Re: KIT2: Monacor SPH-135C + DT-101SK

simiruz napsal:

Lacikamo, bassreflex má vliv na jiné frekvence, než ty které mě trápí...

Pri zvuku platí, že keď chceš pridať napríklad basy, treba ubrať výšky. Na frekvencie, ktoré Ťa "trápia" môžu mať vplyv úplne iné frekvencie. Aj basreflex. V tom má Lacikamo pravdu. Aj rozmery keď zmeníš, tak zmeníš výsledný zvuk. Možno nie výrazne, ale ak sa jednotlivé zmeny sčítajú...

Na akú frekvenciu máš naladený basreflex? Lebo jeho ladenie sa zmení aj zmenou objemu ozvučnice. A ak je basreflex spodný, je veľmi dôležitý podstavec (aj dočasný) pod reprosústavou. Ľahko môžeš pod reprosústavou vytvoriť "štrbinu", ktorá pôsobí ako predĺženie basreflexového nátrubku.
Zmeral si aspoň impedanciu? Tá by Ti ukázala presné naladenie basreflexu a možno ukázala aj nejakú chybu. Stačí ju porovnať s impedanciou k pôvodnému projektu.
Tlmením ozvučnice (monžstvo, umiestnenie) sa tiež dá výrazne ovplyvniť účinnosť basreflexu.
A nezanedbateľný vplyv má aj akustika miestnosti (odrazy...), v ktorej si porovnával. Ideálne by bolo vypočuť si reprosústavy tam, kde budú umiestnené, a tak, ako budú umiestnené (tesne pri stene).

Re: KIT2: Monacor SPH-135C + DT-101SK

Já se obávám, že mám například pravdu i v tom, že není litr jako litr. Přece poměr stran "repro skříně" se z "Tesla plochých a širokých" z 70-80 let projektováním optimalizoval na spíš hluboké a užší. A má to své výhody.
Simiruz změnil vše - oproti originálu je to prostě jiná bedna, jen měniče jsou tytéž.

Re: KIT2: Monacor SPH-135C + DT-101SK

Samotný objem sa správa rovnako (v tomto prípade bol aj ten zmenený). Iný rozmer čelnej plochy má však vplyv na bafflestep. Ten je však zbytočné riešiť samostatne, keď reprosústava bude visieť na stene (on wall riešenie).
Pomer vnútorných rozmerov má zasa vplyv na stojaté vlnenie a ak je zadná stena blízko za reproduktorom, je potrebné ju dôslednejšie zatlmiť (eliminovať vplyv odrazov na membránu reproduktora).

(upravil simiruz 22. 8. 2022 10:05)

Re: KIT2: Monacor SPH-135C + DT-101SK

O víkendu jsem výhybku upravil do "konečné" podoby, přesunul k TV a už jenom poslouchal.
https://i.postimg.cc/26SphSvq/kit2-prava.png
Takhle bez přímého srovnávání jsou bedny super smile Výšky už jsou OK, ale z těch srovnávaček vím, že mají problém někde na nižších frekvencích lidské řeči. Taková horší srozumitelnost. Zkoušel jsem různé úpravy:
- úpravy výhybky se toho pásma nijak moc nedotýkaly (žkoušel jsem středobas napojit i napřímo)
- vytlumení  jsem zkoušel od ničeho až po úplné vyplnění (polyesterový vatelín/ponožky/kamenná vlna). Barvou zvuku byla nejlepší prázdná bedna bez vytlumení, protože výraznější basy trochu dorovnaly ty výraznější středy, ale na úkor horší čitelnosti basů. Nechal jsem cca 50% vatelínu.
- BR jsem zkoušel zacpat nebo úplně vytáhnout a nechat jenom díru, má to efekt jen na spodních frekvencích
- Zkoušel jsem i to otočení polarity výšky. Ten lehký "mid-scoop" mi sice vyhovoval barvou zvuku, ale zase na úkor srozumitelnosti.

