Re: Reprosoustava hifi regálová s reproduktorem IRB 20/100/01,8

http://zaphaudio.com/audio-speaker17.html

Re: Reprosoustava hifi regálová s reproduktorem IRB 20/100/01,8

Děkuji za návod a kontakty.
Tady na té adrese u toho IRB 20 by mělo vše souhlasit v zapojení atd.
http://www.dexon.cz/clanky/konstrukce-p … -01-8.html
Podívali by jste se na to ještě?děkuji

Re: Reprosoustava hifi regálová s reproduktorem IRB 20/100/01,8

co je na tom divného 12/18okt + rc.

Re: Reprosoustava hifi regálová s reproduktorem IRB 20/100/01,8

no já nevím jestli je tam něco divné

Re: Reprosoustava hifi regálová s reproduktorem IRB 20/100/01,8

Nějak jsem to nepochopil!
Je to teda v pořádku kdybych si to chtěl postavit?
Děkuji za pochopení

Re: Reprosoustava hifi regálová s reproduktorem IRB 20/100/01,8

koupi jestli ti muzu doporucit tak se nato radsi vyprdni protoze jak te tu pozoruju tak te to bude stat jen hodne penez a vysledek bude horsi nez tovarni bedny.

Dalsi radky jsou spis pro ty co to mysli s poslechem seriozne a chteji reseni na dlouho. (Puvodne vsak adresovane koupimu)

Kdyz uz me ani v tomhle neposlechnes tak si prosimte aspon kup poradny repraky jako treba:

stredobas:
AT C-Quenze 18 H 52 17 06 SD - hodne dobrej na vse, ale ultra drahej
nebo
SS I 18WU/8741-T00 - je hodne dobrej, ma SD3, ale SS udelal podle me chybu, ze mu nedal phaseplug(vubec vsem reprum v Illuminator rade), bez nej to bude na top uroven mit mozna zkazeny stredy(do 2p) tim hrbem velkym. Podle me v top meritku je to spis na mensi 3p s 12MU. Bude s nim ale i hodne dobry 2p.
SS R 18W/4531G01 (18W/8531G00) - dobrej na vse, ale ne tak zvukove pevnej jako AT, mensi rozliseni.
SS C 18W/8543 - hodne dobrej, bude ale problem jej sehnat, mozna uz je vic jemnejsi a design muze byt pro nekoho problem. Hodne zajimavy pomer v kvalite stredu/basu. SD motor. Alternativa by mohal byt 8542ka.
SS D 18W/8434G00 - slusnej reprak, vyrazne min rozliseni oproti tem nahore, je ale ultra levnej. I tak vynika nad konkurenci v podobnych a mirne vyssich cenovych hladinach.  (nebo i varianta s mensi civkou podle aplikace)
nebo
TB W6-1721 - nejde uplne hluboko (pod 50Hz se moc nedeje) ale jinak super, rozlisenim podobne jako SS C, konzistence u TB je ale horsi, asi nejtezsi 7" co sem kdy drzel.

Barevne jsou vsechny repro tak jak by se dalo od PP ci papiru cekat, takze neutralni ale prijemne spis smerem do tepla. Vsechny jsou pomerne rovny a dobre pouzitelny v 2p. Zadnej z nich nebude podle me trpet nedostatkem basu pri normalnim muzice. Na klasice by to telo tech dvou nejspodnejsi oktav mohlo chybet. Jedinou vyjimkou je v jistym uhlu pohledu 18WU.

