Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 3)

Audioweb.cz » Subwoofery, kino a sestavy » Rotary subwoofer

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [21 až 40 z 44]

(upravil check 24. 9. 2007 15:13)

Re: Rotary subwoofer

No já sem tady nastínil teoretickou ideální situaci, elektrodynamické měniče jsou taky hezky zpracovány a těch nelinearit je tam neskutečné množství. Pan Rndr. Sýkora (doufám, že to byl on) pravil moc hezky, že je takový malý zázrak, že reproduktor vůbec hraje. Takže se prosím nesoustřeďte na ty nelinearity, ale zkuste si to představit jako Pat a Mat smile.
Obě pracovní impedance prostoru jsou dostatečné velikosti, rotor se otáčí rovnoměrným pohybem a samovolný pohyb lopatek je tlumen magnetickým obvodem. Nikde nevzniká nějaké parazitní proudění vzduchu ani šum. Průběhy jsou lineární.
Že je potřeba zesilovač, tam píšou dost jasně.
Přivedu signál se sinem 3 a 17hz, zahraje mi je to oba? Potřebuje to nějaký zvukovod, proč?
Zkoušet to nemám zapotřebí, jen mě zajímalo, jestli to funguje nebo to je HighEnd cetka za 20k$.

edit: předymenzovaný Michale

Web

Re: Rotary subwoofer

teoreticky asi není důvod proč by nemělo, když pohyb lopatek bude kopírovat přesně vstupní signál a lopatky se budou moci vychylovat oběma směry.
Pokud bys měl dobrý model nebo aspon nejak popsane chovani, pracovat by to mohlo. Kazdopadne tedy, no, Skoro mam fakt chut se do neceho tkaoveho pustit, ciste pro srandu.
Ale v mnohem vestim meritku. smile

Zajimlao by mne reseni vnitřku toho naboje vrtule. Podle chary to jede snad do 40hz, takze menit natoceni lopatek 80x za sec neni prca.

(upravil check 24. 9. 2007 15:32)

Re: Rotary subwoofer

Si někde v modelářství sežeň ten mechnismus natáčení a lopatky, zbytek už je jednoduchý. Tady prosím.

Web

Re: Rotary subwoofer

sorry za OT

Michal napsal:

3hz? takže když ti budu kolem ucha plápolat papírem 3x za vteřinu (žádný problém) tak usneš?

Takhle to není. Funguje to asi takhle: do levého ucha ti hraje 400Hz a do praveho ucha ti hraje 394Hz. Mozek si ale vytvoří další, třetí zvuk, který je roven rozdílu zvuků co ti jdou do uší. Takže z těch 400 a 394Hz vznikne zvuk o frekvenci 6Hz který má poté na mozek zvláštní účinky. Tyto zvuky jsou většinou maskované růžovým šumem, aby to nebylo tak nějak otravné. Pomocí těchto binaurálních rytmů se dá navodit spánek, načerpání energie nebo například stavy jako po požítí marihuany či kokainu. Na tomhle principu fungují právě ty psychowalkmanny. Můžete si to vykoušet přes program iDoser nebo Brainwave. Na 95% lidí to funguje. Schválně si to zkuste, ani nepotřebujete moc kvalitní sluchátka. Chce to jenom klid a pohodu. Pro ty co nevěří, opravdu to funguje

http://www.uss.own.cz/download/iDoser.zip

Re: Rotary subwoofer

Kolik si tedy mám vygenerovat abych do minuty usnul?

A myslíš checku, že tohle bude rychlé tak aby to zvládlo to co po tom chceme? Pokud ano, máš tu ten sub za cenu tak 5000kč. smile Neber to.

Re: Rotary subwoofer

No píšou tam, že to končí na 20Hz, což je tak akorát na zkoušení rezonanční odolnosti materiálů smile. Že to je opravdu tak rychlé předpokládám, i když možnost, že to vůbec nefunguje nevylučuju.
Ten magnet tam ale vypadá opravdu mohutně...
Dostatečně silný motor, magnet, lopatky,  ovládání rotoru, nebudou běžně prodávané levné srandy ve velikostéch jaké jsou potřeba.

