Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 102 z 116)

Audioweb.cz » Sluchátka » OTL sluchátkový zesilovač

  Stránky: ««« 1 ... 100 101 102 103 104 ... 116 »»»

RSS

Příspěvky [2,021 až 2,040 z 2,319]

Re: OTL sluchátkový zesilovač

DJ Rix: taky bych měl zájem o krytky...

Re: OTL sluchátkový zesilovač

microlan: No jo, až teď mi došlo že jsi to sem dával, vždyť jsem to už viděl smile To je z ocelového plechu že ? Jak vypadaly hrany ? Po řezání laserem moc hezké hrany totiž nejsou... Jaký jsi dělal vnější průměr ?
Benazi: Ok, jak budu vědět cenu, klidně udělám víc....

(upravil microlan 5. 1. 2016 22:00)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Je to nerez, myslím 1,5 mm. Na rozměry se mrknu do výkresu, snad ho někde najdu a tady to zedituju. Jo ten řez má viditelnou strukturu, ale já jsem takový technokratický barbar, takže mě to vadit nebude. Navíc až to bude hotový, tak budu mít o pár dioptrií víc...


vnitřek 25,8
venek 39,8

(upravil maras 25. 1. 2016 0:51)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Tendle týden mi psalo asi 5 lidí co "říkám" na schéma OTL, které chtěji postavit.  Buď mi poslali schéma OTLka s 6n13s na koncu a Ecc88 jako budic  a nebo s EL84 +ECC83. Obecně lze říct, že to moc nebyly zesilovače ale "kurvítka" zvuku s vedlejší funkcí přímotopu (hodí se teď v zimě). Samozřejmě obě schémata byly "pure", tedy bez jakékoliv NFB. 
Proto tady dávám k dispozici  schéma OTLka, které je dostatečně jednoduché, má slušné parametry a na seznámení s lampama ke sluchátkám postačí.
Je to staré schéma které jsem kdysi navrhnul pro kamaráda. Dneska jsem ho akorát trochu "potunil".  Má jednu chybku a to ze obrací fázi, ale  to je prostě daň za jednoduchost....

Parametrově je to úplně někde jinde než ty schémata o kterých jsem psal výše.

Takže pro tátěž 300R  (ve schématu jako R18  ):
Vstupní citlivost 0.775 V
Výkon : 80mW
THD / 80mW lepší než : 0,06%  (Total Harmonic Distortion: 0.054001%(0.082625%))
-1dB= 20Hz až 330Khz

Výstupní impedance zesilovače je asi 13 Ohm....

Parametry jsou ze simulátoru, ale bude to +- sedět.

http://jpeg.cz/images/2016/01/17/iVyoC.png



http://jpeg.cz/images/2016/01/17/SeHTp.png

Tak snad to někomu pomůže..   

M.

EDIT: výměna obrázku a malá úprava schématu

EDIT2: Kdyby někdo chtěl omezit přenášenou šířku pásma  stačí dát k R4 paralérně kondík a nebo upravit velikost gridstopperů.

EDIT3: ještě to musím trochu vylepšit, při tomto nastavení pracovních bodů, jsou mírně přetěžovány koncovky - nic fatálního, ale není to úplně v pořádku.

Web

(upravil firemann28 8. 4. 2016 16:05)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

...

Re: OTL sluchátkový zesilovač

C4 dolní bych otočil o 90° proti směru a C4 horní otočit po směru ručiček hodinových.

(upravil firemann28 8. 4. 2016 16:05)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

...

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Buď mi poslali schéma OTLka s 6n13s na koncu a Ecc88 jako budic  a nebo s EL84 +ECC83. Obecně lze říct, že to moc nebyly zesilovače ale "kurvítka" zvuku s vedlejší funkcí přímotopu (hodí se teď v zimě). Samozřejmě obě schémata byly "pure", tedy bez jakékoliv NFB.

Marasi, pocul/postavil si aspon jeden z nich?

(upravil maras 23. 1. 2016 2:19)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Zdeno , jasne za postavil ...  a dost i poslouchal -  v zacatcich.  Proste to nejak "hraje",  jakmile se tomu trosku  otoci volume tak to okamzite krestli . 
   
