Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » zesilovač s LM3886 problém s oživením...

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 28]

Téma: zesilovač s LM3886 problém s oživením...

Zdravím, tak po dvou měsících jsem dokončil zesilovač s LM3886TF. Dnes jsem se ho pokoušel oživit ale potýkám se s nepříjemným problémem... Nejdřív jsem zkoušel každý kanál zvlášť a s žádným problémem jsem se nesetkal. Zapojil jsem oba kanály vše hrálo bez problému pak jsem zesilovač vypnul a zapnul a najednou z repráků pouze hlasitý šum odpojil sem tedy vstup a znova zapnul ale pořád šum. Musel jsem až přes odpor vybít kondíky  pak to zase šlo. Někdy se to "rozkmitá" když vyndavám jacka z notebooku... Vůbec nemám tušení co to může způsobovat. A na hlasitosti to vůbec závislí není. Se zapojeným jedním LMkem (druhé sem odpojil i z napájení) to chodilo dobře (ale to mohla být pouze náhoda...
Jak to má být se společnou "zemí" výstupů, vstupů pro oba kanály?  Dávám pár fotek a schémátko:

Dik

http://jyxo.info/uploads/tn/BD/bdde9eae488f43d67eca194db1b82ba912ebab70.jpg http://jyxo.info/uploads/tn/9B/9bf4c614939a26b873a2c25581e740c51dfe59b1.jpg http://jyxo.info/uploads/tn/8C/8c8096851a4033129819ca6aa0ffc232a6db38c3.jpg http://jyxo.info/uploads/tn/8A/8a9a3c3e0f08c7611b8765d390a81f304a5f2ffa.jpg

(upravil Dohnalik 22. 12. 2011 16:52)

Re: zesilovač s LM3886 problém s oživením...

Dle mě to bude blbě navrženým plošákem a při vyšším napětí se to rozkmitá... Nebo je to napětí natolik vysoké, že se integrák vypne, ale to by se neprojevovalo šumem.

Zemnit se má, pokud možno, do jednoho bodu a nic nesmí být připojeno 2x, ale tady vidím spíše problém v té DPS. Jinak je to provedeno docela prasácky a signál se připojuje stíněným vodičem. Také vyvést repro ještě na cinch, který je hned u vstupního...někdo si cinche splete a davaj. Chlazení taky nevypadá zrovna dobře.

(upravil LoLmaster 22. 12. 2011 18:35)

Re: zesilovač s LM3886 problém s oživením...

To že ty přívodní káblíky nejsou stíněny snad tohle způsobit nemůže ale radši je vyměním. Toho chlazení se opravdu nebojím, ten hliník by měl stačit i bez toho ventilátoru, ten jsem tam dal jen že se mi válel doma... A to zemění nechápu co myslíš tím že nic nesmí být propojeno 2x? Ted to mám tak že vlastně mám společnou zem pro trafo a pro výstup, je to tak v tom schématu, takže na dps je vše propojeno, jinak už to mám vyvedený a propojovaný nezávisle. V tom schématu je zem vstupu připojena přes 10R takže sem to na společnou zem ani dávat nechtěl.
Nejspíš by ty foliaky u napájení měli být blíž k integráči, a když mám ty filtrační kondenzátory na jinej desce neuškodilo by nějaký menší elektrolikty dát i k těm foliákům na dps s integráčem... Když už bych teda musel delat novou dps tak to asi udělám fotocestou, takhle jak to mám frézkou je to na prd a blbě se to pájí (na tý fotce to pájení vypadá hrozně, takhle normálně bez těch stínů od blesku to vypadá mnohem lépe).

Re: zesilovač s LM3886 problém s oživením...

Máš tam zemní smyčku-předpokládám že tam zapojuješ šňůru co má na druhým koncu jack,v něm se spojí země cinchů. Druhé spojení země máš po drátech do zdroje. Zkus odpojit na jednom modulu zemění ke vstupu a nech připojenej k cinchi jen živej,jestli to bude dělat dál....

