Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 5)

Audioweb.cz » Subwoofery, kino a sestavy » Novy subwoofer pro kamarada

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 »»»

RSS

Příspěvky [21 až 40 z 86]

(upravil Boramyr 23. 9. 2007 21:11)

Re: Novy subwoofer pro kamarada

Pxy, meleš několik věcí věcí dost nevhodně dohromady. Nevím, z čeho jsi usoudil, že když se dá kompenzovat induktivní složka impedance motoru, dá se taky udělat pasivní filtr bez fázového posunu. Uvědom si jednu důležitou věc, kompenzace motor s pasivní výhybkou vůbec nesouvisí. V případě motoru totiž jde o fázový rozdíl mezi napětím a proudem na svorkách motoru, u výhybky nás zajímá fázový rozdíl mezi napětím na vstupu a výstupu.

Vem si papír a tužku, nakresli si LC článek, pro jednoduchost klidně nezatížený a odvoď si vztahy pro amplitudu a fázi přenosu. Je to jednoduché, je to jen napěťový dělič. Pak se zamysli, jak bys chtěl docílit, aby fáze přenosu byla byť jen konstantní, podle tebe dokonce přímo nulová funkce.

(upravil Halen 24. 9. 2007 0:02)

Re: Novy subwoofer pro kamarada

Koukam ze jsme se od subu pro domaci kino a obcasne pouziti na vetsim placu na hudbu dostali do uplne jinych dimenzi. Zkousel jsem ruzna repra v cenovy relaci do 5.000 a bez zatezovani membrany nebo ekvalizace jsem se nikam nedohrabal. Ekvalizace + subsonik + LP dokurvi GD tak, ze to je pouzitelny fakt jen na ty filmy (podle LSPCadu  diky fazovejm posuvum vsech tech sracek kolem naroste GD tak, ze je na hudbu prakticky nepouzitelny. Kdyz uz jsme u tech fazovejch posunu, jak muze fungovat plugin pro Foobar? Zpracovava se to jeste na digitalni urovni a tam by se fazovy posuny nemely odehravat, bo se pletu?

Re: Novy subwoofer pro kamarada

Takže, když postavím +6db lowpass ekvalizaci, zamíchá mi to s fází/GD čico? Je to zamíchání problém (v tomhle pásmu)? Vždyť tady fázi převrací bedna i vrchní dělička.

Web

Re: Novy subwoofer pro kamarada

Nojo, jenže problém je v tom, že 360 + 5 stupňů se furt tváří jako 5 stupňů, ale je tam rozdíl celý periody...

Web

(upravil Halen 24. 9. 2007 23:07)

Re: Novy subwoofer pro kamarada

Proto se chci vyhnout pokud mozno ekvalizaci a subsoniku. Proti ekvalizaci jsem byl vzdycky, o te jsem v podstate neuvazoval. Jenze kde vzit repro, ktere zabere prirozene, bez elektronickeho nasili od cca 25Hz, bude mit slusnou citlivost a zatizitelnost.  Jedine asi zatizit pridavnou zatezi, jenze to jde do kopru citlivost, zatizitelnost. Asi bezvychodna situace, ne nadarmo se delaji suby pro domaci kino closed, velky gumaky s vysokym Mms a velkym Xmax (jako je Velodyne DD15,DD18). Ale takovy reprak je 1) k nesehnani 2) drahej jak pes

Asi nejsnazzsi cesta bude tvrdy profik a pridavna zatez na membranu. Nikoli ovsem ledajak zatizena (naprat zatez pod kopulku) ale rovnomerne rozmistit (prilepit) po cele plose mebrany maly oloveny brocky. Prodavaji se v rybarskych potrebach brocky 0,5g i mensi .... dat si tu piplacku a pravidelne rozmistit po membrane 250 kousku techto brocku by nemuselo byt uplne nejhorsi. V simulaci to vychazi lepe, nez elektronicka ekvalizace.

Stejny reprak jako v predchozich simulacich, jen zatizeny 120g pridavne zateze, oriznuty shora LP/18dB/oct - 110Hz.
http://sweb.cz/Kritik.Pavel/Navrh_zatez125.gif

Tak jsem zkousel nekolik repro s pridanou zatezi (ridil jsem se cenou do cca 6k) a RCF L15P200AK bude asi to dostupny reseni. Dobra zprava je ta vroubkovana membrana, tam pujdou pekne prilepit (viz vejs) ty malicky oloveny brocky. Pri citlivosti 90dB/1W/1m to snese 200W, bez prekroceni Xmax ve vented, akorat kysna bude muset bejt velka jak hovado.

(upravil KarelXth 25. 9. 2007 8:02)

Re: Novy subwoofer pro kamarada

Když rozmístíš zátěž po celý membráně tak rapidně zvětšíš její namáhání a vlastní zákmity membrány. Spíš se naopak snaž jí umístit co nejblíž kmitačce.

Ale osobně s přidanou zátěží moc dobrý zkušenosti nemám, radši bych šel do tý equalizace (i s negativy která z toho plynou).

