Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Zdroje signálu » Tesla NZC 710

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [10]

Téma: Tesla NZC 710

Ahojte, ešte sa do gramofónov veľmi nerozumiem, ale popíšem vám svoju situáciu, som vážne neznalý v téme takže za nejaké chyby, ktoré sa môžu zdať naozaj hlúpe mi prepáčte. big_smile

1. Našiel som u starej mamy toto - http://static.akcniceny.cz/foto/vyrobky … 285318.jpg Dosť hnusné, keď niekto na nahrávke vysloví s, hučí to. big_smile

2. U druhých starých rodičov som našiel NZC 710 a celkom sa mi páčil (sú k tomu aj repráky, len bola vylomená ihla). Počul som, že gramofóny Tesla boli veľmi kvalitne vyrábané a ja si nemôžem do gramofónov ako študent dovoliť veľa investovať. Chcem sa opýtať, čo si myslíte o tomto kuse, keďže som našiel na tomto fóre iba jednu zmienku o ňom, ale nič konkrétne. Oplatí sa mi ho rekonštruovať a vraziť doň niečo? Nemohol som ho počuť lebo chýbala ihla, ale zdal sa mi o dosť rozdielny kvalitou ako to, čo som našiel ako prvé. big_smile Vyzerá to presne takto, vážne sa do toho nerozumiem, takže buďte trpezliví prosím. http://p2.vatera.hu/photos/23/ea/fa86_1_big.jpg

Ďakujem.

Re: Tesla NZC 710

... jakákoliv investice do tohoto přístroje je možná jedině z hluboké až zaryté nostalgie, a zároveň nenávisti ke gramodeskám a hudbě. To je jeden pól pohledu. Ale pokud funguje mechanicky, a seženete do něj "za hubičku" krystalovou přenosku, na seznámení, co bylo za reálného socialismu občanovi nabízeno, si na tom lze nějakou tu gramodesku "dosoustružit".
Při té příležitosti si můžete smotat kornout (trychtýř) z A3 archu papíru, přilepit k němu připíchnutý ostrý špendlík, a vyzkoušet si v kterém místě (špendlíku) by takový DJ kornout hrál nejlépe. Pohon desky máte. Lze tím dnes leckoho komorně ohromit.
Ale vážně: Lze-li bez jakýchkoli nákladů vyzkoušet, seznámit se, může takové poznání zabavit, snad i poučit. Ale na trochu slušný poslech to není. Snad jsem Vám nezkazil radost.

Re: Tesla NZC 710

Tak o tom prvním nemá cenu se vůbec bavit, to by byla škoda hlasivek. Ten NZC710 bych taky neviděl jako tvoji analogovou budoucnost.
Ale ani jako student nemusíš zase tolik investovat. Pokud chceš solidní stroj, hlídej si Aukro, kde se dají sehnat občas slušný NC 420, 430, 450, 452, 500. Někteří ještě chválí NC470, ale tenhle model se v mnohém vymyká, hlavně velmi špatným a často rezonujícím plastovým chassis, který je třeba dost upravovat.

Web

Re: Tesla NZC 710

Myslíte si, že repráky by som mohol nechať tieto od NZC 710ky? Čo je vlastne zlé na tom gramofóne? Ak by som mohol použiť repráky zo 710ky, ostáva už iba zosilňovač, keďže v NCčkach nie sú, tak aký by ste mi odporúčali (vyhovujú napr. Tesla, ktoré sa dajú zohnať na internetových bazároch?) Je nutné kupovať aj predzosilňovač? Veľmi nerozumiem tomu rozdielu medzi týmito dvoma vecami a kedy je čo nutné zháňať. Fakt diki za trpezlivosť. (Chcel by som mať gramofón, s ktorým si vypočujem kvalitnú hudbu na vyššej úrovni a pri tom nezničím platne, nie som žiaden odborník, čiže len na domáci posluch.)

