Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 95 z 116)

Audioweb.cz » Sluchátka » OTL sluchátkový zesilovač

  Stránky: ««« 1 ... 93 94 95 96 97 ... 116 »»»

RSS

Příspěvky [1,881 až 1,900 z 2,319]

Re: OTL sluchátkový zesilovač

...pres vsechno co bylo napsano vyse a jeste vyse zustavam ja verny domalovanemu signalu...

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Cestmir: Snad jsem nerek, ze to nejde modelovat. Jen ze se to asi v beznem audio svete nedela. To ze ma treba operak zkreleni desetitisiny procenta, ještě nerika, jak se bude chovat vzhledem "k sade jednotkových skoku na ruzne urovne" o kterých mluvis. To by asi reklo mnohe. Ty tohle pri mereni používáš? Jak jsem videl,  tak většina lidi zde zmeri sirku pasma, THD, THD+N a maji jasno. V operaku je tech nfb vic, mají ruzne odezvy, ruzne casove konstanty dane technologii polovodicu, (mozna vzhledem k omezene rychlosti i chvilkovou saturaci te nfb - nevyjadřuju se odborne, promin ) a ty udelaji při tech skocich ruzne brikule. Tak si to muj omezeny mozek nejak představuje. Vubec netvrdim, ze to tak je, jsem lekar, ne teoreticky fyzik. To ze se zvukem operaku není hodne lidi spokojenych mozna není jen o tom, ze se jim "vernost" nelibi. Ale tezko rict. Bohuzel musim prerusit diskusi a na tyden se zanorit o par set let nazpet. Neutikam, ale holt se musim plne soustředit na jiné tema. Zatím ahoj.

Re: OTL sluchátkový zesilovač

@SunYang: Tak snáď test generátorom pravouhlého signálu (s dostatočne strmými hranami a nastaviteľnou amplitúdou) pri odpojenom vstupnom low-pass filtri patrí medzi najzákladnejšie metódy (stabilita, SR), aspoň teda pri konštrukcii a opravách. Slušné súčasné polovodičové zosilňovače mávajú SR a výkonovú šírku pásma také, že odozvu definuje práve ten vstupný filter a nie dynamické vlastnosti obvodu za ním. Žiadne zložky hudobného signálu tam nemajú ako niečo dostať do dynamickej saturácie (pokiaľ tam teda nie je niečo na hrane stability a nezakmitáva). Odolnosť voči prieniku RF je druhá vec, ale tomu by malo byť možné rozumným návrhom a konštrukciou predísť (a merateľné je to samozrejme tiež, aj keď amatérsky už ťažšie).

@kudlibabka: proti takej formulácii ťažko niečo namietať... smile Čo mi trochu vadí, je tvrdohlavé vydávanie domalovaného za vernejšiu reprodukciu, často s odvolávaním sa na mystiku, keďže meranie jasne ukazuje niečo iné.

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Myslím, že ta věrnost reprodukce se kdysi dávno definovala tak, že posluchač (tedy nikoliv měřicí přístroj) nepozná rozdíl mezi originálem a reprodukcí.

Re: OTL sluchátkový zesilovač

cestmir - dovolím si trochu OT přirovnání - Rob Rhinehart vynalezl syntetickou stravu - koktejl Soylent - který stačí plně nahradit kompletní potřebnou výživu z potravin. Už se jen tímhle živí několik měsíců a je mu prý lépe než předtím. Ideální představa - není třeba vařit, jíst částečně nezdravá jídla, mýt nádobí atp. Je to přesně to, co člověk potřebuje do každého detailu. Má to jednu chybu - lidi to nechtějí, protože dají přednost méně ideálnímu, za to zajímavějšímu se všemi aspekty, které to přináší. Chápu, že to není úplně přesné srovnání, jen se snažím přiblížit to, že i méně přesné a čisté může být lepší a často nakonec bývá. Na druhou stranu máš pravdu, že hodně věcí se změřit dá, ale naštěstí všechno ještě ne - jsou doložené pokusy, kdy fyzika nestačí a podvod to není... (teď nemyslím zrovna audio). A stejně tak máš pravdu, že i v audiu je hodně mýtů a pověr, které by zasloužily vymýtit. Jenže lid chce být klamán, bohužel...

