Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 7 z 116)

Audioweb.cz » Sluchátka » OTL sluchátkový zesilovač

  Stránky: ««« 1 ... 5 6 7 8 9 ... 116 »»»

RSS

Příspěvky [121 až 140 z 2,319]

(upravil maras 17. 3. 2013 14:31)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Ono to je vicemene stejne i s ECC84/PCC84 - je to lampa vhodna na nizke napeti, a jak jsem se dival, zda  je taky  pouzitelna v tomto zapojeni. Nicmene v datasheetu jsem se opet docetl, ze je konstruovana pro VF aplikace a tak jsem se zacal zajimat jak je to s pouzitim v audio. No a jak jsem si myslel, ty flasky se s celkem s uspechem pouzivaji i v audio aplikacich s pomerne slusnym vysledkem (aspon toto jsem se docetl na zahranicnich forech).  Takze az bude vice casu zkusim snizit Ucc na 200V a tu flasku zkusim (nejake NOS PCC84 RFT mam)jako budic tech koncovych 6N6. Rozkmit je v tomto zapojeni si myslim dostacujici.

EDIT: Po dukladnejsim prostudovani katalogu musim konstatovat, ze bez mensich uprav je pouziti PCC84 problematicke (minimalne prepojeni patice a myslet na to , ze stineni mezi systemy je spojene s jednou z mrizek - tedy asi by to byla vhodna lampa na SRPP atd. uz  pri nizkem napeti kolem 200V) !!!

Web

Re: OTL sluchátkový zesilovač

hranatybraska napsal:

Chce se mě blejt velebnosti..je tomu tak max dva roky zpátky, co ses Sinclire rozčiloval, že ecc88/pcc88 jsou na audio úplně nahovno. Je mi to buřt a ostravská klobása, já tady prostě na audiowebu končím s přispíváním do diskuzí ohledně flašek, je to tu jak v holubníku.

p.s.: Jo a podle katalogu.. lol

http://i177.photobucket.com/albums/w214/zdenoeddie/1A%20picoviny/tumblr_ll4965AhhB1qzdx5u1.gif

To chce klid.

(upravil DJ_Rix 17. 3. 2013 11:23)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=10337

https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=12850

sinclair napsal:

Zde je soubor z katalogových listů Tesly Rožnov /katalog "Miniaturní elektronky"/, týkající se ECC-PCC88. O nízkofrekvenčním použití tam není ani jediné slovo, ta elektronka byla speciálně vyvinuta a používána v kaskódových vstupních dílech TV tunerů.
Je to jako narvat si do tranzistorového konce 2xKU607 a myslet si, jak nemám rychlý zesilovač /KU607 mají Ft tuším 20MHz/. To samé se týká používání vysloveně spínacích fetů v zesilovačích, které na to nejsou ani konstruovány, ani určeny, nebo případně "hlavovské" zesilovače s EL-PL509, případně EL-PL500 či 504 na koncových stupních.
http://sweb.cz/servisdok/ecc88_comment.pdf

sinclair napsal:

ECC88: Ua max=200V                       
            Pa max=2,4W
            Ikmax=15mA
            Ri=20kOhm

ECC81: Ua max=300V
            Pa max=2,6W
            Ik max=15mA
            Ri= 11kOhm

6N1P:   Ua max=300V
           Ikmax=25mA
           Pa max=2,7W
           Ri= 6kOhm

Ještě pořád se Vám zdá vy tupci ECC88 vhodná na nf použití? U Franka si prolezte datasheety jednotlivých výrobců, ale nikde nenajdete zmínku o nf použití. Kdežto ECC81 je jen strmější obdobou ECC83 a používala se hlavně u Dynacordu, Echolette a dalších na inverzi, protože byla schopna dávat požadovaný rozkmit na buzení např. tří párů EL34 v Gigantovi. No a když si přečtete anglickou část ruského dataseetu k 6N1P, tak to je vysloveně nf elektronka vhodná na budiče a invertory.
Ještě pořád se Vám zdá ECC88 vhodná pro nf použití?

Učit starýho ptáka lítat je nebetyčná kravina.... a pokud to někdo takhle použil, použil to z vyslovené nouze a to je asi jediné oprávnění. Nicméně trvám na tom, že to PE absolutně nemělo co dělat, já chápu, že Belza má problém ten časák za 75Kč naplnit, ale kurva ne kravinama. Počítám, že si to ani pořádně nepřečet, asi na to nemá čas, jinak je to fajnovej člověk a takovou cápovinu by do tisku nedal. Má to horší úroveň jak Lampárna, sorry.

