Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 6 z 116)

Audioweb.cz » Sluchátka » OTL sluchátkový zesilovač

  Stránky: ««« 1 ... 4 5 6 7 8 ... 116 »»»

RSS

Příspěvky [101 až 120 z 2,319]

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Chlapi davam tady link na teorii kde sem nejvice cerpal..
Treba se to bude nekomu hodit:

http://www.kaponk.com/~yanyong/ETF06TS.pdf

Web

Re: OTL sluchátkový zesilovač

konecne pouziti pro EL36....

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Jak to, že tam má u EL36 Wa + Wg2 cca 18 W?? Podle katalogu Tesla je povoleno max. 13 W.

(upravil maras 10. 3. 2013 3:04)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Toz o vikendu toho casu  se mi nejak nedostava a tak jsem udelal "pripravu" na dalsi tunning.  Zvedl jsem UCC na 300V a jako budic osadil 6N1P - ted uz to hraje dobre smile, resp. neni to tak "ostre" jak s E88CC, nicmene to opet hraje fajn. No a zkusebne jsem presel na stridave zhaveni ...  trosku to brumi a tak budu nejak muset vymyslet ten odbrucovac.  Nasledne osadim vstupni  lampy 2xEF86 a zavedu celkovou zapornou zpetnou vazbu tak jak ji mam nakreslenou v poslednim schematu- pokud by tam byl zase nejaky problem, tak bych byl rad at mi to zkusenejsi reknou jeste pred realizaci ... smile
Pokud to bude ok , tak bych chtel 6n1p nahradit Mu-Followerem (pote vyzkouset SRPP) s ECC82 i vyhodou tedle lampy je Uk/f.180V, tak nebude treba resit potencial zhaveni. 

Marek

Web

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Marku,u mne zvukove vychazi lip 6N6P nez ECC82 i nez ECC88 nebo 6N1P,jediny co ji prehraje je E80CC to je ale jina cenova kategorie,zkousel jsem v SRPP predzesilovacich i jako resistorload anodefollower coby budic pro 6P15P nebo EL34 v SE lampaci...

(upravil maras 10. 3. 2013 13:02)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

OK MIRO zkusim to SRPP s 6N6P - vychazi to pri UCC 300V pomerne slusne pouzitelne (hnedka jak budu mit hotovou DPS zhaveni ) - musim tam privest offset na zhaveni jinak by  lampa byla mimo povolene tolerance Uk/f.   Jinak jsem zkousel to stridave zhaveni i s odbrucovacem , a bohuzel porad tam je slysitelny brum, takze zhavit pouze stejnosmerne.  Dalsi vec je ta,  jak jsem se zase zacal zajimat co postavit drive jeslti Mu-Follower, nebo SRPP tak jsem se docetlm, ze stejne nejlepe "elektronkove" hraje klasicka trioda v zapojeni se spolecnou katodou  s odporovou zatezi v anode.  No kazdopadne  to SRPP zkusim 6N6 postavim na prkne a pro 6n16 mam DPS a tak je pak osadim - potom nebude prepojeni budice zaden trabl.   


Jen jsem si chtel ujasnit zemneni.

Zhaveni mam pripojene jednim polem na signalovou zem a tu mam samostatne -  tedy neni spojena s PE a ani nebude spojena - chci se tim vyhnout zemnim smyckam-je to tak spravne ?

Diky
Marek


EDIT:  Miro pri jakem napeti UCC  si srovnaval 6N1P a 6N6P v zapojeni se spolecnou katodou ?

Web

Re: OTL sluchátkový zesilovač

zapojeni se spolecnou katodou jsem u budicu nezkousel,mam to tak pouze u koncovek 6P15P...pri jakym napeti jsem to porovnaval?uz nevim ale asi 120V na anode,delal jsem i porovnani s anodovym odporem vs. anodovou civkou,s civkou vzdy lepsi,ovsem na sluchatkach se to moc neprojevi,klidne tam dej kvalitni odpor bud Kiwame nebo Takman...velmi dobre mi v predzesilovacich hraji pentody v triodovym zapojeni s anodovou civkou,ve svym zatim nejlepsim predzesilovaci mam triody Telefunken EC8010,s anodovou civou 64H/32mA,Ua cca 135V,proud cca 27mA...hra to opravdu spickove...zadny SRPP ani triodove zapojena pentody to neprehraly,zkousel jsem cca 100 ruznych zapojeni za ty roky laborovani...jediny co tomu muze konkurovat je americka DHT 26,zatim jsem zkousel jen pokusny zapojeni,ktery mi hodne brucelo,ale ma to naprosto famozni podani prostoru,mozna trochu slabsi spodek,uvidime az udelam finalni verzi...ale znovu zduraznuju ze rozdily pri poslouchani na sluchatka jsou opravdu minimalni oproti bednam...

