Téma: Výměna kondenzátorů vyhýbek

Potřeboval bych poradit ohledně kondenzátorů v vyhýbkach. Odešli mi 7uF 100V bipolární. Svitkové jsem s podobnou kapacitou nenašel, ale dočetl jsem se, že se dají nahradit elektrolitickýma zapojenýma plusama k sobě do série. Tudíž pokud koupím 4,7uF 50V a 10uF 50V dostanu 7.35uF 100V? Určitě to neni poslední výměna kondenzátorů co budu ve vyhýbkach dělat...takže by mě zajímalo jestli to tak může být.

Re: Výměna kondenzátorů vyhýbek

Před výškáč nebo střeďák je vhodnější svitkový kondenzátor (jestli se rozměrově vleze na místo bipoláru). Obyčejné elektrolyty plusem k sobě není dobrý nápad - nerovnoměrné rozdělení napětí, nedefinované parazitní parametry (ESR, frekvenční závislost impedance). Můžeš to nahradit kondy 6,8uF (rozdíl v kapacitě je 3%, kondenzátory jsou v 5% toleranci)

Re: Výměna kondenzátorů vyhýbek

Díky za odpověď. Elektrolitický bych u nás v Plzni normálně koupil, ale tohle si budu muset nechat poslat. V GESu nebo GME by se něco nenašlo? Tedy alespoň já jsem nic nenašel. Vyhýbky budu upgradovat (Hippo007 to dobře trefil, že jde o středy) ještě 3x a platit 3x poštu 100,- za 10dkg se mi moc nechce. Hlavně to bude trvat sad

Re: Výměna kondenzátorů vyhýbek

V GME maji tyhle http://www.gme.cz/foliove-kondenzatory- … 117/#popis skladem v centralnim skladu, urcite je preposlou na prodejnu kdyz jim reknes. WIMA neni spatna a svitek bude lepsi nez blbe slozeny bipolar. Kdyz uz, tak bys musel slozit 2 x 15M (jenze tahle hodnota se prakticky neda sehnat) - tim bys dostal 7.5M.

Dexon taky nabizi svitky 6.8M http://www.dexon.cz/katalog/konstrukcni … -8-uf.html
Hadex taky http://www.hadex.cz/elektronicke-soucas … zev-page-3

Taky muzes slozit dva bipolary paralelne - 2.2M + 4.7M ( http://www.gme.cz/elektrolyticke-konden … bipolarni/ - dokonce skaldem) a dostanes 6.9M, ale stejne bych se bipolarum spis vyhnul.

Moznosti je spousta, staci trochu hledat...

Web

Re: Výměna kondenzátorů vyhýbek

Do výhybky patří Bennic. Vyber si tady:   http://eshop.prodance.cz/search.asp?EXP … archType=0  .

Re: Výměna kondenzátorů vyhýbek

a nebo tu : http://www.reproobchod.cz/svitkove-kondenzatory-a919

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

Re: Výměna kondenzátorů vyhýbek

MKT z Dexonu neber. Bennic z Prodance je slysitelne lepsi (vlastni zkusenost stredy/vysky). Navic jsem byl mile prekvapen, ze to prislo do 24hodin.

(upravil platon.rado 13. 4. 2012 15:15)

Re: Výměna kondenzátorů vyhýbek

Aký zvukový rozdiel si postrehol  na výškách a stredoch, medzi kondenzátorom s Dexonu a od Bennicu???

Re: Výměna kondenzátorů vyhýbek

Spíš půjde o to, čemu věříš. Buďto rozdíl neslyšíš nebo "slyšíš".

(upravil platon.rado 14. 4. 2012 7:13)

Re: Výměna kondenzátorů vyhýbek

Aha, aj som si myslel.

(upravil Milan 14. 4. 2012 14:19)

Re: Výměna kondenzátorů vyhýbek

pzwak: Když složíš dva 15M kondíky, dostaneš 30M a ne 7,5 ne?

Tím Tondo narážíš na to, že nemá být co slyšet?

Web

Re: Výměna kondenzátorů vyhýbek

Myslím že hovoril o sériovom spojení dvoch elektrolytov do bipoláru

Re: Výměna kondenzátorů vyhýbek

Děkuji za užitečné informace. Na středy a výšky bych si měl vystačit se svitkovýma...což jsem nevěděl smile

Re: Výměna kondenzátorů vyhýbek

Milan: Rád bych věděl co má být slyšet a proč by tomu tak mělo být. Nic jiného než ESR a tím úbytek z citlivosti, mě nenapadá.

