesem .... v podstatě jsem měl starou pažbu extrémně namořenou třema různýma odstínama v pruzích. Vše jsem obrousil, vymil lihem, nechal vysišit a ustálit a začal .... několik vrstev právě oleje Sct. Croix ..... ikdyž mě zklamal odstín (měl to být odstín teak a bylo to totálně žluté) ....byla s tím super práce. Až se vše ustálilo a sedlo si to, tak jsem povrch "uzavřel" včelím voskem ... byl to přípravek od firmy HaGen (HG - včelý vosk tmavý). Nevím čím to bylo ... zda tím, že jsem tehdy pracoval v zimě (ale vosk jsem si předem rozehřál v teplé vodě), nebo jsem to neuměl, ale povrch totálně zmatněl, na úchopných místech se velmi brzy ochytal (ztmavnul) a nejsem s tím moc spokojený. Ve volné chvíli to budu předělávat. Chci to zkusit v horku na sluníčku, nebo nechat pažbu nahřát, ale to je v podstatě jiná kapitola.
Mohl bych to ve finále (po naolejování) přeletět buď právě voskem od HG, který ještě mám, nebo mám také kostku pravého včelího vosku od včelaře. Dá se to rozpustit v technickém benzínu a použít jako nátěr na olejované povrchy. Takže nevím .....
Mám bedny (DK) na kterých jsem makal více jak dva roky. Nyní už je finisch a já to nechci pokazit, nebo nijak ošidit. Chtěl bych aby to bylo opravdu krásné a jedinečné .... když to řeknu hloupě, na penězích až tak nezáleží. Zda za povrchovku dám 200,- nebo 2.000,- mě v celku až tak nebolí. Vím jediné ..... nechci to lakovat !
Vojta - Prostějov