(upravil danhard 11. 3. 2013 8:43)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Mu-Follower může mít malé zkreslení v určité oblasti, trioda tam pracuje do zdroje proudu, který dělá kladná zpětná vazba, bootstrap.
Jen pro zajímavost charakteristiky PCL82 v triodě, dá se provozovat bez problému při 40mA/100V http://image.n0t.de/f-38f91b82d5b6ea04527e526679440691.jpg
a pár zajímavých odkazů
http://www.normankoren.com/Audio/index.html
http://www.valvewizard.co.uk/index.html

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Danhard : No jak to tak vidim tak je to fakt dobre pouzitelne - diky za tip a ten prvni odkaz - to jsem jeste nenasel a necetl . Valvevizzard, tam jsem cerpal prvni "vedomosti" maji to tam fakt dobre popsane.
Marek

Web

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Koukam, že tu objevujete Ameriku.. tož dobrá smile
Jinak klasika: Katalogové údaje jsou sice fajn, ale praxe je jiná. U pseudotriody se zpravidla sčítá anodová ztráta a ztráta na g2. Nu těžko říct, jak to je, ale už samotné dimenzování je hodně podhodnocené - protože zmíněná katalogová ztráta je půměrná ztráta na anodě - ně špičková jako u tranzistorů.
Blum blem, třeba si tu roztrhejte katalogy..

Web

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Asi jsi si nevšiml u tranzistorů, že dynamická SOA vypadá taky trochu jinak.
A jde úplně o stejnou věc, o přehřátí, upálenejch g2 jsem měl v ruce už hodně.

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Tak tak, i já jsem měl v ruce už kopu EL34 s upálenou g2. Asi nejfestovnější g2 má PL/EL81, kdosi tu říkal, že PL81 je jen PL36 ve skle, ale to pravda nebude.

Kdyby někdo chtěl 10ks nikdy nepoužitých, vojenských EL36 /pochopitelně s plnou emisí/ - na každé elektronce je měsíc a rok výroby - rád se jich za nějakou bělošskou cenu + poštovné zbavím, nebudu je už nikdy potřebovat. Ono je jich ve skutečnosti víc než 30, ale jen 11 z nich je vojenských a nepoužitých, které si troufám prodávat.

Zbytek je sice minimálně, ale přece jen používaný /používal jsem je při experimentech s Jandovým beztransformátorovým 40W zesilovačem/, mají rovněž plnou emisi, ale není to vojenská šarže, jsou to běžné EL36.

Někteří doslovní kokoti při nedostatku EL34 používali EL36 v zesilovačích MONO50, kterých se vyrobilo mraky a které byly v šedesátých a sedmdesátých letech snad všude, kde bylo potřeba něco zesílit...Bylo potřeba přepojit sokly, vyvést anodu, zesilovač sice jaksi hrál, ale plný výkon z něj absolutně dostat nešlo a když už toho měly EL36 plný zuby, tak vyletěly katodový pojistky. Pokračovalo se drátem místo pojistek a pak střídavě vylítávaly pojistky od zdroje g2 a anodového zdroje. Opět se pokračovalo drátem či ulomeným kouskem pinetky z vlasů nejbližší slečny, chvilku to hrálo, pak uhořely g2 a to byla konečná. Tak mi to popisoval jeden majitel MONO50, který si ji přivezl opravit a která zevnitř vypadala jako by do ní někdo šlehl rozpalovacím autogenovým hořákem...
Někteří tzv. opraváři byli skutečná megahovada, našel jsem dvě EL36 i v zesilovači MUSIC 70. Ten zesilovač kupodivu hrál, ale jak ty EL36 mohly přežít 500V na anodách a absolutní meganepřizpůsobení k výstupáku je mi záhadou. Údržbář z léčebného domu, kde zesilovač pracoval mi jej přinesl vlastně jenom proto, že tam do přístavby přidávali asi pět reproduktorů a toho už měl takto "opravený" Music dost, tak začal nejprv zkreslovat a pak vyrážet pojistky. Moudré hlavy usoudily, že mu teda asi něco bude a že by bylo dobrý ho nechat opravit. Kdyby tu přístavbu nedělali, nebo tam nepřidávali ty repráky, tak ten Music s EL36 je tam snad dosud, je to jen pár let, co jsem ho generálkoval...