(upravil BV 25. 9. 2007 9:01)

Re: Novy subwoofer pro kamarada

Pridaná záťaž zvýši značne potrebné sily ( a rastie nutný príkon) na akceleráciu ťažšej membrány, namáhanie spoja kmitačky a membrány a tým aj životnosť. Rozmiestnenie po ploche je nevýhodné aj z hľadiska dynamického vyváženia,ktoré musí byť presné.
Ak sa ľubovoľným spôsobom(záťaž, ekvalizácia)dosiahnu rovnaké kmitočtové charakteristiky, tak impulzná odozva bude rovnaká, sú to jednoznačne súvisiace záležitosti. Osobne by som zvolil metódu, ktorá má najmenej nevýhod napr. vo forme potrebného príkonu alebo namáhania reproduktora.

Re: Novy subwoofer pro kamarada

mno... bv to je sice pravda pri kkvalizacii +XY db ale ked budes uberat vyssie kmitocty a nie pridavat nizsie tak by sa nemalo zmenit nic ne?

Re: Novy subwoofer pro kamarada

Ale však to tam píšem,
"Osobne by som zvolil metódu, ktorá má najmenej nevýhod ".
Pridanie hmotnosti potrebuje na vyšších kmitočtoch (napr. už okolo 100Hz, nie na kHz) výrazne vyšší príkon pre rovnaké SPL oproti ekvalizácii útlmom smerom hore.Aj sily pôsobiace na reproduktor sú pri pridanom závaží logicky vyššie.

Re: Novy subwoofer pro kamarada

2BV: Schéma filtru je firemní tajemství?

Re: Novy subwoofer pro kamarada

Není elktronické náhodou tlumení vršku ve výsledku to samé jako elektronický boost dole? Výsledek je prostě vyšší příkon dodaný do měniče směrem dolů.

Re: Novy subwoofer pro kamarada

To právě nevím. O Linkwitz transform (bikvadratický filtr) jsem nějakou teorii našel, ve WinISD jde i simulovat, nevím jak přesně, ale zajímalo by mně, jaký obvod použil BV. Stejné to asi nebude, protože Linkwitze musíš doplnit subsonicem, jinak zisk dole(a tím i výchylka repro) roste docela hodně.
http://www.linkwitzlab.com/filters.htm

Re: Novy subwoofer pro kamarada

pibi
Nie je to žiadne tajomstvo, jednoduchá "korekcia náklonu" a LP filter 12dB, podľa použitého reproduktora.
Michal
"tlmení vršku" má výhodu oproti pridanej hmotnosti pri použití "podladeného" reproduktora s vyššou citlivosťou (94-96dB a viac) a zrovnanie rastu smerom hore útlmom, nie závažím na membráne.

Re: Novy subwoofer pro kamarada

BV: To ano, pokud srovnáme tluemní vršku filtrem proti přidávání závaží membrány, tak bez pochyby - zůstává dynamika lehké membrány, poměrná dynamická síla pohonu k hmotnosti atd.

Ale měl jsme na mysli porovnání elektronického boostu nebo srovnání charky třeba parametrickým ekvalizérem, proti aktivnímu filtrování (ožezání) s nízkou strmostí nahoře.

Cahrakteristika dodaného příkonu do reproduktoru je potom stejná - jediným rozdílem by mohly být fázové rozdíly při použití těchto dvou přístupů. Je to tak?

Re: Novy subwoofer pro kamarada

Michal:Ak budú výsledné kmit. charakteristiky rovnaké, tak to bude identické, aj fázy.

Re: Novy subwoofer pro kamarada

2BV: Neumím moc anglicky, něco jako tohle?
http://www.linkwitzlab.com/images/graphics/shlv-lpf.gif
Popřípadě víš o nějakém odkazu na teorii. Chci do budoucna okopírovat Tvůj návrh subbasu s 12LX.

Re: Novy subwoofer pro kamarada

Asi tak, je to jedna z možností. Za tým LP filter s požadovaným delením.

Re: Novy subwoofer pro kamarada

BV napsal:

Ak sa ľubovoľným spôsobom(záťaž, ekvalizácia)dosiahnu rovnaké kmitočtové charakteristiky, tak impulzná odozva bude rovnaká, sú to jednoznačne súvisiace záležitosti.

Do kamene tesat! smile Psal jsem to na fóru v různých souvislostech několikrát, ale nikdy ne tak polopaticky. Ačkoliv to neplatí zcela univerzálně.

pibi: Linkwitz transform, Shelving LP nebo obyčejný LP to všechno jsou varianty k použití. LTC a ShLP ti "zesilují" spodní část, LP "zeslabuje" horní část přenášeného pásma.
Bikvadratický člen ti bude fungovat tak přesně jak přesné budou zadané parametry a jak velká bude přesnost a stálost použitých komponentů. Jednoduchý excelový sheet na návrh LTC a jeho ověření na reálné hodnoty součástek je taky na linkwitzlab.

(upravil check 1. 10. 2007 10:53)

Re: Novy subwoofer pro kamarada

Takže mám bednu s Q=0,502 a chci pásmo nad 40Hz sundat se směrnicí 6dB. Co se stane s Q a impulskou?
Případně kdybych to dělal obráceně - posiloval spodní frekvence, jaký bude rozdíl?
edit: takže vlastně dostanu plochou charakteristiku - Q=0,707

Web

Re: Novy subwoofer pro kamarada

??? Buď ti nerozumím nebo máš odpověď v příspěvku BV.

Příspěvky [21 až 40 z 86]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 »»»

Audioweb.cz » Subwoofery, kino a sestavy » Novy subwoofer pro kamarada

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£