Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 4 z 5)

Audioweb.cz » Subwoofery, kino a sestavy » Novy subwoofer pro kamarada

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 »»»

RSS

Příspěvky [61 až 80 z 86]

Re: Novy subwoofer pro kamarada

Niekto musí robiť aj  "prieskum slepých ciest" smile.
Halen, uvedom si jednu vec, ak sú rovnaké frekv. charakteristiky (je jedno či s pridaním závažia alebo elektr. korekciou),tak bude rovnaká aj fáza , výchylky, skreslenie (s rovnakým reproduktorom),len s pridaným závažím potrebuješ niekde od 40 do 100Hz vyšší príkon, žiadne výhody to nemá.. Nebude to ani lacnejšie (koniec potrebuješ stále), ani tam nebude vyšší šum, len pridávanie závažia je  pracnejšie a mechanické namáhanie reproduktora bude vyššie. A ak to s hmotnosťou "netrafíš" bude demotovať záťaž? Doladiť aktívny filter je určite jednoduchšie a rýchlejšie, aj "elegantnejšie". 
Ad citát-kde má reproduktor fs v basreflexovej ozvučnici? Výchylku (skreslenie) určuje naladenie basreflexu, nie fs reproduktora..

Re: Novy subwoofer pro kamarada

Ze by mel reproduktor s pridanou hmotnosti rezonanci ve vented bedne kolem ~ 38Hz a bez pridany hmotnosti korigovany elektronicky ~ 60Hz?  O to vic pak plati veta pana doktora Sykory o zkresleni pod Fs reproduktoru - protentokrat ve vented bedynce. Zkuste si to nasimulovat ....

Re: Novy subwoofer pro kamarada

pri stejny vychylce bude varianta s pridanou m mit vetsi zkresleni. no a pro stejnou frekvencni charakteristiku bude vychylka stejna. jediny co se zmeni je, ze tim, ze dostanes nizsi fs bedny, muzes na tyto f snaz eqvalizovat s ohledem na vykon zesilovace, ale tim bys tam zas mel tu eqvalizaci, ktera se ti tak nelibi(uvazuju uzavrenou ozvucnici). no a pak, pokud uvazuju stejny repro, bude optimalni ozvucnice vetsi. cimz ziskas na nizkejch frekvencich, mas li rezervu v Xmax. pak je ale otazka, zda-li nepouzit radsi vetsi repro a eqvalizovat elektronicky... nehlede na ten argument ohledne narocnosti a dusledkum jednotlivejch variant, ktery nastinil BV. co se tyce rostouciho zkresleni pod rez. f, tak u BR nepochybne, ale je to v dusledku narustani vychylky a fazovejm pomerum. u cloused k tomu duvod nevidim- tedy koriguju-li vychylku...

Re: Novy subwoofer pro kamarada

Halene ať už je Fs kde chce, se zátěží to nebude mít lepší zvuk než s korekcí, spíš naopak (plus nevýhody které s tím souvisí). Je to zase jeden z těch případů kdy simulace vypadá dobře a výsledek stojí za prd. Zkus to obojí a rozhodneš se na základě vlastní zkušenosti. 200g modelíny stojí tak pade a dá se pak celkem dobře z membrány odstranit. A aktivní filtr (i kdyby jenom na univerzální desce na zkoušku) určitě taky dokážeš ubastlit.

Re: Novy subwoofer pro kamarada

Uprava pridanou hmotnosti vychazi vyrazne LEVNEJI, o to take v tomto pripade jde a nezanasi se do signalu zadne fazove posuny, sum ani zkresleni.

Mýlíš se, ale to zřejmě nechceš slyšet. Řešení, který jsi zvolil bylo fajn ještě tak před třiceti lety. Přidávání hmotnosti je nejšikovnější ve formě nemagnetického závaží který umístíš pod odlepenou kopulkou do formeru. Lepení epoxidem. Záleží na provedení nástavce a délce formeru jestli to jde a jak.  Není dobré z dlouhodobého hlediska přidávat tak velkou hmotnost kamkoli na membránu.
Sýkorou se moc neoháněj, vykládáš si to jen velmi účelově. Ani nevíme o jaký reproduktor jde.