Web

Re: OTL sluchátkový zesilovač

@pzwak:moc pekny prirovnani....co se tyce myceni  mytu a pover jde o to podle jakeho klice to pojmout....:-)
vsem prijemny poslech,vesele bastleni a rovna mereni...

Re: OTL sluchátkový zesilovač

@PB: Len čo chápať ako "originál"? Akustický originál si do obývačky pre porovnanie neprenesieš a akýkoľvek elektrický ekvivalent bol jednak už vždy niečím nasnímaný a nejak spracovaný a "umelecky naaranžovaný" a dvak ho musíš pre účely prípadného porovnania niečím referenčným zosilniť a reprodukovať. A čo by to "referenčné" malo presne byť, aby to mohlo byť konsenzuálne brané ako referenčné (a v duchu tvojej pripomienky by si na posúdenie toho nemal použiť meranie...)? To máš potom tak trochu problém sliepka/vajce.

A ešte prirovnanie: keď vezmeš napr. pantograf na prekreslovanie v mierke, tiež môžeš z merateľných vlastností dosť úspešne dedukovať, ako "verne" bude prekreslovať reálne obrázky a nie si odkázaný na opakované subjektívne posudzovanie každej jednej nakreslenej kópie.

@pzwak: lenže to umelé jedlo sa ani nesnaží byť vernou kópiou nejakého vzoru (v "chuťovej doméne"), snaží sa zrejme len o čo najefektívnejšie dodanie ideálnej kombinácie živín. Tá analógia by tak podľa mňa sedela skôr na nejakú novú vedecky komponovanú "dokonalú hudbu" v porovnaní s bežnou hudobnou produkciou, rozhodnie nie ako analógia k funkcii zosilňovača, tá je technicky jasne daná.

(upravil Wili 19. 5. 2014 13:50)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

cestmir, " to referencne" znamena ist vecer do Lucerny alebo Divadla na koncert klasickej filmovej hudby. Pripadne nejaky iny symfonicky orchester... To budes mat taky referencny zazitok, ze svoje reproduktory doma budes chciet vyhodit do kontajneru big_smile

bohuzial tak to je... (tym nemyslim to, ze mas zle reprosustavy/zosilnovac atd... len to, ze napodobnit skutocnost je nemozne, alebo velmi tazke)

(upravil maras 19. 5. 2014 13:59)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Já to tu tak ctu  a mám pocit, ze to je porad stále dokola...

Cestmire zvu Tě  na poslechovku  fakt...  vem s sebou pro srovnání  to nejlepší co máš a přijeď. Klidně vlakem , na nádraží Tě vyzvednu a zase zavezu. (zas tak daleko to neni)

Protože věřím, že až to uslyšíš, tak se postavíš do zástupu těch , kterým "spadla brada", Jen doufám, že  budeš objektivní a výsledky testu nebudou "zmanipulované předsudky".   

Urcite půjde domluvit aby sis poslechl i sluchátkáč od PzWaka s trafama a můžes hned srovnat různý přístup ke stejnému zadaní (polovodič vs OTL vs výstupáky).

Web

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Pochopitelně by se dojmy z reprodukce nahrávky např. klavíru, nebo bicích, nebo varhan, eventuálně symfonického orchestru, atd.  měly pokud možno blížit posluchačskému dojmu z poslechu originálu.

Re: OTL sluchátkový zesilovač

PB: otazka, ale je ci pan zvukar to pocuje rovnako a dokonca ci chce, aby to v nahravke znelo ako klavir bicie xi xi.

OB 4 pasmo aktiv 15" H frame ala Linkwitz | rpi4 moode + CamillaDSP | ESI GIGAPort eX | 4x HYPA10 (pasiv KEF LS50 meta | CW DAC1 | HYPA17)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

@maras: vďaka za pozvanie, ak by som mal cestu na Ostravsko, určite sa Ti pripomeniem cez PM. A ešte raz: nie je to o spochybňovaní kvalít tohoto konkrétneho OTL. Nakoniec, práve s ohľadom na racionálny prístup k návrhu a zverejnené výsledky meraní som náchylný veriť, že hrá tak, že neurazí (viac než na základe subjektívneho názoru kohokoľvek).

