Téma: Třípásma k subu s Lab12

Tak co si myslíte? Sub bych dělil na 60 Hz. Takže u těch třípásem bych šel do 8" basu. Ale jestli by v pohodě šel i 6,5" tak tím lépe. Jak tu Pistole založil vlákno o výškáčích, začal jsem hledat různé podklady co by mohlo být dobré. Moje současné sloupy jsou tyto ... http://home.zcu.cz/~mirulu/ . Do budoucna k subu tedy něco lepšího.
Narazil jsem na peerlesy řady HDS nomex nebo exclusiv ... http://www.tymphany.com/products_Peerless.html . Zajímalo by mě, jak moc jsou charky přikrášlené. Vždyť by to bylo ideální smile Pokud se rozhodnout mezi nomex nebo exclusiv ... decentnější je nomec, ale ten phaseplug u toho stříbrného ... nebo úplně jiné měniče? Výšku bych volil asi KEčko od Visatonu, ať je klid. Nebo třeba výšce přidat AL200 a AL130 ??? Nemohu se rozhodnout.

Nechci to stavět jen tak hned, ale chtěl bych vědět jak bych na tom byl a Vaše názory. Jde o to, že asi by bylo lepší udělat uzavřenku vůči subu, ale to zasmají všechny tyto repra brzy mírný pokles už sad Takže vítám Vaše příspěvky

Web

Re: Třípásma k subu s Lab12

Jo, ty HDSka jsou hodně zajímavý, charky "přikrášlený" nejsou, měřil je i Zaph.

Re: Třípásma k subu s Lab12

se podivej na nejaky projekty s HDS na stranky, na ktery daval nedavno antonio odkaz. jinak ja bych sel bejt tebou do 8"+2"+1", ted stredobas bych vybiral ze sortimentu Beymy, 18Soundu, RCF, PD, BC a podobnejch. kaolty treba od Visatonu, nebo z Madisoundu napr. to MB+22TAF, tech variant je vic. kazdopadne pri tyhle konfiguraci bych nerad spadnul pod 90dB/W/m, protoze by to bylo naprosto zbytecny.

(upravil mirulu 9. 9. 2007 15:56)

Re: Třípásma k subu s Lab12

Dost se mi líbí ty HDSka Exclusive. Jenže některý dělají s kulatou přírubou a u některých to srazí. Zrovna ten 8" je sraženej, to je škoda sad

Zvláštní je, že madisound a tymphany mají rozdíl ve parametrech pokud to hledám podle čísla.
Například tento měnič http://www.tymphany.com/datasheet/printview.php?id=3 má číselní značení stejné jako tento http://www.madisound.com/catalog/produc … ts_id=1604 a přitom mají různé parametry. Mengel používá předpokládám čísla z tymphany ....

Web

Re: Třípásma k subu s Lab12

nebo me ted napadlo misto kaolt pouzit Neo8 a Neo3. pokud nejdes moc po designu, tak pod ne dej 8LW30. takovy bedynky si myslim nezadaj s tim nejdrazsim high-endem. zkresleni ty Beymy podle datasheetu je v pasmu, kde by hral kolem 0,05%, coz je nadhera. citlivost takovejch bedynek kolem 92dB/2,83V/m by byla uz jen takovou tresnickou na dortu. kdyz budes rychlej, vejdes se jeste s tema BG do tyhle objednavky.

Re: Třípásma k subu s Lab12

ta beyma má fs 70Hz, to fakt ne, to bych ten sub na 60Hz nedělil ani na 70 možná ne. Ale Monacor SPH-225c by možná šel.

Web

Re: Třípásma k subu s Lab12

delej jak myslis. bych v tom problem nevidel. teda pokud netrvas na uzavreny ozvucnici.

Re: Třípásma k subu s Lab12

Fs repra tě nemusí zajímat, pokud budeš mít dělený sub, tak tě u satů zajímá F3, na kterou budeš v optimálním případě ladit LPF u subu. S téměř jakoukoliv 8" se dostaneš s F3 k 80hz a kvůli nedokonalému zatlumení místnosti budeš zcela určitě ladit sub a saty "na ďolík". Nebál bych se té luikasovy koncepce i když s ní v jádru nesouhlasím.