(upravil Halen 7. 10. 2007 20:35)

Re: Novy subwoofer pro kamarada

Mohu pouze konstatovat, ze RNDr. Sykoru a jeho poznatky jsou pro mne smerodatne. Opet odkazu na Amaterske radio, Prakticka elektronika, 8/99, clanek Stavime reproduktorove soustavy XXIII, stat o zkresleni pod Fs a principy jeho vzniku. Cetl jsem tu stat mnohokrat. Mohu se mylit,  mozna se myli RNDr. Sykora, kdyz se opovazuji zde na foru pouzit jeho poznatky ....

Luikas - tvrdis ze s pridanou zatezi vznikne vetsi zkresleni, kde, na jake frekvenci, jakeho typu.
KarelXth - nechci lepsi zvuk, chci pouze zvuk nepoznamenany nepatricnymi vyssimi harmonickymi (zkresleni harmonickou).

Korekce, tzn. utlum od kmitoctu XY nebo naopak vyzdvizeni pasma pod kmitoctem XY, subsonicky filtr  do signalove cesty nechci z techto duvodu : prubeh GD,  prubeh faze, zkresleni pod rezonancni frekvenci reproduktoru.

Prozatim nikdo nevyvratil  princip vzniku tohoto zkresleni pod Fs reproduktoru - at nekdo logicky toto tvrzeni vyvrati (a tim i tvrzeni RNDr. Sykory), budu jen rad.

Usnadnim i potencialnim vyvratitelum teorie zkresleni pod Fs cestu k materialu, ze ktereho cerpam - http://www.czechaudio.com/pdf/SRS20-29.pdf

Re: Novy subwoofer pro kamarada

videl bych to predevsim na intermodulacni zkresleni, mas mene tlumenej kmitaci system s vetsi hmotnosti, to nemuze vest k nicemu dobrymu smile taky se zhorsi impulsni odezva a zvetsi se vliv nedokonaly pevnosti formeru, kterej se projevi nejspis hlavne na vyssich kmitoctech, ale i tak... GD bych bejt tebou neresil, kdyz to pak spravne sfazujes se zbytkem, tak bych ho nehrotil...

Re: Novy subwoofer pro kamarada

"Pro kmitočty pod rezonanční frekvencí má takto vzniklé zkreslení stejný charakter jako zkreslení vznikající mechanickým omezením, takže se zde velmi prudce zvětšuje s výchylkou."
posledné tri slová- a pretože výchylka závisí od naladenia BR, pre rovnaké naladenie bude minimálna (minimum impedancie)na rovnakom kmitočte, nezávisle na fs samotného reproduktora.
Ten nárast skreslenia pod Fs reproduktora(zapríčinený rastom výchylky, teda mechanickými problémami) platí len pre umiestnenie v nekonečnej ozvučnici.
Je zrejmé, že si simuláciu neskúsil.

Re: Novy subwoofer pro kamarada

Naopak. Vyzkousel. Maximalni vychylku reproduktoru ve vented ozvucnici s podladenym BR a rezonanci 60Hz vidim na 45Hz. Cili celych 15 Hz pod Fs tohoto reproduktoru v takto odsimulovane vented ozvucnici.  Nemam vic co dodat - natrubek sice u vented ozvucnice vyznamne snizuje vychylku, ale jen v uzke oblasti kolem ladeni, typicky z obrazku je pro frekvenci 45Hz natrubek s ladenim 30Hz uz k prdu, reprak to tahne membranou a co se deje pod 30Hz uz radeji nechci videt.
http://sweb.cz/Kritik.Pavel/Presvedcit.gif