Re: Výměna kondenzátorů vyhýbek

O přínosu kvalitnějších kondenzátorů už se vedly sáhodlouhé debaty nejen zde, rozporuplné debaty teda smile. Co takhle ztáty v dielektriku při vyšších frekvencích?
Výměna za lepší kondíky poznat jde, samozřejmě u bídných repro nemusí být změna žádná. Měnil jsem na svých repro na středech všechny MKT za MKP, možná jen můj dojem, čistší zvuk, zpěv.. Pak na výškách obyč. MKP za "lepší" MKP, a zde naprosto bez debaty více detailů.

(upravil MaBat 16. 4. 2012 19:35)

Re: Výměna kondenzátorů vyhýbek

A měřil jsi ty bedny před a po úpravě? To by bylo to první, co by mě zajímalo, ale možná jsem divnej. Netvrdím, že neexistují lepší a horší polypropyleny, ale víc nebo míň "detailů" ti vyrobím i prostou změnou hodnoty kapacity a přidáním/ubráním decibelu na výškách, tedy těch správných výškách. Je IMHO potřeba být opatrný v závěrech, vždy hrozí, že se toho hned někdo chytí a začne to šířit dál... A to samozřejmě vůbec neuvažuji prostý psychologický moment po výměně za dražší, větší a hezčí smile

(upravil Xhibit 16. 4. 2012 19:48)

Re: Výměna kondenzátorů vyhýbek

Bedny jsem neměřil, jen kontroloval kapacitu těch kondíků než tam šli, neumím a neznám vše. To je jak debaty o kabelech, co člověk to názor. Na ty na rozdíl od kondenzátorů zas nevěřím já. Zkoušel jsem ledajaké, rozdíl žádný, krom teda zvětšování průřezu na basech.

Hodně se o kondenzátorech diskutovalo na slovanetu, a psal tam myslím dokonce P.D. že je slyšet rozdíl mezi dvěma stejnými kondy z nichž je jeden na 400V a druhý na 800V. Ať si to přebere každý jak chce..

EDIT: Ta diskuze je zde: http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.ph … ight=audyn

(upravil MaBat 16. 4. 2012 20:13)

Re: Výměna kondenzátorů vyhýbek

Já už naštěstí beru tyhle a podobné debaty s velkou rezervou, včetně -se vší úctou- velké většiny tam diskutujících. Občas se sice člověk může leccos zajímavého, myslím tím čistě technického, dozvědět, co neznal a co by se jinak třeba ani nedozvěděl, ale spojitost s tím, co je nebo není slyšet, je prakticky vždy nulová, jelikož nikdo to bohužel nedělá tak, aby z toho bylo možné cokoliv rozumně tvrdit. Co slyší nebo neslyší ten který "guru", resp. co tvrdí, že slyší, je mi od jisté doby už dost jedno a mám k tomu své důvody smile

Re: Výměna kondenzátorů vyhýbek

Tonda: Taky názor...

Web

Re: Výměna kondenzátorů vyhýbek

Milan: ano, slozenim 2x15M jsem myslel dva stejne elyty 15M do serie. Takze ve vysledku 7.5M Paralelne muze spojovat svitky, pokud nesezene potrebnou hodnotu, i z vice kusu - pro 7.1M napr 2x 3.3M + .33M. Jenze stejne nezbude nez to zmerit, protoze tolerance jsou u svitku vetsinou nejmin +/-10%, takze to muze mit ve vysledku od 6.3M do 7.7M A u elytu jsou tolerance jeste vetsi, ale u soucasnych bohuzel vetsinou do minusu.

Bennic udava u svitku +/- 5%, dexon +/-10%, wima +/-10% a stare tesly byly myslim dokonce i +/-20%

K poslechovemu vlivu kondenzatoru mam podobny nazor jako MaBat - jednak vzhledem k tomu, ze kazdy slysi jinak (nekdo rozdil slysi, jiny ne), a druhak proto, ze kondenzator ma vice fyzikalnich vlastnosti (nejdulezitejsi je asi kapacita, ze) - ktera z nich vysledny zvuk nejvic ovlivni? Zajimalo by me, jak by lide, slysici rozdil v detailech, prostorovem podani u ruznych vyrobcu kondenzatoru atp., slyseli rozdil 10%  kapacity (coz je tolerancni pasmo tech lepsich) u kondenzatoru stejneho vyrobce, kdyby o tom nevedeli... a nebo naopak vedeli... Takze vymena kondenzatoru ruznych vyrobcu, aby byla nejak posouditelna, by asi musela byt provedena s minimalnim rozdilem kapacity.

Web