Taky nějak nerozumím, jak to teda s těmahle lampama je ? Už jsem se chystal shánět si PCC88 big_smile

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Nerieste to. ECC88 sa pouziva na audio dlhsie, ako zmienovane KUcka v zosikoch. Nevhodna na audio? Dovolim si povedat, ze pre nasinca nic lepsie neni v zapojeni SRPP apod. Samozrejme maju svoje proti. A teraz dostanem vypicovano big_smile

(upravil maras 17. 3. 2013 14:04)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Ja bych teda to napsal asi takto: Kde je mozno pouzit vyssi napajeci napeti tak je vhodnejsi pouzit lampu konstruovanou pro audio-typicky 6N1P,6N2P,ECC83,81 - dobry vysledek bude zarucen. Ve "specialnich" zapojenich, kde je nizke Ucc, jako je treba to OTL-ko s 6N13S kde je napajeci napeti pouze 150V si myslim ze je E88CC vhodna volba , ale klidne tam muze byt ECC82 nebo treba 6n8s a ta se lepe i hodi designem k velke vystupni lampe.

Marek

Web

Re: OTL sluchátkový zesilovač

použítí VF triod:

Není v audiu nijak "nežádoucí" jen je potřeba dodržet pracovní body, vik katalog.
Například triody s rámečkovou mřížkou, "ultra" VF pro IV a V pásmo jsou pro audio zajímavé hlavně svou konstrukcí - malej kompaktní TUHEJ systém, který má minimální sklony k mikrofoničnosti....

Viz konstrukce techdle flašek.
PCC88, 
PC86,
PC88,
EC80...

PC88 má dokonce asymetricky katodu oproti mříži a emisní vrstva je jen na jedný strabě katody... minimalizace průletový doby a kapacit...
http://www.r-type.org/pdfs/pc88.pdf

Nejsou typické audioflašky, lae budou zesilovat i nízkou frakvenci.
Mají velmi kompaktní rozměry, malé systémy, rámečkové mřížky - téměř neznají mikrofoničnost. Nesmí se ale přetěžovat katoda s malou emisní plochou..
U pentod to platí taky. i tzv strmé VF pentody se úspěšně dají nasadit v audio aplikacích.
U mnnohých "moderních" pentod najdete v katalogu šumový ekvivalentní odpor, ty s rámečkovou mřížkou netrpí mikrofoničností...
Jen se zase musí zohlednit jejich vlastnosti, pracovní bod, lineární oblast převodní charakteristiky atp.

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Takze ja uz taky hraju, a je to parada smile
Postavil jsem ten sluchatkac v podstate podle Marasova navodu, drobne modifikace nekterych soucastek nepocitam (spis kvuli tomu, co dum dal, protoze pracovni body jsem nastavil skoro stejne). Osazeni - vpredu PCC88 (pozdeji E88CC), na konci 2x 6N6P.
Musim rict, ze to prekonalo moje ocekavani, rezerva vykonu je vic nez dostatecna, hloubky jsou uzasne, ve vyskach je to ciste a moc se mi to libi. Fakt prijemny poslech. Treba takova Vltava od Landy, to je hukot smile
Mam to zatim dost zbastlene, fotky muzu poslat, ale za provedeni bych se mel spis stydet, nemel jsem o vikendu tolik casu, kolik jsem puvodne myslel a spechal jsem, abych si to uz poslechl....
Zacal jsem teda s napajenim na 200V, vpredu puvodne PCC88 (lehce podzhavena, ale tece pres ni jen 5,8 mA, takze katody nepretezuju a nemelo by to vadit). Koncovkama tece 21 mA. Dokonce jsem zkusil zatizit to "nad plan" i Sennheiserama HD201, ktere jsem kdesi dostal a doma se mi valely nevyuzite - maji udavanou impedanci 24 ohmu (zmeril jsem 29) a jede to taky, a kupodivu velmi dobre!
Bez signalu je to bez brumu (ss zhaveni), ale slaby sum tam byl, coz me moc nepotesilo... ale rychle jsem nasel pricinu, zpusobovala to zcela nahodne vybrana vstupni flaska PCC88! Po jeji vymene za jiny kus bylo okamzite ticho. Pozdeji jsem ji zkusil jeste nahradit E88CC a ta je taky OK. Ten puvodni kousek byl jeste k tomu mikrofonicky (poklep nehtem na banku byl krasne slyset ve sluchatkach), takze to byla opravdu jen smula, ze jsem zacal zrovna s touhle elektronkou.

