Re: Co je to vlastně ten bandpass?

Halen: Zase teoretizuješ...

Čistě logicky:
1) K drastické změně asi těžko, pokud srovnávám povrch papír/plast, to je mězi nimi tak fatální rozdíl aby došlo k drastické změně?
2) Ke ztrátě citivosti stejně tak... možná tak v řádu desetin dB.
3) Tyhle pazvuky u zaoblených hladkých nátrubků řeší třeba B&W záměrným znerovnáním, viz "flowport".

Re: Co je to vlastně ten bandpass?

Samotne nadpajanie papierovej rolky na presne zaobleny devenny vystup bude asi problematicke, musi to presne licovať a navyše to musi byť pevne. Zalakovať papierovy BR nie je problem takže zase nejake väčšie rozdieli tam asi nebudu... Jasne že štrbinove sa nehodia vždy ale keď ide o repraky večšich rozmerov tak by som sa snažil uplatniť prave tento typ...

Re: Co je to vlastně ten bandpass?

Ad trubka:
Větší průměry jdou zevnitř v pohodě brousit smirkem přesně jak říkáš. A s tím napojením není nejmenší problém, díru o určitém průměru snad umí vykroužit každý a pak se to dočistí smirkem. Pak zaoblení frézou, rašple, smirek a tmel, potom zase smirek atd... Dělal jsem tak asi dva autosuby, ale u domácích beden jenom jednou a tam jsme to až tak neřešili, každopádně jsem nikdy nebrousil tu nerovnost od smotaneho papiru, to je zlomek milimetru.

Rozhodně jsou ty nerovnosti menší, než třeba ta škvíra u dexoňáckého nastavovacího basreflexu se zaoblením na obou stranách. Pokud je mi známo, nejlepší aerodynamické vlastnosti má povrch alá "golfový míček", takže kolem a kolem by optimální povrch byl třeba elox na hliníku nebo teflon.

(upravil BV 18. 9. 2007 14:34)

Re: Co je to vlastně ten bandpass?

Aby sa tu príliš "neasfaltovalo", ako hovorí dr. Sýkora, tu je simulácia BP6.rádu, BR a CC s rovnakým reproduktorom (Focal 11") v celkovom objeme vo všetkých prípadoch 70l.
Pri BR a CC je kmitočtový rozsah obmedzený zhora filtrom 12dB/okt na 150Hz (Subwoofer je obvykle zhora obmedzený, u BP je to akusticky). Všetko pre 1W/1m.
http://www.bvaudio.sk/bas/CC.png
http://www.bvaudio.sk/bas/BR.png
http://www.bvaudio.sk/bas/BP.png

(upravil Halen 18. 9. 2007 19:24)

Re: Co je to vlastně ten bandpass?

Doplnuju sbirku simulaci o BP 4.radu BP. http://sweb.cz/Kritik.Pavel/BP-4TH.gif Rad bych ovsem neco podobneho videl nikoli nasimulovano v LSPCadu, ale namerene v realu smile Jde o existujici BP, denne jej posloucham, uvnitr je skryt special-TVM menic s kosem ARN312, membranou ARN-8604 a konektory z reproduktoru ARA. http://7tech.czweb.org/ARN312004S.html

(upravil John370 18. 9. 2007 19:54)

Re: Co je to vlastně ten bandpass?

Jak ti to s tim speciálem hraje Halene,prosím subjektivně a upřímně?Dá se někde sehnat  někde takhle takto upravené repro od Tvm?Na kolik by to asi přišlo?Dá se to potom srovnávat i stakovým subem ve kterým je třeba TIW300 od Visatonu?Díky za odpověd

Web

Re: Co je to vlastně ten bandpass?

Ono asi ponekud zalezi na aproximaci konstrukcí. Halene je to stejné repro?
Tady to snad bude korektni.
Ono je to hlavne o výchylce v první vlně, která je větší než v uzavřence.

Web

Re: Co je to vlastně ten bandpass?

Repro jsem koupil tady pres bazar od Kritika; na nej tedy smerujte dotazy, kde a jak repro ziskal smile ja jej pouze od nej koupil, neb jsem zavetril, ze nemusi byt uplne spatny, takovy kousek. Jak to hraje? Subjektivne - dobre. Slapak zni slapakove, kontrabas kontrabasove. Oproti BP s ARN-5604, vented s ARN-5604, closed s ARN-226 jde o jiny charakter zvuku, tezko se hleda spravnej vyraz - hutnejsi, plnejsi, hlubsi. Proste plocha 12" membrany proti prckum. Srovnavat s profi subama nebudu a ani nemuzu, neslysel jsem. Stejny repro v closed 70l hraje subjektivne mnohem hure - chybi ta hutnost spodnich basu (Oldfield&podobni), jsou tam jen naznakem, slapak zni subjektivne stejne.

Vychylka v prvni vlne, nevim, nemam sanci nijak overit a jsem (priznavam) slaby anglictinar.