Vyskace SS
D3004/664000 (Be) - top vyskac ale opravdu dost drahej. Mozna kdyby jej v SS davali na motor z 71000 udelali by lip (byl by ale jeste o neco drazsi). Ma hodne zvlastni zvuk. Uprimne nevim co si o nem poradne myslet. Charakterm je to blizke vifa XT19 ale vetsi. O kovovym zvuku se neda mluvit. Hodne nevyraznej/nenapadnej (podobne jako xt19). Tezko se to popisuje. Ve srovnani treba s 66000 jakoby malo dynamickej/expresivni zvuk ovsem s totalnim nahledem a lehkosti. Hodnotim urcite dobre jen ta cena. Ja se nakonec rozhodl pridat pasmo a timpadem pro XT19 za desetinu ceny + 12MU
nebo
D2904/710003 - super vyskac ale uz drazsi
nebo
D3004/660000 - dost dobrej s jeste prijatelnou cenou
nebo
D2604/833000 - slusnej vyskac a da se potunit na super vyskac (stoji to ale nejakou tisicovku) diky jednotne mechanice u vsech vyskacu se da nasadit lepsi kalota, ktery SS prodava jako nahradni dil.
nebo
R2604/833000 - nejzajimavejsi vyska vubec, na urovni TOP vyskacu a za litr, pro nektere muze byt prilis velkym kompromisem v 2p diky mensi vyzarovaci plose

Sice ti to na poprvy skoro urcite nevyjde, ale kdyz budes poslouchat rady, tak skelety snad nebudou uplnej pruser a penize investovane do menicu nebudou vyhozene penize. Casem ti nekdo pomuze to dat do super stavu = udela ti vyhybku(bude to asi stat nejaky dalsi penize). Kydz si koupis "hovni" menice jako IRB tak s tim nikdo nic nenadela. Jediny co se s nima da delat je naladit bednu na rovno (nebo prubeh jakej budes chtit) ale detail, rozliseni atd. to znich nevymacka ani sam pan buh. Proste pokud te muzika bavi tak na tech menicich nesetri, nevyplati se to(dlouhodobe). Casem treba koupis lepsi zbytek sestavy a nebudes muset menit i bedny. Cervene jsem ti oznacil repro, ktery podle me maji jak se rika nejlepsi pomer cena/"vykon". Modre pak stredobas pro vyssi radu, vyskac cervenej.

Pripadne postav neco jako je tohle:
http://www.troelsgravesen.dk/Illuminator-Monitor.htm

Je to ze slusnych menicu. Ten 18WU ma sice hnusnej peak, ale zbytek je super(SD3 - kombinace SD a SD1). Diky tomu peaku to na stredech nebude uplne top. Troels to ale docela osetril tak snad to bude patrit k slusnym top konstrukcim. Navic troels patri mezi ty lepsi konstruktery. Chapu, ze nato ale nemusis mit ted penize, pak bych ti doporucil trochu prisetrit. Tech 15-20tisic navic za menice v zacatku pak nekolikrat totiz das za vymeny repraku(prodej levne/nakup draze), dalsi skelety, mereni, novy soucastky do vyhybek, tlumeni atd. Chapu, ze to muze byt "tezky overkill" pro tebe v zacatku, ale tim lip. Bude to tvuj pevny bod a pak kdyz vymenis neco v retezci tak to uslysis.
Dalsim krokem by pak melo byt dostat zdroj muziky na top uroven. Pak predek a zesik az na konec. Zalezi teda jestli nemas nejakou uplnou sracku, pak by bylo asi vhodny zesik polepsit driv. Za ty roky vim, ze na slusnou sestavu je potreba asi tak 80tisic a bude to prevazne o DIY (bedny DIY cca30; zesik starsi, repas cca15; jednoduchej predek DIY cca7; DAC modul+DIY cca 20; zbytek na zvukarnu a nejaky kabely). Ale je to o DIY, takze zalezi jak je kdo sikovnej a jaky ma moznosti, muze to byt i min nebo i vic. S komerci nebo lepsimi konstrukcemi, ci ruznymi vychytavkami to hodne rychle roste.

Nebo tu na foru je par kluku(napr Ales Bily, Check a dalsi) co maj mereni a docela to umej, tak se poptej a verim ze do max 5tisic ti tu 2p(nebo maly regalovy 3p coz bych doporucoval u levnejsich repro spis) nekdo navrhne a omeri. Navic budou urcite radi pracovat s lepsima reprakama (je stim totiz obecne min prace). Me se ale neptej, ja na cizi projekty nemam dost casu (nemam dost casu ani na svoje).


