Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Nezařaditelné » Akustika místnosti: Akustická pěna VS ostatní

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [5]

(upravil Plasan 20. 3. 2013 19:28)

Téma: Akustika místnosti: Akustická pěna VS ostatní

Zdravím všechny,
Mám tu téma do pranice:

Jaké vlastnosti má akustická pěna (něco na způsob http://www.akusticka-pena.cz/img/commod … /3_big.jpg)
v porovnání s dalšími tlumícími materiály, jako skelná, minerální vata, vatelín atd...? Nejvíce mě zajímá hlavně porovnání se skelnou/minerální vatou.

Můj názor s trochou nadsázky je takový, že je to prostě jen předražený molitan s pěknými jehlánky (které podle mě nefungují ani jako údajné difůzory, nedovedu si představit, že by něco mohly odrazit, jak jsou děravé). Podle mě je na akustické úpravy místnosti daleko lepší třeba skelná vata v deskové podobě, protože tam už jě nějaká hmota, která by mohla tlumit.

Jak to vidíte vy?

Re: Akustika místnosti: Akustická pěna VS ostatní

Ahoj!
Je to předražený molitan.
Úplně stejně se akusticky bude chovat i úplně obyčejný molitan, který se vyrábí v Hodoníně
http://www.molitan.cz/O_ns

Je to prostě širokopásmový pohltivý materiál, jehož vlastnosti jsou dány otevřenou strukturou - pěna  s otevřenými buňkami - a výsledné parametry obkladu budou závislé na tloušťce materiálu, jeho množství na jednotku objemu a jeho vzdálenosti od zdi.
Jestli se nepletu, tak v molitanu dělají i provedení antracit samozhášivý.

Jehlany se jako difuzor určitě chovat nebudou.

pokud nechceš hladkej povrch, doporučuju nopovabé desky, než jehlany. U jehlanů je velký prořez, což desky prodražuje.

Re: Akustika místnosti: Akustická pěna VS ostatní

Názor může mít na to pán i kmán, a třeba i trafikantka od nás z ulice. Pokud neuvidíš nějaká měření, je to hádání o ničem. Něco málo se dá odhadnout z hmotnosti té desky, pokud to neváží téměř nic, tak to moc tlumit nebude.

Web

Re: Akustika místnosti: Akustická pěna VS ostatní

Dalčo, jako úplně obyčejný molitan asi ne. Standardně se používá typ 3035. MOC je cca 80-100 Kč/cm/m2. Melaminová pěna Basotect je předražená a prakticky o nic lepší. Povrchová úprava má zlepšit pohltivost při větším úhlu zdroje a povrchu absorbéru. Mám dojem, že celkové oslabení je větší škodou než nedokonalá absorbce z větších úhlů. Kdyby pod těmi 7cm jehlánky bylo 20cm izolace na 8cm mezeře, asi by to bylo přínosný smile 

Bohužel i nejlevnější PUR pěny cenou násobně převyšují izolace z minerálních nebo skleněných vláken ve kterých se dají najít vhodné typy, které jsou funkčně rovnocenné specializovaným pěnám. Není ale pravidlem, že těžší je vždy lepší.

Re: Akustika místnosti: Akustická pěna VS ostatní

Uplne najoptimalnejsia by bola pena, ktorej hustota vlaken, ci dutin sa postupne prestupom od povrchu k zakladu zvysovala. Tlmenie zvuku sa uskutocnuje "uzavretim" v dutinach, ktore vytvara material a zvuk v nich postupne dokmitava, lame sa, rozptyluje.
Rovnaky efekt sa da dosiahnut vrstvenim a skutocne az do hrubky 20-30cm, ak ma ist o uplne tlmenie.

Tazko povedat, ci tie ihlany su uplne zbytocne - ako spominal Sendy, treba vidiet meranie a o.i., pouzivaju to takmer vsetky standardne studia.

Příspěvky [5]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Nezařaditelné » Akustika místnosti: Akustická pěna VS ostatní

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£