Kde jsi kupoval LM??

Re: zesilovač s LM3886 problém s oživením...

Výborný odladěný modul má http://opamp.wz.cz/lama2/lama.htm nebo i ezk, tak se mužeš inspirovat

Web

Re: zesilovač s LM3886 problém s oživením...

tak tak, jak říkáš... na jacku a pak az na modulu 10R odporem se zemi zdroje, dratem od zdroje je to vlastne propojeny s druhym modulem kde je vlastně další 10R kterej zase odděluje zem vstupu od zemi zdroje. Podobně je to s výstupem, akorát že ten je na dps se zemí zdroje propojen přímo (bez odporu), a pak je to drátem přes zdroj propojeno s druhým modulem.... Mám tedy podle tebe "za provozu" zkusit z jednoho modulu vypojit zem vstupu?? Pro ten modul co odpojím vlastně bude platit vstupní zem toho druhého modulu ale vlastně bude zapojena přes 20R ( přes ty dva 10R). Co se tím vyřeší?

Většinu dílů včetně LMka jsem objednavál z TME...

Re: zesilovač s LM3886 problém s oživením...

Je to humus...

Web

Re: zesilovač s LM3886 problém s oživením...

To že se ti to nelíbí mi je líto ale potřeboval bych spíš vysvětlit jak je to s tím kostřením....:)

Re: zesilovač s LM3886 problém s oživením...

Ověř nejprve že to tím je. Tj postupuj tak jak jsem napsal-zkus odpojit u jednoho modulu zemění k cinchi.

Re: zesilovač s LM3886 problém s oživením...

Ted jsem to zkoušel ale nepomohlo to....
zkoušel jsem jeden modul kompletně odpojit a i když se při zapínání i vypínání vypínače ozívali podivné zvuky tak to hrálo normálně...

Re: zesilovač s LM3886 problém s oživením...

LoLe, ty kondíky na blokování napájení mají být na desce co nejblíž u švába, ne na druhým konci desky... tam je blbě tolik věcí že je hrozně těžký radit na dálku...

Když Ti napíšu ať uděláš pořádný desky tak mě pošleš do xxx.

Web

(upravil Otas 22. 12. 2011 22:18)

Re: zesilovač s LM3886 problém s oživením...

Ono to s tím LM není tak jednoduché, jak by si člověk myslel. Plošák  - souhlas s kolegy - je jak na OZ, ne na rychlý výkoňák. Zásadní problém je ještě i otázka větších elektrolytů (obvykle 2,2 mF), které je potřebné připojit do bezprostřední blízkosti napájení, někdy už jejich pouhé doplnění by mohlo pomoci. Je samozřejmě ještě otázka, zda jsou LM skutečně origo. Pořádný plošák je náročný, viz další ukázka, všimni si té práce se zemí:

http://s19.postimg.cc/t29k2oh67/878_kopie_lm3886.jpg


Ještě doplním plošák na stereo, který ořízlý o sadu ellytů a usměrňovač mi makal na první zapnutí naprosto precizně a maká dodnes bez chybičky.

http://s19.postimg.cc/3kvqwtotr/878_stereo_lm3886.jpg http://s19.postimg.cc/loyrhgmi7/878_kopie_stereo_lm3886.jpg

Re: zesilovač s LM3886 problém s oživením...

Nj vypadá to že to budu muset přesadit na novou dobře navrženou desku... protože tam bude asi zakopanej pes uui

Re: zesilovač s LM3886 problém s oživením...

Otas:To jsou oboje Amara,že jo?Akorát nevím ročník.

(upravil mph 23. 12. 2011 10:22)

Re: zesilovač s LM3886 problém s oživením...

Amatérske Radio 2/97 modré smile

Re: zesilovač s LM3886 problém s oživením...

Ještě drobnost: Abych mohl bez obav spojit obě signálové země vstupů, pro jistotu jsem spojil středy "zemnících sluncí" obou kanálů ještě drátem o průměru 3 mm. Ale asi to nebylo nutné.