Web

(upravil babakus 24. 9. 2007 16:32)

Re: Rotary subwoofer

Michale to záleží čistě na jednotlivci jak na to bude reagovat, někoho to odrovná za pár vteřin a někomu nepomůže celý 20-ti minutový track. Schválně to zkus wink

Re: Rotary subwoofer

Nic moc, marijánka mě rozesmála a uspala. smile

Web

(upravil Halen 24. 9. 2007 21:38)

Re: Rotary subwoofer

Michale, nez budes striktne odsuzovat, zkus zagooglovat. Infrazvuk pusobi trochu jinak,  nezli zvuk v akustickem pasmu. Rozvibruje organy, pokud ma dostatecny vykon. Sloni a velryby slysi infrazvukove signaly na tisice km daleko. Obycejna bourka vytvari infrazvukove pulsy a zpusobuje obzvlast pri silne serii vyboju tisen. Sopky pred erupci vytvareji silne pulsy infrazvuku, nejcasteji kolem 6Hz, cimz zpusobuji zejmena mezi zveri citlivou na tyto jevy paniku a hromadny uprk. Nikola Tesla, znamy "pokusar" testoval infrazvuk ve sve dobe a zpusobil svym rezonatorem drobne zemetreseni a prohlasil, ze by nebyl problem silnejsim pristrojem zbourat Brooklynsky most. Dodnes nikdo nevi, jestli se infrazvuku nevyuziva pri ruznych kampanich pro spravny "nabuzeni" davu, horrory pusobi tisnive, i kdyz moc horrorove nejsou, pokud bude aparatura schopna v dostatecne sile generovat infrazvuk (nektera multikina). Proto si myslim, ze experimentovat se subwoofery pod hranici slysitelnosti neni prilis chytra myslenka. Urcite staci, ze o infrazvuku a jeho vlivech vedi vsechno vlady se svymi armadami.

Re: Rotary subwoofer

infrazvuk a cokoliv kolem toho jsou zase pouze vlny - respektive změny tlaku.

Nic jsem neodsoudil, ale přijde mi zvláštní, aby jakousi mozkovou superpozicí 400hz a 376hz si mozek vyrobil tu "mezivlnu" 4hz. Jakkoliv si tyhle dvě vlny sčítáte násobíte a odečítáte nikdy nedostanete 4hz, snad jen kdybyste udělali sinus fáze.

Infrazvuk a obecně sub frekvence vnímáme jako hrozbu - logicky. Co může způsobit infrazvuk? Obrovské věci. A takové věci nám můžou ublížit. Sloni, armády, bouřka, paradoxně les, moře.

dodnes nikdo nevi, jestli se to nevyužívá pro nabuzení davu - Halene, Ti, co by to pužívali pro nabuzení davu by to určitě věděli...

Infrazvuk je tu kolem nás všude a pořád, zvlášť pokud žijete ve městě. Průvan, klimatizace, stavební práce, metro - to je v podstatě obrovský "translatory subwoofer". Pokud jste z vesnice, tak tam zase máte les, skály, které může vítr využít jako rezonátor.

Proč velryby komunikují infrazvukovými pulsy? Protože mají moc velkou hubu a "uši" a protože voda je na přenos zvuku fajn, nízké tóny jsou všesměrové (logicky nejvhodnější) a příroda nění úplně blbá - taktéž sloni. I hifistika nám říká, že frekvenční rozsah je silně odvislý od velikosti zdroje a i logicky i přijímače

Vždycky, když je něco neuchopitelné, za hranicí vnímání, nebo lehce exotické (suby jsou cool, tak infrazvuk je koží) část populace to může i "zmagičnit". Proto jsem k těmhle věcem skeptický.

Ve středověku se báli bouřky.

(upravil MaBat 25. 9. 2007 9:02)

Re: Rotary subwoofer

To, že může infrazvuk (nepamatuju si frekvenci ani intenzitu, ale myslím, že to bylo 7Hz a byl to kdysi případ s nějakým komínem) vážně ohrozit funkci srdce nás učili ve fyzice už na střední škole...

