Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » oprava DENON pma-980

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [17]

(upravil Martin 9. 11. 2012 15:24)

Téma: oprava DENON pma-980

Ahoj chlapi.
Mám doma tohodle dědulu, hraje schopně, dokonce je i celý zrepasovaný od Sinclaira, ale něco není dobře při zapnutém loudness, levá bedna hraje o dost více a pravá hraje miň a ještě k tomu chrčí divně :-/... Při zapnutém directu šlape dobře... Dále by to chtělo nějak oprášit přepínací relé, blbne to a občas to přeskakuje jak na speakru tak na inputu... Dokázal by se na to někdo mrknout, popřípadně kontakty na někoho? Napsal bych leošovi, ale nevím jak na tom je a sám tomu absolutně vůbec nerozumím...

(upravil DJ_Rix 9. 11. 2012 15:54)

Re: oprava DENON pma-980

No jo,tohle je nemoc všech těchto starších přístrojů,zoxidované kontakty přepínačů. Ve valné většině jsou to speciály,je potřeba jej rozdělat,opatrně očistit a zase složit. Ne vždy to jde a je riziko že se při tom přepínače poškodí,jsou to lisované věci na jedno použití a s opravováním se nepočítalo. Nové v podstatě nelze sehnat,nebo za naprosto nesmyslné částky.

Upozorňuji dopředu,že to je práce která se rozhodně nedá udělat za hodinu,tomu obvykle odpovídá cena opravy.

Odkud jsi a jak na to spěcháš??

Re: oprava DENON pma-980

Jo,hlavně ty páskové přepínače na přepínání vstupů jsou lahůdka,už bych je nikdy nerozdělával...

Re: oprava DENON pma-980

Znojmo kluci, ty přepínače ještě tolik nehoří, zatím jsem s tím tak velký problém neměl ale už si párkrát zacvakal sám od sebe... Spíš mě štve ten vyplej source direct, při kterým to chrčí a nehraje...

Re: oprava DENON pma-980

No to je taky přepínačem.......

Re: oprava DENON pma-980

Martine,teoreticky bych se ti na to mohl kouknout.Nicméně to bude o tom,že veškeré přepínače a poťáky vykoupu v čikuli nebo jiným sarjajtu,prohlédnu svorkovnice zkontroluju elyty atd.
Pokud to Rix udělá poctivěji,nech to na něm.Přepínače rozdělávat nebudu,je to fakt opruz.

(upravil DJ_Rix 14. 11. 2012 16:54)

Re: oprava DENON pma-980

Ne ne, rád to přenechám na tobě smile Má to k tobě navíc podstatně blíž než ke mně. Každopádně ale jak jsem již nastínil já i Anti, počítej Martine že to nějaká tisícovka bude, protože už jen vypájet všechny přepínače a vykoupat je je pěkná procedůra big_smile

Tyhle starý věci jsou obecně problém - ztrávíš na tom hromadu času, vyinkasuješ dva tácy za opravu a za 3 měsíce ti to majitel donese že to zas dělá..... ty přepínače jsou peklo a proto to obvykle většina servisů nechce dělat.....

Re: oprava DENON pma-980

Podle typů přepínačů to nemusí být zas tak náročné, i když všechno rozebrat a vyčistit bývá piplačka, navíc se dneska velmi špatně shání konzervační vazelína atd.

V žádném případě do toho nepatří nějaké čikuli ! To rovnou zahoď, protože ty plasty půjdou tak na 50% navždy do háje.

Web

Re: oprava DENON pma-980

Já používám Teslanol a Contaclean, pokud to rozeberu, přebrousím vše smirkem 2000 ,následně "nakonzervuju" průhlednou silikonovou vazelínou. Problém je, že tahle operace děsně žere čas, některé ty přepínače jsou tak malé,že mají jezdce třeba 2x1mm  a s tím už se opravdu blbě dělá.

Re: oprava DENON pma-980

Silikon je blbý, on totiž většinou časem polymeruje (což pamatují kluci, co kdysi servisovali videa), navíc na kontakty pod proudem je to čistá smrt. Silikonová nemoc se blbě odstraňuje i ze smykových kontaktů...