(upravil sagitarius 16. 6. 2013 11:28)

Re: Tesla NZC 710

No, zkusím to zjednodušit: zesilovačem se myslí koncový stupeň, který má na svědomí zesílení na úroveň potřebnou pro dostatečné vybuzení reproduktorů. Předzesilovač jen přizpůsobuje [mimo jiné] různé úrovně signálu a impedance pro koncový zesilovač.
Pokud koupíš nějaký zesilovač [tím myslím jako celek], pro gramofon musí mít vhodný předzesilovač, který má charakteristiku odlišnou od ostatních zdrojů signálů a bývá označen na vstupech jako PHONO. Na starých tesláckých zesilovačích se může vyskytnout označení tohoto vstupu QM. [bývaly i QK, ale ty byly pro krystalové vložky]
Nicméně to pořád mluvím o solidním gramofonu s magnetodynamickou přenoskou. Problém je v tom,že ten 710 míval přenosku krystalovou, která má jinou [vyšší] úroveň a naprosto odlišný průběh.  Pokud je na tom tvým originální krystalka, můžeš ji rovnou vyhodit [měly označení VK****], jelikož krystal v ní je vybroušený ze Signettovy soli, nebo-li vínanu sodnodraselného, která má velmi nízkou teplotu tání, která se pohybuje od 38 do 55°C, ovšem nejnepříznivější je tzv. druhý Curieův bod, což je 24°C. Při tom už krystal ztrácí vlastnosti.
Takže ta tvá krystalka už je v háji. Sice koupíš na Aukru, ovšem staré mnohdy desítky let skladované, což je totéž.
Takže bys musel investovat do magnetodynamické vložky [přenosky], ale signál z ní by nedokázal zpracovat ten vestavěný předzesilovač. Takže by to znamenalo pro tebe stejně celkem slušné investice, ale s tím, že by ti zůstal dost nekvalitní gramofon. Má nekvalitní rameno s mizernou geometrií, což znamená postupnou likvidaci desek, nekvalitní malej a lehkej talíř, prostě vše.
Když si to propočítáš, dá se za podobné peníze získat na Aukru podstatně kvalitnější stroj s dynamickou přenoskou, a k němu nějaý starší levnější zesilovač se vstupem pro dynamiku a máš nejen kvalitu hardware, ale i zvuk na úplně jiný úrovni.

Web

Re: Tesla NZC 710

Mě ovšem dorazila nedávná aukro dražba jinak v celku slušné NC450 za nějakých 6500,- korun což mi připadá tak třikrát víc než má ten gramec s původní vložkou hodnotu. Základním problémem obou kusů, které mám k dispozici je vyšmajdané ložisko talíře. Což je v amatérských podmínkách celkem nelehko řešitelné. Pokud ale disponuješ, nebo máš možnost si někde nechat soustružit díly pak to vůbec není špatná volba a po opravě lořiska, seřízení a drobných úpravách elektroniky to třeba s AZS222 nebo223 bude to co nejspíš hledáš.

Re: Tesla NZC 710

Takže, bol som sa pozrieť aké repráky boli k tej 710ke a zistil som, že sú to RK 06. Aké repráky by ste mi doporučili ak by som si napr. zadovážil Teslu NC 450 a nejaký zosilovač k tomu, trebárs AZS 223, tak aby z toho niečo počúvateľné vyliezlo a mohol som mať dobrý zážitok z počúvania gramofónových platní? (Predpokladám, že tie 06-ky asi nie big_smile)

Re: Tesla NZC 710

ARS9204 s výhybkou
http://www.repromania.net/forum/download/file.php?id=431&sid=f797e11791585adfaceb049d9184053d

Prípadne ARS844, ARS944. Ale tam je už cena vyššia, ak by si chcel robiť aj nejaký ten repas, tak by to znamenalo výmenu kondenzátorov a kabeláže.

Zosilňovač - neviem či by som išiel do Tesly. Ak sa podarí zohnať AZS222/223 za dobrú cenu, tak ok, ale posledných pár rokov pekne stúpli na cene. Samozrejme, tam sa repasu nevyhneš aby si z toho dostal slušný zvuk. Radšej by som sa poobzeral po starších Sony, Phillips, Akai, Technics, Onkyo... Na bazoši sú dosť často zaujímavé kúsky.