Re: Třípásma k subu s Lab12

A myslíte, že je přínosem soustředit všechny basy do jednoho repra?

Web

Re: Třípásma k subu s Lab12

A co Precision Devices PD.8BM20?

Re: Třípásma k subu s Lab12

z RCF bych tam dal L8S800 a z B&C 8NDL51

Re: Třípásma k subu s Lab12

ten bude mit asi trochu vyssi zkresleni, ale zas lip vypada a je levnejsi. ale proc ne

Re: Třípásma k subu s Lab12

Kucí, já žádnýho profíka nechci s prominutím. Ideální by pro mě byl 8" hifi basáček, kerý se spíš hodí do uzavřenky a aby šel hluboko tak, aby mohl v klidu navázat na sub, kerej pojede cca do 60Hz.

Web

Re: Třípásma k subu s Lab12

pak teda neco, jako CA22RNX a podobny traparny smile

(upravil Halen 16. 9. 2007 20:37)

Re: Třípásma k subu s Lab12

Budes dost tezko shanet 8" basacek s parametry vhodnymi do closed ozvucnice pro idealni Q=0,707. Vetsinou narazis na repra, hodici se spis do vented a ty jsou v closed bednach malo tlumeny a plandaji se zbytecne velkou vychylkou. TVM nepredpokladam, ze bys chtel pouzit ... (ale maji parametry vhodne do closed ozvucnic).

Re: Třípásma k subu s Lab12

Proč by měl mít ideální Q, 0.707? To snad není dogma, neporušitelné pravidlo, zvlášť, když se bude napojovat na sub, ne?

Re: Třípásma k subu s Lab12

chtel bych videt sub kterej bude mit Q PRESNE 0,707. podle simulaci mi dokonce pripada lepsi dat objem o trochu mensi, aby Q bylo rekneme 0,8-0,9 , to drobny prevyseni nicemu nevadi

(upravil Halen 17. 9. 2007 2:03)

Re: Třípásma k subu s Lab12

Dogma to neni ale doporucena hodnota. Pokud ji jde dodrzet, tak proc nemit uzavrenku s idealnim Qtc. Nejenom ze je slusne urizena vychylka, ale i prenos je bez hrbu.

Luikas - nemluvime o subu, ale o 3p soustavach k subu s LAB12. Pokud ma byt navazan SKUTECNE na 60Hz, tak by mely byt v tripasmu pouzity sakra dobre basaky s vyssi vychylkou a nizkym F3 v uzavrence. Sub se bude u hudby v nekterych zanrech vylozene flakat, teziste basu v HUDBE neni 40Hz, ale prave pasmo 60-100Hz.  Neco jinyho jsou filmy a efekty, popripade specialni typy muziky. Hadanka - kolik dostupnych 8" reproduktoru, nehlede na dosazeny Qtc v bedne bude mit F3=60Hz. A leste neco - Qtc v rozmezi 0,8-0,9 snad ani nejde realizovat s basakem, kterej ma EBP nad 50.

Re: Třípásma k subu s Lab12

vsechno jde smile

Re: Třípásma k subu s Lab12

Kucí, možná se Vám to nebude líbit, Ale řešení u těch mých stávajících sloupů vidim takové: Když si nasimulujete ARN 226 v 30 litrové ozvučnici (2 ARN 226 v 60ti) tak to hodí i tlumením slušný hrb. Když ale vložím do linkového signálu kondík 220nF, což je vlastně filtr 1. řádu na 70Hz, tak hrb zmizí a výchylka se lehce kontroluje a lze v klidu na sub navázat. Nyní je výchylka reproduktoru kontrolována a je vše v pohodě. No jo, ale u lepších reproduktorů žádný hrb nenastane a se zmíněným kondíkem začne průběh klesat daleko dříve. Zkoušel jsem si u písniček simulovat filtr 1. řádu na mých sloupech a změna byla nepatrná, to přičítám tedy uzavřené bedně. Výchylka byla kontrolovaná daleko lépe. U lepších reproduktorů je kontrola membrány daleko lepší a zmíněný kondík asi potřebovat nebudu. I když pro lepší pocit by to bylo lepší, i když jenom pro dobrý pocit by šlo filtr kvůli výchylce snížit třeba na 45Hz (330nF ... 48Hz) ale fakt jen pro dobrý pocit

Web