Re: zesilovač s LM3886 problém s oživením...

Nemyslím si že by ta deska (resp její layout) byla tak průserová,aby to "nějak" nefungovalo. Tím spíš,že píšeš,že ti to s jedním modulem funguje dobře. Problém by mohl být v LM,prý TME prodává padělky polovodičů... Osobně ale podle toho jak to popisuješ,si někde děláš smyčku zemění,kterou odpojením toho druhého modulu rozpojíš. Já nevím,třeba spojuješ země někde u repráků,nebo jinde.....
Nebo zkus odpojit úplně zemění ke vstupním chinchům,resp odpoj zemnící vodiče od cinchů k modulům a uzemni chinche rovnou u zdroje.....

Re: zesilovač s LM3886 problém s oživením...

Zjistil jsem že to šumí i když odpojím kabel od chinchů, takže společná zem jacků to nezpůsobovala. Kde jinde by mohla vznikat smyčka nevím... Udělal jsem tu věc že jsem na modul paralélně k blokovacím kondenzátorům přidal ještě elektrolity 100u... Chvíli teď budu testovat zapojený jen jeden modul, protože jestli to tou smyčkou neni mohl bych ji hledat do nekonečna...
Ještě jedna otázečka, mohl by mi někdo vysvětli proč je ta zem vstupů propojena s koustrou právě přes 10R?

Re: zesilovač s LM3886 problém s oživením...

LoLmaster: Pokud má kondenzátor něco blokovat, musí být bezprostředně u toho, co blokuje. Jakýkoliv kus drátu, tedy i spoj na desce, se chová jako indukčnost. To znamená, že vlastnosti kondenzátoru se tím značně zhorší a on pak neplní svou funkci. Blokovací kondenzátory musíš dát těsně vedle pouzdra IO a samozřejmě spoje natáhnout co nejkratší.

Nešťastně je provedena i celá kabeláž. Teď nechci pomlouvat Tvoji práci, protože se to pravděpodobně teprve učíš, ale asi Ti nezbude, než to celé předělat. Pokud to nebude udělané fakt pořádně, může se to v podstatě chvílema chovat normálně a za určitých podmínek naopak dělat psí kusy.

Pokud chceš za každou cenu vlastní návrh, musíš si třeba v Amatérském rádiu nebo kdekoliv jinde najít více návrhů funkčních desek a při vlastním návrhu si z nich vzít příklad. Samozřejmě to nemusí perfektně hrát hned napoprvé, ale když se něco učíš, musíš počítat s tím, že to budeš muset zkoušet víckrát.

(upravil ondra323 23. 12. 2011 21:15)

Re: zesilovač s LM3886 problém s oživením...

Ale prd padělek! Je to celý špatně udělaný. Už jen to, že máš zpětnou vazbu připojenou nějak prapodivně přes 10R odpor na zem je blbě. Ta musí být přímo na zem zdroje!!! Zkus ho na desce zkratovat(ten odpor 10R). Že to šumí i se zkratovanýma vstupníma svorkama(ověř) je znamení o kmitání. Platí nějaké základní zásady vedení spojů-tady je porušeno snad všechno. Tenká zasíťovaná ZEM-blbě, dlouhé napájecí vedení-blbě, napájecí a silové vedení vedeš blízko nesilových vedení-extra blbě. Odrušení blokovacími kondíky musí být smysluplné, ne jak se ti to zrovna hodí a zdá na oko nebo podle konstrukcí z Amára. Další věcí je, že se často vedou spoje zbytečně dlohé a přes celou desku jen aby ta deska vypadala na oko hezky. Nelze vést spoje kudy se to zrovna hodí!!! Už na začátku návrhu musíš vědět jak to bude jednak vypadat a druhak jaké proudy kudyma potečou a jaké vzájemné indukční a kapacitní vazby budou kde vadit nebo nevadit.

Web

Příspěvky [1 až 20 z 28]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » zesilovač s LM3886 problém s oživením...

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£