Možno sa to nebude niekomu páčiť ale zosilňovače vyrobené v Tesle sú proste sračky (a to mám Teslu pomerne rád). Sám vlastním ARS9204, počúval som ich cez veľa zosíkov - Leach, DPA220, nejaké TDA, Transiwatt 40, Tesla 820A, Music 30 Stereo... Keď boli pripojené k Leachu alebo DPA-čku, tak ma ten zvuk doslova prekvapil (pretože predtým som ich počúval na TW40), ale o zvyšku nemá cenu hovoriť.

Napr. AZS222/223 by si s veľkým šťastím dokázal kúpiť za 30€ (väčšinou je to tak okolo 50€), ale musíš počítať s tým, že treba dať ďalších 30€ do repasu. Naproti tomu kúpiš nejaký ten Technics a pod. z 80-tych alebo 90-tych, možno dáš tiež 30€ za repas, ale zvukovo si veľa krát o niekoľko tried inde. A design je tiež v 99% niekde inde. Samozrejme nájdu sa aj tam vyslovene zlé typy, ktoré sa ani nedajú vylepšiť, ale keď si nájdeš taký, čo by sa ti páčil a pošleš nám to sem na fórum na kontrolu, tak sa sklamaniu s veľkou pravdepodobnosťou úspešne vyhneš.

Dosť základná otázka - aký máš rozpočet na ten zosilňovač?

Re: Tesla NZC 710

No ideálne by bolo ak by som ho nemusel vôbec dolaďovať - sám to neviem a ak by som to dal niekomu urobiť, tak by ma to mohlo stáť dosť. Bolo by fajn vedieť o nejkých konkrétnych kusoch, ktoré le kúpim a zapojím. Tie repráky vyzerajú fajn, poprípade mi poraď nejaké podobné, hoci aj nové, ak sú v prijateľnej cenovej skupine (to pochybujem, no ale tak okolo tých 100 E). Nechcem do toho veľmi veľa vraziť, pretože zas taká priorita to pre mňa nie je a som študent. Vďaka za pomoc.

Re: Tesla NZC 710

Bez problémov, môžeš kúpiť za 20-25€ tie ARS9204 a s veľkou pravdepodobnosťou budú aj elektricky v poriadku.
A aj s originálnou výhybkou sa dajú počúvať. Zlé nie sú ani 1PF 067 62, len tá plastová mriežka je otrasná.

Zosilňovač neviem, je toho dosť, napríklad:
http://elektro.bazos.sk/inzerat/2681109 … TX-901.php
http://elektro.bazos.sk/inzerat/2620779 … R-SONY.php
http://elektro.bazos.sk/inzerat/2653390 … -F345R.php
http://elektro.bazos.sk/inzerat/2634650 … ilovac.php
http://elektro.bazos.sk/inzerat/2648747 … A-F120.php
http://elektro.bazos.sk/inzerat/2600930 … AM-U55.php

Ak je rozpočet tých 100€ na zosilňovač+reproduktory, tak najschodnejšia voľba bude dvojpásmo od Tesly (samozrejme môže byť aj iná značka) a podobný zosilňovač/receiver ako tie, čo som posielal. To by nemal byť problém zohnať do 70-80€. Na 100% za túto sumu nekúpiš v obchodoch nič slušnejšie. Životnosť komponentov je veľká, v reproduktoroch môžu robiť problém kondenzátory, ale tie aj keby si vymenil, tak sa vojdeš do 20€. Zosilňovače najčastejšie odchádzajú preto, že niekto si myslí, že boli skonštruované na ozvučovanie záhradných párty a trápi ich celý večer a celú noc až to nakoniec nevydržia. Ak je obsluha normálna, tak sa málokedy stane, že by len tak z ničoho nič prestal zosík hrať.

Keď si už nejaký vyhliadneš, tak to pošli sem. Rozhodne by mal mať Phono vstup, keďže bude k nemu pripojený gramofón. A mal by zvládať pripojenie reprosústav s impedanciou 4ohm.

S novými reprosústavami a zosilňovačmi nemám veľmi skúsenosti, niekto iný bude vedieť určite lepšie poradiť, ale s obmedzeným rozpočtom je imho lepšie kúpiť niečo z druhej ruky od slušného predajcu. Predsa len, tá staršia spotrebná elektronika je väčšinou podstatne kvalitnejšia ako nová.

Příspěvky [10]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Zdroje signálu » Tesla NZC 710

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£