Web

Re: OTL sluchátkový zesilovač

maras : vyprdni se na střídavé žhavení, odbručovače a kdesi cosi. Žhav to usměrněným napětím /kýble velkých kapacit na malé napětí jsou levné/ přes stabilizátor 78S06 - blbě se shání, ale katastrofa to není. Anebo vem LM317T, "posilovací" PNP tranzistor, třeba KD615-616, které se jinam nehodí, do adjustu LMka dej víceotáčkový trimr a můžeš tak napětí nastavit přesně i se zahrnutím úbytku na žhavicím vedení. Ukostři mínus a je vymalované i s brumem.

Web

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Dneska jsem si s  hruzou uvedomil, ze jsem zvednul napeti na 300V a neresil offset u koncovych lamp .... No takze jsem to hnedka napravil. Takze 6n6P prezila Uk/f 140V doufam, ze bez uhony. Momentalne jsem delicem nastavil offset na 90 V a po zablokovani  kondikem 100n je to opet ciste a bez nejmensiho brumu. Je to fakt az desive jak je to tiche ... a pak se to rozjede.... Libi se mi pozorovat prvni reakce posluchacu. Furt cekaji kdy to "zapnu" a najednou se jim to rozehraje a ty reakce to je celkem prca sledovat..

Web

(upravil PB0305 12. 3. 2013 9:37)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Va třídě A je anodová ztráta největší při nulovém výstupním signálu. Pokud vím, tak se většinou pracovní bod nastavuje tak, aby anodová ztráta nepřekračovala max. povolenou anodovou ztrátou.

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Pokud by někdo potřeboval ještě nějaké 6N6P, mám ještě nějaké navíc, můžu jich pár pustit - nechávám si cca 30ks do zásoby jako náhradní elektronky a zbytek nevyužiju.

Web

(upravil maras 15. 3. 2013 20:45)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Takze sem zpet po nejake dobe,  bohuzel tedkom mam casu nejak malo tak se mi ho nedostava pro  prekopani na to zapojeni pro ty EF... jako vstupni lampy.   Jen jsem udelal rychly test s ECC85 a je taky bezproblemu pouzitelna - zkousel jsem to "na rychlo, jen jsem upravil RK abych dostal pracovni bod +- tam kam jsem potreboval, chtelo by to taky prekopat RA aby to bylo idealni, nicmene i takhle to od poslechu hralo dobre". 
Takze mam vyzkousene a co 100% funguje jako budice :

Ucc:200V

6N8S
ECC88
PCC88
6N16B


UCC:300V
6N1P
ECC85

Doufam, ze se mi podari co nejdrive najit cas na ten dalsi "tunning"
Marek

Web

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Co se týče toho mírného podžhavování elektronek, tak k tomu jenom tolik, že místo všelijakých superspeciálů E88CC a podobně lze v pohodě využít snadno a levně sehnatelné PCC88, které mají žhavicí napětí jen 7V oproti 6,3V u ostatních. A o tom, že teslácké PCC88 mají skvělý zvuk asi žádná, to je známá věc. Jediný problém u klasického zapojení vidím v nízkém Ua a tímpádem poměrně malém dosažitelném výstupním rozkmitu-to platí pro oba typy, takže ona tahle čistě vf flaška asi jako driver nebo invertor použít nepůjde.
Výborné jsou Philips Miniwatt ECC81, velmi málo mikrofonické a jen s o málo menším ziskem, než ECC83.
Není náhodou 6N8S jenom oktálová ECC82?
Kdyby někdo chtěl dvě nepoužité 6N5S, jsou k dispozici. Už je nebudu k ničemu potřebovat.

Web

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Ano, 6n8s je predchodca ECC82.

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Chce se mě blejt velebnosti..je tomu tak max dva roky zpátky, co ses Sinclire rozčiloval, že ecc88/pcc88 jsou na audio úplně nahovno. Je mi to buřt a ostravská klobása, já tady prostě na audiowebu končím s přispíváním do diskuzí ohledně flašek, je to tu jak v holubníku.

p.s.: Jo a podle katalogu.. lol

Web

Příspěvky [101 až 120 z 2,319]

  Stránky: ««« 1 ... 4 5 6 7 8 ... 116 »»»

Audioweb.cz » Sluchátka » OTL sluchátkový zesilovač

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£