Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 3 z 5)

Audioweb.cz » Subwoofery, kino a sestavy » Novy subwoofer pro kamarada

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 »»»

RSS

Příspěvky [41 až 60 z 86]

Re: Novy subwoofer pro kamarada

Nezkoušel někdo simulovat či instalovat ARA9918 do horny?

Web

Re: Novy subwoofer pro kamarada

Fakt nikdo?

Web

Re: Novy subwoofer pro kamarada

Mám doma dokonce dva kousky ARA 9918. Zabalené, úplně nové ještě v záruce. Mají new závěs a asi i středičku. Hrají perfekt, ale nemám k nim momentálně žádnou bednu.

Re: Novy subwoofer pro kamarada

Pridavnou zatezi se snizuje Fs reproduktoru, podstatny rozdil oproti elektronickym upravam. Opet citace ze Sykory - "na a pod Fs reproduktoru narusta silne zkresleni se zvetsujici se vychylkou, ale  v teto oblasti uz se vetsinou reproduktory nepouzivaji"  Jsem rozhodnut jit cestou pridavne zateze, cili poprosim diskutovat nikoli k elektronicke, ale mechanicke uprave reproduktoru. Cili kam a jak nejlepe umistit pridavnou zatez.

Re: Novy subwoofer pro kamarada

je to tak rok zpatky, co jsem o tuningu profirepra pridavnou zatezi taky uvazoval. nejlepe je umistit tuto hmotnost co nejblize civce. pokud by bylo repro pouzivany jen na nejnizsi frekvence, dalo by se mozna uvazovat o nejakem matrix systemu vyztuzujicim membranu, ale tam by to bylo asi dost narocne na presnost provedeni a volbu materialu. kazdopadne jsem dospel k nazoru, ze tudy cesta nevede. si muzes zrovna koupit specializovanej repro, kterej je pro tezkou membranu uzpusobenej (Dayton, Peerless...)a u kteryho mas zarucenej dobrej vysledek. takze pokud nechces za kazdou cenu neco extra, tak se na takovyhle upravy vykasli. sice to zni lakave, hodis na 18" 200g, priplacnes zezadu jeste jeden magnet a bude z toho supr sub, ale odhadnout jeho parametry takrka nejde. snad bych zminil jen takovy drobnosti, jako ze takovyhle monstra by mela mit dvojtou stredicku apod.

Re: Novy subwoofer pro kamarada

Halen: Já myslel, že jsme došli k závěru, že pod Fs je akorát zkreslení omezením Xmax nebo velkou nelinearitou obvodu daleko hrozivější než nad Fc. Prostě, že není ani takový problém frekvence pod Fc přenášet, jako že pro požadovaný akustický tlak je výchylka velká či obrovská. Vzniká zkreslení výchylkou, které není tlumeno vlastním reproduktorem. Takže, když použiješ 18" plachtu, výchylka bude nižší než třeba u 12" a zkreslení bude nižší.
Než nějak rozumně přidávat 200g hmotnosti (což bude víc než jednou tolik Mms), už bych přemýšlel o stavbě vlastního repra.

Web

Re: Novy subwoofer pro kamarada

Jak můžeš mít ARA9918 nové a v záruce????

Re: Novy subwoofer pro kamarada

Taky by bylo dobré se zamyslet, zdali vůbec závěsy a středička tu novou, dvakrát tak těžkou membránu dlouhodobě udrží na správném místě. Při běžné montáži repra by si časem mohla cívka sednout do mezery. Tady by možná bylo i výhodnější montovat repro "do podlahy" protože prověšení v předozadním směru nanejvýš omezí lineární výchylku. Další věc je, že vzroste namáhání spoje mezi formerem a membránou.

Re: Novy subwoofer pro kamarada

provesenim celkem brutalne naroste zkresleni a to predevsim vlivem nesymetrie takoveho systemu, tusim ze to nekde na svejch strankach popisuje Zaph. jinak dvojtej spider by to zvladnout mel. leda bys pouzil isobarik nebo push-pull, nebo neco takovyho.

Re: Novy subwoofer pro kamarada

Já teď nevím, asi i membránu... Je to prostě kus, který je v úplně 100% stavu s novým závěsem, asi i membránou (protože opticky je to krásný pohled, středička se mi zdá taky jako nová. Koupil jsem ho kdysi od Jiříka, byli renomovány asi u TVM, protože by se k nim měla vztahovat záruka. To by musel zoodpovědět on, nové TS parametry k tomu mám, byli změřeny po renovaci a jsou lepší jako předtím, někde i lepší jak u ARA 390.
Asi tak smile

Re: Novy subwoofer pro kamarada

martyy reproduktory,které má Martin byly vyrobeny letos v lednu v TVM,kde to sestavili z posledních zbytků dílů na ARA9918.Takže to nejsou žádné zachovalé památečné kusy.