Re: Rotary subwoofer

no magie v tom určitě není ale lidské tělo reaguje na uplně "přirozené věci" někdy docela bouřlivě. napadl mě smrad hovna, ale to už není to co jsem chtěl. to samý nějakej nevhodnej zvuk. Tělo v sobě má zakódovaný určitý věci, který vnímá i jinak než jen že to slyšíme/vydíme/cítíme, ale může to vyvolat různé chemické pochody a bůhví co ještě....

Re: Rotary subwoofer

Je to pár století, co se za názor, že je země kulatá upalovalo. Zvuk jsou periodické změny tlaku, né síla Luka Skywalkera.
Tyhle "7hz ohrozit funkci srdce" jsou právě informace, které jsou třeba někde pod čarou, neověřené, nebo je učitel někde slyšel, jenže člověk si pamatuje zrovna tyhle nesmysly/zajímavosti.

Každý ví, že do pojiva Karlova mostu dávali vajíčka...

Re: Rotary subwoofer

Tak je vyvrat smile Jinak si myslím, že fyziologii orgánů a vůbec fungování organismu (aniž bych o tom sám něco extra věděl) dost podcenuješ, resp. zjednodušuješ.


OT: omlouvám se za chybějící diakritiku nad n,t, ale ještě jsem nepřišel na to, jak je tady v Solarisu napsat.

Re: Rotary subwoofer

Nic nezjednodušuju. Vidím v tom elektrické potenciály, tkáně, chemii.

Jenom se tu do roviny postavili dvě věci. Větrák ve sklepě (rotary subwoofer) a potencilání smrt/poplach/paniku ze subsonických frekvencí. Proč bych měl mít panický strach z frekvencí, které sám způsobuju? svůj názor na to, proč se člověk bojí hlubokých tónů a tělem vnímaných subsonických vibrací jsem tu už prezentoval.

(upravil MaBat 25. 9. 2007 12:23)

Re: Rotary subwoofer

Nejde o strach, ale o reálné vlivy na tvoje fyzické zdraví. Měl jsem osobně na mysli tyhle fyzické účinky, nikoliv psychické, jako halen s tou panikou u zvěře smile

Tím ale nechci vyvolávat žádnou paniku smile

Re: Rotary subwoofer

Hůůůůůů.

Re: Rotary subwoofer

Chtěl jsi tím příspevkem něco konkrétního vyjádřit, nebo jen panikaříš?

Re: Rotary subwoofer

Panika, protože jsem se lekl, že půjdu po ulici, vítr nějak foukne krz kanály, já dostanu 7hz a usnu jako šípková růženka.

Dá se o tom někde dočíst něco seriózního, nebo jsou to výplody učitelů fyziky?

(upravil babakus 25. 9. 2007 15:38)

Re: Rotary subwoofer

Michal napsal:

vítr nějak foukne krz kanály, já dostanu 7hz a usnu jako šípková růženka.

Zdroj: www.mindtechnology.cz

Mozkové vlny
Historicky rozeznáváme čtyři hlavní typy rytmických EEG vln (beta, alfa, théta a delta). Neexistuje přesná shoda týkající se frekvenčních pásem.

Delta (<4Hz)
Je nejnižší frekvencí. Objevuje se standardně při třetí a čtvrté fázi NONREM spánku (hluboký spánek). Tato aktivita je též pozorována během intenzivního myšlení (tzv. nerytmická mentální delta). Patologická složka se objevuje ve stavech bezvědomí nebo po mozkových zraněních. Je dominantní frekvencí pro děti do jednoho roku. Je vlnou s nejvyšší amplitudou s hodnotami mezi 10 a 300 μV. Snížením delta aktivity roste bdělost. Naopak, je-li přítomno větší množství delta aktivity během dne, znamená to ospalost nebo problémy se soustředěním.

Théta (4-7,5 Hz)
Může být rytmická nebo nerytmická s difúzním výskytem. Tato mozková frekvence je spojována s kreativitou, intuicí, ale patologicky též s denním sněním, úzkostí a depresemi. Častější výskyt je u dětí do 13 let. Théta aktivita je výrazná při meditaci a hlubokém vnoření do sebe. Též se vyskytuje při emocionálním vzrušení. Často se vyskytuje temporálně. Je v mezích normy pokud < 30 μV. Je také normální během některých fázích spánku.