Asi pred tydnem sem nasel starou "prkynkovou" verzi Ecc88 na vstupu a 6N13 na koncu a tak sem to aspon rozebral - skoda patic ....
Proste kazdy at si posloucha co se mu libi , kdyz se Ti libi poslouchat lampac se zreslenim v radu procent, s abosultne zadnou rezervou ve vykonu  - prosim,  mi se to nelibi.¨
Lampy to proste umi  lepe a neni to o moc slozitejsi.  I Mirek (Kudlibabka)  presel ve svych sluchatkacich na komplexnejší konec  (WCF), protoze to je naprosto nesrovnatelne ..

Jen pro ilustraci OTL V2 muze jet dle simulace do 300R zateze s výkonem stovek miliwatt se zkreslenim v radu tisicin procenta - to jen pro porovnani kde se da jit s lampama....

M.

EDIT: Tak mi to nedalo a zapl sem si LT spice s modelem OTL V2 :

300R :
50 mW = Total Harmonic Distortion: 0.000120%(0.000000%) (model byl optimalizovan na zatez 64R - pro 300R to jde udelat  lepe)
64R:
220mW =Total Harmonic Distortion: 0.004239%(0.004299%)

Uz tech 50mW ti "sundá  hlavu z krku", tech 220mW je dalsí extrém, to jen pro ilustraci  jakou to má "páru" a s jakou rezervou jsme to navrhovali. Není problém nakrmit prakticky jakákoliv sluchátka..   Zkus pripojit 64R sluchátka na výse uvedene zesilovace a trosku tomu pridej na výkonu, výsledek bude smutny.....   (trosku lepsi vysledek bude i na 300R, ale porad tragedie...  )

Je to sice jen "model" v simulatoru, ale jakmile jsem jsem do simu dal model puvodniho OTL (to bylo mimochodem navrzene cele bez simu) tak vysledky byly v porovnani s realnym zesikem +-10% .  Takze i kdyby to bylo o hodne horsi v realite, porad to bude mit velmi solidni parametry. Spise jsem zvedavy na jine veci nez je THD -  usima stejne nepoznas rozdil mezi 0.01 a 0.001, ale  5% uz urcite poznas.

Taky ovsem nestaci 2 nebo 3 lampy na cely stereozesíik, ale je jich tam 8 !!!

Nicmene rozumim oblibe tech jednoduchych schemat, postavi to pomalu i gibon - je to pomerne velmi jednoduche to zprovoznit a ozivit, ale s HiFi to nema naprosto nic spolecne...

EDIt2: Dokonce tu mam od jednoho clena z fora ten druhy zesik (6n2p na vstupu a EL83 na koncu). Takze srovnani skutecne mam ....

Web

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Ak si to vyskusal, potom ok. To bola len kontrolna otazka.
Treba si uvedomit, ze nie stale komplexnejsie riesenie, s viacej lampami, hraje lepsie (je lepsie) ako s menej apod. A velakrat je to tak, ze zapojenie ktore pohori na meraniach, hraje podla vacsiny obecenstva lepsie. Ci uz je to placebo lampo efekt, alebo ine vysvetlenia, je to tak.
WCF je pre sluchatka (nizkych Z) asi nevyhnutnost. O nevyhnutnosti FB uz je to zase polemizovanie, i ked vysledky merani to zlepsi, plati to co som pisal vyssie.

A trochu brzdi vo vyrokoch, Tvoj navrh atd nie je stale to najlepsie co existuje, tak trochu pokory.

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Ale Zdeno já přece nikde nepisu a nebo neříkám, že ty otlka jsou to nejlepší co je... To v žádném případě. Naopak jsem tady naprosto nezjistne  postnul schéma které je ověřené a prostě bude hrát dobře, ať si můžou bastliri osahat i jiné jednoduché zapojení se slusnymi parametry.
A pokud si prectu me výroky tak nevím v čem bych se měl brzdit. Nikomu svůj názor nenutim, jak sem psal výše pokud se někomu libi zvuk z aparátu který je prostě jednoduchy, tak proč ne . Nicméně stojím si pevne za svým nazorem, že obě uvedena schemata jsou opravdu naprostý zaklad, který je vhodný na první osahani lamp a o HiFi nemůže být řeč.
No a  kdyz uz jsme u toho,Ty jsi zkoušel nějaký pokročilejší sluchatkac aby jsi měl srovnani ? smile  (Schválně nepisu například ten boostrap co jsem  postoval vyse aby to nevyznelo "namyslene", protože je na netu pár schémat, které jsou taky velmi slušné a stojí za postavení).