Re: Novy subwoofer pro kamarada

Halen
A ak znížiš fs toho istého reproduktora pridanou hmotnosťou napr. na 30Hz a zachováš ladenie basreflexu (a Q),max.výchylka nebude na 45Hz a nebude jej priebeh rovanký??? Akustický výkon je (zjednodušene..) plocha x výchylka, ak má byť SPL rovnaké, tak to bude to isté, akustický výkon nevznikne z ničoho. Alebo "hrá" membrána, alebo basreflex. U uzavretej ozvučnice to bude ešte horšie, všetko "ťahá" membrána.

Re: Novy subwoofer pro kamarada

U uzavretej ozvučnice to bude ešte horšie, všetko "ťahá" membrána.

Spekulace. smile

(upravil BV 8. 10. 2007 17:40)

Re: Novy subwoofer pro kamarada

MethMan
Ako myslíš, ale v CC ten akustický výkon "nevyrobí" nič iné, len membrána, je to jediný zdroj zvuku.. Ak to má byť napr. na 30Hz rovnaké ako na 60Hz, výchylka na 30Hz bude 4x vyššia ako na 60Hz, teda aj skreslenie dané nelinearitami reproduktora.Je jedno, či sa to(pokles dole pri CC) vyrovná ekvalizáciou, vyšším objemom boxu, zmenou Q alebo inak. Jednoduchý pokus v simulácii, pri BR výchylka na 30Hz cca 1mm,  pri CC s rovnakým reproduktorom s aktívnou ekvalizáciou na rovnaký priebeh SPL (korekcia na 30Hz viac ako +6dB)je výchylka cez 4mm pre rovnaké SPL, potrebný príkon (na 30Hz)je viac ako 4xvyšší. Tá "špekulácia" je podložená smile, praktické pokusy mám dávno za sebou.

Re: Novy subwoofer pro kamarada

Uzavřená ale zase nedostává po čuni při náběhu první vlny, kdy musí rozpohybovat obsah BR/pasiv. Celkově se mi líbí použití 18" v uzavřence, SPL dostatečná a výchylka malá. Pokud sem princip ekvalizace pochopil, je úplně jedno, do jaké ozvučnice repro osadím, dokud bude vznikající tlaky membrána zvládat a příkon bude dostatečný. Q si vyrobím ekvalizací a Fs mě nezajímá.

Web

Re: Novy subwoofer pro kamarada

check
Ano, ak máš reproduktor ktorý zvládne potrebný príkon (tepelná kompresia, lineárna výchylka..cena) a nevadí že je nutný podstatne výkonnejší (a drahší) zosilňovač, tak to "práskni" do CC a vyrovnaj ekvalizáciou. Pri BR repro nijak "nedostáva po čuni", vždy je tam poddajnosť objemu ozvučnice, len ten rezonátor (pri BR) sa nerozkmitá okamžite, takže pri CC sú GD a impulzná odozva trochu lepšie, v príklade hore je to 30ms vs. 18ms na 30Hz .

(upravil check 8. 10. 2007 15:50)

Re: Novy subwoofer pro kamarada

Takže není pravda, že v první půlvlně-vlně má BR větší výchylku než v CC, porovnáváno  při nastavení stejného akustickém tlaku odečteného řekněme při třetí periodě?
Vycházím z tohodle.