Zatim jsem s prvnim pokusem velice spokojen, ted se otevira prostor pro laborovani smile Pokud nekdo vahate, jestli to taky vyzkouset, tak za sebe to muzu jen doporucit smile

Re: OTL sluchátkový zesilovač

6N1P nebyla vyvinuta jako zvuková lampa. ECC88 je krásně lineární, má malý výstupní odpor slušné zesílení. (ECC83 nebo 6N2P) je vhodná hlavně tam, kde se požaduje větší zkreslení t.j. do kytarových zesilovačů.

(upravil maras 18. 3. 2013 9:45)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

PB0305:  Ja jsem se pouze ridil datasheetem lampy 6n1p kde je jasne uvedeno, ze je vyvijena pro zesileni napeti o nizke frekvenci. Totez pisou o 6N2P a jak kukam na datasheet tak mi prijde ta 6n2p taky celkem +-linearni alespon kolem -1V..
M

Web

(upravil PB0305 18. 3. 2013 9:52)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

No dneska už se asi 6n1p používá hlavně v audiu, ale je vyvinuta byla podobně jako ECC85 nebo ECC88 jako vf flaška a původně tak byla téměř výhradně používána. Pokud jde o linearitu tak ECC88 patří asi mezi nejlepší, určitě je lineárnější než 6n2p nabo ecc83.

Re: OTL sluchátkový zesilovač

6N2P a ECC83 (taky nějaké starší 6CC41) už si chystám na testování. Všechno jsou to v podstatě ekvivalenty, takže papírově by měly být výsledky podobné. 6N1P skutečně při 200V napájení hraje bídně, ECC85 o dost líp, ale na ECC88 zatím žádná v tomto zapojení neměla - přesně jak psal předtím Maras. 6N16P bohužel nemám.

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Mám dojem, že 6cc41 se nějak nepovedla, napiš jak ti bude hrát.

Re: OTL sluchátkový zesilovač

6CC41 neni len jedna verzia. Osobne viem minimalne o 3, ktore niesli oznacenie Tesla 6CC41.
Prva, asi povodna, ma sede anody.
Druha ma leskle, a je velmi podobna ruskej 6n2p (uz ma aj napadlo, ci to len nebola preznacena 6n2p)
Tretia verzia ma vnutorny system porovnatelny s nastupkynou ECC83 (uzke anody, sede).

(upravil elmouse 18. 3. 2013 11:20)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Já mám doma verzi 2 - skutečně se vnitřním provedením hodně podobá 6N2P. Zkusím je vyzkoušet dnes večer, v nejhorším zítra.

Re: OTL sluchátkový zesilovač

www.wikipedia.com napsal:

New Old Stock (NOS) 6DJ8s and ECC88s produced in the past by major American or West European vacuum tube manufacturers (such as Philips or Amperex) remain extremely popular with and highly sought by audiophiles.

http://en.wikipedia.org/wiki/6DJ8

(upravil maras 19. 3. 2013 0:07)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Takze dneska jsem osadil prototypovou desku Anodoveho zdroje abych overil, ze je vse OK tak jak ma byt pretim nez necham vyrobit ty desky primo ve firme.  Takze deska slapala na prvni sup.  Takze pro tento zesik staci naprosto spolehlive pouze filtrace 2x100u + nasobic kapacity s IRF840. Zaden brum nebo jine nepristojnosti se nedejou a zesik je prost naprosto jakehokoliv brumu.  Postuju tu fotky prototypu. Osazeny je jen jednou sadou kondiku (2x100u), deska je projektovana jako univerzalni  a da se osadit i velkymi kondenzatory, proto tolik volneho prostoru. Desky necham casem zrobit, takze kdyby nekdo mel zajem tak se staci ozvat.  Jeste uvazju, ze bych udelal zmensenou a jednodussi verzi jen pro OTL-ka.
Ta druha mala deska vzadu je DC-DC menic, ktery intenzivne zkousim uz 14 dni a muzu s cistym svedomim rict, ze zaden binec se nedeje a urco se to da pouzit na zhaveni .

