Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Ostatní technika » Zdroj na autozesilovač na doma

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [17]

Téma: Zdroj na autozesilovač na doma

Ahoj,chci stavět malej sub na doma,mám slušnej repro 20cm basák,zesilovač do auta,kterej mi fungoval doteďka na tom repráku v autě.Chci postavit synovci subík k PC a snažím se to splácat ze všeho co dúm dá.Trafo mám 1x24V 250VA jde mi o to jak nejjednodušejc udělat 12V.Usměrnovač,vyhl. kondy mám.
Neslo by z těch cca30V uměrněných udělat 12V stabilizátorem?

Re: Zdroj na autozesilovač na doma

šlo, ale max tak 5 A dá se posílit 7812 ale je to blbost. Jinak pohledej na svetelektru i tady myslím že byli návody jak upravit lepší PC zdroje. Jinak raději nějakých 14V.

(upravil ythren 1. 11. 2012 19:43)

Re: Zdroj na autozesilovač na doma

jde udělat jednoduchý zdroj třeba se dvoma výkonovýma trandama řízený i zenerkou, nebo nějakým stáblem což propustí i 20A ... akorát musíš počítat s tím, že to bude hodně topit, jelikož to sníží účinnost zdroje o dalších 50% tudíž jestli máš trafo s příkonem 250VA tak výsledek bude tak 120VA

Re: Zdroj na autozesilovač na doma

Doprdele lol ty chceš zbytek protopit? Kup druhý trafo, bude to mnohem jednodušší a snad i levnější. Nebo druhej zesík,

Re: Zdroj na autozesilovač na doma

Hele, to co teď napíšu, bude vypadat jako sranda (jakože občas srandista dokážu být), ale ted to ze srandy nemyslím:

Snažim se vždy v zadání pochopit slůvka "co dům dal". Ono - jsme tady bastlíři - a kolikrát se stačí dívat kolem sebe a najít vhodný materiál k mému účelu (ikdyž vůbec k tomu účelu nebyl určen ani vyroben) a ejhle Heureka! - vždyť tohle se mi přesně hodí! Známe to, že ano.

Teď v zimním období bude každý Joule tepla k užitku, proč nepoužít několik tranzistorů paralelně živených z té 7812-tky, dát je na vhodný a šikovný chladič, jehož vyzářené teplo nebude v zimním období nikterak vadit a pak na to jeti doma! To teplo v tomto zimním období zůstane doma.

Je to samozřejmě krkolomné řešení - dělat z 30 voltů 12 nebo 14 voltů (případné diody do řídicího pinu 7812), při takových proudech to bude ztrátový výkon obrovský. Ale  pak se dá hezky čekat, až se naskytne vhodnější trafo - viz Dohnalík.

Jinak samozřejmě se nezastávám řešení používat autozesilovač doma, který je vyroben a vývojem odladěn svými vlastnostmi jednoznačně do auta

Re: Zdroj na autozesilovač na doma

Autozesilovač zvládně tech 18V, takže tam dej tak 17, budeš mít vyšší výkon a menší ztráty.

Re: Zdroj na autozesilovač na doma

Pak tu mám ještě toroid,který měl puvodně 1x30V a umotával jsem z něj na 24V:)Mě napadlo rovnou navinout novej sekundár jen na 12V.Jen nevím jak silnej drát,Když tam bylo puvodně 30V tak na tu pulku by měl mít jednou takový prúřez,pro zachování proudu né?:)

(upravil Dohnalik 1. 11. 2012 21:42)

Re: Zdroj na autozesilovač na doma

naviň to dvojtě stejným drátem, nebo použij 2x takový průřez, ano.

(upravil Lukáš33 1. 11. 2012 21:46)

Re: Zdroj na autozesilovač na doma

Pak je to vyřešeno,Dík.A to neva že jsou to budou jakoby dvě cívky paralelně?

Re: Zdroj na autozesilovač na doma

pokud ty dva dráty budeš vinout zároveň a vedle sebe, tak ne, bežně se to používá, hlavně u spínaných zdrojů pro omezení skin efektu.

(upravil PB0305 2. 11. 2012 9:24)

Re: Zdroj na autozesilovač na doma

U obou vinutí by měl být přesně stejný počet závitů. Dráty nemusí být nutně vedle sebe, můžeš to vinout prostě dvakrát. Důležitý je zachovat stejný počet závitů.

(upravil zuki 2. 11. 2012 9:53)

Re: Zdroj na autozesilovač na doma

Pokud to nebude vinout společně, tak se na 99% min o 1 závit někde splete ... A co pak takové trafo udělá ? No líbit se mu to moc nebude.

Ještě tak pokud je to toroid, tak by to mohlo jít přesně spočítat. smile Ale může navinout 2x 12V. Spojí střed (nebo si ho vyvede) a dá dvě diody a má usměrněno. Dokonce ani nemusí odmotávat posledních 12V z původního vinutí... Pokud odhadne (spočte) počet závitů (vrstev) a z toho spočítá závity/V, tak je může nechat namotaný. A při tomhle typu usměrnění se +-1 závit ztratí... A případně může někdy trafo použít i jako 24V...

(upravil Lukáš33 2. 11. 2012 19:42)

Re: Zdroj na autozesilovač na doma

To už je komplikované.Zajedu k bývalému mistrovi z praxe a ten mi prodá ten silnější lakovanej drát.
Teď otázka,když navinu na těch 12V kolik bude voltú po usměrnění a vyhlazení?

Až teď jsem zukiho pochopi.Ono je tam 24V a kdybych našel střed vinutí,takže dvoucestný usměrňovač.

Re: Zdroj na autozesilovač na doma

napětí vyleze nahoru o 1.41. čili když namotáš 12V bude po usměrnění a vyhlazení necelých cca 17V takže motej cca 10- 11V

Re: Zdroj na autozesilovač na doma

Napětí vynásob odmocninou dvou a dostaneš výsledné Umax na kondících na prázdno. Spočítej to tak, aby při napětí v síti 240V bylo na sekundáru 12V.

(upravil zuki 2. 11. 2012 21:29)

Re: Zdroj na autozesilovač na doma

Asi bych nevolil 12V/240VAC (spíš tak při 256VAC - to je povolená max. hranice),  v autě je při provozu i nad 14VDC a tam bych to optimalizoval. Pak ti výjde cca 12VDC při zátěži/14VDC naprázdno...

Takže bych doporučil (jako Lojzek) trafo 10-11VAC. Případně se podívat co použitý zesík snese (tak 16V) a ubrat rezervu 5-10% a zvolit to jako napětí naprázdno pri obvyklém napětí sítě tj. cca 235V. A asi se složitým postupem dostaneš tak na 10VAC při zatížení tj. cca 14VDC naprázdno (15-15,5V na kondech naprázdno při 5% přepětí v síti).

Trochu bude záležet na tom jak je trafo tvrdé, jak silným drátem apod.... To výše je jen tak k zamyšlení, co se má brát v úvahu při návrhu trafa. smile

(upravil denis15 3. 11. 2012 1:50)

Re: Zdroj na autozesilovač na doma

Když už tak perverzně tak proč ten zes nenapájet po usměrnění za měničem. Beztak tam bude nějakých +-25V a více takže se prd stane. Pokud namotá 2x12V či více, je to elegantnější než se párat se stabilizátorem atd. Jen idea, jak z toho elegantně ven a nevytvořit topení. pokud je ten zes švábový, beru zpět. wink

Příspěvky [17]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Ostatní technika » Zdroj na autozesilovač na doma

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£