Web

(upravil BV 8. 10. 2007 17:38)

Re: Novy subwoofer pro kamarada

check
Ale to ano, píšem že ten rezonátor (BR) sa nerozkmitá okamžite, rezonancia zníži výchylku až po rozkmitaní celej sústavy. V prvom okamihu sa box správa ako CC, akustická hmotnosť v BR funguje(veľmi zjednodušene) na začiatku tranzientu ako "štupeľ", ktorý mení BR na CC,reproduktor je v prvom okamihu brzdený len poddajnosťou (objemom). Trvá to pri normálnom BR(nie bandpasy, vyššie rády)max.polovicu periody signálu na kmitočte BR. Výchylka na začiatku tranzientu (ale len s kmitočtom naladenia BR!!! a v tesnom okolí,podľa Q basreflexu) nebude vyššia ako v CC. Závisí to aj  od pomeru poddajnosti (objem boxu) a akust. hmotnosti (rozmerov) portu.
EDIT: Možno by sa to dalo simulovať na náhradnej elektrickej schéme BR sústavy napr. v MC, bežné akustické sim. programy ako LspCAD(ani AKABAK) to nedokážu.

(upravil MethMan 8. 10. 2007 20:39)

Re: Novy subwoofer pro kamarada

BV, tu "spekulaci" beru zpět. Nečetl jsem původní příspěvek příliš pozorně. Pochopil jsem to tak, že problém vidíš v pevnosti membrány - selektivní čtení je svině smile Omlouvám se.

Check: Ozvučnice nelze zmenšovat libovolně. Zvyšuje se ti tlak uvnitř ozvučnice do extrémních hodnot a roste zkreslení. Na http://www.linkwitzlab.com/page_index.htm je ke stažení closed-box1.xls - myslím, že by tě to mohlo zajímat.

(upravil check 8. 10. 2007 20:55)

Re: Novy subwoofer pro kamarada

Pak je ale vlastně ten BR k ničemu ne? CC má oproti BR při stejné charakteristice lepší parametry (krom tlumení zkreslení harmonického signálu), jestli chápu dobře? Vyšší SPL/nižší zkreslení BR dosáhne akorát za předpokladu postupného náběhu harmonické frekvence a jeho postupného útlumu.
U subu by takový BR byl použitelný maximálně na lehké podpoření nejnižších frekvencí - menší objem a BR laděný hluboko. Naladit by to šlo, protože BR nebude příliš aktivní a vibrace vzduchu nebudou tak velké - postačí menší průměr. Chtělo by to separované průběhy reálných signálů - varhany, bubny, dupání dinosaura, výstřel z děla, průlet vesmírné lodi, ady se dalo určit v kterém pásmu mají kmitočty harmonický charakter a ve kterém spíš "špičkový." Podle toho určit pásmo ve kterém se vyplatí mít naladěný BR.
Pokud vynechám varhany/baskytaru/kontrabas, zajímalo by mě, který nástor/předmět je schopný vytvořit hlubokou harmonickou frekvenci. Spíš tady budou efekty, u kterých vlastně nikdo neví jak mají znít - zkreslení tolik netrápí (BR ztrácí smysl).

Asi teda zkusim dát 12BR70 do CC a vyekvalizovat, no nejdriv postavit ten kompenzační clen smile (to uz budem resit jinde).

Web

(upravil MethMan 8. 10. 2007 22:16)

Re: Novy subwoofer pro kamarada

Jo, založ jiný vlákno, jinak nás Halen sežere smile

Re: Novy subwoofer pro kamarada

si myslim, ze kdyz se napr. nekde vyskytne nejaka frekvence, rekneme 40Hz, tak se vyskytne po nekolik period, ne? u filmu nepochybne... zrovna tak treba ten buben bude mit nejakou "nosnou" rezonancni frekvenci, ktera se sice muze menit, ale kdyz uz je ten system rozkmitanej, tak mam za to , ze dokaze kopirovat prubek signalu pomerne presne. to zajimavejsi nez to co se deje pri rozkmitavani mi pripada to co se deje pri jeho doznivani a to ve spojitosti s prostorem, do kteryho hrajes a s jeho dozvukem. takze pokud nebudu poslouchat obdelnikovy impulsy, tak mi nepripada BR tak spatnej...

Příspěvky [61 až 80 z 86]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 »»»

Audioweb.cz » Subwoofery, kino a sestavy » Novy subwoofer pro kamarada

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£