Budu jen rad, kdyz tohle nekomu pomuze usetrit spoustu let vyvoje, zkouseni a hlavne financi. Snad to pomuze i v rozhodovani se. Taky bych rad dodal, ze tim vsim tady netvrdim, ze jine konstrukce stoji za "prd", to vubec. Je jich spousta slusnych a dobrych, jen mi uz neprijdou tak vyhodne, coz muze byt dost individualni. Minimalne ale v tech nejlevnejsich vodach, co zajima asi drtivou vetsinu lidi tady, je podle me SS Discovery dnes tou chytrou volbou. Zitra to muze byt uplne jinak...


Sem zas na dlouhou dobu vykecal smile A proc jsem to vlastne psal? Asi proto, ze bych byl moc rad kdyby mi tohle nekdo rekl, kdyz jsem byl na zacatku ja.

(upravil MaBat 25. 2. 2012 13:11)

Re: Reprosoustava hifi regálová s reproduktorem IRB 20/100/01,8

Datasheet D3004/664000 je dobrá recese. "Outstanding off-axis response", přitom je to úplně typický kalotový vyzařovací diagram výškáče, který reálně končí okolo 15 kHz (ne, že by to nestačilo). Citlivost pod 92 při impedanci 4 ohmy s 26mm cívečkou musí teda hrát (to asi bude to "dynamic precision")... za ty prachy dar z nebes. Je vidět, že i hoši u ScanSpeaku se musí nějak živit, jen moc nevěřím, že jim tohle někdo normální koupí. Apropos, koupi, chceš-li obecnou radu, postav si pokud možno co největší a necitlivější bedny, které si můžeš dovolit - citlivost ničím nenahradíš, ani SD1, SD3, ani SD10. Na dvoupásmo 8" + 1" kalota zapoměň.

Re: Reprosoustava hifi regálová s reproduktorem IRB 20/100/01,8

Jim napiš a nabídni svoje služby. Už jdou přece léta slepou cestou....

Web

Re: Reprosoustava hifi regálová s reproduktorem IRB 20/100/01,8

No, kdo vyznává klasickou (komerčněji nejrozšířenější) koncepci stavby reprosoustav a měl tu možnost mít na vyzkoušení ty D3004/664000 (Be), tak mi určitě dá za pravdu, že tohle je sice drahá, ale velmi dobrá kalota - prakticky jedna z nejlepších. Každopádně stavbu 8"+1" bych vzhledem k potenciálním požadavkům na měniče a celkové komplikovanosti návrhu nedoporučoval - jestli začínáš, udělej si klasiku 2p se 6,5" a 1" kalotou - snadno seženeš slušnější repro a za dostupné peníze, viz. přízpěvek od Kyselima.

(upravil MaBat 25. 2. 2012 14:18)

Re: Reprosoustava hifi regálová s reproduktorem IRB 20/100/01,8

Milan: Jako, za 10 tisíc Kč udělám pásmo od 800 Hz vějš coby bodovej zdroj zvuku s dokonalými směrovými vlastnostmi, neslyšitelným zkreslením a nepřekonatelnou dynamikou, a ještě mi zbude na druhej kanál. Pravda, nevejde se to do budky s 6,5"... Koupit si za to takovouhle kalotu, je něco jako koupit si auto za mega, akorát že na dálkový ovládání... Nakonec proč ne, žejo, mezi autama na dálkový ovládání to bude jistě TOP wink

Re: Reprosoustava hifi regálová s reproduktorem IRB 20/100/01,8

Ale jo, pro dvackovýho čecháčka drahý, ale pro pitomý Čechy to nenavrhujou a už vůbec nám neuzpůsobujou ceny. Výška to je určitě dobrá a pro nás pěkně drahá, taky ale nezapomínej, že pro polovinu týhle planety je to prostě výška za podělaný 4 kila:-)

Web

Re: Reprosoustava hifi regálová s reproduktorem IRB 20/100/01,8

V čem že je dobrá? Ve #27 jsem napsal, proč je to úplně obyčejná 1" kalota. Protože je tam napsáno "Be"? Nechápu... Klidně bych vsadil, že ve slepém seriozním srování nikdo nepozná rozdíl oproti jiné za 100EUR. V čem je tak "určitě dobrá", že si zasluhuje takovou cenu?