Alfa (7,5 až 12 Hz)
Alfa vlny jsou v rozmezí 7.5 až 12 Hz. S amplitudou od 10 do 150 μV. Je-li alfa převládající, subjekt se cítí uvolněně a klidně. Je to základní rytmus, vyskytující se u zdravých dospělých v relaxovaném stavu. Je přítomna téměř stále po třináctém roku života, kdy je dominantní. Alfa se objevuje. kdykoli je člověk bdělý, ale aktivně nezpracovává informace. Je nejvýraznější v okcipitální oblasti (v zadní části hlavy). Patologicky se pak vyskytuje frontálně, zejména u dětí s poruchou pozornosti. Alfa se zvýší při zavření očí nebo při hlubokém dýchání. Po otevření očí se opět alfa snižuje. tzv. alfa blokáda. Při přemýšlení a počítání alfa klesá. Někdy mluvíme též o tzv. pomalé alfě (8-10 Hz) а vysoké alfě: (10-12 Hz).

Beta (nad 12 Hz)
Reflektuje desynchronizaci mozkové aktivity. Nejvíce je pak patrná frontálně. Může chybět nebo být redukována v oblastech poškozené kůry mozkové. Beta je stav, který je příznačný pro otevřené oči, kdy posloucháme nebo myslíme, řešíme problémy, uvažujeme, děláme rozhodnutí, zpracováváme informace z okolního světa. Beta má relativně široké rozpětí, dělíme je na nízkou, střední a vysokou.
Nízká beta (12-15) “SMR”:
SMR je velice důležitá aktivita pro EEG biofeedback trénink. Je dominantní v sensoritomtorické oblasti (oblast C3, Cz, C4 viz. obrázek). Tato aktivita je potlačena při pohybu, omezení pohybu naopak SMR zvyšuje. Odráží stav relaxovaného soustředění zaměřeného dovnitř.
Střední beta (15-18)
Odráží myšlení při otevřených očích, pozornost je obrácena ven. Je to stav pohotovosti, ale ne předrážděnosti.
Vysoká beta (nad 18Hz)
Odráží pocity ostražitosti a předrážděnosti.

Gama (nad 36 Hz)
je aktivita super-vysoká beta. Gama se pohybuje v rozmezí 36-44 Hz (je uváděno i více) Je frekvencí, která je přítomna v celé části hlavy. 40 Hz aktivita je pozorována u dospělých i dětí během řešení problémů. Zdá se, že se podílí při řízení mozkových procesů, podporuje učení a umožňuje mentální ostrost. Dobrá paměť je asociována s efektivně regulovanou aktivitou 40 Hz, zatímco nedostatek této aktivity, přináší sníženou schopnost učení. Dříve se myslelo, že souvisí pouze s úzkostnými stavy či mimořádným vypětím.

Dále rozeznáváme například μ (asociováno s motorickým kortexem), σ (spánková vřetena, III stádium NONREM spánku), λ, κ a další rytmy. Nejznámější epileptický komplex je vlna-hrot.

Co jsou binaurální rytmy?
Binaurální rytmy vznikají jako odpověď jednotlivých částí hemisfér mozku na vnější stimulaci přicházející z vnějšku zároveň do obou uší. Frekvence musí být nižší jak 1000 Hz a rozdíl vln nižší než 30 Hz. Tak například, přichází-li frekvence 410 Hz do pravého ucha a 400 Hz do levého ucha, vznikne interferencí těchto vln vlna jež je modulována frekvencí přibližně 10Hz. Tato frekvence není vnímána v pravém slova smyslu jako tón, ale je vnímána jako binourální rytmy na, který má tendenci se mozek vylaďovat skrze přirozený mechanizmus FFR. Tímto způsobem je teoretické možné použitím různě modulovaných vln dosahovat příslušné stimulace kortexu za účelem ovlivnění stavu vědomí.


Prostě je známo že zvuk ovlivňuje lidské chování. Jenže to není okamžitá reakce ale postupná!

Příspěvky [21 až 40 z 44]

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Subwoofery, kino a sestavy » Rotary subwoofer

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£