Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 86 z 116)

Audioweb.cz » Sluchátka » OTL sluchátkový zesilovač

  Stránky: ««« 1 ... 84 85 86 87 88 ... 116 »»»

RSS

Příspěvky [1,701 až 1,720 z 2,319]

(upravil Dohnalik 30. 4. 2014 18:24)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

k cestmirovy bych ještě přidal lokální oscilace, je to docela problém, člověk si myslí, jak to všechno uvidí na měření a osciloskopu...u DACů na to zapomeňte, udělat stabilní I/V sekci je neuvěřitelně náročné a vím jen asi o 3 společnostech, kterým se to povedlo (casea mezi ně nepatří). Můj DAC s AD1955 má lokální oscilace v I/V sekci a moc dobře o nich vím, jenže nemám čas tam bastlit další prototyp, k AD1955 se vrátím až budu mít možnost externího IIR filtru, který budu programovat společně s USB rozhraním.

Dostáváme se relativně OT, nechci říkat, že úplně, přínos to má a lamp se to týká, ale tohle je přecejenom marasovo téma na OTL.

Jinak přístě to uděláme čistě technicky, jen jeden člověk bude vědět jak je a co je zapojeno a co hraje, sestavíme tabulku, domluvíme se na hodnocení zvuku celkově, vezmou se dobré nahrávky atd...jenže tohle je extrémně časově náročné a nemyslím si, že ten test měl nulovou výpovědní hodnotu, rozhodně jsem se dozvěděl věci, které jsem v žádném případě neočekával, pokud vím tak u placeba je to přesně naopak.

(upravil maras 30. 4. 2014 18:20)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

2 Cestmir : Naprosto souhlasím, jen jak to udělat ?   Zrovna včera jsme se o tom bavili jedině ještě ty sluchátka pustit přes meřící mikrofón a tam hledat kde je zakopaný pes,  ale nakonec jsme se shodli, že takhle ty sluchátka jsou změřené už 1000x
M.

Web

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Dík, o těch lokálních oscilacích slyším poprvé.

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Na slepé testy je potřeba mít nahrávku kterou člověk dobře zná. Protože když to na slepém testu slyší poprvé, tak to nemá moc vypovídající hodnotu. což je taky OT smile

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Mám OTL postavené, bez desky zapínání a vypínání. Hraje to bezva. Pochvala a velké díky Markovi. Mám sluchátkové zesilovače: elekronkový Betaronův s drobnými úpravami, HYPA300, Dispre FET a svůj hybrid, který mám 8 let za referenci. OTL hraje asi nejlíp. Vzhledem ke svému věku(70) zvedám výšky a basy, aby mně to znělo jak před léty, proti tranzistorovým zesilovačům mají obě elektronkové verze výrazně menší přebuditelnost a slyšitelně zkreslují. Ale to je můj problém. Poslouchám: ESI JULI, THORENS 160, AKTIDAMP IV, SONY X779ES, CYIRUS, AKG701 a AKG501(sedí lépe na hlavě). Fotky neposílám, že umím pájet a spojit pár desek dráty dohromady nepovažuji za důležité. Snad až to dovedu do finále. No a jsem rád na světě.

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Tak super Honzo. že si to dotáhnul jako jeden z prvních do konce. Jen se pro upřesnění jak píšeš,

proti tranzistorovým zesilovačům mají obě elektronkové verze výrazně menší přebuditelnost a slyšitelně zkreslují. Ale to je můj problém.

To je jedná o mé OTL a nebo o ty jiné zesíky které jsi jmenoval, protože to by pak musel o být něco hodně špatně, protože přebuditelnost má PHX150 značnou a fakt nezkresluje .

M.