Re: Reprosoustava hifi regálová s reproduktorem IRB 20/100/01,8

Nejspíš v tom, že dobře hraje. A takovou cenu si určitě zasluhuje proto, že je někdo si to za tu cenu ochotnej koupit. Jinak by to zlevnili nebo přestali vyrábět. Tak už to holt v byznysu bejvá. To, jestli to někdo pozná nebo nepozná ve slepým testu bych řekl, že není úplně směrodatný. Když ti zavážu oči a posadím tě na dvě židle přičemž jedna bude luxusní, poznáš to? myslíš, že to znamená, že je automaticky nahovno a nikdo si jí nekoupí?

Web

Re: Reprosoustava hifi regálová s reproduktorem IRB 20/100/01,8

Přesně tak, zvukově neutrální s vynikající rozlišením...

(upravil MaBat 25. 2. 2012 15:20)

Re: Reprosoustava hifi regálová s reproduktorem IRB 20/100/01,8

Takže cena za "luxus". Něco jako luxusní držák na záchodovou štětku -dejme tomu, jak říkám, proč ne.
Od dražší židle osobně očekávám, že se na ní bude buď lépe sedět, podstatně dýl vydrží nebo že to bude investice do umění - nebo se mi bude prostě líbit tak moc, že nebudu zcela iracionálně hledět na cenu a přinese mi radost. I od dražšího vejškáče bych ale očekával, že mi přinese něco takového navíc - to se teda někomu tak strašně líbí vzhledově, nebo jak? Ale nechme toho...

- A jak už jsem napsal, tomu, že někdo reálně pozná rozdíl oproti kalotě za čtvrtinu, jednoduše nevěřím.

Re: Reprosoustava hifi regálová s reproduktorem IRB 20/100/01,8

MaBat, neskúšal si merať skreslenie driveru? malo by to byť velmi dobré, ja si myslím že ku kvalitnému riešeniu patria aj nízke hodnoty skreslenia, viem že ta to vôbec nezaujíma oproti iným meraniam... ale aspon by sme sa dozvedeli niečo nového smile

(upravil MaBat 25. 2. 2012 15:48)

Re: Reprosoustava hifi regálová s reproduktorem IRB 20/100/01,8

Věř, že nedozvěděli. Asi nikdo z nás nemá možnost změřit nelineární zkreslení tak, aby to mělo dostatečnou vypovídací hodnotu ve vztahu ke slyšitelnosti, pokud se nejedná o vyloženě "drhnoucí" reprák. Jediný, o kom vím, že se tím zabýval byl Geddes u B&C a zjistili, že charakter zkreslení u driverů je pro ucho prakticky neslyšitelný, resp. zkreslení nevýznamné, a v domácích podmínkách se pak už vůbec nemá smysl o tom bavit.  Na nelineární zkreslení - tak, jak ho umíme běžně změřit, opravdu nemá moc smysl se koukat. Všichni to ví, ale pořád to chtějí vidět... smile

Re: Reprosoustava hifi regálová s reproduktorem IRB 20/100/01,8

Tak abych se v tom vyznal : nejsem nějaký audiofil jen bych chtěl repro které dobře hrají.
Které použít :3pásmo nebo 2 pásmo
Já myslel že 3 pásmo hraje lépe když každý repro hraje co má.

Re: Reprosoustava hifi regálová s reproduktorem IRB 20/100/01,8

Mě by zajímalo, v jakémto magickém parametru se může lišit třeba DT-99 proti tomu high-endu, měřením je to skoro srovnatená výška, jenže za 250Kč. Ne že bych měl možnost to porovnat.

Re: Reprosoustava hifi regálová s reproduktorem IRB 20/100/01,8

Milan: s tou polovinou planety si to "trochu" prehnal smile