Web

(upravil zdenoeddie 23. 1. 2016 16:02)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Ved jasne, v poho. Ale o schema sa na nete vala uz dost dlho smile

https://www.cavalliaudio.com/diy/cj/images/OriginalMJ.gif


Ano, jasne ze skusal, preto zcasti suhlasim s tym co pises, co nakoniec vyustilo do vlastnej konstrukcie s WCF, ktoru som tu postoval nedavno. Takisto rozne hybridy, apod. Ale vies ako to je, kazdemu sa nieco ine paci. Svojho casu som studoval pojednanie o honbe za linearitou apod. kde sa daju dosiahnut krasne vysledky, ale s "nekonecnym" poctom lamp. Nieco podobne je aj v tomto pripade.

Re: OTL sluchátkový zesilovač

pokud ma clovek sluchatka s vyssi impedanci hraje velice slusne i treba ten ECC88 6H13P....ja vzhledem k tomu,ze mam sluchatka 62 a 120 ohmu potrebuju bud ten WCF nebo neco s trafama...mam postavenou nejjednodussi verzi od Marase,bez zpetny vazby...s AKG K601 to hraje super,s AKG701 to pri vyssich hlasitostech taky kresli...mam i sluchatkac s vystupnimi trafy co odladil bobobrod,ten hraje super a bez zpetny vazby nekresli ani s 32 ohm sluchatky...ja zpetny vezby nerad,ale fakt je,ze u sluchatkace se da se zpetnou vazbou zit...

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Zdeno to co jsem postoval vyse sem skutečně nezávislé navrhoval sám . ono s tema lampama asi moc nového vymyslet nejde a to čo si poslal ty je něco trochu jineho, není to boostrap a není tam NFB. Ty jednodušší schemata jsou dost podobná. Záleží tady ovšem na správném nastavení pracovnich bodů atd.. Nicméně každý, je příznivcem jiné "školy"    a co se libi mi, nemusí se líbit například Mirovi a nebo Tobě nicméně je možná dobře zkusit i něco jiného. Že spousta lidí nemá řada NFB naprosto chápu, protože zavést ji na komplexnější konstrukci není vždy jednoduché ji kompenzovat. Potom ty zesiky kmitají a chovají se divně, ruku v ruce s tím pak i blbě hrají.

Web

(upravil Crifodo 23. 1. 2016 16:01)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Já bych měl dotaz k těm simulacím v LT Spice, co se týká těch numerických hodnot.
vypadá to impozantně zkreslení druhou harmonikou setina procenta a za tím 8 desetinných míst, ještě by mě zajímalo jestli to někdo má možnost fakt změřit ty -100 dB a víc podíly harmonických, to je jedna věc, a druhá potom, jak se to mění při různých emisích, to jest když budou v lampách rozdíly 20-30% a s čím tedy počítá model, a třetí věc, reálné vlastnosti zdroje napájení (vnitřní odpor) a zdroje signálu. Protože já nemám zdaleka vybavení na změření 0,0005658245% THD.

(upravil maras 13. 2. 2016 23:34)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Kluci , je mi to jedno,  já nemám potřebu se tady dohadovat, tak jak jsem psal každý nechť si poslouchá a staví, co je mu blízké.  Jinak Dohnalík ty možnosti změřit zkreslení má. Já si  bohužel musím vystačit pouze s potuněným X-Fi HD, který mi měří v loopbacku na 0.008%  (24-bit 96Khz) - ovšem na lampy to stačí.  Přesně jak píšeš Crifodo , zesík to je komplexní záležitost, nejenom samotné zapojení, ale vstupují tam další proměnné.
O tom jak se bude chovat zesík při stárnutí flašek bez jakékoliv komplexní "chybové" korekce, tedy NFB  netřeba polelmizovat. (Také NFB to dokáže korigovat pouze do určité doby a pak to taky ustřelí....)
Třeba sluchátkáč od PZwaka nepoužívá žádnou NFB přes více stupňů, má výstupáky a hraje velmi hezky. Sice na "budíkach" tam nejaké THD bylo, ale  hrálo to fakt dobře, protože Peťa uvažuje, nekopíruje blbosti z netu a postavil promyšlenou konstrukci s poměrně atypickýma lampama  QQ03/12 jako koncové flašky a navíc to vypadalo hezky. 