Web

(upravil Honza63 30. 4. 2014 20:10)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Marku, já zkoušel oba dva, Tvůj a Betaronův, hybrid mně to nedělá. Je to 6 až10 dB navýšení. AKG701 jsou na toto určitě citlivější než 300 ohmová sluchátka. Ale napsal jsem, že je to můj problém, až k něčemu dospěji dám vědět. Podle mně je to závislé na předpětí mřížky první triody. Hybrid s E88CC to nedělá, ale je to diferenciální zapojení. Prosím, teď to neřeš. Těšme se, oba dva, že to Tvoje hraje nejlíp.

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Ok  jen jsem chtěl vedět, jesti náhodou sem něco nepřehlédnul.
M.

Web

Re: OTL sluchátkový zesilovač

2 jardag

Já se ptal, jestli někdo ví, čím to je když se to prakticky nedá ani změřit.

Ak je rozdiel vo zvuku, musí byť aj v signále a musí sa dať zmerať (rozdiel vstup-výstup), samozrejme nie ako jedno číslo (THD pri jednom výkone, alebo kmitočtový priebeh do ohmickej záťaže..), ale ako komplex meraní. Takto to funguje, to je realita. Keď je signál identický , musí byť aj zvuk. Napr. nestabilitu vyprovokovanú komplexnou záťažou (reprobox, sluchátka...) meranie do ohmickej záťaže neodhalí. Nie je to nič tajomné, len nedostatočne merané.
2 maras
Aký je asi výstupný odpor toho OTL  sluchátkača?

(upravil maras 30. 4. 2014 20:53)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Výstupní odpor je aktuálně  cca  3R .
Já mam charky a THD na 50 mW zmeřené také na sluchátkách - tedy reálná zátěž, výsledky jsem zde prezentoval. Akorát včera jsme to měřili na odporu 270R.



EDIT: 8 R bylo před poslední  a definitivní úpravou obvodů  NFB

Web

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Mnoho příspěvků zpět - asi 8 ohmů.

Re: OTL sluchátkový zesilovač

budete nekdo v predvecer konce druhe svetove poradat lampovy pruvod?

(upravil lucius61 30. 4. 2014 21:28)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Omluva předem za OT.
Jakékoli měření nepostihne děje při skutečném hudebním signálu. Postupy a normy uplatňované při měření zkreslení, THD atd. jsou vždy založeny na zjednodušení (oproti hudbě výrazném) signálů, které se měřením vyhodnocují. Jinak by se to prakticky nedalo měřit. Je to velice složitá věc, zachytit měřením něco, co lidé rozliší sluchem v komplexním signálu. Dokonce ani psychoakustika nemá v téhle věci až tak jasno (to by kompresní algoritmy poskytovaly lepší výsledky). Opravdu se ani s jednou stranou nehádám, za sebe: já nevím. Věřím doporučením lidí, které respektuji.

ad kryt:
Bude nějaký zájem o společné řešení šasi? Psal jsem tu o krytu z polykarbonátu, ale neměl jsem opravdu čas se tomu věnovat. Bude-li alespoň obecný zájem, udělám první kroky k reálnému ujasnění vzhledu a výroby.

(upravil BV 1. 5. 2014 7:16)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Jakékoli měření nepostihne děje při skutečném hudebním signálu. Postupy a normy uplatňované při měření zkreslení, THD atd. jsou vždy založeny na zjednodušení (oproti hudbě výrazném) signálů, které se měřením vyhodnocují.

Nie je to pravda, je to 1000x omieľaná povera na základe nejakého "poľudšteného " pohľadu na elektroniku. Žiadny zosilňovač nevie čo bolo ani čo bude v signále, jednoducho čo najrýchlejšie a najpresnejšie zosilní (mal by) okamžité napätie na vstupe, to je všetko. Hudobný signál je rovnako signál ako každý iný, nič mimoriadne. Aj "najkomplexnejší " signál je vždy len jedno okamžité napätie, je zložený zo zložiek s konečným kmitočtom, je to audiosignál..Signály ako THD (spektrum) pri rôznych kmitočtoch a amplitútach, CCIF IMD alebo DIM odhalia všetky nectnosti, hlavne pri meraní do rôznych záťaží. Nie jedno meranie, jedno číslo, ale súbor vhodne zvolených, známych meraní. Žiadne tajomné, nemerateľné, ale počuteľné skreslenia X neexistujú, stačí urobiť slepý test a zmiznú.. Je to "audioalchýmia"..Je to rýchlejšie, pohodlnejšie ako hľadať fakty, ale nie je to pravda.
2 lucius61
Čo si myslíš, aký  signál je na obrázku v odkaze? Je "dostatočne" komplexný?