Re: Novy subwoofer pro kamarada

Jakožto mám speciální situaci - možnost nekonečné ozvučnice, nevadilo by mi 31" repro, tomu by mohla stačit Xmax 3mm, závěs by mohl být měkký/membrána těžká. Škoda jenom, že za cenu 24" repra se dá pořídit slušnej favorit. Joo takhle, kdyby mi někdo navrhnul magnetický systém se zaplatitelným magnetem a železným zbytkem smile.

Web

Re: Novy subwoofer pro kamarada

Jééé tak to je luxus...to bych si nechal taky líbit, já mám v subech 2 ARA9918 origo sice mechanicky ve 100% stavu, ale jeden už má opravovanou cívku...a na zvuku to znát je.

Re: Novy subwoofer pro kamarada

u takovyhleho monstra by bylo i 50um/N moc a to teda zrovna mekky neni... jinak mi rekni, jakej bys tam chtel zaves, aby unes tu nejmin kilovou membranu 31" obludy a byl pritom mekej... varianty typu this side up by uz pri malejch vchylkach drhli kmitackou o magnet... tomu by horko tezko sice trochu pomohla dvojita stredicka, ale tim se nam zas prodluzuje former, kterej by pro zachovani prijatelny tuhosti nabiral na prumeru, coz ve svym dusledku znamena vetsi magnet, ten vyzaduje pevnejsi kos... a tim se pomalu dostavame k tomu proc jsou velky repro tak drahy... nehlede na to ze se jich nedaji delat takovy serie, jako napr. 6,5", je drazsi vyvoj, slozitejsi manipulace, potreba pouziti kvalitnejsich materialu (napr. membrana), omezenejsi pouziti, ...

Re: Novy subwoofer pro kamarada

Chlapi co chcete zbourat ? není rychlejší povolat bagr a buldozer ? smile

PS: Mě napadlo, heh, takový repro by príma pasoval jako výplň dveří do místnosti.

(upravil check 6. 10. 2007 20:48)

Re: Novy subwoofer pro kamarada

No, vzhledem k tomu, že se jedná o sub repro v nekonečné ozvučnici, membrána nemusí být moc pevná. Vzhledem k ozvučnici, která zřejmě bude desetinásobkem Vas, nebude repro muset překonávat tuhost ozvučnice, stačí malý příkon. Shrnuto a podtrženo, ušetří se za hmotnost mědi kmitačky a ta se převede na plochu membrány. Zesilovač by nebyl potřeba nijak silný, Qts by stačilo 0,5 - nijak obrovský magnet.

PS: bylo by to uchyceno za futra - výplň prostoru dvěrí smile

Web

Re: Novy subwoofer pro kamarada

no a co setrvacnost? uz proto by mela bejt membrana pevna... jinak nejakej takovej dle meho nazoru pseudoreprak dela tusim Fostex, ale cena teda neni vubec lidova... lepsi by byly napr, dve TSUZEKA, se svejma 25" by se vesly i do futer smile

Re: Novy subwoofer pro kamarada

"Pridavnou zatezi se snizuje Fs reproduktoru, podstatny rozdil oproti elektronickym upravam. Opet citace ze Sykory - "na a pod Fs reproduktoru narusta silne zkresleni se zvetsujici se vychylkou, ale  v teto oblasti uz se vetsinou reproduktory nepouzivaji""
Nejako sa zabudlo na to, že ten reproduktor je v ozvučnici a nie vo voľnom priestore, o čom hovorí ten citát. Ak budú v rovnakej ozvučnici (jeden upravený pridanou hmotnosťou a druhý  podladený pod Fs a korigovaný "útlmom hore", výchylky (tým je daná rovnaká kmit. charakteristika) teda aj skreslenia budú rovaké. Stačí skúsiť simuláciu.

(upravil Halen 7. 10. 2007 8:01)

Re: Novy subwoofer pro kamarada

Zadam diskutovat k pridavne zatezi, nikoli k elektronicke uprave signalu, specialnich (a drahych) repro.  Psal jsem to uz v predchozim prispevku. Zatez mi nevychazi u nekterych repro ani zdaleka 200g, spise 100-120g. Citat od pana Sykory - pise o Fs reproduktoru. Jestli myslel v ozvucnici nebo mimo ni by nam musel rici on sam. Uprava pridanou hmotnosti vychazi vyrazne LEVNEJI, o to take v tomto pripade jde a nezanasi se do signalu zadne fazove posuny, sum ani zkresleni.

Znovu pripominam primarni pouziti - filmovy subwoofer s obcasnym pouzitim mimo tuto oblast. Oblast nad 90-100Hz je v tomto pripade naprosto irelevantni, subwoofer bude strme a striktne oriznut dolnopropustnym filtrem, coz bude take jedina elektronicka uprava v signalove ceste. MUSI byt schopen zahrat nejnizzsi pasmo BEZ SUBSONIKU a dalsich elektronickych hejblatek.

Re: Novy subwoofer pro kamarada

2 Halen: Nevím jak tě napadlo že přidáním deseti, dvaceti deka na membránu se nezvětšuje zkreslení.

Příspěvky [41 až 60 z 86]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 »»»

Audioweb.cz » Subwoofery, kino a sestavy » Novy subwoofer pro kamarada

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£