Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 22 z 116)

Audioweb.cz » Sluchátka » OTL sluchátkový zesilovač

  Stránky: ««« 1 ... 20 21 22 23 24 ... 116 »»»

RSS

Příspěvky [421 až 440 z 2,319]

(upravil maras 20. 1. 2014 20:51)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Ja jsem taky rád, že to tak vyšlo , však jsem pro to udělal maximum smile  Tolik času jsem prozatím žádnému projektu nevěnoval, ale baví mě to a hodlám v tom pokračovat.

Jinak ten "bordel" dělá FFT 131072 pokud tam nastavím 16384 tak tam žáden bordel neni smile   Klidně provedu ještě jedno měření - není v tom žáden trabl, za chvilku to tady je smile

Marek

Web

(upravil Dohnalik 20. 1. 2014 21:02)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Se zvukárnou do USB to není jednoduchý, asi bych ti doporučil asus xonar U7, to je taková docela slušná. Ten bordel tam je a je prostě oči trhající, musíš nastavit průměrování na linear a nechat udělat všech těch 100 snímků (nebo alespoň 50), zobrazuje se to vpravo nahoře. Taky zkus jiné kanály zvukovky, jak říkal rix, nejlepší je odladit první loopback a pak měřit.

//nic lepšího jako ten xonar U7 do USB neseženeš. Je to asynchronní, AD má zkreslení -105 dB a DAC taky něco takovýho, takže se zvukem budeš určitě spokojen

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Dohnalik napsal:

//nic lepšího jako ten xonar U7 do USB neseženeš. Je to asynchronní, AD má zkreslení -105 dB a DAC taky něco takovýho, takže se zvukem budeš určitě spokojen

Ale galvanické oddelenie prevodníkov od USB by som tam predpokladám hľadal márne... Prečo všetci výrobcovia týchto udělátok (a že ich je) tak drbú zrovna na tento aspekt, bez ktorého je integrácia do audio reťazca (nehovoriac už o použití na meranie) spravidla utrpenie.

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Takže předně díky za tipa na tu zvukárnu hnedka se na ni podívám smile

Tady postuju nové měření , nechal jsem proběhnout všech 100 smyček a průměrování mám na lineár FFT 16384 - snad už to je v pořádku. Prostě jsem v te ARTE začátečník tak sem tam udělám "botu".

Marek

http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/33/2ri4.png

http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/849/ve76.png

http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/689/yr2m.png

http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/855/9tn4.png

Web

(upravil DJ_Rix 20. 1. 2014 21:23)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Marku velice dobrých výsledků dosáhl luta i s bazarovou XFi do USB za 600, po tuningu:

http://www.rfsystem.it/shop/download/SB … ro_USB.pdf

je to na základní měření slušné:

http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.ph … 580#189580

https://dl.dropboxusercontent.com/u/1570712/DAC%2BX-Fi_USB_mod.PNG

A klidně bych se hádal, že lepší než ten Xonar U7 bude XFi HD do USB.

Re: OTL sluchátkový zesilovač

x-fi HD je taky velice dobrá

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Osobně jsem ji ještě neslyšel, ale už podle obrázků nevypadá špatně smile Navíc nevím jeslti se nespletli s cenou, ale pod 2k to je podle mě slušné smile

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Díky za tipy, kuknu na obě a pak se rozhodnu, teď musím trošku s pěnězma zpomalit. Od té doby co marodím to není s prašulema žádná sláva a teď po vánocích jsem vycinkaný    Jinak  co ta poslední měření už je to OK ?  smile

Marek

Web

Re: OTL sluchátkový zesilovač

není to úplně nejhorší na lampy, ale asi se musím smířit s tím, že to nikdy nebude ono smile 0,3% THD+N považuju u lamp za slušný, občas když vidím jiný prasečiny, kde to letí k jednotkám %...

Re: OTL sluchátkový zesilovač

lampove skreslenie je ine ako kremikove, rovnaka hodnota THD je zvukovo inac vnimatelna, preco potom sa nediferetuju aj merania THD zvlast na elektronku a na kremik ?

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Marku,mas jeste ten sluchatkac s 6N13S?a zkousel jsi ho porovnavat s touhle posledni verzi?ja mam zvuk toho OTL s 6N13S celkem rad,ale verze na kterou hraju ted /s vystupaky/je zvukove lepsi...u sluchatkacu mi s mymi AKG701 jako budic nejvic sedi EF80/leskly stinici plechy,rok 1963/,velice jemny podani vyssich stredu a vysek,pocitove jsem k muzice,zejmana vokalum jakoby bliz...701 jsou ta tohle pasmo haklivy a je potreba najit co k nim zvukove sedi...no nakenec mi nezbyde,nez tuhle verzi taky vyzkouset,myslel jsem ze nekdy za Markem zajedu,ale ta dalka...
2Betaron:clovek by rekl,ze uz mas tech sluchatkacu tolik,ze....ale stejne ti to jako spravnymu bastlerovi neda....:-)

(upravil maras 21. 1. 2014 13:33)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Ahoj Miro, no sluchátkáč s 6n13 mám někde na prkýnku rozdělany, ale není problém jej rychle opět postavit smile  Jinak samozřejmě jak jsme se bavili seš srdečně zván, takže jestli budeš mit čas, chuť a náladu moc rád tě uvidím osobně !!!  (ale je fakt, že to je kus cesty smile )

M.

