Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 24 z 116)

Audioweb.cz » Sluchátka » OTL sluchátkový zesilovač

  Stránky: ««« 1 ... 22 23 24 25 26 ... 116 »»»

RSS

Příspěvky [461 až 480 z 2,319]

(upravil cestmir 22. 1. 2014 23:24)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

-

(upravil maras 22. 1. 2014 23:30)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

ok sice nezitim Tvuj prispevek zmizel ale pisnu tady jeste toto :

Takže sem si otevřel výše uvedenou knihu a je tam uvedený tento příklad:

U1=22
U2=20
Rz=4

a, Výpočet dle Cestmira

I=20/4 = 5A

R= (22-20)/5 = 0,4 R

b, Vzorec podle kterého jsem vypočítal původní výsledek

((22-20)/20)*4= 0,4 R


Takže výsledek je stejný podle obou vzorců.  Proč to ovšem neplatilo na mým sluchátkči  ?  (ovšem v knize mají uvedeno 0,09 R ?)

Web

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Platilo by to aj v tvojom sluchátkáči, keby si to dopočítal do konca a nezabudol to prenásobiť odporom záťaže (ten člen *4 vo vzorci, ktorý uvádzaš v príspevku vyššie).

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Jooooo máš pravdu on má ten vzorec blbě na té stránce !!!  :

http://elnika.sweb.cz/mereni/vystup_imped_vzorec.gif


Kurde a ja si tam NEVŠIML, že mu tam chybí to Rz  a v té knížce to je správně.

Každopádně chlapi díky moc  zase jsem o něco chytřejší a všechyn tyhle vzorce si hnedka poznemanávám do poznámek

Marek

Web

(upravil Honza63 22. 1. 2014 23:48)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Marku, počítej to podle vzorečku pro Ri=..., co jsem uvedl naposledy, příspěvek 460, nejde se splést.

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Honza63: to je práve na chuja rada (s prepáčením). Veď práve pre túto stratégiu maras skončil tam, kde skončil (použil "vzoreček"). Najlepšie je vysrať sa na "vzorečky" (ak ich má človek brať len ako black box, bez exaktného porozumenia tomu, čo hovoria a schopnosti odvodiť si ich) a radšej použiť sedliacky rozum a základné vzťahy, ktoré musí mať každý, aj sviatočný elektrotechnik zažité (Ohmov zákon, výkon, ...).

(upravil maras 23. 1. 2014 0:15)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Jojo je pravda, že jsem to prostě otrocky změřil a přepočítal dle blbého vzorce aniž bych se nad tím dále zamýšlel a to byla chyba. Navíc mně mělo "trknout" už jen to, že výsledek vyšel takhle brutálně optimistický. No je třeba se z toho poučit a více se těm výpočtům věnovat.  Přitom ohmův zákon je skutečně základ a platí na všechno. No je to tím, že toho je teď pro mně hodně "nového" a v tom velkém množství informací sem tam udělám botu, ale vždy se z toho snažim poučit.

Takže ještě jednou díky

EDIT: 

Pikantní na tom je to, že jsem fakt po výpočtu všecko 3x změřil, protože jsem tomu výsledku odmítal uvěřit. Prohlížel jsem net a knížku a prostě jsem "neviděl" ten rozdíl v těch vzorcich.  Přitom všude ten Rz je (znova jsem se díval do historie prohlížení) jenom není  tam podle kterého jsem to nakonec počítal. Fakt na tohle musí být skutečně "čistá" hlava, pokud není tak člověk přehlédne  "drobnost" a je to totalně v řiti smile (už se mi to stalo vícekrát když dělám pozdě do noci a jsem unavený - no ale jindy na práci nemám klid )

Web

(upravil Honza63 23. 1. 2014 0:11)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

cestmir: ale ten vzoreček jsem spočítal z náhradního schematu zdroje o napětí naprázdno, s vnitřním odporem a zátěží a napětí na zátěži. Je správně a čím lépe už se řídit. Jde to ještě pro komplexní zátěž, ale to jsem nikdy nepotřeboval. A taky to nenaměříš bez složitých přístrojů. Netroufl bych si dávat špatné rady. A Marek nepoužil špatnou strategii, jen špatný vzoreček. No a píšu to jen a zcela v dobrém, nechci spustit žádné dohady nebo tahanice. Především si je ani Marek ani Ty ani já nezasloužíme.

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Jasné, ja nespochybňujem tvoje odvodenie. Pointa bola, že pre toho, kto to ide rátať je 100x prínosnejšie, keď si to odvodí sám, ako keď bez porozumenia otrocky použije niečo odvodené.

Re: OTL sluchátkový zesilovač

cestmír: ano souhlasím, míjíme se v odpovědích, já jsem tu předchozí editoval. Jen si myslím, že ne všechno dovedu odvodit a pak se musím spolehnout na správný zdroj informací. Hezký večer.

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Už jen pro zajímavost. Údaj o Ri jsem odhadl ze zpětné vazby ve schematu, vyšlo mně, že nemůže být moc pod 20 Ohmů. Proto jsem se ptal Marka jak k tomu došel.