Jinak jsem rad Peto, ze zesik slape a jses spokojeny - mam z toho radost


Marek


http://imageshack.us/a/img96/8452/img201303182241121.jpg
http://imageshack.us/a/img694/4774/img201303182237531.jpg

Web

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Tak jsem dneska zkoušel osadit do předzesilovače elektronky 6N2P a 6CC41. Rozchodit se to dá i při napájení zesilovače 200V, ale vychází už hodně malé -Ug, kolem -0,65V. Oba typy dopadly prakticky stejně, hraje to sice pěkně, ale jede to bez rezervy, při dalším snížení napájecího napětí už to začíná zkreslovat. Prostě s těmito flaškami by to chtělo zvednout napájecí napětí, pak by to určitě bylo o dost lepší. Nevím ale, proč se s tím trápit, když ECC/PCC88 v tomto zapojení při Ua kolem 100V jedou nejlíp a je jich dostatek. Radši se budu věnovat pokusům s pentodami smile
Pokud jde o zvuk, zdály se mi trochu lepší ruské 6N2P, než 6CC41. Ale je to jen subjektivní názor, pokud budu mít některý den víc času, vytáhnu i osciloskop s generátorem a zkusím to trochu oměřit...

(upravil maras 20. 3. 2013 0:39)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Ja jsem dneska taky nezahalel a zkousel jsem jeste jine budice pri napeti Ucc 300V. Zkousel jsem :
Ecc82 (RFT a Tesla)
ECC83 Tesla
6N2P

Prepojil jsem patici pro paralerni zhaveni ECC82 (jeden pol na koliky 4,5 a druhy pol na 9) no a kdyz jsm zkousel asi treti lampu , tak jsem sahl po prvni nove lampe  RFT, prakticky okamzite po zapnuti  se prepalilo vlakno zhaveni, nevim jestli sem nekde udelal chybu, myslim si ze ne. Kazdopadne lampy od RFT po pripojeni zhaviciho napeti hodne zazari a pak se to zklidnuje - jina lampy to nedelaly , resp aspon ne tak markantne jako RFT ECC82. Sere me ze odesla fungl nova lampa sad. Dalsi duvod proto rychle dodelat prototypovou desku toho stejnosmerneho zhaveni, kde je mekky najezd napeti - predpokladam, ze toto by se nestalo.
No a ted k vysledkum, ECC82 hraje velmi pekne a muzu s klidem doporucit (jen je treba mit na pameti nizsi zesileni).
Ecc83 (hned jsem jednu starsi hodil do kose- mela jeden system prakticky bez emise) dle predpokladu to nejak hraje, ale proste blbe, a je uz slyset slaboucky brum
6N2P tam je predpeti neparne vetsi , ale brum jeste markantnejsi, takze jak 6n2P tak ECC83 nelze doporucit.

Marek

Web

(upravil elmouse 20. 3. 2013 8:12)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

S tím "rozsvícením" žhavení jsem se taky setkal, dělají mi to od RFT i některé ECC85. Zatím ale žádná neodešla. Zřejmě nepokrývají vlákna izolační hmotou až do konce. Mám dojem, že jsem to zaznamenal i u Philips Miniwatt.
ECC82 jsem nezkoušel (na 200V to asi ani nemá smysl), ale je zajímavé, že u 6N2P ani 6CC41 jsem brum nezaznamenal. Je ho slyšet na tichém pozadí pouze při střídavém žhavení (to jsem včera taky zkoušel), nepomáhá tomu ani odbručovač - sluchátkáč chce opravdu ss žhavení. Ale i když mi ty lampy po nastavení pracovního bodu hrály přijatelně, ten zvuk jako by postrádal dynamiku a bylo to takové plechovější proti PCC88 nebo E88CC (slabší basy, ostřejší výšky a celkově to prostě nebylo ono). Zkusím to s jinými lampami ještě při vyšším anodovém napětí.

EDIT:teď jsem kouknul na charakteristiky ECC82 a ono to vypadá mnohem líp, než bych čekal! Zkusím ji taky, měl jsem nevím proč zafixováno, že chce ještě vyšší Ua než ECC83.

Re: OTL sluchátkový zesilovač

S izolací to asi moc nesouvisí. Ty konce se rychleji ohřejí než zbytek vlákna tudíž stoupne jejich odpor, tím stoupne jejich zahřívání, atd. Když se pak zahřeje zbytek vlákna tak se to "uklidní".

Příspěvky [121 až 140 z 2,319]

  Stránky: ««« 1 ... 5 6 7 8 9 ... 116 »»»

Audioweb.cz » Sluchátka » OTL sluchátkový zesilovač

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£