Web

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Marku dik za pozvani...pro mne je ale v soucasnou chvili jednodussi postavit si prkynkovou verzi jen toho konce a poslechnout...

Re: OTL sluchátkový zesilovač

preco potom sa nediferetuju aj merania THD zvlast na elektronku a na kremik ?

Mohl bys ten nápad Riki rozvinout nějak šířeji, jak by sis to představoval ?

Web

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Asi mají ty lampy ty harmonické při měření takové skleněnější big_smile

(upravil maras 22. 1. 2014 1:06)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Dneska jsem dokončil měření OTL-ka a doplňuju tady tabulku kompletně naměřených parametrů:




Zátěž 330R


THD      =  0,29 % / 50 mW
THD+N  = 0,34 % /  50 mW

THD      =  0,69 % / 150 mW
THD+N  = 0,67 % /  150 mW

IMD      = 0,24 % / 50mW
IMD      = 0,50 % / 50mW

Zin        = 22 KOhm
Zout      =  0,027 Ohm
Zesílení  = 23 dB

1dB         20 Hz - 350 Khz  (bez vstupniho filtru)
0,2dB :    30 Hz - 200 Khz  (bez vstupniho filtru)


No a teď řeším poslední věc a tou je pro začátek jednoduchý obvod ochrany sluchátek + řízení zesilovače. První verze bude "basic" kde nebude displej a nebude se měřit žádné napětí a proud.  Uvažuju, že to bych použil uPC Attiny45/85 a tím pádem mám k dispozici 3 výstupní piny a 2 vstupní, tlačítko +  interrupt pro ochranu sluchátek.

Uvažuju, že to naprogramuju takhle :

1 out - Spínání Anodového zdroje
2 out - Spinani žhavení/trafa
3 out - ovládání relé sluchátek

1 in - vstup přerušení pro ochranu sluchátek
2 in - tlačítko power

uPc by měl na desce malé trafíčko a byl by stále pod napětím (standby). Po krátkém  stisknutí tlačítka by zapl SSR relé a tím připojil hlavní transformátor k síti, čímž by se uvedlo v činnost žhavení. Po nastavené  době by připojil opět přes SSR relé anodový zdroj. Následně by připojil sluchátka a tím by byl zesik uvedeny do provozu.   Vypínání bude provedeno v opačném pořadí.   Tedy nebude tam žáden přepínač vstupu - nevím jestli je zapotřebí mít u sluchátkáče více vstupu ???  Pokud ano tak bych to asi vyřešil jenoduchým dvoupolohovým přepinačm + relé které bude přepínat 2 vstupy - víc si myslím, že není třeba.

Nějaké návrhy ?

Marek

Web

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Sendy vychadzam z nasledovneho,
"Hoci podľa meracích prístrojov nedosahujú elektrónkové zosilňovače svojimi parametrami ani zďaleka technickú exaktnosť lepších tranzistorových aparátov, pričom najmä hodnoty skreslenia elektrónok uvádzané v percentách sú omnoho bližšie k desatinnej čiarke, než je tomu u tranzistorov alebo mosfetov, pri objektívnom sluchovom porovnaní v slepom teste víťazia, vďaka muzikálnosti reprodukcie a prirodzenosti prejavu, zosilňovače elektrónkové. "
zdroj:
http://www.muzikus.cz/publicistika/Elek … d=%25ID%25

(upravil Sendy 22. 1. 2014 1:52)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Riki, proboha sežeň si nějakou rozumnou literaturu a studuj. Popularizační žvásty z časopisu, věnovaného navíc poněkud jiným než HiFi zesilovačům jsou víceméně k ničemu.

No, jen tak pro legraci, zkreslení transformátoru, to je jaké, křemíkové, nebo skleněné ? smile

BTW, vůbec není pravda, že elektronkové zesilovače musejí mít větší THD než kdejaký tranzistorák...
třeba tohle, THD se od 100Hz drží kolem 0,05%...

http://www.ebastlirna.cz/modules/Forums … em_891.jpg

Web

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Sendy, ktora cast z popisu sa ti nepozdava?

(upravil cestmir 22. 1. 2014 2:05)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

riki610 napsal:

pri objektívnom sluchovom porovnaní v slepom teste víťazia, vďaka muzikálnosti reprodukcie a prirodzenosti prejavu, zosilňovače elektrónkové.

Rovnako víťazí aj kazeta/MP3 nad signálom, z ktorého boli vytvorené (http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?t=18004)... Ľudia holt ľúbia čokoľvek, len nech to nie je príliš "analytické". Tá "muzikálnosť" a "prirodzenosť" je veľmi pravdepodobne práve o tých domalovaných harmonických, resp. o ďalších aspektoch (horšie presluchy, horší odstup, ...).

Tvoj prvotný postreh/nápad by som ale nezatracoval - čo sa psychoakustiky týka, veľkosť THD samozrejme príliš dobre nekoreluje so subjektívnym vnímaním (rušivosti) harmonického skreslenia - už len tým, že všetky harmonické váhuje rovnako, pričom je známe, že rušivosť trebárs nižších/vyšších, párnych/nepárnych harmonických nie je rovnaká. Nejaké pokusy o definovanie iných, psychoakusticky relevantnejších metrík som už videl, nezdá sa ale, že by sa nejaká konkrétna širšie ujala.

Příspěvky [421 až 440 z 2,319]

  Stránky: ««« 1 ... 20 21 22 23 24 ... 116 »»»

Audioweb.cz » Sluchátka » OTL sluchátkový zesilovač

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£