Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Ostatní technika » Zemnění zesilovače

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [11]

(upravil StavJi 11. 6. 2013 10:54)

Téma: Zemnění zesilovače

Zdravím,

chtěl bych se optat na názor zkušenějších zda řešit či neřešit zemnění (případně jak?). Momentálně to mám vyřešeno tak, že v zesilovači nikde nejsou spojené signálové a výkonové země (DPA je odizolováno plastovými dist. sloupky). Jen zem ON/OFF modulu společně s PE je připojena na krabici. Signálové země se tedy spojují až na zvukové kartě v PC.

K problému: Bez připojeného vstupu a potenciometru vytočeném na max. je slyšel lehký brum z levé i pravé bedny. S připojeným vstupem (vstup je PC zvukovka M - AUDIO - Audiophile 2496) je slyšet šum cca 50cm od bedny.

Zkoušeno: Odpojoval jsem PE vodič i zem ON/OFF modulu. Na problém to nemělo žádný vliv.

FOTO:
http://i44.tinypic.com/2rqoi8n.jpg

Re: Zemnění zesilovače

nikde nejsou spojené signálové a výkonové země

A jak to teda funguje? smile Tohle spojený máš určitě, spíš si myslel ochrannou zem - PE - žlutozelený.

To co ty řešíš ale nejspíš nemá souvislost s ochranným uzeměním. To že to šumí, je problém zvukovky - ten budeš muset vyřešit tam. A že to bručí naprázdno ? Je způsobené velkou vstupní impedancí zesilovače, na kterou se snadno indukuje bordel. Na obrázku nikde potenciometr hlasitosti nevidím, tam máš signály vedený dobře (na 10cm drátu od modulu na konektor se snad nic zkazit nedá). Kde máš ten potenciometr? Problém bude zas nejspíš tam.

Re: Zemnění zesilovače

To spojení zemí bylo myšleno na krabici do jednoho bodu.

Ten potenciometr je na té fotce v pravo nahoře. Ještě není dodělanej D2, tak tam mám mezi zvukovkou vraženej provizorní potencimeometr...

Re: Zemnění zesilovače

Neříkal ji, že změna zemění krabice na to jaksi nemá vliv? Podle mě bys měl hledat chybu vně zesilovače.  Jak je udělaná krabice s poťákem? Co v ní je? Jak je zapojená? Nejsou tam náhodou spojený země třeba přes konektory a plech ?
Jednoduše: Brumí zesilovač s odpojenými signálovými kabely? (Nejspíš nebude). Tím spíš je chyba někde venku.
Jednoduše zjisti, po připojení čeho se brum objeví.

Re: Zemnění zesilovače

Po odpojení vstupních kabelů to bruní. Když je připojím, tak ten brum přerazí šum.

Re: Zemnění zesilovače

Jo tak... to jsem nepobral, omlouvám se. Mno tak pak mě napadá jen to, že vstupy zesilovače maj zbytečně velkou impedanci (kolik?)
S tímhle bude muset poradit asi někdo zkušenější než já.

Re: Zemnění zesilovače

Jeden problém nejspíš bude ten, že jsem ten potenciometr zapojil jako napěťovej dělič, ale země jsou spojený o kovovej obal potenciometru (TP289 2x 10K/G). Přesně jak jsi tušil...

Ohledně té vysoké impedance mi poradil DJrix dát paralelně rezistory 2K2 ke vstupním svorkám. To pomohlo do doby než jsem instaloval ON/OFF modul.

(upravil Jan16 11. 6. 2013 12:33)

Re: Zemnění zesilovače

země jsou spojený o kovovej obal potenciometru - to je samozřejmě chyba, tím tam máš dvě zemní smyčky jako brno.
Hifisti to dělaji tak, že na krabici maji vzádu svorku GND, pomocí kterej spojujou zemní potenciály mezi krabicema, tzn dekl poťáku bys měl zvlášť drátem spojenej s krabicí zesilovače, místo se signálovou zemí. Buď ten dekl poťáku zemni jen proti jedný signálový zemi (tak trochu prasárna, ale pomohlo by), nebo ho nezemni vůbec.  Též můžeš dekl poťáku propojit s oběma signálovýma zeměma přes 100 ohm odpory. To by taky mělo pomoct.

Ano, snížení vstupní impedance taky pomůže.

Zákeřná (ale správná) otázka: Máš doufám ty vstupní cinče na zesáku IZOLOVANÝ od krabice?!

...do doby než jsem instaloval ON/OFF modul.

Co všechno jsi měnil/upravoval pro instalaci tohohle modulu? Vidím že k němu jde PE prasečí ocas. Kde bylo PE před tím? Odkud se modul napájí a s čím vším má společnou zem?

(upravil StavJi 11. 6. 2013 13:23)

Re: Zemnění zesilovače

Vstupní cinche jsou samozřejmě izolované.

ON/OFF modul má napájení přímo z 230V a následně trafíčko. Zem modulu je spojená s PE a s krabicí.

Přidával jsem tlačítko s LEDkou na pření panel a modul ON/OFF.

EDIT: Předělal jsem krabičku potenciometru, aby nebyl obal potenciometru spojený se zemí a šum se dost snížil (s potenciometrem vytočeným na max. je slyšet cca 20cm od repráku). Brum tam lehce pořad je, ale je už slyšet jen s uchem skoro až na repráku (s potenciometrem na max ho přehluší šum).

EDIT2: Asi jsem se špatně vyjádříl tím uzemněním do jednoho bodu myslel jsem tohle #7 https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=11469. "kostra zesilovače spojena se společným pólem filtračních kondenzátorů /nebo středním vývodem trafa/" Což nemám. Stojí to za to předělávat?

Re: Zemnění zesilovače

Tak už je to v pořádku ne? smile

Re: Zemnění zesilovače

Snad jo. Moc děkuju za radu.

Ještě jsem upravil #9 (EDIT2)

Příspěvky [11]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Ostatní technika » Zemnění zesilovače

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£