Buď je to změněnými rozměry bedny jak píše lacikamo, nebo je to prostě přirozený charakter SPH-135C. Tak jako tak je to neřešitelný problém.
Původní záměr totiž byl dva úzké černé sloupky po stranách TV pověšené na zdi. Pak jsem našel tento projekt a udělal širší bedny než bych si původně přál. Už tak je to designový ústupek lepšímu zvuku. (TV hodně používáme na poslech Spotify)
dhamane, díky za nabídku, 3h cesty by asi nebylo tak moc, ale nakonec si myslím, že jsou ty bedny luxus vzhledem k účelu a nechci už tomu věnovat moc dalšího času s nejistým výsledkem.
Díky všem za postřehy a především díky antoniovi, že se o ten projekt podělil.

Edit: Celkem mě překvapilo spodní pásmo, bedna se do toho umí v basech pěkně opřít. Včera jsem strávil nějaký čas přepínáním efektových scén ve filmech a o subwooferu ani neuvažuju. Ale chce to silnější zesilovač, bedny mají docela nízkou citlivost.

Re: KIT2: Monacor SPH-135C + DT-101SK

Nasiel som zaujimave obrazky, vplyv umiestnenia reprosustav v stene a na stene.
https://i.ibb.co/PNgn8xN/inwall-vs-onwall.png
https://i.ibb.co/2vgHxkq/4pi-vs-2pi.png

OB 4 pasmo aktiv 15" H frame ala Linkwitz | rpi4 moode + CamillaDSP | ESI GIGAPort eX | 4x HYPA10 (pasiv KEF LS50 meta | CW DAC1 | HYPA17)

Re: KIT2: Monacor SPH-135C + DT-101SK

simiruz, kdybys to náhodou ještě někdy chtěl otevřít a otestovat tu srozumitelnost a změnu na středech, o které píšeš, zkus tohle co to udělá:

https://i.postimg.cc/fTBSs7zp/kit2-prava.png

Re: KIT2: Monacor SPH-135C + DT-101SK

antonio, určitě to vyzkouším. Polaritu DT-101SK otočit?
dhamane, ta díra 10 dB u 200Hz je předpokládám součtem přímého zvuku a prvního odrazu. To se asi výhybkou pořešit nedá (muselo by se utlumit celé pásmo kromě té specifické frekvence, a bedny by pak musely stát na milimetr přesně od zdi a odrazové vlastnosti zdi by musely být přesně dle předpokladu ve výpočtu ... ) Reálnější řešení by bylo obložit zeď s bednama nějakým tlumícím materiálem.

Vím, že bedny blízko ke zdi jsou z hlediska zvuku špatně, ale postavit je metr od zdi si neumím představit. Připravit se o kus obýváku kvůli lepšímu zvuku mi za to nestojí (m2 obytné plochy dneska stojí statisíce smile ). A to my kytaristi řešíme zvuk hodně, ale v tomto jsem spíše praktik. Možná je to zajímavá otázka do placu, kolik z Vás má bedny dál od zdi nebo máte samostatné poslechové místnosti? Asi spíše do jiného vlákna.

Re: KIT2: Monacor SPH-135C + DT-101SK

Jak je ve schématu, + na +.

(upravil Hippo007 22. 8. 2022 20:04)

Re: KIT2: Monacor SPH-135C + DT-101SK

simiruz, větší obývák, asi 1 - 1,5m od boční stěny a 3 m od zadní.

K tvým bednám - zvlnění v pásmu nižších frekvencích lidské řeči, které nyní zmiňuješ, ti udělala taky jiná vzdálenost středobasu od výškáče než je v projektu.
EDIT: tak ne, já koukal na Birkoffovo provedení a ten se nedržel původního projektu. Ty máš +/- stejnou vzdálenost repráků, jako je v plánku KITu-2.

(upravil dhaman 22. 8. 2022 18:59)

Re: KIT2: Monacor SPH-135C + DT-101SK

No idealne by to bolo znova pomerat  a odladit vyhybku... Predsa len od roku 2012 ubehla nejaka doba a za ten cas sa nazbierali skusenosti. A mozno zohladnit, ze to bude "on wall"

OB 4 pasmo aktiv 15" H frame ala Linkwitz | rpi4 moode + CamillaDSP | ESI GIGAPort eX | 4x HYPA10 (pasiv KEF LS50 meta | CW DAC1 | HYPA17)