(upravil maras 23. 1. 2014 1:05)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Oba dva jste mi pomohli a jsem rád, že tady jsou stále fajn lidí , kteří  upozorní na to co jsem udělal špatně nebo prostě přehlédnul.  A to je dobře. Důležité je i napsat kde ta chyba je a eventuálně ji uvést na pravou míru a né jen rýpnout a tím skončit - to nikomu nic nedá.  Určitě jste si všimli, že se snažím tady psát prakticky každý "krok" který dělám aby  se potenciální čtenář dozvěděl co nejvíce informací a mohl se z mých chyb taky poučit.   Snažím se ke konstrukci přistupovat zodpovědně.  Výsledky práce  měřím a následně je tady zveřejňuju - dříve alespoň  na osciloskopu a teď už se snažím měřit i zkresleni atd.. . Myslím si , že na audiowebu  zatím asi  není podobná  elektronková konstrukce která by měla tolik "dokumentace" a výsledků měření jak tohle OTL-ko. Takže potenciální stavitel ví do čeho eventuálně jde a co může očekávat. Tady to má "černé na bílém" - hezky změřeno a nemusí se spoléhat jen na mé subjektivní hodnoceni.   Prostě chci postavit nekompromisní elektronkový sluchátkáč  za rozumné peníze s co nejvěrnějším zvukem no a snad se mi to i daři... smile 

Marek

Web

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Každý fyzikální vzorec musí sedět na rozměry, poměr napětí je bezrozměrný, z toho je hned vidět, že ti tam nějaký odpor ve výpočtu chyběl.

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Dneska rano jsem poletoval prkynkovou verzi Markova OTL,tedy jen tu koncovou cast,tak jako Betaron,po trech hodinach uz jsou lampy dostatecne nazhaveny...hra to fakt velice dobre,vykon pro AKG701 dostaecny,ve spojeni s preampem s EF80 je mym usim stale prijemnejsi sluchatkac s 6P15P a vystupaky...ale jeste udelam budici stupen s E182CC myslim ze to bude presne to,co tenhle "koncak" potrebuje...EF80 je pro nej moc "uhlazena"...takze Marku jeste jednou diky za pekne odladenou konstrukci...

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Myslím, že Markovo zapojení hraje podstatně lépe jako celek včetně ZV. Alespoň já v tom vidím hlavní Markův přínos i pro porovnání s Betaronovým provedením. Zajímalo by mně Tvoje srovnání úplných provedení nejen separovaného konce. Nezkusíš to, prosím?

(upravil maras 25. 1. 2014 14:24)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

TO jsem rád Miro, že jsi to prubnul, ale jak píše Honza pokud zapojíš NFB bude to ještě podstatně lepší !! Hlavně si dej pozor aby jsi měl dobře nastavený  pracovní bod budící lampy. Na mřížce WCF musí být 1/2 Ucc a klidový proud lampama  6n6p nastav na 20mA (trimr v katodě bude asi ideální řešení jak u budiče, tak ma konci).  Potom jak nastavíš pracovní body tak to zkus znova.   Pokud nechceš stavět "plné" schéma, tak ještě velmi slušně  hraje jako budič EF80, nebo EF184 + globální nfb z výstupu na vstupní mřížku (pokud se nemýlím odpor 100k) - tohle stavěl Elmouse.  Pak poreferuj. Nicméně byl bych úplně nejradši aby jsi zkusil tu "plnou" verzi.
Marek

EDIT: Jinak Betaron ma jíný konec než já !!! Já mám WCF a pokud si to dobře pamatuju tak Betaron naposledy postoval test s koncem v SRPP, tak snad si postavil to moje smile

Web

Re: OTL sluchátkový zesilovač

omlouvam se za mystifikaci,ted jsem si poradne prohlidnul vytisteny schemata a zjistil,ze mam fakt postavenou Betaronovu verzi....:-)
takze budu muset udelat jeste jeden pokus...pokud bych stavel tu plnou verzi asi bych musel mit PCB,dratovat tak slozity schema se mi fakt nechce...no uvidime...dneska a zitra mne ceka SE lampac s 2A3...

(upravil maras 25. 1. 2014 15:09)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Miro, můžeš zkusit tohle schéma , je taky odzkoušené a hraje poměrně slušně (ovšem nemám to odměřené). Místo vstupní ECC88 můžeš vyzkoušet EF80/EF184 v triodě (mám vyzkoseno a obě hrají supr).  Nfb je poměrně slabá (9dB - na víc není zesílení). Eventuálně změnit pro budící ECC88 odpory tak jak navrhoval Honza na 33K/680R - tam se zvýší zesílení vstupní lampy na úkor linearity (což opraví NFB). Jesště jsem neměl čas vyzkoušet a porovnat , ale už se na to chystám.  Jinak samozřejmě jako odpůrce NFB můžeš R4 vynechat, nicméně  zkus to i s vazbou.

Marek   


EDIT:  R18 (300R) jsou sluchátka !! Nechal jsem to tam jak jsem to ověřoval v simulátoru  smile

http://imageshack.com/a/img11/3746/7q66.png

Web

Re: OTL sluchátkový zesilovač

no tuhle veri zkusim....

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Jo, tohle by mohlo být velice dobré!!

Web

Příspěvky [461 až 480 z 2,319]

  Stránky: ««« 1 ... 22 23 24 25 26 ... 116 »»»

Audioweb.cz » Sluchátka » OTL sluchátkový zesilovač

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£