Web

(upravil DJ_Rix 14. 11. 2012 22:35)

Re: oprava DENON pma-980

No nevím,zní to od tebe sice strašně učeně Tomáši a videa ještě pamatuju ale polymerizaci teda ne, pokud si dobře pamatuju, tak specielně modeswitche byly ve svých kontaktních drahách mazány právě čirým silikonem,který je neagresivní a  zdá se že sám o sobě už je vyráběn polymerizací. Co že to má tedy dělat za smrt na kontaktech pod proudem ? Máš s tím nějakou negativní zkušenost?

(já pamatuju že ve videu se mazala silikongrafitem akorát dráha pro vodítka zavádění pásku,jinak nevím že by byl nějaký problém se silikonem)

Re: oprava DENON pma-980

Zeptej se lidí, kteří používali počátkem 90. let tak oblíbené silicone glide pro VCR mechaniky, za jak dlouho se to vrátilo po namazání - 2 až 3 roky a mechanika byla nefunkční.

Silikon na kontaktech pod proudem = silikonová nemoc. Známý to průšvih i u relátek RP210...

Kdo se nepoučí z historie, musí si ji prožít znovu, na vlastní kůži...

Web

(upravil DJ_Rix 14. 11. 2012 22:47)

Re: oprava DENON pma-980

Silikonová nemoc - zajímavý technický pojem, můžeš to nějak rozvést ?

Nějaký pátek jsem v servisu dělal, pravda, je to už přes 10 let, ale nějak si vážně nemůžu vzpomenout že by si někdy kluci na videooddělení stěžovali na nějaký silikon problém.

Je sice hezké že zmiňuješ historii,ale když už někomu řeknu že něco nemá dělat, bylo by super mu zrovna i vysvětlit proč to nemá dělat.

Možná by pomohlo tohle:

http://www.motipdupli.cz/dep/698-silikonovy-mazaci-tuk/

Re: oprava DENON pma-980

Je to prosté, degradace silikonových materiálů vlivem zhášecího oblouku a vytvoření dielektrické vrstvy, v nejhorším případě s vysokým obsahem oxidu křemíku. Jako silikonová nemoc se to označovalo v ST a i v návodech ke speciální chemii.

Web

Re: oprava DENON pma-980

V tom případě jsme klidní,zhášecí oblouky snad v zesilovači provozovat nebudeme big_smile

Re: oprava DENON pma-980

No jak už jsem psal, zesilovač je po komplet repasy od Leoše, je to pěkně odvedená práce a ty poťáky v tu dobu nezlobily, takže to není jeho chyba... Vyměněny byly filtrace za větší a lepší Nippony, předtím 6800uF(naměřeno 4500 uF) za 10 000 Uf, upraven klidový proud, vyměněny všechny kondíky, vyměněna síťová pojistka za větší, lepší(díky vyšším filtracím) a preventivně vyměměna ty přepínací relátka za průmyslová 16A takamisawa. Jestli to jde slyšet? Je a to dost.
Jinak je i změřený a k mému překvapení má nadprůměrné výsledky- 2x165W sinus do 4 ohm pri zkresleni 0,05% a 2x110W sinus do 8 ohm, impulsni vykon je 2x240W a DF na 100 Hz je cca 130, rychlost prebehu 45V/us a odstup od rusivych napeti -103 dB. To je celkem dost slusna masina.

(upravil Power of Bass 4. 12. 2012 19:51)

Re: oprava DENON pma-980

Ahoj,
myslím,že už jsme to řešili trochu dřív tady (Samovolne přepínání voliče vstupů na Denon pma-980r ) smile . Mě to přestalo (asi by to chtělo vyčistit). Dříve jsem s tím musel vždy "kroutit" než sem našel polohu kde to neblblo.. taky semtam dostal "tečku" ... no nesahám na to a už mám dlouho klid big_smile
tolik k přepínačům..
to s Loudnesem je horší (já bych to bez něho momentálně s neodladěnýma bednama poslouchat nemoh), asi bude problém přímo v něm,možná hned na přepínači,nějaká "blbost"... že by se někde zkratoval signál,nebo bude špatně,třeba filtr,určitě tam je elyt,nebo nevím,nezkoumal jsem to nevím,jak je to řešené..
už jsi s tím nějak pohnul, co tomu bylo ? smile

Příspěvky [17]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » oprava DENON pma-980

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£