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Marku - vzal bych si chladiče, ale je důležité vědět a vidět, jak bude vypadat celá konstrukce. Bez toho se jen těžko můžu rozhodnout.

Re: OTL sluchátkový zesilovač

ythren napsal:

Na slepé testy je potřeba mít nahrávku kterou člověk dobře zná. Protože když to na slepém testu slyší poprvé, tak to nemá moc vypovídající hodnotu.

Kterou dobře zná odkud? Z poslechu na předchozím zařízení? Jak v tom případě víš, který poslech máš označit jako "lepší". Co když si člověk k dřívější známosti nahrávky promítne i dobu, kdy ji poslouchal, byl mladší, tráva byla zelenější a holky se smály, slovy pana Sováka "na něj, ne jemu". Jak známo někteří audiofilové používají jako synonymum pro moc věrnou reprodukci slova "příliš analytický zvuk".
Jasně že není řeč o základních kritériích jako že minulý poslech byl s brumem, kolísáním nebo chrchláním přebuzených basů. Spíš jde o situace, kdy zařízení dle mínění tvůrce nebo audiofila dodá samotné nahrávce "prostor" nebo atmosféru, kterou přes jiné zařízení nemá.

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Jasan   v pátek jsem domluvený, že udělá další prototypy a pokud se mi bude líbit to co vymyslel a také provedení  tak to tady hodím a potom se rozhodnete co a jak.  Bohužel je to prozatím ruční a kusová výroba a podle toho se cena odvíjí...

Jinak bych tady asi uzavřel debatu ohledně testu sluchátek , protože se stejně k ničemu smysluplnému nedobereme. Další test jak už psal Jarda pojeme více technicky a porovnáme první trojku, tedy DT990Pro, HD650,AKG701 (já zkusím ještě zajistit HD800).  Jestli se někdo další bude chtít zúčastnit testu, tak je srdečně vítán. 
M.

Web

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Marku, já jsem měl na mysli celou mechaniku zesilovače, nejen chladiče.

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Ta bude hotova snad príští týden,
Už jsem domluvený s kamošem na CNC kde budeme upravovat celé šasi z modušopu.
Takže si myslím, že o tom čase za 7 dní už bude jasno co a jak .
M.

Web

Re: OTL sluchátkový zesilovač

to Maras:
Bude ještě zájem o kryt z polykarbonátu? Vím, že jsem slíbil, že tu už bude obrázek, ale pracovní povinnosti ze mě na cca 10 dní udělaly pracovní zombii. Pokud mi dáte na vědomí alespoň obecný zájem, alespoň v malém počtu, udělám návrh a 3D model a příští týden po projednání s technologem výroby bude jasný postup, použité materiály, cena i možné fíčury, které by to mělo umožnit.
Ještě jednou poprosím o současnou velikost šasi (ten modushop) a já navrhnu ten , myslím si opravdu luxusní, ochranný kryt , ve kterém by bez nebezpečí úrazem VN, zářily žhavící vlákna elektronek.
Ještě otázka: který z vašich dodavatelů součástek nabízí opravdu kvalitní kondenzátory, zvláště ty filtrační a všechny ty svitky.. Dejte tipa, jak to teď zrovna vypadá u dodavatelů.
Díky!
Hodně radosti a úspěchů při stavbě téhle perfektní věci!

Příspěvky [1,701 až 1,720 z 2,319]

  Stránky: ««« 1 ... 84 85 86 87 88 ... 116 »»»

Audioweb.cz » Sluchátka » OTL sluchátkový zesilovač

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£