Miro: Je jasný, že přes výstupák jsou sluchátka daleko lépe impedančně přizpůsobena  lampám, než když je výstup řešený jako OTL. A práve tady musí nastoupit NFB, která "pomůže" koncovým flaškám pro ně nevhodně nízkou impedanci "zkrotit". Bez NFB to prostě na vyšších hlasitostech kreslit bude.

Na stejných flaškách když se zavede jen lokální NFB to bude naprosto jiná "liga". Ale to už tady bylo probíráno mnohokrát a mi je už dávno jedno kdo co používá, spousta chytrých lidi v odborné literatuře popsala  NFB do detailů a kdo chce má možnost potřebnou teorii dostudovat a zbytek se může kochat poslechem zkreslovačů..

Web

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Crifodo, vnutorny odpor zdroja pripadne aj signalu si v LT mozes tiez nasimulovat. Tie simulacie podla mojich skusenosti dost dobre sedia s realitou, ale ako pises treba pocitat s toleranciami ci uz elektronok alebo aj inych suciastok ako su odpory/kondenzatory...

Samozrejme hnat sa za tisicinami % THD nema velmi vyznam lebo to ziadny smrtelnik nerozozna, ale je to dobre vediet ako sa dane zapojenie viac vyladit a co a ako vplyva na dane zapojenie pre lepsie vysledky.

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Crifodo napsal:

Protože já nemám zdaleka vybavení na změření 0,0005658245% THD.

Já mám vybavení na měření 0,00001% THD+N (-140dB) a -170dB šum v pásmu od 1Hz do 20k (je to prakticky omezený tepelným šumem rezistorů, v zimě to měří o cosi líp) a není to nic zázračnýho, dá se to normálně koupit. Ale je to úplně jedno, THD nemá naprosto žádný vliv na zvuk pod 0,1%, ucho to není schopné rozeznat. Nicméně většinou ty věci hrajou líp, protože ostatní části obvodu byly vyladěný, což samozřejmě pozitivní vliv na zvuk má.

A taky říct, že zpětná vazba je nahovno...to může jenom vůl. NFB je základ, ale když někdo neumí přizpůsobit fázový poměry, damping, resp impulzní odezvu, a rychlost celýho systému, tak samozřejmě, že mu to bude hrát jako z řiti. Lampy budou mít lampovej zvuk i s NFB, nezkreslujou harmonicky ani intermodulačně, jejich zvuk dělá cosi úplně jiného smile

(upravil Crifodo 23. 1. 2016 19:08)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Já si taky myslím, že THD pod 0,1% nemá velký vliv na na ucho, když měniče se pohybujou okolo 1-2% (aspoň bych tomu rád věřil, nevím jak v číně vyráběné reproduktory). Nehledě na dostupnost takových audifilských nahrávek, které se téhle hodnotě THD a IM aspoň blíží. Na odstupu bych pod -80 dB nebazíroval, protože v domě stejně nedosáhnu lepší odstup okolí než nějakých  -50, 60 to možná někde v hrobce na Sinaji o půlnoci.
Ještě by mě zajímal vliv zvlnění zdroje na dosažitelný odstup, čili závislost signálového napětí na napájecím, když už se tu lížou hodnoty jaké se těžko honí u operáků. Jak se projeví zvlnění -60 dB na koncové anodě na odstupu -130 dB v simulací s ideálním napájením. Vlastně by to možná šlo nasimulovat vložením zdroje střídavého napětí nějaký milivolt do série s V2.
Když už máš takovej kombajn na měření N, jak vycházejí běžné metal. odpory šumově? včetně ruských MLT a běžné noname 1206 a 0805. To by mě zajímalo kvůli jiným ptákovinám než netopýří audio (frontend k fotodiodě), ale máčet to v dusíku zas nehodlám.

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Tohle jde bez problému v LTSPicu udělat.   Prostě si jako zdroj pro anodu vyber sinus, a hoď mu tam potřebný offset. Nicméně například PSRR se měří jinak a jde to velmi dobře atd...  Na tohle je ten simulátor super atd..  Vyplatí se s tím simem naučit, spoustu věcí to ulehčí.

Web

Příspěvky [2,021 až 2,040 z 2,319]

  Stránky: ««« 1 ... 100 101 102 103 104 ... 116 »»»

Audioweb.cz » Sluchátka » OTL sluchátkový zesilovač

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£