P.S.: a ospravedlňujem sa, že Ti tu furt živím OT debatu... smile

(upravil Honza63 19. 5. 2014 20:04)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Pár stránek mlčím a do debaty se nezapojuji, už dřív jsem diskuze mimo téma odmítal. Za mě tedy ještě jednou. Téma je elektronkový OTL sluchátkový zesilovač v Markově provedení. Profesionálně zdokumentovaná stavba, veřejně probíraná. Ve finále výtečně hrající. Není v žádném rozporu s čímkoliv jiným elektronkovým a už vůbec ne s tranzistorovým nebo verzí s integrovanými obvody. Z mého pohledu je jen na každém vybrat si, co se mu líbí. Debata nad tím, že je něco lepší, místo toho, že se mně něco více líbí, nemá smysl. Pseudo úvahy o jakýchsi vlastnostech a parametrech zesilovačů od lidí, ne úplně znalých příslušné a ne úplně primitivní teorie, jen poškozují pohodový důvod proč to všichni(doufám) a rádi(doufám ještě víc) děláme. Teorie je jasná a měření také, elektronky nemají šanci. Ale za mně - skutečně hrají, a dobře. Ostatní ať si každý rozhodne sám. Za sebe přeji každému radost z toho jeho - HÁDKY žádné štěstí přinést nemohou, mám na mysli normální a slušné lidi. Těm, kdož trvají na diskuzi elektronky versus tranzistory doporučuji, ať si laskavě otevřou, prosím, jiné téma, internet nabízí nekonečně možností.

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Honza63: hezky a výstižně napsáno, není co dodat.

Web

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Tak jsem jeste behem par poslednich dnu porovnaval vazebni kondy ve svym OTL sluchatkaci,zkousel jsem rusky MBM 0,5uF/160V,rusky K40Y-9,rusky teflon FT3 0,22uF/600V,Mundorf silver/oil 0,22uF/1200V a Mundorf silver/gold/oil 0,22uF/1200V a pro srandu elyt BC 680uF/100V.
S tim elytem je to neposlouchatelny...K40Y oproti ostatnim horsi na vyskach,jasne rozpoznatelny,asi bych poznal i ve slepym testu...jinak ty ostatni plus minus stejny,tezko poznatelny rozdily...pri porovnavani vazebnich kondenzatoru v retezci s bednama se rozdily projevi o dost vic,prece jen sluchatka maji velmi omezeny podani prostoru oproti dobrym bednam...

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Rozhodl jsem se prolomit mlčení na tomto jinak skvělém vlákně. Doufám, že již nebudeme příliš hovořit OT a budeme se znovu věnovat výbornému Marasovu OTL.

Re: OTL sluchátkový zesilovač

třeba všichni mlčí, protože už poslouchají a vzalo jim to řeč... wink

Web

Re: OTL sluchátkový zesilovač

pzwak napsal:

třeba všichni mlčí, protože už poslouchají a vzalo jim to řeč... wink

.. myslím, že asi nee smile investice do součástek komplet na všechny, není zrovna nejmenší. Takže kdoví ?
Osobně jsem právě o tomto víkendu vše osadil, nyní nastane svízelná konstrukční práce mechanická yikes smile

Následující víkend se projektu věnovat nemohu, mám live hudební aktivity, ale pak budu mít  na Marka několik otázek k nuancím osazení některých součástek...

(upravil maras 4. 6. 2014 10:17)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Já jsem tady nic nepsal , neb nebylo co smile  Jenom jsem nechal vyfrezovat model predniho panelu z plexi , abych si overil, ze vse sedi jak ma a jinak sem na OTLko nesahnul. nebyl cas.  Jinak Milane samozrejme se obrat - urco vyresime.
Sem zvedavy kdy to postavi ostatní, protoze tech desek slo do sveta celkem dost...

M.

Web

(upravil elmouse 4. 6. 2014 11:47)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Tak treba ja budu OTL stavet nejdriv na podzim... zatim mam na cem poslouchat a pres leto se moje aktivity ubiraji jinym smerem big_smile Aspon mam spoustu casu na postupne sehnani potrebnych soucastek....
Coz ovsem nebrani tomu, abych to tady sledoval a priucil se od ostatnich kolegu wink

Příspěvky [1,881 až 1,900 z 2,319]

  Stránky: ««« 1 ... 93 94 95 96 97 ... 116 »»»

Audioweb.cz » Sluchátka » OTL sluchátkový zesilovač

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£